Skip to navigation Skip to main content

Malerweg: lange-afstandswandeling door de Sächsische Schweiz

52705 - Malerweg: lange-afstandswandeling door de Sächsische Schweiz
© Tourismusverband Sächsische Schweiz e.V. / Frank Exß

De Malerweg staat te boek als een van de mooiste wandelroutes van Duitsland. Onderweg loop je dwars door het geweldige natuurlandschap van het Elbsandsteingebirge in de Sächsische Schweiz, in het oosten van Duitsland. De lange-afstandswandeling heeft een lengte van 112 kilometer en bestaat uit acht dagetappes. In dit weblog nemen we de Malerweg in de Sächsische Schweiz onder de loep.

‘Mooiste wandelroute van Duitsland’

De Sächsische Schweiz is het Duitse deel van het Elbsandsteingebergte, dat doorloopt tot in Tsjechië. Door erosie is hier een sprookjesachtig landschap ontstaan met ruige rotsformaties en diepe kloven. Dit is de plek waar de rivier de Elbe Duitsland binnenkomt en richting Dresden stroomt. Er is geen betere manier om de Sächsische Schweiz te ontdekken dan door de Malwerweg te wandelen. Onderweg heb je goede mogelijkheden om te overnachten en kom je langs tal van eetgelegenheden. Wat de Malerweg tot een van de mooiste wandelroutes van Duitsland maakt is het overweldigende aanbod aan landschappelijke en historische bezienswaardigheden. Wandelen in de Sächsische Schweiz >

Duur 37 uur
Hoogtemeters 3600 meter klimmen en dalen
Afstand 112 km
Ondergrond Bospaadjes, rotspaden en ladders
Niveau Zwaar
Conditie
Techniek
Uitzichten
52705 - basteibrug elbsandsteingebergte
De indrukwekkende Basteibrug (Foto: © Tourismusverband Sächsische Schweiz e.V., Frank Exß)
De indrukwekkende Basteibrug (Foto: © Tourismusverband Sächsische Schweiz e.V., Frank Exß)

Etappe-overzicht Malerweg

Malerweg etappe 1: Liebethal (Pirna) – Wehlen (11,5 km, 4 uur)

De eerste etappe van de Malerweg is niet al te lastig. Onderweg kom je onder andere langs het Richard Wagner (componist) museum en de overblijfselen van de voormalige Lochmühle.

Malerweg etappe 2: Wehlen – Hohnstein (13,2 km, 5 uur)

Vanuit Wehlen gaat het langs de Elbe een stuk stroomopwaarts. Niet veel verder kom je langs een van de bekendste bezienswaardigheden van het Elbsandsteingebergte, de Bastei. Vanaf deze brug heb je een geweldig uitzicht op de kronkelende Elbe, het berglandschap en het dorp Rathen.

Malerweg etappe 3: Hohnstein – Altendorf (11,7 km, 5 uur)

Na genoten te hebben van het uitzicht vanaf het ‘balkon van de Sächsische Schweiz’ daal je via 800 traptreden af. Onderweg kom je langs het NationalparkZentrum en de Gautschgrot.

Malerweg etappe 4: Altendorf – Neumannmühle (13,6 km, 7 uur)

Etappe 4 begint met een prachtige afdaling door de Dorfbachklamm. Niet veel later doemt de volgende indrukwekkende rotsformatie alweer op, de Schrammsteine. Etappe 4 kent de nodige hoogtemeters (668 m) en is pittiger dan de voorgaande.

Malerweg etappe 5: Neumannmühle – Schmilka (13,6 km, 7 uur)

Vandaag wandel je langs overblijfselen van een middeleeuws rotskasteel (Arnstein), oude bossen met zilversparren en beklim je de top van de Große Winterberg. Met een hoogte van 556 meter is de Große Winterberg de op twee na hoogste berg van de Sächsische Schweiz.

Malerweg etappe 6: Schmilka – Gohrisch (16,7 km, 7 uur)

Via het veer bereik je de overzijde van de Elbe, vanwaar je verder wandelt richting Reinhardtsdorf. Hier staat een prachtige in boerenbarokstijl vormgegeven dorpswerk. Eindbestemming is kuuroord Gohrisch.

Malerweg etappe 7: Gohrisch – Weißig (15,4 km, 6 uur)

Over de Muselweg, Jagdsteig, Königsweg en de Alte Schulweg wandel je richting Pfaffendorf. Hier beklim je de nauwe Nadlöhr, een steile klim met houten en ijzeren trappen. Ook kom je langs kasteel Königstein, wat het bezoeken meer dan waard is.

Malerweg etappe 8: Weißig – Pirna (12,4 km, 5 uur)

De laatste etappe van de Malerweg heeft als eindbestemming het historische stadscentrum van Pirna. Het officiële eindpunt is het Canalettohuis op de markt.

52705 - wilde rivier langs de malerweg
Het landschap van de Malerweg is zeer afwisselend (Foto: © Tourismusverband Sächsische Schweiz e.V., Sebastian Thiel)
Het landschap van de Malerweg is zeer afwisselend (Foto: © Tourismusverband Sächsische Schweiz e.V., Sebastian Thiel)

Accommodaties en eetgelegenheden Malerweg

Over onderdak hoef je je op de Malerweg geen zorgen te maken. Iedere etappe eindigt in een dorp waar een ruime keuze aan hotels, pensions, hostels, campings of vakantiewoningen te vinden is. Wanneer je een accommodatie boekt met het certificaat ‘Wanderfreundlich am Malerweg’ kun je gebruik maken van extra’s als lunchpakketten, bagagevervoer en het drogen van kleding. Langs de route van de Malerweg heb je tal van mogelijkheden om van de Saksische keuken te genieten. Van herbergen middenin het bos tot restaurants in het centrum van de diverse vakantiedorpen.

Tips voor het wandelen van de Malerweg

De Malerweg kan in ieder jaargetijde gewandeld worden en is vrijwel altijd begaanbaar. Alleen bij sterke sneeuwval, ijzel of na zware regenbuien kan je de wandeling beter uitstellen. Ter voorbereiding kun je de gratis Malerweg-brochure bestellen ook zijn er diverse wandelgidsen en boeken verkrijgbaar over de Malerweg. Voor het wandelen van de Malerweg heb je geen bijzondere uitrusting of vaardigheden nodig.

Klik hier voor meer informatie over Nationaal Park Sächsische Schweiz >



Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.