8 heerlijke warme drankjes voor op het terras of in de stübe in Oostenrijk

Warme drankjes

6 september 2020

door Mariska in Culinair

Een lekker drankje, een zonnetje en een gezellige stübe of berghut zijn wat mij betreft de beste ingrediënten voor een geslaagde lentedag! Ik denk dat velen het eens zullen zijn met mij dat we blij worden van het mooie lenteweer. Op het moment van schrijven zit ik lekker op het terras van ons appartement met uitzicht over de bergen met een laatste restje sneeuw op de toppen. Ook hier is het volop lente. De terrassen staan weer vol met stoelen en de vrolijk gedekte tafels nodigen uit om een lekker drankje te komen drinken. Je kunt natuurlijk kiezen voor een cappuccino of Irish coffee, maar er is zoveel meer! In dit weblog daarom 7 lekkere warme drankjes uit Oostenrijk die je zeker eens geprobeerd moet hebben.

#1. Warme Amaretto met slagroom

Een bekend kopje koffie na het eten is ‘Italiaanse koffie’, oftewel koffie met Amaretto en slagroom. Dit drankje is een lekkere variant hierop, maar dan zonder koffie. De Amaretto wordt verwarmd en dan geserveerd met een dikke toef slagroom. Dit is een echte aanrader als je ’s avonds liever geen koffie meer drinkt, maar wel wilt genieten van een lekker warm drankje. Mocht het niet op kaart staan en er is Amaretto aanwezig, dan kun je er gerust om vragen en het wordt voor je gemaakt.

#2. Glühwein

De Glühwein mag natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje. Ook al is het geen onbekende voor de meeste van ons! In de winter is Glühwein ook in Nederland verkrijgbaar, maar voor mij blijft dit toch een drankje dat ik het liefst alleen in de bergen drink. Dat geeft mij het echte vakantiegevoel. Glühwein is witte of rode wijn, verwarmd met steranijs, kaneel, citrusschillen en kruidnagel. Als je van een zoete variant houdt, is het mogelijk om nog extra suiker of honing toe te voegen.

Glühwein
Glühwein, heerlijk!

#3. Mozartkoffie

Een lekker warm drankje met koffie kan natuurlijk niet in dit lijstje ontbreken. Dit is een echte aanrader voor de chocoladeliefhebbers onder ons. Een lekkere kop koffie met Mozartlikeur, slagroom en gegarneerd met chocolade. Mozart is Oostenrijks en deze bekendheid heeft zijn eigen likeur. De likeur is ook heel erg lekker in combinatie met warme chocolademelk en ook deze combinatie kom je veel tegen op de drankenkaarten. Standaard wordt dit geserveerd met de donkere- of melkchocolade variant. In diverse winkels en supermarkten zijn er drie soorten verkrijgbaar: witte-, melk- en pure chocolade. Zo kun je thuis ook zelf je eigen Mozartkoffie maken en genieten. De likeur is ook lekker over vers fruit, yoghurt of ijs.

#4. Einspänner

Weer een koffievariant! Einspänner is een goede espresso die geserveerd wordt in een glas met net zoveel slagroom en afgetopt met chocolade. De sterke koffiesmaak gaat heel goed samen met koude, romige slagroom.

#5. Warme eierlikeur

Heisse Oma heet dit drankje in Oostenrijk. In Nederland hebben we advocaat en hier in de Alpenlanden hebben we eierlikeur. Eierlikeur hier is iets dunner qua substantie en meer drinkbaar dan onze advocaat. De eierlikeur wordt verwarmd en dan geserveerd met slagroom. Ook dit lekkere drankje staat niet overal op de kaart, maar bij de meeste horecagelegenheden is het wel te verkrijgen in de zomer. Ook vind je op veel ijskaarten een ijscoupe met eierlikeur. Vraag er gerust naar. Het wordt voor je gemaakt en zelfs mooi gegarneerd met slagroom, chocolade en/of nootjes als je de gastheer of gastvrouw lief aankijkt.

eierlikeur
Lekker met een flinke dot slagroom

#6. Kardamint thee

Dit is een lekkere, warme thee met kardemon, mint en vaak nog iets van gember en/of citrusschillen. Een aanrader voor de theelovers onder ons die eens iets anders willen proberen.

#7.Warme chocolademelk met strohrum

Dit is ook een klassieker die veel op de drankenkaarten staat. Een goede mok warme chocolademelk met de echte strohrum uit de bergen en slagroom. Als je het hierna nog niet warm hebt, dan weet ik het niet meer!

#8. Jägertee 

Nog zo'n wintersport klassieker die ook heerlijk is in de zomer: Jägertee! Ook wel Jagatee genoemd, deze drank komt uit Oostenrijk en bestaat uit zwarte thee met obstschnaps en/of rum. 

Zomervakantie tips