Skip to navigation Skip to main content

Wagenziekte: 8 tips tegen misselijkheid bij autorijden in de bergen

Ford Focus op steile bergweg in de Alpen
© Spalder Media Group

Word je snel misselijk tijdens het autorijden in de bergen en heb je last van wagenziekte? Gelukkig kun je hier diverse dingen tegen doen. De kronkelende bergwegen, de diepte en het op- en afschakelen zorgt bij veel mensen voor wagenziekte. Heel vervelend wanneer je onderweg bent naar je vakantiebestemming. Met de tips in dit artikel kun je misselijkheid in de auto op weg door de bergen hopelijk voorkomen.

Voorkomen dat je misselijk wordt in de auto in de bergen

Tijdens het autorijden in de bergen kunnen jij of de medepassagiers te maken krijgen met wagenziekte. Het evenwichtsorgaan raakt in de war wanneer de beweging niet overeenkomt met wat je ziet. Je focust je op een bepaald punt, maar ondertussen stuurt de auto net een haarspeldbocht door. Zeker wanneer je op de achterbank met iets anders bezig bent en niet naar buiten kijkt, ligt misselijkheid op de loer. De symptomen van wagenziekte zijn niet alleen een misselijk gevoel, maar ook zweten, geeuwen, duizeligheid, hoofdpijn en overgeven. Vooral kinderen hebben last van wagenziekte, maar ook volwassenen kunnen hiermee te maken krijgen. Zie jij ook altijd op tegen die autorit door de bergen? Hieronder hebben we een aantal tips die helpen om misselijkheid in de auto te voorkomen.

Ford in haarspeldbocht in de bergen
© Spalder Media Group

1. Vertrek uitgerust naar de bergen

Als je moe bent, zul je bij het draaien en keren door de bergen eerder misselijk en duizelig worden. Stap uitgerust de auto in om minder gevoelig te zijn voor wagenziekte.

2. Zorg voor een gevulde maag

Op een lege maag wordt de autorit door de bergen nog veel minder leuk. Eet tijdens de reis regelmatig (een licht verteerbaar tussendoortje) en vermijd vette snacks of producten met veel suiker. Slechte ervaring met bepaalde etenswaren of dranken? Probeer dit de volgende reis vooral niet weer.

3. Ga voorin de auto zitten

Ga tijdens het autorijden door de bergen voorin zitten, of zelfs achter het stuur. Omdat je je beter op de omgeving focust, is de kans op wagenziekte veel minder groot. Zit je liever niet achter het stuur of geldt de wagenziekte voor de kinderen? Vraag de chauffeur het rustig aan te doen met optrekken en remmen.

Ford stuur
© Spalder Media Group

4. Focus je op een punt in de verte

En weer een haarspeldbocht. In de bergen wissel je constant van rijrichting. Probeer je desondanks op één punt in de verte te focussen en de horizon vast te houden met je ogen. Je ogen sluiten (en proberen te slapen!) is ook een optie.

5. Zorg voor frisse lucht

Niets is fijner dan die frisse, gezonde berglucht! Doe een raampje open of laat de airco voor verkoelende lucht zorgen. Is het te warm in de auto, dan word je veel sneller misselijk.

6. Afleiding zoeken

Zie je op tegen de Silvretta Hochalpenstrasse of Grossglockner Hochalpenstrasse? Zorg voor voldoende afwisseling, zodat je niet constant bezig bent met de weg en de autorit door de bergen. Speel een spelletje, zing mee met de radio, vertel een mooi verhaal en focus je op je ademhaling.

Bergweg Silvretta Hochalpenstrasse
© Spalder Media Group

7. Pauzeer regelmatig

Na een lange autorit richting de Alpen moet je tijdens de laatste kilometers de bergen nog door. Het is warm, je bent vermoeid en je wilt snel richting je camping of vakantiehuis. Zowel voor de veiligheid als om niet misselijk te worden is het belangrijk om onderweg voldoende pauze te nemen. Strek de benen, ontspan de spieren en ga lekker een luchtje scheppen. Zo wegen de laatste kilometers hopelijk niet het zwaarst!

8. Medicijnen tegen reisziekte

Werkt voor jou geen enkele tip tegen reisziekte en word je in de bergen altijd misselijk? Informeer dan eens bij de huisarts of apotheek naar pilletjes tegen wagenziekte. Preventief medicijnen nemen tegen reisziekte kan de autorit door de bergen een stuk dragelijker maken.

De bergen laten je weer beter voelen!

Zodra de autorit door de bergen voorbij is, zal je je weer beter gaan voelen. Geniet van het uitzicht op de bergen, kom tot rust en laat je lichaam zich herstellen. Soms ben je na vijf minuten alweer de oude, soms heb je wat langer nodig om je weer fit te voelen. Als je evenwichtsorganen zich hebben hersteld, zal de misselijkheid verdwijnen.

Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.