9 herkenbare situaties tijdens een eerste (wandel)vakantie in de bergen

9 herkenbare situaties tijdens een eerste (wandel)vakantie in de bergen

7 januari 2018

door Yvonne in Algemeen

De ene persoon gaat al sinds kinds af aan elk jaar naar de bergen. De ander had wat meer overtuiging nodig en ging (pas) op latere leeftijd. Maar, wat waarschijnlijk iedereen kan beamen, is dat de eerste vakantie in de bergen een bijzondere en onvergetelijke ervaring is. De hoge toppen, diepe dalen en prachtige natuur... Het is en blijft een bijzondere wereld! Zeker dankzij de vele verschillen met ons platte kikkerlandje ervaar je zowel fysiek als mentaal ineens een heleboel nieuwe dingen.

#1. Aan die kronkelende bergweggetjes lijkt geen einde te komen

In de bergen wisselt het natuurlijk per bestemming, maar (helaas) zijn er genoeg bestemmingen waarbij je een haast eindeloze bergweg moet volgen voordat je er bent. In veel van deze bergwegen zitten (haarspelt)bochten, waar menigeen lichtelijk groen van kan worden.

#2. Ik dacht dat ze in Oostenrijk/Zwitserland ook ‘gewoon’ Duits spraken?

Nou, niet dus. Spreek je een aardig woordje Duits, dan zul je je zeker in deze landen kunnen redden. Maar in sommige dalen en dorpen zal je een accent tegenkomen wat nog wel eens op een compleet andere taal kan lijken.

#3. De ijle lucht in de bergen

Zeker op bestemmingen hoger in de Alpen zul je al snel merken dat de lucht ijler is. Met als gevolg dat 10 minuten lopen aan kan voelen als 20. Geef je lichaam dan ook de tijd om te wennen aan de hoogte. Zorg voor een goede nachtrust en gezonde voeding.

Wandelen in de bergen
Hoe hoger in de bergen, hoe ijler de lucht (Foto: © Tirol Werbung)

#4. Ach, zo’n wandeling in de bergen zal wel meevallen (spoiler: niet!)

Tja, de top van de berg lijkt misschien dichtbij en je denkt misschien dat die ene helling na de bocht wel op zal houden. Helaas is dit vaak niet het geval. Lees je van tevoren goed in over de wandelroute. Ben je niet heel goed getraind? Begin dan met een simpele wandeling of informeer bij de lokale VVV naar een geschikte wandelroute.

#5. Beneden warm, boven koud. Vandaag zon, morgen regen?!

Nog zo’n gevalletje van ‘wees goed voorbereid’. Het weer in de bergen kan per dag nog weleens wisselen. Het ene moment schijnt de zon en is het 25 graden, het volgende moment regent het en is het 15 graden! Houd daarnaast ook rekening met de temperatuur. In het dal is de temperatuur hoger dan op de top van de berg. Zorg voor voldoende laagjes en neem een vest of jasje mee in een rugzak op een warme dag.

Wandelen in de bergen
Boven in de bergen kan het ineens een stuk kouder zijn! (Foto: © Tirol Werbung)

#6. Schnitzels, Kaiserschmarrn en kaasfondue.. je kan er geen genoeg van krijgen!

Van tevoren dacht je nog dat je na een schnitzel en een bordje Kaiserschmarrn wel klaar zou zijn met het eten in de bergen. Vergis je je daar mooi even in! Van heerlijke frisse boerensalades tot de allerlekkerste alpendrankjes en vleesgerechten. Wat is dat genieten! Volgend jaar weer?

#7. De rust en stilte in de bergen

Niets zo heerlijk als de rust en stilte van de bergen. Hoe verder weg van de bewoonde wereld, hoe rustiger het wordt. Eén met de natuur en je eigen gedachten. Kortom: genieten.

Wandelen in de bergen
Genieten van de rust en de stilte (Foto: © Tirol Werbung)

#8. De volgende ochtend: spierpijn!

De wandeling was best zwaar en het was best een eindje omhooglopen. Aan het eind van de dag zit je op een terrasje in het dorp bij te komen. Je voelt je benen al een beetje stijf worden, maar ach, in Nederland wandel je ook veel dus het zal wel meevallen. De volgende dag word je wakker en… valt dat even tegen! Je hele lijf is stijf en je kuiten zouden het best prettig vinden om nog een uurtje te mogen blijven liggen.

#9. Maar ik wil nog helemaal niet naar huis…

En dan is de vakantie alweer voorbij! Waarschijnlijk heb je een aantal prachtige wandelingen gemaakt, de bergen verkent met de gondel en misschien wel een stukje gefietst? Heerlijk op het terrasje gezeten, genoten van de lekkerste gerechten en praatjes gemaakt met de locals. Maar dan komt het aller-aller-aller stomste moment van de vakantie: je moet weer naar huis...

Reactie(s) Reageren?

Reageren op dit artikel


Zomervakantie tips