12 tussenstops onderweg naar een vakantie in de bergen

Freiburg festival centrum

5 mei 2019

door Joanne in Bestemmingen

Onderweg naar je vakantiebestemming wil je eigenlijk zo snel mogelijk doorrijden. Maar langs de snelweg liggen veel leuke tussenstops. Plaatsen die je goed kent van naam, maar waar je eigenlijk nooit geweest bent. Misschien moet je dit jaar echt een keer stoppen en zo'n plaats bezoeken. Als je normaal altijd in één keer naar je bestemming rijdt, zul je merken dat je vakantie veel langer voelt. Een paar uur of dagje naar een leuke tussenstop, haalt de stress van het lange rijden weg. Je hoeft namelijk niet je bestemming te bereiken, je maakt gewoon een stop onderweg. In dit blog vind je de leukste plaatsen voor een tussenstop naar de Alpen.

#1. Koblenz

Koblenz ligt op de plek waar de Moezel in de Rijn stroomt. Vanuit het oude centrum kun je met een heuse kabelbaan naar de overkant van de Rijn. Hoog boven de oevers ligt bij het bergstation het Festungspark, met de Ehrenbreitsteinburcht. Slenter rond in het park, of bezoek de hooggelegen 19e eeuwse vesting of het museum met allerlei verschillende tentoonstellingen. Uiteraard zijn de oevers van de Rijn en het centrum ook een bezoekje waard.

Ehrenbreitsteinburcht bij Koblenz aan de Rijn
Boot op de Rijn met daarachter de Ehrenbreitsteinburcht (Foto: © Pixabay)

#2. Freiburg

Freiburg is een pareltje op weg naar het zuiden. Het heeft een onverwacht mediterrane sfeer. In Freiburg slenter je door het centrum om te genieten van een terrasje of een Italiaans ijsje. De oevers van de Dreisam zijn voor Freiburgers de plek om te flaneren, hard te lopen, of een terrasje te pakken. Dichtbij de stad ligt de Schauinsland, een hoge berg met veel wandelmogelijkheden en uitzichten over de stad en de Rijnvlakte.

#3. Basel

Basel is echt zo'n stad waar iedereen langs rijdt. Of eigenlijk, doorheen rijdt. Vanaf de snelweg zie je eindeloos veel asfalt en spoorlijnen van de rangeerterreinen. Als je goed oplet, merk je dat je de Rijn kruist. Direct langs de snelweg ligt het Tinguely museum. In dit museum vind je veel van de gekke, herriemakende, machines van Tinguely.

rijn basel oever tribune park
Oever van de snelstromende Rijn in Basel (Foto: © Pixabay)

#4. Wurzbürg

Deze oude bisschopsstad ligt langs de Main. Aan één zijde van het water ligt de vesting Marienberg, die op een heuvel de stad overziet. Vanaf de vesting ga je over de Alte Mainbrücke naar het oude centrum, dat aan de andere oever ligt. Het centrum is kleurrijk, met grote barokke gebouwen, zoals bijvoorbeeld de Residentie van Würzburg. Langs het oude centrum ligt het Ringpark, oude vestingwerken die tot een park zijn omgevormd. De oevers van de Main zijn ook leuk om te ontdekken.

mensen lopen over oude brug Main in centrum wurzburg
Alte Mainbrücke in Wurzbürg (Foto: © PIxabay)

#5. München

München heeft een groot centrum met een enorme variatie aan winkels. Het heeft, net als Freiburg, in de café's en restaurants veel Italiaanse invloed. De stad is natuurlijk bekend van de Theresienwiese, de enorme vlakte waar in het najaar de Oktoberfesten worden gevierd. De Isar is de rivier die door München stroomt. De groene oevers zijn fijn om te wandelen of fietsen. Hier vind je ook nog meerdere biergartens. De Alianz Arena zie je al liggen vanaf de snelweg. Dit buitenaardse stadion is indrukwekkend. Het Olympiapark van de Olympische Spelen van 1972 is inmiddels iets ouder, maar ook een bezoek waard.

