Skip to navigation Skip to main content

9 herkenbare situaties tijdens een eerste (wandel)vakantie in de bergen

13731 - 9 herkenbare situaties tijdens een eerste (wandel)vakantie in de bergen

De ene persoon gaat al van kinds af aan elk jaar naar de bergen. De ander had wat meer overtuiging nodig en ging (pas) op latere leeftijd. Maar, wat waarschijnlijk iedereen kan beamen, is dat de eerste vakantie in de bergen een bijzondere en onvergetelijke ervaring is. De hoge toppen, diepe dalen en prachtige natuur: het is en blijft een bijzondere wereld! Ook je eerst wandelvakantie in de bergen is een hele ervaring. De eerste keer die steile berg oplopen, en dan dat gevoel van je doel bereiken. Voor veel mensen zullen de volgende situaties dan ook zeer herkenbaar zijn en voor anderen kan het een voorbereiding zijn op hun eerste bergvakantie.

#1. Aan die kronkelende weggetjes lijkt geen einde te komen

In de bergen wisselt het natuurlijk per bestemming, maar er zijn genoeg bestemmingen waarbij je een haast eindeloze bergweg moet volgen voordat je er bent. In veel van deze bergwegen zitten (haarspeld)bochten, waar menigeen lichtelijk groen van kan worden. Ook tijdens het wandelen 'loop' je hier soms tegenaan. Er komt maar geen einde aan het kronkelende wandelpad in de bergen, was het toch te ver misschien?

13731 - rijden in de bergen

#2. Ik dacht dat ze in Oostenrijk/Zwitserland ook ‘gewoon’ Duits spraken?

Nou, niet dus. Spreek je een aardig woordje Duits, dan zul je je zeker in deze landen prima kunnen redden. Maar in sommige dalen en dorpen zal je een accent tegenkomen wat nog wel eens op een compleet andere taal kan lijken.

#3. De ijle lucht in de bergen

Zeker op bestemmingen hoger in de Alpen zul je al snel merken dat de lucht ijler is. Met als gevolg dat 10 minuten lopen aan kan voelen als 20. Geef je lichaam dan ook de tijd om te wennen aan de hoogte. Zorg voor een goede nachtrust en gezonde voeding.

#4. Ach, zo’n wandeling in de bergen zal wel meevallen (spoiler: niet!)

Tja, de top van de berg lijkt misschien dichtbij en je denkt wellicht dat die ene helling na de bocht wel op zal houden. Dit is vaak niet het geval. Lees je van tevoren goed in over de wandelroute. Vergelijk de afstand niet met hoe dit in ons platte kikkerlandje zou zijn. Onderschat de bergen niet! Ben je niet heel goed getraind? Begin dan met een simpele wandeling of informeer bij de lokale VVV naar een geschikte wandelroute. Ook kun je bij veel bestemmingen de berglift nemen, zodat je het hogerop kunt zoeken zonder al moe te starten.

13731 - voor de eerste keer in de bergen

#5. Beneden warm, boven koud. Vandaag zon, morgen regen?!

Nog zo’n gevalletje van ‘wees goed voorbereid’. Het weer in de bergen kan per dag nog weleens wisselen. Het ene moment schijnt de zon en is het 25 graden, het volgende moment regent het en is het ineens 10 graden! Houd daarnaast ook rekening met de hoogteverschillen en temperatuur. In het dal is de temperatuur hoger dan op de top van de berg. Zorg voor voldoende laagjes en neem een vest of jasje mee in een rugzak op een warme dag.

#6. Schnitzels, Kaiserschmarrn en kaasfondue.. je kan er geen genoeg van krijgen!

Vantevoren dacht je nog dat je na een schnitzel en een bordje Kaiserschmarrn wel klaar zou zijn met het eten in de bergen. Vergis je je daar mooi even in! Van heerlijke frisse boerensalades tot de allerlekkerste alpendrankjes en vleesgerechten. Wat is dat genieten! Volgend jaar weer?

#7. De rust en stilte in de bergen

Niets zo heerlijk als de rust en stilte van de bergen. Hoe verder weg van de bewoonde wereld, hoe rustiger het wordt. Eén met de natuur en je eigen gedachten. Kortom: genieten.

13731 - rust in de bergen

#8. De volgende ochtend: spierpijn!

De wandeling was best zwaar en het was een behoorlijk eindje omhooglopen. Aan het eind van de dag zit je op een terrasje in het dorp bij te komen. Je voelt je benen al een beetje stijf worden, maar ach, in Nederland wandel je ook veel dus het zal wel meevallen. De volgende dag word je wakker en… valt dat even tegen! Je hele lijf is stijf en je kuiten zouden het best prettig vinden om nog een uurtje te mogen blijven liggen.

#9. Maar ik wil nog helemaal niet naar huis…

En dan is de vakantie alweer voorbij! Waarschijnlijk heb je een aantal prachtige wandelingen gemaakt, de bergen verkent met de gondel en misschien wel een stukje gefietst? Heerlijk op het terrasje gezeten, genoten van de lekkerste gerechten en praatjes gemaakt met de locals. Maar dan komt het aller-aller-aller stomste moment van de vakantie: je moet weer naar huis... Balen!

Rust in de bergen image widget

Zomer Yvonne

Over Yvonne

Yvonne kreeg de liefde voor bergen met de paplepel ingegoten. Als klein meisje stond ze al op de ski’s en de Alpen werden ook tijdens de zomervakanties bezocht. De landschappen hebben vanaf het begin een grote indruk op Yvonne gemaakt. Ze ontdekt de bergen het liefst te voet, met de lift of de trein.