Wandelen in de bergen van Noorwegen

 © Pixabay 
Wandelen in de bergen van Noorwegen naar de Preikestolen

25 januari 2020

door Joanne in Wandelen

Wandelen in Noorwegen is bijzonder. Het land ligt noordelijk, daardoor heb je 's zomers eindeloos lang licht en kun je je wandeling relaxed plannen. Het is er vaak niet zo warm als in de Alpen, dus onweer komt ook minder vaak voor. Regen en kou komen wel vaker voor. Wandelen in de bergen van Noorwegen is vooral genieten van prachtige natuur. We hebben de mooiste wandelingen en gebieden voor je op een rijtje gezet.

#1. Preikestolen

De beroemdste wandeling in de bergen van Noorwegen ligt aan het Lysefjord in Ryfylke. Je loopt door het bos en over stenen platen, tot je opeens, spectaculair de dieptes inkijkt. Een foto op de rand van Preikestolen mag niet ontbreken. Zie je de scheur die over de klif heen loopt? Liggend op je buik schuif je naar de rand om beneden je geen wand, maar 605 meter lager, het water te zien liggen.

Wandelen in de bergen Noorwegen: Preikestolen
De Preikestolen is indrukwekkend! Zelfs als het uitzicht het af laat weten. (Foto: © Mini Expedities)

#2. Kjeragbolten

Wandelen in de bergen van Noorwegen kan op meerdere plaatsen langs het Lysefjord. Deze steen ligt aan de oostzijde van het fjord. De wandeling gaat over platen en is niet aan te raden bij nat weer. Je voelt dat je langs de diepte loopt en eigenlijk pas bij Kjeragbolten zelf, zie je dat pas. De stap op de steen is best spannend. Lachen voor de gave foto en er snel weer af dus.

#3. Trolltunga

Dit is een pittige wandeling in Noorwegen, met 28 kilometer voor de hele trip. En dan stijg je ook nog eens 900 hoogtemeter. De tong van de trol steekt de berg uit op een hoogte van 700 meter boven het Rinedalsvannet. De wandeling begint met een pittige klim, die tegenwoordig over een asfaltweg loopt. Alle inspanning is vergeten als je eenmaal het uitzicht over het meer hebt. Grappig, je ziet eerst de rij wachtende mensen voor de instafoto, voor je de Trolltunga zelf herkent. De foto is dan ook fantastisch!

Wandelen in de bergen Noorwegen: Trolltunga
Fotosessies op de Trolltunga zorgen voor lange rijen (Foto: © Mini Expedities)

#4. Geirangerfjord: wandelen in Noorwegen

Dit is misschien wel het bekendste fjord van Noorwegen. Het is maar 15 kilometer lang en heel smal. Daardoor oogt het nog spannender. In die nauwte komen dan ook nog eens cruiseschepen langs. Je snapt niet dat het goed gaat. Met een pontje kun je het fjord oversteken, zodat je het vanaf het water kunt zien. Wandelen rondom het Geirangerfjord kan pittig, maar ook eenvoudiger. De bekendste wandeling gaat naar twee bergboerderijen via een steil pad. Om te starten moet je met de boot naar halte Skagehola.

#5. Bessegen

Wandelen in Noorwegen kan niet zonder de Bessegengraat te zijn gelopen. Misschien iets minder bekend bij Nederlanders, maar onder Noren zelf is dit dé wandeling die je moet maken. Deze tocht ligt in Jotunheimen en loopt ook weer hoog langs een meer. Je loopt hier niet heen en terug. Je kunt een graatoverschrijding maken en aan de overkant een bootje terugnemen.

Wandelen in de bergen Noorwegen: Bessegen
De Bessesegen graat in Jotunheimen (Foto: © Pixabay)

#6. Wandelen in de bergen rond Flåm

Wandelen in de bergen van Noorwegen kan heel goed op en bij de Hardangervidda. Flåm ligt aan het Sognefjord ten noorden van deze hoogvlakte. Het plaatsje is bekend van de Flåm treinbaan, een spectaculaire rit langs watervallen, uitzichtpunten en bergen. Vanuit Flåm kun je ook starten met de Rallarvegen, een beroemde fietstocht in Noorwegen. Maar natuurlijk starten er ook prachtige wandelingen vanuit het dorp.

Ook interessant:

#7. Wandelen naar Segla

Segla is eigenlijk pas recent heel bekend geworden. Het is een berg die ligt op Senja eiland, heel noordelijk dus. Door instagram is Segla beroemd geworden, en de uitzichten zijn dan ook spectaculair te noemen. Je hebt zee rondom en daarboven alleen maar steile pieken.

#8. Husedalen

Vanuit het Eidfjord loopt de wandeling door Husedalen langzaam omhoog naar het plateau van de Hardangervidda. Je loopt veelal door bos, waarbij de ondergrond best modderig en glad kan zijn. Onderweg passeer je vier spectaculaire watervallen. Loop je helemaal door, dan beland je opeens boven op de vlakte. Bergwandelen in Noorwegen op zijn best!

Wandelen in de bergen Noorwegen: Husedalen
Indrukwekkende watervallen aan de rand van de Hardangervidda (Foto: © Mini Expedities)

Zomervakantie tips