Skip to navigation Skip to main content

8 Oostenrijkse tradities uitgelicht

Versierde koeien tijdens de Almabtrieb
© Spalder Media Group

Oostenrijkse tradities zijn een belangrijk onderdeel van het dagelijks leven. Niet alleen de landelijke tradities, maar ook de tradities uit het dorp, de stad, de regio of de provincie. De meeste Oostenrijkse tradities zijn al meerdere eeuwen oud. Vaak afkomstig uit het vroegere leven in de Alpen en van oude geloven. Als toerist kun je er kennis mee maken en dat is een bijzondere ervaring. In dit weblog heb ik 8 Oostenrijkse tradities voor je op een rijtje gezet.

#1. Jodelen

Jodelen is een eeuwenoude traditie die niet alleen in Oostenrijk voorkomt, maar ook in andere Alpenlanden. De geschiedenis van het jodelen gaat terug naar de prehistorie en behoort daarmee tot een van de oudste communicatiemiddelen. Met jodelen communiceert men tussen twee verschillende bergen met elkaar en daarbij wordt steeds gewisseld tussen borst- en kopstem. Zo rond de 19e eeuw ontwikkelde het jodelen steeds meer naar echte liedjes. Tegenwoordig worden er speciale wedstrijden en feesten georganiseerd die helemaal in het teken staan van deze bijzondere traditie. In Königsleiten kun je leren jodelen op de Jodelwanderweg >

10840 - leren jodelen
Als toerist kun je bijvoorbeeld in Königsleiten leren jodelen

#2. Fasnacht (carnaval)

Vlak voor de start van de vastentijd is iedereen druk bezig met Fasnacht, oftewel carnaval. Iedere regio heeft daarbij haar eigen eeuwenoude tradities en gebruiken. Fasnacht is een bijzonder evenement vol met versierde wagens, verklede mensen, muziek en dans. Een van de meest feestelijke varianten kom je tegen in Tirol. Fasnacht gaat hier namelijk samen met de Imster Schemenlaufen, een gemaskerde optocht waar maandenlange voorbereiding in heeft gezeten. 900 mannen nemen deel aan de stoet en zijn gekleed in de mooiste kostuums.

#3. Zonnewendefesten

Ieder jaar, rond 21 juni, als de zomer van start gaat, de zon op het meest noordelijke punt staat en de langste dag en kortste nacht zijn aangebroken, dan vinden de Zonnewendefesten plaats. Een eeuwenoude traditie die al sinds de middeleeuwen wordt gevierd. Zodra het donker is geworden, ontsteekt men allemaal vreugdevuren in de bergen. Vaak vormen die vuren bepaalde afbeeldingen. Leuk om te weten: in het Brixental vindt dit evenement eind augustus plaats en wordt de nazomer gevierd en heet het de Brixentaler Bergleuchten.

#4. Klederdracht

Lederhosen en dirndls zijn niet meer weg te denken uit de Oostenrijkse tradities en cultuur. In restaurants, hotels en tijdens feestelijke gelegenheden gaat men gekleed in deze traditionele klederdracht. Vroeger was dat wel anders. De dienstmeid droeg een dirndl en de arme boeren droegen een lederhose. Tegenwoordig wordt de kleding door iedereen gedragen. Leuk om te weten: aan de manier hoe het schort van de vrouw is geknoopt, kun je zien of ze vrijgezel of getrouwd is.

10840 -
Foto: Pixabay

#5. Sinterklaas en de Krampussen

Wij hebben zwarte pieten, in Oostenrijk hebben ze Krampussen. Een Krampus is een duivelse demoon en sinds de 17e eeuw de metgezel van Sinterklaas is. De Krampus deelt geen cadeautjes uit, maar straft stoute kinderen. In de eerste twee weken van december kleden mannen uit het dorp zich als Krampussen en jagen ze kinderen (en ook volwassenen) de stuipen op het lijf. Het idee daarachter is dat de herrie die ze daarbij maken, de kwade geesten verdrijft. Cadeautjes krijgen de kinderen pas met kerst.

#6. Almabtrieb

Zodra de dagen korter worden en de temperaturen dalen, is het voor de herders en herderinnen tijd om het vee mee terug te nemen van de almen naar de stallen. Tijdens Almabtrieb viert men het succes van de zomer en het feit dat de dieren weer veilig zijn teruggekeerd. Er zijn optochten met versierd vee, boerenmarkten en er is livemuziek. Almabtrieb vindt ieder jaar plaats tussen september en oktober.

#7. Schnaps

Schnaps is een typisch Oostenrijks drankje dat je in het hele land kunt drinken. Restaurant- en hoteleigenaren geven graag een glaasje weg en doen er in de meeste gevallen ook eentje met je mee. Meestal zelf gestookt of van een lokale distillateur. Oorspronkelijk werd Schnaps gemaakt omdat wijn, bier en andere alcoholische dranken veel te duur waren. Alle producten die veel natuurlijke suikers bevatten, werden ervoor gebruikt. Zo heeft men zelfs Schnapps gemaakt van aardappelen! Schnaps wordt ook wel Obstler genoemd, omdat het meestal van fruit (Obst) gemaakt wordt. Schnaps is niet meer weg te denken uit de Oostenrijkse cultuur.

10840 - ledehose

#8. Traditionele Oostenrijkse gerechten

De Oostenrijkse keuken staat bekend om de krachtige smaken en voedzame gerechten. Het is een van oudsher boerenkeuken, maar wel met Italiaanse, Boheemse en Hongaarse invloeden. Iedere deelstaat heeft zo haar eigen specialiteiten en serveert daarnaast ook de landelijk bekende gerechten. Eén ding is zeker, tijdens een vakantie in Oostenrijk geniet je van de lekkerste gerechten. Van Goulashsoep, Tiroler Gröstl, Käsespätzle, Knödels, Schnweinsbraten, Wiener Schnitzel en Sauerkraut mit Bratwurst, alles smaakt even lekker. Naast hartig zijn de Oostenrijkers ook meester in zoete gerechten en taarten. Wat dacht je bijvoorbeeld van een Apfelstrudel, Sachertorte, Kaiserschmarrn of Salzburger Nockerl.

Heb jij nog aanvullingen op deze lijst?

Zomer Florien

Over Florien

De bergen hebben iets magisch en dat is een gevoel dat iedere keer weer naar boven komt als Florien er is. Jaloersmakende momenten vergeleken met hier, want waarom hebben wij geen bergen? Ze is voornamelijk 's winters in de Alpen te vinden, maar ook in de zomermaanden wil Florien nog meer magische plekken ontdekken in de bergen.