7 tips voor een mini herfstvakantie in Duitsland

7 tips voor een mini herfstvakantie in Duitsland

9 oktober 2018

door Florien in Bestemmingen

De zomer is voorbij en de herfst officieel begonnen. De temperaturen dalen en de kleuren in de natuur veranderen. Een goed excuus om er even tussenuit te knijpen, zodat je dit fijne jaargetijde in een ander land kunt ontdekken. Geen benauwde hitte meer, maar wel genoeg kans op een zonnetje. Duitsland is een fijn land om in de herfst te bezoeken. Veel bestemmingen zijn relatief dichtbij en daarom ideaal voor een minivakantie. In dit blog geef ik je 7 tips.

#1. De Moezel

Ben jij gek op lekkere wijntjes, Duitse specialiteiten en een mooie omgeving? Dan is de Moezel een fijne bestemming voor een weekendje weg. In ongeveer 3 uur rijd je vanaf Utrecht richting Koblenz, naar het begin van de rivier. Aan beide zijden van de Moezel liggen kilometers aan wijngaarden. Daartussen bevinden zich meer dan 125 schattige wijndorpjes, waar je niet alleen kunt overnachten, maar ook allerlei wijnsoorten kunt proeven. Leuk om te weten: zowel in september, oktober en november, worden er wekelijks wijnfeesten georganiseerd. Tijdens zo’n feest kun je veel proeven, lekker eten en de lokale bevolking leren kennen. Klik hier voor een overzicht >

#2. De Eifel

De Eifel is een middelgebergte en het in Duitsland gelegen deel van de Ardennen. Het gebied bestaat uit meerdere natuurgebieden en een prachtig nationaal park. Vooral wandelaars vinden hier veel mogelijkheden. Vanaf Utrecht rijd je in ongeveer 2,5 uur naar Nationaal Park Eifel. De herfst kleurt het park allerlei tinten oranje en dat biedt een compleet ander kleurenperspectief dan in de zomer. Je hebt hier toegang tot ruim 240 kilometer aan wandelpaden van verschillende niveaus. Vlakbij het park zijn een aantal schattige dorpjes waar je kunt overnachten. Wandeltips in de Eifel vind je hier >

wandelen Eifel
Bewonder de prachtige kleuren tijdens een wandeling (Foto: © Rheinland-Pfalz Tourismus GmbH, Dominik Ketz)

#3. Oberstdorf

Oberstdorf ligt in het zuidelijkste puntje van Beieren, vlakbij de grens van Oostenrijk. Met de auto is het ruim 7,5 uur rijden, maar met het vliegtuig vlieg je in 1,5 uur naar München, vanwaar het nog 2 uur en 15 minuten rijden naar Oberstdorf is. Het is een sportieve bestemming, waar je mooie wandel- en fietstochten kunt maken. Samen met het Oostenrijkse Kleinwalsertal deelt Oberstdorf een aantal liften. De geopende liften zijn: Heuberg Arena (tot 29/10), de Walmendingerhorn (tot 5/11), de Söllereck (tot 5/11), de Nebelhorn (tot 5/11).

#4. De Zugspitze (Garmisch Partenkirchen)

De Zugspitze is na ongeveer 8 uur rijden te bereiken vanaf Utrecht. Dat is ver, maar wist je dat je met het vliegtuig na 1,5 uur vliegen in München of Innsbruck bent? Vanaf daar is het slechts 1,5 uur met het openbaar vervoer, of 1 uur met de auto naar Garmisch Partenkirchen. De stad ligt aan de voet van de Zügspitze en biedt veel mogelijkheden voor een wandelvakantie in de herfst. Daarnaast kun je fijn een middag door het oude centrum slenteren, winkelen, genieten van de Duitse specialiteiten in de restaurants en bezienswaardigheden bekijken. De Kreuzeckbahn en de Wankbahn zijn in oktober geopend van 08.30 – 17.00 uur.

De Zugspitze
Maak mooie wandelingen (Foto: © Tourist Info Murnau)

#5. Nationaal Park Sächsische Schweiz & Dresden

Kun je niet kiezen tussen een vakantie in de natuur, of een stedentrip? Dan is deze vakantie ideaal. Ook dit is een bestemming die met de auto in ongeveer 8 uur te bereiken is, maar met het vliegtuig in slechts 1,5 uur. Je vliegt naar Dresden, waar je een auto kunt huren, of waar je van het openbaar vervoer gebruik kunt maken. De stad ligt aan de Elbe en kent meerdere mooie bezienswaardigheden. Vanaf hier ben je slechts 30 kilometer verwijderd van Nationaal Park Sächsische Schweiz. Dit is een prachtig natuurgebied, waar je uren kunt wandelen. De rotsformaties, tafelbergen, bossen en kloven zijn prachtig om te zien.

#6. Willingen

Het plaatsje Willingen ligt in het Sauerland en wordt eigenlijk het hele jaar door druk bezocht. Niet zo vreemd, want bij deze plaats komen maar liefst drie natuurgebieden samen. De plaats wordt omringd door bossen, meren, rivieren en weideland. Wandelaars vinden in de omgeving 39 gemarkeerde wandelroutes, waarbij de afstanden variëren tussen de 5 en 20 kilometer. Ook fietsers en mountainbikers kunnen met ruim 30 routes genoeg ontdekken. De plaats zelf is gezellig en geeft een echt 'vakantiegevoel'. Vanaf Utrecht is het ongeveer 3,5 uur rijden naar Willingen.

Willingen
In Willingen komen maar liefst drie natuurgebieden samen (Foto: © Willingen.de)

#7. Schwangau

Schwangau is een schattig bergdorpje in de provincie Beieren. Het dorp wordt omgeven door bergen en donkere, dichtbegroeide bossen. Na een vlucht op München of Innsbruck is het nog 1 uur en 40 minuten rijden, maar dan waan je je wel in een compleet andere omgeving. Er liggen maar liefst twee kastelen, waarvan er eentje is die je eigenlijk echt eens bezocht moet hebben. Slot Neuschwanstein staat boven op een rots en is indrukwekkend om te zien. Verder kun je heerlijk wandelen in de omgeving.

Slot Neuschwanstein
Schot Neuschwanstein is de moeite van een bezoek meer dan waard (Foto: © Thomas Wolf, CC BY-SA 3.0 de, via Wikimedia Commons)

Heb jij nog tips voor een minivakantie in Duitsland in de herfst?

Zomervakantie tips