#6. Füssen

Füssen rijd je voorbij als je via de Fernpas Oostenrijk inrijdt. Füssen zelf heeft een alleraardigst centrum, maar net buiten het plaatsje ligt de grote trekker: Slot Neuschwanstein. Dit slot is zeker een tussenstop waard! Füssen is het einde van de Romantische Strasse. De Romeinen trokken door de Alpen over de Via Claudia Augusta en deden daarbij Füssen aan. Op de huidige Schlossberg werd al een castellum gebouwd. Op deze steile rots ligt nu het Hohe Schloss.

Populair op Indebergen

#7. Lyon

In Lyon stroomt de Saône in de Rhône. De stad is gebouwd langs de vele oevers, deze zijn leuk om te ontdekken tijdens een tussenstop. Verder loop je rond in het Vieux Lyon. Dit oude centrum ligt in de bocht van de Saône en is middeleeuws en uit de renaissance. Samen met Venetië heeft het één van de meest uitgestrekte wijken uit die tijd. Wil je daarna nog van het groen genieten, bezoek dan het Parc de la Tête d'Or, een heerlijk groot en gevarieerd park aan de noordzijde van Lyon.

lyon rhone saone centrum
Aan de oevers van Lyon (Foto: © Pixabay)

#8. Genève

Genève is een mondaine stad aan het uiteinde van het meer van Genève. Velen rijden op weg naar de Franse Alpen over Duitsland en Zwitserland, je rijdt dan langs deze stad. Als je niet oplet, rijd je zelfs dóór de stad. Mocht dit wel gebeuren, dan is het wellicht leuk voor een korte tussenstop? In Genève kun je flaneren door de stad en genieten van de uitzichten op de bergen en over het meer. De Rhone stroomt uit in het meer en verder richting Frankrijk. In de stad zijn veel internationale organisaties gevestigd, waaronder de Verenigde Naties. Hierdoor ademt de stad een internationale sfeer. Je vindt er veel musea en grote imposante kerken en gebouwen.

#9. Luzern

Luzern ligt aan het Vierwoudstedenmeer en de rivier de Reuss. De kapelbrug is de oudste houten overdekte brug van de wereld en een bekend beeld van de stad. Vlakbij de stad ligt de Pilatus, deze berg is een leuke tussenstop en vanuit Luzern te bereiken met twee aansluitende kabelbanen. De ligging aan het meer en de Pilatus zorgen ervoor dat in Luzern al heel vroeg het toerisme op gang kwam. Een chique, prettige stad om te ontdekken.

Luzern aan het Vierwoudstedenmeer
Zicht op Kapelbrug, Luzern en Vierwoudstedenmeer (Foto: © Pixabay)

#10. Bellinzona

Bellinzona is vooral bekend van de drie burchten die gezamenlijk UNESCO werelderfgoed vormen. Ze zijn zeker een tussenstop waard. Naast de burchten wandel je door het centrum en langs de oever van de Fiume Ticino. Deze plaats ligt in Ticino, het Italiaanse deel van Zwitserland, tussen de bergen en dicht bij het Lago Maggiore, het oogt heel groen en ademt een Italiaanse relaxte sfeer. 

Kasteel Grande Bellinzona Ticino
Castelgrande in Bellinzona (Foto: © Pixabay)

#11. Brixen

Ligt net boven Bolzano en heeft dezelfde prettige Italiaanse sfeer. Brixen, of Bressanonne, ligt langs de Eisack. Zowel de oevers van de rivier als het oude centrum van de stad zijn fijn om te verkennen.

#12. Bolzano

Als je bestemming de Alpen is, dan is Bolzano natuurlijk niet een plaats waar je onderweg langskomt. Maar rijd je verder door, naar Italië, dan is dit een geweldige tussenstop. De Talvera en de Eisack komen hier samen en stromen iets verder samen met de Adige. De groene oevers van de Adige zijn heerlijk om langs te fietsen of flaneren. De stad heeft al het goede van een Italiaanse stad, fijne winkels, zonnige terrasjes, schaduwrijke arcaden en bergen rondom. Bezoek ook het Messner Mountain Museum, gelegen op een heuvel aan de westzijde van de stad.

Wat is jouw favoriete tussenstop?

Zomervakantie tips