Skip to navigation Skip to main content

Speel de grote Indebergen quiz!

52187 - Speel de grote Indebergen quiz!

Nu iedereen gezellig (en hopelijk gezond) samen thuis is, vonden wij het hoog tijd voor een leuke Indebergen quiz. De quiz bestaat uit vijf verschillende categorieën met telkens drie vragen. Daag je gezin of vrienden uit, verzin grappige teamnamen en zet de borrelhapjes klaar. Hoeveel vragen weet jouw team goed te beantwoorden? Tip: zorg voor een leuke prijs, die je eventueel met de post kunt opsturen. De antwoorden op de vragen vind je onderaan het blog.

Categorie 1. Gebergtes

In de eerste categorie van de Indebergen quiz zijn we op zoek naar verschillende gebergtes. We geven je alvast één tip mee: we zoeken naar gebergtes in Europa.

Vraag 1: Dit gebergte bedekt een gebied van maar liefst 430 kilometer en is gelegen op de grens van Spanje en Frankrijk. In het Baskisch heeft het de volgende benaming: “Pirinioak”. Welk gebergte zoeken we?

a. Pyreneeën

b. Cantabrisch Gebergte

c. Jura Gebergte

Vraag 2: De Eiger en de Mönch vormen samen met een derde berg een bekend trio. Maar in welk regio ligt dit trio?

a. Glockner massief

b. Monte Rosa

c. Jungfrau Region

Vraag 3: Dit gebergte strekt zich uit over maar liefst 1350 kilometer. Het bergmassief begint in Ligurië en eindigt in Calabrië. Welk gebergte zoeken we?

a. Apennijnen

b. Monte Rosa

c. Dolomieten

52187 - jungfrau region
Uitzicht op het prachtige gebergte van de Jungfrau Region

Categorie 2. Sport

De tweede categorie van de Indebergen quiz bestaat uit vragen voor de echte bergsportkenners. Van wielrennen tot bergbeklimmen, hoe ver reikt jouw kennis over de bergsportwereld?

Vraag 4: Welke Nederlander won in 2017 de Ronde van Italië?

a. Joop Zoetemelk

b. Tom Dumoulin

c. Niki Terpstra

Vraag 5: In slechts 25 minuten balanceerde deze Zwitser 347 meter op een dunne kabel tussen twee Alpentoppen. Hij brak hiermee een wereldrecord voor de hoogste trip op een kabel met bodemcontact. Over welke koorddanser hebben we het?

a. Freddy Nock

b. Lino Lacedelli

c. Reinhold Messner

Vraag 6: Op 22 mei 2010 werd de top van de hoogste berg ter wereld, de Mount Everest, bereikt door de jongste bergbeklimmer ooit! Op 13-jarige leeftijd (en 10 maanden) bereikte hij samen met zijn vader en stiefmoeder de top op een hoogte van 8848 meter. Weet jij de naam van deze dappere jongeman?

a. Apa Sherpa

b. Malavath Purna

c. Jordan Romero

52187 - mount everest
De 8848 meter hoge Mount Everest (© Pixabay)
De 8848 meter hoge Mount Everest (© Pixabay)

Categorie 3. Records

We gaan over naar een categorie die records verbreekt. Breek jij het record goede antwoorden op deze quiz?

Vraag 7: Na de Mount Everest is deze berg met 8611 meter hoogte de hoogste en moeilijkst te beklimmen berg ter wereld. Bij talloze pogingen overleeft één op de vier alpinisten de klim niet. Welke berg zoeken we?

a. Elbroes

b. Grossglockner

c. K2

Vraag 8: De langste gletsjer van de Alpen ligt in Zwitserland, welke gletsjer is dit?

a. Pasterzengletscher

b. Hintertuxer Gletscher

c. Aletschgletscher

Vraag 9: Aan de Italiaanse kant van de Monte Rosa ligt de hoogste berghut van de Alpen (en Europa) op een hoogte van 4554 meter. Wat is de naam van de hoogstgelegen berghut van de Alpen?

a. Monte Rosahut

b. Capanna Regina Margherita

c. Capanna Corno Gries

52187 - grossglockner
Uitzicht op de machtige Grossglockner

Categorie 4. Dieren

De vierde categorie van deze online pubquiz gaat over het machtige dierenrijk van onze prachtige Alpen. Ken jij de Big Five van de Alpen al? Test je kennis over de koninklijke dieren die in de bergen wonen.

