Zwitserland Zomer Toer #3. Aletsch Arena: wandelparadijs

7 februari 2020

door Miranda in Reisverslagen

De derde bestemming van onze Zwitserland Zomer Toer is de Aletsch Arena, vernoemd naar de beroemde en langste gletsjer van de Alpen, de Aletschgletsjer. Deze machtige gletsjer is ook meteen de grootste aantrekkingskracht van de regio, maar zeker niet het enige hoogtepunt. Ook de vele onbekendere gletsjers en bergtoppen die je hier ziet, zijn de moeite waard. Een prachtige omgeving voor mooie wandelingen en dat is dan ook precies wat we hier gaan doen.

Met de gondel naar autovrij Fiescheralp

We rijden vanuit Grindelwald via een prachtige route naar de Aletsch Arena. We passeren onder andere de Grimselpas, die enorm indruk op ons maakt. We parkeren onze auto in Fiesch in het dal en nemen al onze bagage mee in de gondel richting Fiescheralp, waar we ook blijven logeren vannacht. We logeren in hotel Eggishorn (Wil jij hier ook wel overnachten? Ga naar de prijsvraag!) waar we onze koffers vast achterlaten, zodat we zo snel mogelijk op pad kunnen. Op de Fiescheralp zijn een aantal hotels en restaurants. De andere autovrije plaatsjes op de berg zijn Bettmeralp en Riederalp. Ook deze dorpjes zijn met de gondel vanuit het dorp te bereiken en zijn wat groter. Ook de plaatsen in het dal bieden veel accommodaties en hier verblijven is iets voordeliger.

3 uitzichtspunten, 1 gletsjer

In de Aletsch Arena zijn een drietal punten waarvandaan je de Aletschgletsjer in haar volle lengte kunt zien: Moosfluh, Bettmerhorn en Eggishorn. Wij gaan met de gondel vanuit Fiescheralp naar de laatste. Eenmaal boven begrijp ik direct waarom ze hier ooit een lift hebben gebouwd. Voor ons ligt de enorme gletsjer en de Alpenreuzen Eiger, Mönch en Jungfrau zijn vanaf hier ook vol in beeld. Maar ook de bergwereld aan de andere kant van het dal is geweldig. Je hebt hier een overweldigend 360 graden uitzicht. Dat Zwitserland misschien wel de mooiste bergen van de Alpen heeft, wordt hier zonder twijfel bewezen.

Nieuwe Rundweg Eggishorn

Nadat we een koffiepauze hebben gehouden op het terras van het knusse hutje op de top, verkennen we eerst de nieuwe Rundweg Eggishorn. Dit is een eenvoudig wandelpad van 400 meter lengte die je in 20 minuten kan afleggen. Onderweg zijn diverse stations waar je meer over de gletsjer en de bergwereld om je heen kunt ontdekken. Leuk voor families met kids, mensen die niet echt ver willen wandelen of om even rustig in te wandelen, terwijl je alles over de gletsjer ervaart. Na dit opwarmrondje zijn we klaar voor de rest van de dag.

Rundweg Eggishorn

Top van de Eggishorn

Als eerste maken we een korte klim naar de top van de Eggishorn op 2926 meter hoogte. Deze wandeling duurt 15/20 minuten en gaat over flinke rotsen. De opstappen zijn af en toe best hoog, maar prima te doen voor de wandelaar die al enige ervaring heeft in de bergen. Kinderen genieten hier volop van het klim- en klauterwerk. Eenmaal op de top is het wederom genieten van die enorme lap ijs beneden ons. De gletsjer is 22,6 km lang, zo’n 2 km breed en op het dikste punt ligt ongeveer 900 meter ijs.

wandelen Aletsch Arena

Top Eggishorn

Lunchen bij de Gletscherstube

Vanaf de top van de Eggishorn zien we beneden een meertje en een klein hutje liggen, de Gletscherstube. We besluiten dat dit onze lunchplek voor vandaag gaat zijn. We lopen eerst via hetzelfde pad terug naar beneden en slaan daarna linksaf onder het restaurant door verder naar beneden. Ook hier liggen eerst nog grote stenen, waarna het pad overgaat in zand, grind en stenen. Het is ongeveer 1,5 uur lopen naar de kleine berghut met terras. Het is de hele dag mooi weer, maar helaas hangt er tijdens de lunch een enorme wolk voor de zon, waardoor het ineens best fris is. Gelukkig smaken de Älplermagronen met appelmoes en de rösti super lekker en warmen we weer lekker op.

Gletscherstube

Wandelen vanaf de Gletscherstube

De Aletschgletsjer van dichtbij bekijken

Vanaf de Gletscherstube is het nog zo’n 20 minuten lopen naar de gletsjer. Het is best bijzonder dat je op een relatief snelle en eenvoudige manier halverwege de gletsjer kunt komen. Dit laatste stuk is tevens het meest technische deel van de wandeling. Je loopt over grote rotsplaten, je steekt af en toe wat waterstroompjes over en het is oppassen voor losliggende stenen. Wandelschoenen met goede grip heb je hier absoluut nodig. Eenmaal beneden ziet de enorme massa ijs er zo anders uit dan vanaf boven. Ineens zie je de ijsbergen en de stenen die de meridianen (bruine strepen) in de gletsjer vormen. Ook kun je onder de gletsjer kijken, hier is het ijs prachtig blauw. Maar let op, ga niet onder het ijs staan of lopen, want regelmatig breken er stukken af. Wij zijn zonder gids, dus gaan de gletsjer niet op. Uiteraard worden hier wel dagelijks tochten met gids georganiseerd.

Aletsch Gletscher

De Aletsch Gletscher van dichtbij

Door een 900 meter lange tunnel

We lopen terug naar de Gletscherstube en slaan rechtsaf richting de 900 meter lange tunnel die door de berg leidt. Deze tunnel is aangelegd als watervoorziening voor het dal, maar naast de enorme pijp kunnen wandelaars en mountainbikers ook gebruik maken van deze snelle manier om weer aan de andere kant van de berg te komen. De weg terug naar Fiescheralp is een eenvoudige en brede grindweg. Na anderhalf uur lopen vanaf de gletsjer zijn we terug bij het hotel en ploffen neer op het terras. We genieten van een koud biertje en een Aperol Spritz en proosten op deze heerlijk dag. Wat een omgeving! Na een heerlijk diner kruipen we vroeg onder de wol: morgen gaan we (helaas!) al weer richting de laatste bestemming van onze Zwitserland Zomer Toer.

media widget

Zomervakantie tips