Waarom dragen Oostenrijkers lederhosen?

Waarom dragen Oostenrijkers lederhosen?

15 oktober 2017

door Yvonne in Algemeen

Lederhosen zijn voor elke liefhebber van Oostenrijk natuurlijk een bekend fenomeen. Deze leren driekwartbroeken kom je her en der in het land tegen. In veel dorpen en steden vind je winkels waar je traditionele Oostenrijkse klederdracht kunt kopen. Wij Nederlanders hebben de klompen, de Schotten de rokken en de Oostenrijkers de lederhosen (en natuurlijk de dirndl’s). Maar, waar komt deze traditie nou eigenlijk vandaan?

Onderscheid in social klasse

De geschiedenis van klederdracht gaat ruim 400 jaar terug in de tijd. Destijds werd klederdracht gebruikt om de sociale afkomst of klassen, aan te duiden. Aan de hand van de kleding kon men zien of iemand van boerenafkomst was. Waar boeren klederdracht vaak gemaakt werd van grove materialen en saaie kleuren, droegen stedelingen vaker kleuren, sieraden en franjes.

Kleren maken de man

Naast het tonen van de sociale klasse, kon je aan kleding ook veel andere elementen aflezen. Klederdracht verschilt per regio en soms zelf per dorp of stad. Daarnaast was het ook zichtbaar hoe oud iemand was, of hij/zij getrouwd of weduwe was en welk beroep hij uitoefende. De verschillen waren zichtbaar in de manier waarop een kiel/hes, schort, hoed of muts werd gedragen en op welke manier de kleding was versierd. Zo kon een vrouw ook tonen als ze wilde trouwen of hoeveel kinderen ze had.

Lederhosen Oostenrijk
Traditionele klederdracht in Tirol (Foto: © Tirol Werbung, Davy Vanham)

De lederhose

Zoals de naam al doet vermoeden, is de lederhose een leren broek. Deze broek wordt met name gebruikt in Zuid-Duitsland, Oostenrijk en Zuid-Tirol, door de boeren. De broeken zijn duurzaam en makkelijk schoon te maken, vandaar geschikt voor zwaar fysiek werk. De broek bestaat in een korte versie en een lange verzsie, tot net over de knie (knickerbocker) en heeft meestal bretels. Elke regio had een eigen versie, zoals de flap aan de voorkant van de broek, wat een typisch Beiers element is. Met name het leer van het hert is geschikt voor de lederhose, aangezien dit leer erg zacht is en niet snel scheurt.

Lederhosen Oostenrijk
Een klederdrachtwinkel in Tirol, Brixen im Thale (Foto: © Tirol Werbung, Lisa Hörterer)

Het lederhosen outfit

De lederhose wordt aangevuld door andere kledingstukken en accessoires, die het outfit compleet maken. Natuurlijk kun je de lederhose op verschillende manieren dragen, maar in principe ben je ook goed als je boven de lederhose een ruitjesblouse of wit overhemd (trachtenhemd) draagt en onder de broek kniekousen. Wil je je outfit helemaal afmaken? Draag dan ook een speciale leren riem, die dienst doet als portemonnee.

Een lederhose kopen

Lijkt het je leuk om een lederhose te dragen? Dan kun je in veel dorpen en steden in Oostenrijk en Zuid-Duitsland terecht bij één van de traditionele winkels. Let er met name op dat je de broek niet te groot koopt, aangezien het leer nog uitrekt. Ga ervan uit dat het leer bij de heup zo’n 2-3 centimeter rekt en bij de bovenbenen 3-5 cm. Een goede test is gaan zitten met de broek aan. Als dit kan, maar je voelt nog wel druk om je middel, dan zit de lederhose goed!

Lederhosen Oostenrijk
Ledershop met Lederhosen in St. Johann in Tirol (Foto: © Tirol Werbung, Lisa Hörterer)

Wanneer draag je de lederhose?

Het makkelijke aan de lederhose is dat het volgens traditie een broek is die in principe altijd gedragen kan worden. Wanneer je in Oostenrijk of in Duitsland bent, zul je de lederhose regelmatig tegenkomen. Vooral tijdens feesten (Oktoberfest natuurlijk!) en in horecagelegenheden is het nog steeds een veel gedragen kledingstuk. Dus schaam je vooral niet en draag de lederhose wanneer jij wilt!

Heb jij wel eens een lederhose aangehad?

Reactie(s) Reageren?

door dierckx ludo op 24 juli 2011

IK vind het mooiste wat er is een bv.een echte lederhoos met alles erop en eraan te dragen .Ben namelijk wel in een Oostenrijks Tirolergruppe "Die Auerhahn Tanzer" maar dit doe al mijn achtiende jaar en ben er nu zestig. www.dieauerhahntanzer.be

door Ans op 29 juli 2011

Heel leuk! Ik ben zelf niet zo van het verkleden, maar het geeft toch altijd net weer die extra sfeer

door vanessa op 29 oktober 2012

ik heb draag ook dirndl als ik oostenrijk ben me grootste droom is ook om daar te wonen en te werken in een hotel!

door freia op 4 november 2012

Ik hou enorm van Oostenrijk en zijn traditionele kledij, zelf draag ik dirndl, wanneer ik daar ben, en ook bij ons in de Oostenrijkse club, én ik draag ook een lederhose met bijpassende bloezen Hier kleed ik me toch wel met de bloezen van ginder. Ooit hoop ik , wanneer ik terug huw, dit in Oostenrijk te doen en in traditionele kledij... de plannen liggen alvast op tafel!!!

door Heinz op 17 januari 2015

Ik ben opgegroeid in een korte lederhose...tot m'n 18e jaar droeg ik zomer en winter zo'n grijze lederhose met broekklep en leren schouderriemen. De broek ging steeds meer glimmen door het vuil en het vele dragen. Speckig, noemen ze dat in Duitsland. Een ideale en onverwoestbare broek voor een opgroeiende jongen.

door Heinz op 28 juli 2015

In m'n vrije tijd en op vakanties draag ik nog altijd een korte lederhose. Ik heb een traditionele broek, grijs leer met broekklep en hosen trager, een groene gladleren broek met ritsen en riem en een kniebundlederhose, een kniebroek van grijs leer, ook met broekklep en leren bretels. De bretels, (hosentrager) horen bij een lederhose en is ook nodig omdat zo'n broek vrij zwaar is en n iet zo lekker zit zonder die bretels.

door anoniem op 13 februari 2016

ik vind het wel leuk

Reageren op dit artikel


Zomervakantie tips