Vraag 10: Welk dier hoort niet thuis in de 'Big Five' van de Alpen?

a. Lammergier

b. Mormeldier

c. Vos

Vraag 11: Ook padden vind je terug langs de steile bergpaden naast een riviertje. Maar hoe oud kan dit kleine diertje worden?

a. 13 maanden

b. 6 jaar

c. 36 jaar

Vraag 12: Het mormeldier is het vijfde diertje van de Big Five van de Alpen en leeft met zijn grote familie onder de grond. Er staat altijd iemand op wacht voor als er gevaar dreigt. Maar hoe waarschuwen deze beestjes elkaar?

a. Fluit geluid

b. Knaag geluid

c. Gil geluid

52187 - mormeldier
Het mormeldier staat op wacht (© Pixabay)
Het mormeldier staat op wacht (© Pixabay)

Categorie 5. Herken het gerecht op de foto

Van deze laatste categorie ga je gegarandeerd watertanden. We laten een ingezoomd stukje zien van een overheerlijk gerecht uit de Alpen. Kun jij het juiste gerecht raden op de foto?

Vraag 13: Raad het gerecht op de foto.

a. Käsespätzle

b. Kaiserschmarrn

c. Tiroler Gröstl

52187 - kaiserschmarrn

Vraag 14: Raad het gerecht op de foto.

a. Kaiserschmarrn

b. Apfelstrudl

c. Croziflette

52187 - apfelstrudl

Vraag 15: Raad het gerecht op de foto.

a. Käsespätzle

b. Croziflette

c. Tartiflette

52187 - kasespatzle

Antwoorden

  1. Antwoord A Pyreneeën. Vind hier alle informatie over wandelen in de prachtige Pyreneeën.
  2. Antwoord C Jungfrau Region. De derde berg van het trio heet dan ook de Jungfrau. We zijn tijdens onze Zwitserland Zomer Tour ook bij dit prachtige gebergte geweest. Benieuwd? Kijk dan hier naar onze avonturen in de Jungfrau Region.
  3. Antwoord A Apennijnen. Dit massieve gebergte ligt in Italië en biedt ook ontzettend mooie wandelgelegenheden. Kijk hier mee naar de wandelavonturen van collega Yvonne in de indrukwekkende Apennijnen.
  4. Antwoord B Tom Dumoulin. Kijk hier naar de spectaculaire bergen die de wielrenners beklimmen tijdens de bloedstollende Ronde van Italië.
  5. Antwoord A Freddy Nock. Op zo'n 3500 meter hoogte balanceerde hij op een 18 millimeter dunne kabel tussen 2 Alpentoppen in.
  6. Antwoord C Jordan Romero. Amerikaanse Jordan Romero uit Californië bereikte de top samen met vier andere klimmers. Malavath Purna is het jongste meisje ooit dat deze berg heeft beklommen. Ze was amper 13 jaar en 11 maanden oud.
  7. Antwoord C K2. Ontdek hier de film- en boekklassieker over deze machtige berg.
  8. Antwoord C Aletschgletscher. Voor meer info over de bezienswaardigheden rondom deze prachtige gletsjer, klik hier.
  9. Antwoord B Capanna Regina Margherita. Deze berghut werd gebouwd in 1893.
  10. Antwoord C. vos. De Big Five bestaat uit de lammergier, de steenarend, de steenbok, gemzen en het mormeldier.
  11. Antwoord C 36 jaar. Jammer genoeg gaat dit over padden die in gevangenschap leven. Een pad die in de wilde natuur leeft, bereikt meestal gemiddeld een leeftijd van 12 jaar. Hij sterft in het wild dus vroeger omwille van predatie of ziektes.
  12. Antwoord A fluit geluid. Wanneer er gevaar dreigt maken de beestjes een hoog fluit geluid zodat zijn familie weet dat er iets mis is.
  13. Antwoord B Kaiserschmarrn. Kijk hier voor het overheerlijke recept van Kaiserschmarrn.
  14. Antwoord B Apfelstrudl. Hier vind je het lekkere recept van een Apfelstrudl.
  15. Antwoord A Käsespätzle. Klik hier voor het heerlijke recept van Käsespätzle.
Zomer Auteur Female5

Over Luna

Luna telt de dagen af tot ze weer in de bergen is. Ze is gek van de Alpen in de wintermaanden, maar doet ook graag allerlei sportieve activiteiten in de overige jaargetijden. Als het maar in de bergen is!