De mooiste autoroutes van de Alpen

In de Alpen vind je de mooiste autorutes

16 september 2020

door Florien in Tips

Met de auto kun je veel mooie routes rijden in de Alpen. Natuurlijk kun je kiezen voor een bergpas, maar er zijn ook routes mogelijk van enkele honderden kilometers. Via prachtige bergwegen ontdek je het landschap en de natuur. Onderweg kun je stoppen in leuke plaatsjes en allerlei bezienswaardigheden bezoeken. In dit weblog heb ik de mooiste autoroutes in de Alpen op een rijtje gezet.

#1. De Deutsche Alpenstrasse – Duitsland

De Deutsche Alpenstrasse neemt je via een route van 450 kilometer mee langs imposante bergen, prachtige bergmeren, kastelen, pittoreske dorpen en historische steden. De route start in Lindau aan de Bodensee en eindigt in Berchtesgaden. Uiteraard is deze in beide richtingen af te leggen. Onderweg passeer je meerdere bezienswaardigheden, waaronder Schloss Neuschwanstein en de Zugspitze. Overnachten kan in allerlei leuke hotels, pensions en campings.

#2. De Romantikstrasse - Oostenrijk

Romantische plaatsjes, een schilderachtig landschap en een hele mooie Alpenweg. Over een afstand van 380 kilometer rijd je via de Romantikstrasse van Salzburg naar Wenen. Onderweg passeer je 14 steden en dorpen waar je kunt overnachten. Er zijn meerdere stops, waarbij je musea, paleizen, kloosters en bergmeren kunt ontdekken. Ook passeer je maar liefst drie UNESCO-Werelderfgoedgebieden (Salzburg, Hallstatt en de Wachau). Lees hier meer details over de Romantikstrasse >

#3. Route des Grandes Alpes - Frankrijk

De Route des Grandes Alpes loopt dwars door de Franse Alpen. De route gaat van start in Thonon-les-Bains bij het Meer van Genève en eindigt na 675 kilometer in Nice aan de Middellandse zee. Onderweg passeer je een prachtig berglandschap en rijd je over maar liefst 16 Franse bergpassen. Overnachten kan in plaatsjes zoals Les Gets, Megève en La Grave.

autoroute Alpen Grossglockner Hochalpenstrasse
Ga je met de auto naar de bergen? Rij dan eens één van de vele bergpassen! 

#4. Route de Napoleon - Frankrijk

Napoleon Bonaparte is één van de meest bekende personen in de Franse geschiedenis. Nu, honderden jaren later, kun je zijn nalatenschap nog steeds op veel plekken tegenkomen in het land. De Route de Napoleon is een route van 324 kilometer en voert van Cannes naar Grenoble. Dit is de route waarlangs Napoleon kwam na zijn ontsnapping van het eiland Elba. Onderweg passeer je mooie uitzichtpunten, tal van bezienswaardigheden en leuke dorpen om te overnachten.

#5. Grande strada delle Dolomiti - Italië

Sinds 2009 zijn negen gebieden van de Dolomieten opgenomen op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Dit machtige berglandschap is keer op keer indrukwekkend om te zien en biedt daarnaast ook nog eens de mogelijkheid om allerlei activiteiten te ondernemen. De Grande strada delle Dolomiti, ook wel Dolomietenweg, neemt je via een route van 215 kilometer mee van Bolzano naar Cortina d’Ampezzo. Geniet onderweg van het prachtige landschap en ontdek de heerlijke Noord-Italiaanse keuken in de restaurants in de authentieke dorpjes.

#6. Grand Tour of Switzerland – Zwitserland

Eén van de meest indrukwekkende autoroutes in dit rijtje is de Grand Tour of Switzerland. De route heeft een lengte van maar liefst 1643 kilometer. Onder andere Appenzell, St. Moritz, Neuchâtel en Zermatt. Uiteraard kun je beide richtingen rijden. Onderweg passeer je 22 meren en 45 highlights, waarvan 12 opgenomen zijn op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Ga je uit van ongeveer 5 uur per dag rijden, dan heb je zo'n zeven dagen nodig voor de route. Lees hier meer over de Grand Tour of Switserland >

mooie bergroute alpen Silvretta Hochalpenstrasse
Er zijn veel mooie routes in de Alpen. Ook de Silvretta Hochalpstrasse is daar één van.

Zomervakantie tips