Wandelen in de Pyreneeën

 © Pixabay 
Wandelen in de Pyreneeën

28 januari 2020

door Joanne in Wandelen

Wandelen in de Pyreneeën is iets dat door veel Nederlanders wordt vergeten. De Alpen liggen dichterbij, dus als je bergen opzoekt ga je eerder naar een Alpenland, dan door te reizen naar de Pyreneeën. En dat is zonde. Als je gaat wandelen in de Pyreneeën zul je ontdekken dat het niet alleen een prachtig gebergte is, maar ook veel rustiger dan de meeste plekken in de Alpen. Wij hebben de mooiste plekken voor je op een rij gezet.

Nationaal park Ordesa y Monte Perdido

Als je gaat wandelen in de Pyreneeën mag je dit nationaal park niet missen. Het ligt aan de Spaanse zijde van de bergketen en grenst direct aan het nationaal park Pyreneeën, dat aan de Franse zijde ligt. De bergen in dit deel zijn woester en ruiger dan waar ook in de Pyreneeën. De Monte Perdido is 3355 meter hoog, de watervallen spectaculair. Wellicht zie je zelfs de lammergier vliegen als je gaat wandelen in Ordesa in de Pyreneeën. Populaire wandelingen zijn: Senda de los Cazadores, Camiño del Soaso en de Faja de las Flores.

wandelen Pyreneeën: ordesa
Wandelen door Ordesa nationaal park in de Pyreneeën (Foto: © Pixabay)

Nationaal park Aigüestortes i Estany de Sant Maurici

Dit park is iets minder bekend, maar het heeft een ongekende charme. Woeste toppen omringen de vele bergmeertjes en riviertjes. Aigüestortes is Catalaans voor 'woelige wateren'. Je vindt er veel wandelingen en meer dan 10 berghutten. Bekendste meer is het Estany de Sant Maurici, helaas ingedamd, ingeklemd tussen hoge rotstoppen. Andere plekken om te gaan wandelen in de park in de Pyreneeën zijn het Vall de Boï, Vall d'Aran en het dorp Espot.

Nationaal park Pyreneeën

Dit park ligt aan de Franse zijde en is groener dan zijn tegenhanger Ordesa. Plekken die een wandeling zeker waard zijn, zijn: de col du Somport, de col du Pourtalet en het Cirque de Gavarnie. De laatste is een groot keteldal. Rondom liggen toppen als de Pic du Marboré. De bergen rondom rijzen zo'n 1500 meter op boven het keteldal.

Andorra

Andorra is een kleine staat die geheel in de bergen ligt. In deze dwergstaat ligt het park natural de la Vall de Sorteny, Vall Comapedrosa én Madriu-Perafita-Claror. Wel 90% van het land is beschermd natuurgebied. De officiële taal is Catalaans. De hoogste top is de Pic de Comapedrosa met 2946 meter. Naast prachtige natuur, vind je hier ook Naturlandia, het Pyreneese Adventure park.

andorra wandelen pyreneeen
Waterval in natuurpark in Andorra (Foto: © Pixabay)

Natuurpark de la Sierra et des gorges de Guara

Dit park ligt zuidelijk en vormt een uitloper van de Pyreneeën. De hoogste top is de Pico de Guara van 2077 meter. Het park is bekend door 70 kloven, nauw en steil en in allerlei tinten rood. Je komt hier niet alleen om te wandelen, het water trekt ook aan. Klauteren, klimmen en zwemmen langs de Rio Vero is populair, want goed toegankelijk. Als cultuurliefhebben bezoek je de prehistorische rotsschilderingen en het wijngebied Somontano.

Ook interessant:

Lange-afstandswandelingen

Naast al die prachtige natuurparken en plekken die je in de Pyreneeën kunt bezoeken, is dit gebergte voor wandelaars ook bekend als dé plek om lange-afstandswandelingen te maken. Van kust naar kust zijn er drie bekende routes; de GR10, de GR11 en de Haute Randonnée Pyrené, de HRP. De GR10 kiest de Franse zijde. De GR11 loopt door Spanje, iets rustiger en alles net iets minder goed geregeld. De HRP, volgt echt de hoofdkam, waarbij deels door Frankrijk en deels door Spanje wordt gelopen. De laatste is het meest avontuurlijk, je komt er minder in de dalen en dorpen.

andorra wandelen pyreneeen image widget

Zomervakantie tips