Klimparken Oostenrijk: 10 tips

zipline Gerlos

14 augustus 2021

door Jahna in Familie/kinderen

De klimparken in Oostenrijk vormen een favoriet uitje voor avontuurlijke families tijdens een zomervakantie in de bergen. Een dagje de aap uithangen in een parcours hoog boven de grond wordt ook steeds populairder, dus het is niet zo gek dat er meer en meer klimbossen gebouwd worden. Tussen de boomtoppen of tussen palen boven de grond, het is een activiteit die niet mag ontbreken tijdens je zomervakantie. En overal staat misschien wel dat het een aanrader is voor kinderen en pubers, maar ook volwassenen kunnen zich hier prima vermaken. Zeker de moeilijke routes zijn echt een work-out! Benieuwd naar welke klimparken je in Oostenrijk kunt bezoeken? Wij zetten hieronder een aantal tips voor je op een rijtje.

Klimparken in Oostenrijk

Inmiddels vind je tal van klimparken in Oostenrijk en ze hebben allemaal een andere naam. Waldseilgarten, Hochseilgarten, klimtuin, klimbos, het zijn allemaal namen die je tegen kunt komen. Toch zijn ze allemaal ongeveer hetzelfde: het is een parcours hoog boven de grond waarbij je gezekerd van het ene naar het andere platform gaat. Onderweg kom je verschillende obstakels tegen die de weg van A naar B steeds leuker maken. Voordat je vertrekt, krijg je instructies over het zekeren, checkt de instructeur je gordel en moet je meestal even een klein oefenrondje maken om het materiaal te leren kennen. Vaak kun je kiezen uit verschillende moeilijkheidsniveaus en hoogtes, zodat iedereen het zo makkelijk of moeilijk voor zichzelf kan maken als hij/zij wil. Let wel op, want voor de meeste klimparken moet je een minimale lengte en/of leeftijd hebben. En het mag wel duidelijk zijn: laat je hoogtevrees maar thuis als je je aan een van de klimparken in Oostenrijk waagt! 

Klimparken in Oostenrijk
Mensen met hoogtevrees kunnen beter even twee keer nadenken voor ze zich aan een klimparcours tussen de boomtoppen wagen!

#1. Hochseilgarten Gerlos

In Gerlos, het bekende plaatsje in de Zillertal Arena, vind je tal van activiteiten voor jong en oud, waaronder een klimbos. Een aanrader is de Hochseilgarten Gerlos, een klimtuin met 60 stations en 15 ziplines. Het parcours hangt op 10 tot 15 meter hoogte tussen de boomtoppen en eindigt met een spectaculaire vlucht met een zipline. Vooraf krijg je een korte training en dan kun je je zo'n twee uur lang uitleven tussen de touwen. Het parcours is geschikt voor kinderen van zes jaar en ouder of groter dan 105 cm.

#2. Klimpark Area 47

Area 47 is een groot vrije tijdspark in het Ötztal waar jong en oud zich kunnen vermaken met watersport, outdooractiviteiten, klimmen en nog veel meer. Een van de onderdelen van het park is het klimbos, dat hier op 27 meter hoogte boven het kolkende water van de Ötztaler Ache hangt. Hiermee is het een van de hoogste klimparken van Oostenrijk en de wereld! Iedereen krijgt een uitgebreide uitleg van de veiligheidsinstructies en daarna kun je je gang gaan en het parcours overwinnen. En ben je klaar met klimmen? Dan kun je nog een van de andere activiteiten in het park ondernemen. Het klimbos van Area 47 is toegankelijk voor iedereen van 12 jaar en ouder.

#3. XP Abenteuerpark Jerzens

De adrenaline komt uit je oren tijdens een dagje in het XP Abenteuerpark in Jerzens, in het Pitztal. Jong en oud kan hier terecht op verschillende parcoursen. Zo is er een speciale route voor de allerkleinste vanaf 90 cm, met zeven oefeningen en is er een kinderparcours met 17 oefeningen voor kids vanaf 110 cm. Iedereen die groter is dan 130 cm kan zich wagen aan twee jeugd/volwassene parcoursen en het Flying-Fox-parcours. Het hoogtepunt van het dit klimbos is met afstand de Flying Eagle, een zipline op 50 meter hoogte. 

via touwen naar de overkant
Via touwen van het ene plateau naar het andere lopen, durf jij het?

