Skip to navigation Skip to main content

De voor- en nadelen van een autovakantie naar de Alpen

Auto Ford Focus op bergpas in de Alpen
© Spalder Media Group

Een autovakantie naar de Alpen heeft voor- en nadelen. Er zijn vakantiegangers die de reis met de auto allesbehalve vakantie vinden en er zijn toeristen die hun hand niet omdraaien voor de reis van zo’n 1000 kilometer. Beide groepen hebben zo hun argumenten om wel of niet met de auto te gaan. In dit artikel hebben we de voor- en nadelen van een autovakantie naar de Alpen op een rijtje gezet.

Voordelen autovakantie Alpen1. Vrijheid

Voor veel mensen staat een autovakantie synoniem voor vrijheid. Je bepaalt zelf de vertrektijd en hebt niet te maken met lange rijen voor incheckbalies. Onderweg kun je stoppen wanneer je wilt en ook kun je de route kiezen die jouw voorkeur heeft. Het geeft een enorme vrijheid om zelf het tempo te bepalen en niet afhankelijk te zijn van anderen.

2. De autorit is ook vakantie

De autorit is geen noodzakelijk kwaad, maar een belevenis op zich. Onderweg kom je langs diverse herkenningspunten en de bergen zien opdoemen is een geweldig moment. Maak eens een tussenstop bij een bezienswaardigheid of kies voor een toeristische route over een bergpas. De kinderen kun je vermaken door spelletjes te spelen en door onderweg te picknicken.

Ford Focus op autoweg in het middengebergte
© Spalder Media Group

3. Je kunt meer meenemen

Een groot voordeel van een autovakantie naar de Alpen is dat je (met een grote auto) meer mee kunt nemen. Je bent niet gebonden aan een maximaal gewicht en grotere dingen zoals fietsen neem je ook makkelijker mee. Ook vinden veel mensen het prettig om bepaalde boodschappen van huis mee te nemen. Op de terugweg heb je het voordeel dat je lokale producten mee naar huis kunt nemen.

4. Het is voordeliger

Ga je met de familie op vakantie naar de Alpen, dan is de auto in de meeste gevallen goedkoper dan andere vormen van vervoer. Zeker wanneer je de auto ook gebruikt om boodschappen uit Nederland mee te nemen. Hoewel brandstof in de Alpenlanden goedkoper is, moet je wel rekening houden met tol en de aanschaf van een vignet.

Ford Focus voor de tolpoorten van een bergpas
© Spalder Media Group

5. Vervoer op de bestemming

Eenmaal op de plaats van bestemming heb je met een auto ook veel meer mogelijkheden. Je kunt gaan en staan waar je wilt en je bent niet afhankelijk van openbaar vervoer of georganiseerde uitstapjes. Gaan we vandaag naar een mooi Oostenrijks dorpje, een klimpark of een indrukwekkende kloof?

Nadelen autovakantie Alpen1. Stress en irritatie

Het begint al bij het inpakken van de auto. Passen al die spullen er wel in? Na het nodige gestauw kun je eindelijk vertrekken. Je bent de snelweg nog niet op en je ziet de alarmlichten al flikkeren door een naderende file. Andere zaken die voor irritatie kunnen zorgen zijn de te kiezen route, vieze parkeerplaatsen en asociale weggebruikers. Eén en al stress zo’n autovakantie naar de Alpen! De meest herkenbare irritaties op de Duitse Autobahn >

2. Langere reistijd

Hoe langer de afstand naar de eindbestemming, hoe aantrekkelijker het is om met het vliegtuig of de trein te gaan. Je bent uren aan het jakkeren op de snelweg om voor het donker op je vakantiebestemming aan te komen. Wanneer je onderweg te maken krijgt met onvoorziene zaken, zoals pech of file, dan loopt de reistijd alleen maar op.

Ford Focus op haarspeldbocht bergpas
© Spalder Media Group

3. Vermoeiend

Een autoreis naar de Alpen is vermoeiend. Een gevolg van al die kilometers autorijden is dat je gebroken aankomt op de camping of in je hotel. Je moet de hele dag gefocust blijven om onveilige situaties voor te blijven. Je bent niet alleen moe, maar kunt ook nog eens last krijgen van spierpijn door de hele dag in dezelfde houding te zitten. Dat noem je toch geen vakantie?

4. Rijden in de bergen

Wat ook stress en vermoeidheid kan veroorzaken, is het rijden in de bergen. Dan denk je bijna op je vakantieadres te zijn en dan moet je nog een paar kilometer over een smalle bergweg rijden. Tot overmaat van ramp komt er ook nog een tegenligger. Rijden in de bergen kan een reden zijn om niet voor een reis per auto te kiezen. Om goed te kunnen rijden in de bergen heb je bepaalde kennis nodig en daarnaast geldt: oefening baart kunst.

5. Reiskosten

Een autovakantie hoeft niet altijd goedkoper te zijn. Wanneer je onderweg overnacht, meerdere keren moet tanken, tol moet betalen en andere kosten maakt loopt dit aardig in de papieren. Ook de voorwaarden van je leasecontract kunnen een factor zijn die de keuze voor een autovakantie naar de Alpen minder aantrekkelijk maken. Is je auto niet geschikt voor het afleggen van lange afstanden? Neem dan vooral niet de gok en kies voor een andere vorm van vervoer.

Vakantie met de auto boeken?

Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.