Zwitserland Zomer Toer #1. Interlaken: afwisselende bergvakantie

3 februari 2020

door Miranda in Reisverslagen

We beginnen onze Zwitserland Zomer Toer in Interlaken. Een levendige stad tussen de twee meren Brienzersee en Thunersee, in de schaduw van de Alpenreuzen Eiger, Mönch en Jungfrau. Veel mooier kan een bergomgeving niet zijn. We genieten van deze regio op een actieve én relaxte manier: op de step, in de trein, op een boot en te voet. Volop afwisseling dus!

Zwitserland verkennen? Pak de trein!

Een ideale manier om in alle rust te genieten van de Zwitserse bergwereld, is een ritje met de trein. Met de Swiss Travel Pass koop je voor 3, 4, 8 of 15 dagen een pas waarmee je onbeperkt gebruik kunt maken van de trein, bus en boot. Wij stappen vanuit Interlaken in de trein naar Brienz, dat een klein half uurtje verderop ligt. De treinreis voert langs de Brienzersee en is prachtig. Aangekomen in Brienz stappen we wederom in een trein, eentje van 128 jaar oud: de Brienz Rothorn Bahn.

Brienzer Rothorn Bahn

Met de stoomtrein naar ruim 2200 meter hoogte

De Brienz Rothorn Bahn is de oudste stoomtandradspoorlijn in Zwitserland. Het 7,6 km lange traject dat 1678 hoogtemeters overbrugt, werd in 1891/1892 in slechts 16 maanden gebouwd. De oudste locomotief uit datzelfde jaar tuft nog steeds bijna dagelijks de berg op. Wij nemen op woensdagochtend om 10.00 uur de speciale ‘Dampfwürstlibummler’, oftewel de ‘worsttrein’. Onderweg maakt de trein een ‘worststop’ bij de Planalp, ongeveer halverwege het traject. Het treinpersoneel verwarmd heerlijke lokale worst in de stoomlocomotief, die je eet met een lekker broodje en een verfrissend drankje. Het is echt een leuke belevenis om op deze manier naar de top van een berg te gaan. Het treinpersoneel is enorm gastvrij en doet haar werk met veel liefde. Omdat de trein maximaal met 9 km/u omhoog klimt, heb je bovendien alle tijd om naar buiten te kijken; het landschap is fantastisch en de blik op de Brienzersee verveeld geen moment.

Uitzicht uit de stoomtrein Brienzer Rothorn Bahn

Brienzer Rothorn: een echt hoogtepunt

De stoomtrein brengt ons, inclusief worststop, in 100 minuten naar het station Rothorn Kulm dat op 2244 meter hoogte ligt. Vanaf hier is het nog een kleine 50 hoogtemeters klimmen naar de top van de Brienzer Rothorn, een echte uitzichtsberg. Aan de ene kant kijk je op de turquoise Brienzersee (hoe kan een bergmeer zo mooi blauw zijn?) en de besneeuwde toppen van de Eiger, Mönch en Jungfrau. Aan de andere kant ligt Sörenberg en zie je het bijzondere karstgebergte Schrattenfluh. Ook kun je hier prachtige wandelingen maken. Wij kiezen voor een lunch op de top en gaan daarna weer heel relaxed met de Brienz Rothorn Bahn naar beneden.

Lunch op de Brienzer Rothorn

Met de boot naar de Giessbach watervallen

We stappen vervolgens op de boot, die aan de overkant van het treinperron ligt. Ruim 10 minuten later stappen we uit aan de overkant, bij Giessbach. Vanaf de boot zien we al een deel van de watervallen die hier naar beneden stromen. Je kunt met een kabelspoorbaan omhoog, maar wij vinden het wel tijd voor wat actie, dus we gaan te voet. Het zicht op de watervallen is prachtig en de wandeling is, ondanks dat je best een stukje omhoog gaat, niet moeilijk. De bruggen die op verschillende plekken zijn aangelegd, maken het geheel behoorlijk indrukwekkend. Eenmaal boven is de combinatie van de waterval én het uitzicht op de Brienzersee adembenemend mooi.

Met de boot over de Brienzersee
De Griessbach watervallen

Op de step afdalen vanaf de Niederhorn bij Beatenberg

Nadat we met de boot terug zijn gegaan naar Interlaken-Ost, stappen we over in onze auto en rijden een half uurtje de berg op naar Beatenberg. Hier wacht het laatste avontuur van vandaag: we gaan met een step van de berg af! We nemen de gondellift omhoog naar het middenstation. Hier wacht (wederom) een geweldig uitzicht op ons. Dit keer met een blik op de Thunersee die minstens zo mooi van kleur is als de Brienzersee. Ook is hier de verhuur van steps, waarmee je kunt kiezen uit twee verschillende routes naar beneden. Een rode van 12 km en een blauwe van 6 km. Wij kiezen voor de kortste, omdat we ook nog even een kijkje in de stad Interlaken willen nemen. Gelukkig werken de remmen op de step prima en de hele rit gaat over asfalt. Heel grappig om een keer op de manier af te dalen!

Shoppen en eten in Interlaken

We eindigen onze dag in het centrum van Interlaken. Er heerst een gezellige drukte in het centrum. Diverse mooie gebouwen, (sjieke) winkels en gezellige terrasje bepalen hier het straatbeeld. Persoonlijk vind ik het altijd erg leuk om aan het einde van een (actieve) dag in de bergen nog even langs wat winkels te slenteren. Vervolgens een koud wijntje op het terras en daarna opfrissen en heerlijk uit eten. Dit alles kan echt heel goed in Interlaken.

Winkelen in Interlaken


Helaas is het de volgende dag al weer tijd om onze toer voort te zetten naar de volgende bestemming, maar dit was zeker niet de laatste keer dat ik in Interlaken was!

Zomervakantie tips