Skip to navigation Skip to main content

Oberstdorf Allgäu: een wandelpareltje in Zuid-Duitsland

9610 - Oberstdorf Allgäu: een wandelpareltje in Zuid-Duitsland
 - Indebergen.nl
© Pixabay.com, WaldNob

In het zuiden van Beieren, vlakbij de Oostenrijkse grens, vind je de regio Oberstdorf Allgäu. Zoals de naam al doet vermoeden vind je hier het dorp Oberstdorf, omgeven door de Allgäuer Hochalpen. Voor velen is Oberstdorf Allgäu de ideale bestemming voor de zomervakantie. Dit komt met name doordat het relatief dichtbij Nederland ligt, er veel activiteiten mogelijk zijn en je kunt hier het echte Alpengevoel ervaren.

 

Over de Allgäuer Alpen

De Allgäuer Alpen bevinden zich aan de noordzijde van de Alpen en horen officieel bij de Oostalpen, aan de westelijke grens. Het gebergte is 75 kilometer lang en zo’n 50 kilometer breed. Volgens landsgrenzen gemeten liggen de Allgäuer Alpen niet alleen in het Duitse Beieren, maar ook in het Oostenrijke Vorarlberg en Tirol. De drie hoogste bergen zijn de Großer Krottenkopf (2657m), de Hohes Licht (2652m) en de Hochfrottspitze (2648m).

De dorpen van gemeente Oberstdorf

Oberstdorf is de zuidelijkste dorpsregio van Duitsland en de derde grootste gemeente van Beieren. In totaal beslaat de gemeente 230 km2, waarvan 75% bestaat uit natuur. Naast het dorp Oberstdorf vind je hier nog de dorpen Rubi, Reichenbach, Schöllang, Tiefenbach en Kornau. Oberstdorf is wel veruit het grootste dorp, met net iets minder dan 10.000 inwoners. Aan de oostkant vind je de Nebelhornbahn, die ook in de zomer open is. Verder vind je in het dorp leuke kleine musea en bezienswaardigheden. Bekijk hier de plattegrond van Oberstdorf.

 

Wandelen in Oberstdorf Allgäu

Oberstdorf staat met name bekend als een bijzonder uitgebreide en toegankelijke wandelregio. Samen met het Kleinwalsertal vormt de regio de grootste wandelbestemming van de Noord-Alpen. In totaal vind je hier ruim 200 kilometer aan wandelpaden, wanneer er geen sneeuw ligt. De paden bevinden zich op drie verschillende hoogteniveaus. Je kunt wandelen door het dal, halverwege de bergen of over de toppen van de bergen. Natuurlijk verschillen de paden niet alleen in hoogte maar ook in moeilijkheidsgraad. Het ene wandelpad is kort en eenvoudig en het andere is lang en echt voor de geoefende wandelaar. In totaal zijn er 18 bijzondere wandelpaden.

 

wandelen oberstdorf
De wandelkaart van Oberstdorf - Kleinwalsertal

Leuke wandeltips:

 

Ontspannen en genieten op de fiets in Oberstdorf

Naast wandelen kun je in Oberstdorf Allgäu ook één of meerdere dagen gaan fietsen. Zowel op de gewone fiets, de e-bike als op de mountainbike kun je je hier vermaken. Het dal is zeer geschikt voor ontspannen fietstochtjes. Wil je iets hogerop of vind je het fietsen toch wat zwaar? Op vijf plekken in Oberstdorf kun je een e-bike huren, waardoor het fietsen net wat makkelijker wordt. Voor de mountainbikers liggen er 11 paden te wachten, zowel door het dal als over de bergen. Bekijk onderstaande video voor meer informatie.

Zomer Yvonne

Over Yvonne

Yvonne kreeg de liefde voor bergen met de paplepel ingegoten. Als klein meisje stond ze al op de ski’s en de Alpen werden ook tijdens de zomervakanties bezocht. De landschappen hebben vanaf het begin een grote indruk op Yvonne gemaakt. Ze ontdekt de bergen het liefst te voet, met de lift of de trein.