6 producten uit Oostenrijk om mee naar huis te nemen

Booschappen

20 september 2020

door Mariska in Culinair

'We nemen niet zo veel mee terug naar huis', een veelgehoorde opmerking hier in huis als we op vakantie zijn, vast herkenbaar! Als je met de auto op reis gaat is het vaak nog aantrekkelijker vanwege meer bagageruimte Ik vind het leuk om uit diverse landen producten mee te nemen. Souvenirs laat ik meestal liggen, maar ik struin graag door de supermarkten, bakkerijen of door andere foodstores op zoek naar lokale producten. De lezers die geregeld op dit blog komen weten dat ik een echte Oostenrijkfan ben en hier geregeld verblijf. Het leek mij leuk om een top 6 van mijn favoriete vakantieproducten te benoemen. Wie weet kunnen we elkaar inspireren en ontdek je nog leuke producten!

Redenen om de koffers vol te laden met lekkere en bruikbare ingrediënten

Waarom slepen we de halve Oostenrijkse winkelinhoud mee naar huis? Voor mij persoonlijk zijn er een aantal redenen waarom ik tijdens mijn verblijf in Oostenrijk diverse producten koop om mee naar Nederland te nemen. Ik vind het leuk als souvenir om het vakantiegevoel mee terug naar huis te nemen zodat ik thuis nog lekker kan nagenieten. Het roept altijd weer leuke, fijne herinneringen op als ik thuis geniet van mijn stukje chocolade of koekje. Diverse producten die ik meeneem zijn goedkoper in Duitsland of Oostenrijk. Denk aan ingrediënten voor het bakken van taarten en koeken zoals meel, smaakmakers en chocoladedecoratie. Het assortiment glutenvrije en plantaardige (vegan) producten is groter, meer aanbod en variatie in producten. Hierdoor kan ik thuis meer afwisselen in wat ik eet. Als laatste reden en zeker niet onbelangrijk, het product is niet te koop in Nederland of de smaak is minder goed.

1. Chocolade en koekjes

De Milka koe is niet weg te denken uit Oostenrijk, daarnaast zijn er nog meer goede chocolademerken. Maar standaard na een verblijf zit er chocolade in mijn boodschappentas. Hetzelfde geldt voor koekjes, ik ben een zoetekauw en mag graag wat mee terug nemen wat hier niet te verkrijgen is. Zo geniet ik later tijdens mijn koffiemomentje nog even van de vakantie.

2. Kräpfen

Wat bij ons de oliebol is, is dit in Oostenrijk een lekkernij die vooral in de decembermaand gegeten word. Ook richting carnaval zijn er diverse soorten Kräpfen te verkrijgen in de konditoreien en supermarkten. Ze lijken op Berlinerbollen en zijn gevuld met allerlei soorten vullingen (denk aan vanillepudding, chocolade, jam, amarenen, nougat, etc.) en bevatten een glazuurlaagje. Als ik tijdens de vakantie deze lekkere bollen zie liggen dan kan ik er niet voorbij lopen.

3. Vöslauer frisdrank

De auto bevat op de terugweg altijd een paar tray'tjes met flesjes Voslauer. Deze lekkere frisse drank zonder toegevoegde suikers kunnen we niet laten staan. Inmiddels hebben we onze favoriete smaken ontdekt. Het is zo erg dat we direct bij aankomst al het één en ander inslaan als we ontdekken dat het verkrijgbaar is. In Nederland hebben we nog niets gevonden wat hierop lijkt. De bijzondere fruit-, groente en kruidencombinaties maken het een lekkere frisdrank en vooral bij warm weer.

4. Advocaat- of hazelnootlikeur

In het pinzgauer dal verkopen ze op meerdere plekken erg lekkere advocaat- en hazelnootlikeur. Lekker door de koffie, over toetjes of ijs. Of gewoon zo met wat chocoladestukjes en slagroom. Deze likeur doet me altijd denken aan de fijne tijd die ik heb gehad, zie het ook als een souvenir.

5. Groentespreads

Ik koop altijd diverse (vegan) (groente)spreads en neem dit mee terug. Het aanbod is groter, andere smaken dan in Nederland en goedkoper. Ik eet grotendeels plantaardig en zo heb ik weer wat meer variatie. Ik gebruik deze spreads als dip voor groente, door de salade of op maïs- of rijstwafels.

6. Ingrediënten voor het maken van taarten, cakes, koeken of andere producten

Ik neem altijd diverse soorten decoratiechocolade, meel, smaakmakers als vanille-aroma, lebküchenkruiden en bakmaterialen mee. Dit is in Nederland duurder en daarnaast is het assortiment in Oostenrijk uitgebreider. Hier heeft men een ruime traditie aan het maken van taarten en de bekende 'küchen'.

Natuurlijk neem ik nog veel meer mee…

Naast deze top 6 neem ik altijd nog kookboeken en -tijdschriften mee terug. Ik ben gek op het lezen van deze boeken. Voor mij ontspanning en ik haal er veel inspiratie uit. Af en toe moet ik mezelf een halt toeroepen, omdat de boekenkast hier thuis inmiddels uitpuilt!

Zomervakantie tips