#4. Abenteuerpark Zillertal

In het Zillertal heb je een ruime keuze aan klimparken, waaronder het Abenteuerpark Zillertal in Kaltenbach. Het park biedt toegang tot maar liefst zeven verschillende parcoursen in verschillende niveaus, wisselend van twee tot 35 meter hoogte. Het laagste parcours is het Mäuseparcours, voor kinderen vanaf drie jaar, en het moeilijkste parcours is het Extrem Wasserfallparcours op 35 meter hoogte, voor iedereen die groter is dan 135 cm. Laatstgenoemde route bevat ook klettersteigdelen en eindigt met een 180 meter lange flying fox over de kloof. Vanwege de moeilijkheidsgraad is deze alleen toegankelijk onder begeleiding van een gids. De andere vijf parcours bieden alles daartussenin.

#5. Waldseilgarten Natrun

Een van de vele klimparken in Oostenrijk vind je ook in Maria Alm. Met de Natrunbahn vanuit het dorp ga je omhoog naar de Prinzenberg Natrun, een avonturenberg in de regio Hochkönig. Hier vind je onder andere een speeltuin, glijbanenpark, de Prinzensee en Waldseilgarten Natrun. Bekijk de natuur vanuit het perspectief van de vogels en leef je uit op het parcours op 14 meter hoog tussen de boomtoppen. Ook hier heb je de keuze uit verschillende moeilijkheidsgraden. Het is het perfecte uitje voor avontuurlijke families in Maria Alm en omgeving!

#6. Adventurepark Katschberg

Meer dan 200 stations op een hoogte van één tot 20 meter boven de grond, dat zijn de cijfers van Adventurepark Katschberg. Niet zo gek ook dat dit het grootste klimpark van Oostenrijk is. Kinderen vanaf drie jaar kunnen zich hier uitleven op verschillende flyling fox- en klimparcours. Zo zijn er zeven eenvoudige klimroutes met ongeveer 70 stations, twee iets lastigere routes, een moeilijke en een extreem parcours voor topsporters. Verder zijn er nog vijf flying foxparcours in verschillende niveaus. Het mag wel duidelijk zijn dat Adventurepark Katschberg garant staat voor een actieve dag voor jong en oud!

zipline in een van de klimparken in Oostenrijk
In veel klimbossen zoef je ook via een zipline naar de andere kant!

#7. Waldseilgarten Damüls

Voor een actief dagje in de natuur is Waldseilgarten Damüls een absolute aanrader. Je vindt hier niet alleen een klimbos met zes parcoursen in verschillende moeilijkheidsgraden en lengtes, er zijn ook nog verschillende andere activiteiten te ondernemen. Ga na het klimmen nog een potje voetballen of beachvolleyballen of laat de kinderen nog een rondje spelen in de speeltuin. Het klimbos heeft als motto 'learning by doing', dus iedereen mag zelf uitvinden hoe hij of zij de hindernissen neemt. Zolang het natuurlijk maar veilig gaat, want ook hier krijg je uiteraard een helm en gordel en moet je je zekeren. 

#8. Hochseilgarten Alpincenter Flachau

Flachau is een heerlijke bestemming voor families. De prachtige bergwereld en mogelijkheden voor uitstapjes in de regio zorgen voor dagenlang vermaak. Een van die uitstapjes is een dagje naar Hochseilgarten Alpincenter Flachau. Dit klimpark ligt direct aan de Winkler Badesee en leidt je via een route op vier tot 12 meter hoogte langs ruim 70 verschillende stations. Het hoogtepunt is met afstand de 150 meter lange zipline die dwars over het water gaat. Een nodige dosis moed is vereist bij het betreden van dit klimbos in Oostenrijk. 

#9. Hochseilgarten Schladming

Ben je met een groep vrienden op vakantie in de Alpen of met het gezin, Hochseilgarten Schladming heeft voor iedereen een geschikt aanbod. Er zijn negen verschillende parcoursen, waaronder een route voor gezinnen, een route voor teambuilding en een klimroute voor de sportievelingen. Zo kan iedereen op zijn of haar eigen niveau genieten van een dagje klimmen. Hochseilgarten Schladming is een van de klimparken in Oostenrijk die, net als Area 47, deel uitmaakt van een groter activiteitenpark. Je kunt hier onder ook bijvoorbeeld nog canyoning doen, gokarten, boogschieten en nog veel meer. 

#10. Hochseilgarten Hinterstoder

We sluiten dit lijstje met klimparken in Oostenrijk af met Hochseilgarten Hinterstoder. Je hebt hier de keuze uit drie flying foxparcours en zes klimparcoursen, allen verschillend in lengte, hoogte en niveau. Hoe hoger een parcours ligt, hoe moeilijker het wordt. Wil je drie routes en een flying foxparcours doen? Dan ben je zeker drie uur bezig. Klinkt lang, maar het is drie uur lang vol plezier, genieten en uitdagingen. Heerlijk als afwisseling tussen de wandeldagen door toch?! De kinderen leven zich uit in de touwen, terwijl papa en mama even in het zonnetje op het terras tot rust komen.

Zomervakantie tips