Producten uit Oostenrijk om mee naar huis te nemen

Booschappen

30 september 2021

door Miranda in Culinair

Geen idee hoe het met jullie is, maar als ik in Oostenrijk ben, neem ik altijd graag lekkere producten mee naar huis. Voor we aan de terugreis beginnen, stoppen we sowieso nog even bij de supermarkt om 'de laatste dingen' in te kopen, maar ook tijdens de vakantie sla ik al diverse producten in. Heerlijk lokale specialiteiten zoals kaas en worst, maar ook een fles regionale wijn of een goede Schnaps gaat regelmatig mee terug naar Nederland. Welke van deze typische Oostenrijkse producten neem jij altijd mee naar huis?

Heerlijke Oostenrijkse lekkernijen voor thuis

Waarom slepen we de halve Oostenrijkse winkelinhoud mee naar huis? Voor mij persoonlijk zijn er een aantal redenen waarom ik tijdens mijn verblijf in Oostenrijk diverse producten koop om mee naar Nederland te nemen. Uiteraard omdat veel van deze lekkernijen gewoon niet verkrijgbaar zijn in Nederland, maar nog veel belangrijker eigenlijk: ik vind het gewoon heerlijk om een stukje Oostenrijk in huis te hebben. Het roept altijd weer leuke, fijne herinneringen op als ik thuis geniet van mijn stukje chocolade of een groot glas Hollunder. Ook weet ik mijn bezoek vaak te verassen met een heerlijke Oostenrijkse wijn. Welke van deze producten neem jij ook mee vanuit Oostenrijk?

#1. Manner

Een heerlijk tussendoortje tijdens het wandelen: Manner! Ze zijn overal verkrijgbaar van supermarkten tot tankstions en vaak ook in de berghutten. Het koekje werd ontwikkeld in de 19e eeuw en is te herkennen aan de lichtroze verpakking. De dunne wafeltjes afgewisseld met een laagjes chocolade/hazelnootcrème, smaken thuis ook echt heerlijk bij de koffie of thee. 

#2. Wijn

Oostenrijkers weten heel goed hoe ze heerlijke wijnen kunnen maken. Inmiddels kun je ook in de gemiddelde Nederlandse supermarkt wel een flesje Oostenrijkse wijn kopen, maar toch neem ik ze het liefst zelf mee. Gewoon uit de supermarkt ter plekke of van de plaatselijke wijnboer. Mijn favoriet is Grüner Veltliner, maar ook de witte wijnen Welschriesling, Riesling, Weissburgunder en Muskat-Ottonel belanden regelmatig in de kofferbak van de auto. En houd je meer van rood, kies dan voor een heerlijke Zweigelt, Blaufränkisch, St. Laurent of Blauer Portugieser. Wist je trouwens dat 75% van de Oostenrijkse wijnen in het land zelf verkocht en genuttigd worden?

#3. Johannesbeere- en Hollundersiroop

Tijdens mijn vakantie in Oostenrijk drink ik altijd heel wat liters Hollunder of Johannesbeere. Gewoon met fris water of 'gespritzt' met bubbelwater, heerlijk en lekker voor de dorst. Er gaan dus ook altijd wat flessen siroop mee naar Nederland. Ze zijn lang houdbaar en in de herfst of winter drink ik de siroop ook vaak met kokend water. Hmmmm, een lekkere zoete warme punch. 

#4. Mozartkugeln- of likeur

Je kunt me ervoor wakker maken: Mozartkugeln! Dit is een chocolaatje dat in de 19e eeuw is bedacht door een banketbakker in Salzburg. We zijn de man nog steeds dankbaar! De buitenkant is gemaakt van chocolade en binnenin zit marsepein en praliné crème. Mozartkugeln zijn in bijna alle souvenirshops, tankstations en supermarkten te koop. En, inmiddels is er ook een likeur. De flessen zien er bijna net zo uit als de kugeltjes en zijn verkrijgbaar in drie verschillende chocoladesmaken.

Mozartlikeur

#5. Kaas en spek

Een plank vol kaas en spek smaakt ook in Nederland bij een glas wijn geweldig. Er gaat dus altijd wel kaas van de plaatselijke boer of een stuk spek mee naar huis. Ook heerlijke kamin- of Hauswurst belandt vaak in de koelbox mee terug naar de lage landen. Het liefst zou ik thuis nog een snijmachine hebben, zodat ik de spek net zo mooi dun kan snijden als ter plaatse. 

#6. Bakproducten

In de Oostenrijkse supermarkt kijk ik vaak mijn ogen uit bij de bakafdeling. Alleen al de keuze aan diverse meelsoorten is enorm en daarnaast zijn er ook andere leuke bakingrediënten voor decoratie of smaakmakers, zoals lebküchenkruiden. Dit is in Nederland een stuk duurder en daarnaast is het assortiment in Oostenrijk zo veel uitgebreider. Inslaan dus!

Bakproducten uit Oostenrijk

#7. Schnaps

You love it or you hate it: Schnaps. Persoonlijk ben ik nogal kritisch als het gaat om Schnaps. Ik houd niet van die 'goedkope' Schnaps uit de supermarkt of die je gratis krijgt na het eten in dat foute restaurant. Maar een goede huisgemaakte Schnaps of nog beter een Schnaps van een 'Edelbrände' kan ik zeker waarderen.

#8. Zillertaler Radler

Met een biertje kun je me niet zo blij maken, maar een ijskoude radler gaat er - zeker na inspanning of op een warme dag - altijd wel in. De allerlekkerste radler, naar mijn bescheiden mening, maken ze in het Zillertal. De zogenaamde 'Naturtrub' is inderdaad wat troebel en is heerlijk fris en niet te zoet. Die smaakt thuis bijna net zo lekker als in Oostenrijk.

Zillertaler Radler

Zomervakantie tips