Skip to navigation Skip to main content

Dit is het mooiste plekje van Oostenrijk!

Luchtfoto Burg Landskron
© Karnten Werbung / Gert Steinthaler

Kijkers van de Oostenrijkse televisiezender ÖRF hebben Burg Landskron bij Villach uitgeroepen tot het mooiste plekje van Oostenrijk. Er kon gestemd worden op negen unieke plekken in de negen deelstaten van Oostenrijk. Het publiek besloot dat de winst voor de allereerste keer naar een bezienswaardigheid in Karinthië ging.

1 kasteel - 3 uitstapjes

Burg Landskron is een van de meeste indrukwekkende kastelen van Oostenrijk. Het middeleeuwse kasteel ligt tussen de Ossiacher See en Villach, en biedt een prachtig uitzicht op de Karawanken. Ridders hebben in de loop der jaren plaatsgemaakt voor vogels en apen, waarvan sommigen met uitsterven worden bedreigd. Op de nabijgelegen Affenberg Landskron leven meer dan 150 Japanse makaken samen met hun wetenschappers en verzorgers. Er zijn geen kooien of grote hekken, want de dieren mogen hier gewoon vrij rondlopen. De Affenberg Landskron is alleen te bezoeken samen met een gids. De gids vertelt je tijdens een rondleiding van alles over de dieren en het park. Ook is er de Adler Arena, waar roofvogelshows worden gehouden.

De andere 8 genomineerden waren:

Luchtfoto Burg Landskron
© Karnten Werbung / Gert Steinthaler
Ossiacher See met op de achtergrond Burg Landskron en de bergen
© Karnten Werbung / Michael Stabentheiner
Uitzicht op Burg Landskron in de herfst
© Region Villach Tourismus Gmbh / Martin Hofmann
Wandeling met uitzicht op Burg Landskron
© Region Villach Tourismus Gmbh / Martin Hofmann
Valkenier in de Adler Arena
© Kärnten Werbung / Sigi Leitner

Eerdere winnaars

Vorig jaar ging de winst naar de Friendenskircherl op de Stoderzinken in Steiermark. Dit kapelletje is 120 jaar geleden gebouwd door Emil Ritter von Horstig, met als doel mensen bij elkaar te brengen. Ongeacht wie ze zijn, waar ze vandaan komen of waar ze in geloven. De idyllische kapel inspireerde dichters, bood troost aan gelovigen en schonk hemelse herinneringen aan wandelaars. In 2022 ging de winst naar de Wiegensee in het Montafon. Eerdere winnaars waren de Strutz-Mühle (2020), Lünersee (2019), Schiederweiher (2018), Körbersee (2017), Kaisertal (2016), Formarinsee en Rote Wand (2018) en Grüner See Tragoss (2014).

Waar vind je Burg Landskron?

Burg Landskron ligt ten noordoosten van Villach, niet ver van de oever van de Ossiacher See, in de zuidelijke deelstaat Karinthië. Je kunt het kasteel eenvoudig bereiken door op de snelweg de afslag Villach/Ossiacher See te nemen, vanaf hier staat de route middels bewegwijzering aangegeven. De lokale buslijnen 5177 en 5200 gaan ook richting Burg Landskron. Vanaf de halte is het nog 15 minuten lopen.  

  • Openingstijden Burg Landskron (SB-Burg-Bistro): 09:30 tot 16:30 uur (mei t/m oktober)
  • Openingstijden Affenberg Landksron: 09:30 tot 17:30 uur (april t/m oktober)
  • Openingstijden Adlerarena 10:30 tot 18:00 (hoogseizoen, open van mei t/m oktober)
Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.