Skip to navigation Skip to main content

Een stedentrip naar München: praktische informatie

50074 - Een stedentrip naar München: praktische informatie

Berlijn, Hamburg en Keulen zijn bekende grote steden bij onze oosterburen. Stuk voor stuk leuk voor een weekendje weg of stedentrip. Een naam die je echter niet snel voorbij hoort komen voor dat type vakantie, is München. Voor veel bergliefhebbers is München geen onbekende stad. Op doorreis naar bijvoorbeeld Oostenrijk of Italië rijdt menig Nederlander hier langs. Zeg je München, dan denk je al snel aan de ‘Oktoberfesten’ of voor de voetballiefhebbers onder ons: Bayern München. Maar de stad heeft meer te bieden!

De stad van de Duitse Alpen

München is de hoofdstad van Beieren en telt 1,3 miljoen inwoners. Het is een ideale bestemming voor een korte break of citytrip. Of je nou op zoek bent naar gezelligheid, cultuur of een actieve vakantie, hier is voor iedereen wat te doen. Onlangs ben ik zelf een midweek in deze mooie stad geweest en de mooie bezienswaardigheden en ‘gemütlichkeit’ hebben mij erg verrast. Ik hoop jullie te kunnen inspireren met mijn tips en ontdekkingen. In het eerste blog geef ik jullie wat meer informatie over deze parel van de Alpen. In het volgende blog deel ik tips voor activiteiten die je zeker niet mag overslaan tijdens een bezoek aan München.

Praktische informatie

München ligt op circa 800 km vanaf Utrecht en is hierdoor ideaal in één dag te bereiken met de auto. Daarnaast is het een stad die goed met het openbaar vervoer (trein) en het vliegtuig te bereiken is. Zeker een aanrader is een reis met de trein. Je komt tijdens je treinreis een afwisselend landschap tegen en een bijkomend voordeel is dat je niet in een eventuele file komt te staan. Je mist de auto echt niet, mocht je de keuze maken om met het openbaar vervoer te reizen. Ook in München zelf is alles goed met het openbaar vervoer te bereiken. Een ander ideaal vervoersmiddel is de fiets. Door de hele stad zijn goede fietspaden aangelegd en de hotspots zijn aangegeven op verkeersborden langs de fietspaden.

Overnachten in München

Hotels, appartementen, bed&breakfasts, hostels: qua slaapplek kun je hier alle kanten op. Doordat München een belangrijke handelsstad is, zijn er legio mogelijkheden en speelt de hotellerie overal op in. Je kunt het zo luxe mogelijk maken, door een 5-sterrenhotel uit te zoeken en je lekker te laten verwennen met je partner. Maar er zijn ook low-budgetmogelijkheden als je het geld liever aan andere zaken uitgeeft.

50074 -
München is een prachtige stad (Foto: © Pixabay)
München is een prachtige stad (Foto: © Pixabay)

Gastvrijheid

De inwoners van München zijn trots op hun stad. Dat is goed te merken. De vele biergartens en cafés nodigen je uit om gezellig een drankje te komen drinken met de lokale bevolking. Zeker een aanrader op mooie zomeravonden of rond de kersttijd op één van de vele kerstmarkten. Wat mij persoonlijk opviel, is de vriendelijkheid op straat. Tijdens mijn ochtendrondje door de stad op nieuwjaarsochtend werd ik door menig fietser of wandelaar begroet. De stad heeft een bruisend centrum, met een oud en een nieuw gedeelte die te voet makkelijk bereikbaar zijn. Hippe hotspots, internationaal georiënteerde restaurants... Bedenk het maar en je kunt het vinden om te genieten van een lekker drankje of een hapje.

Wat te doen in München

München heeft een oude traditie die bewaard is gebleven en dit zie je door de hele stad terug. Diverse pleinen met oude gebouwen, mooie parken en musea laten je kennis maken met de historie van de stad. Naast trekpleisters als het Olympisch park waar de Olympische zomerspelen zijn gehouden in 1972, een mooie dierentuin, het Neues Rathaus op het bekende Mariënplatz en een rondtour door de stad, heb je nog veel meer bezienswaardigheden die de moeite waard zijn. In een volgende blog ga ik deze met jullie delen.

Zomer Mariska

Over Mariska

Van huis uit heeft Mariska de liefde voor de bergen meegekregen. De Alpen in Frankrijk en Oostenrijk waren de meest geliefde vakantiebestemmingen in de zomer. Die liefde werd steeds groter en inmiddels is het zo erg geworden dat Mariska Piesendorf en de regio Zell am See-Kaprun tot haar tweede thuis beschouwt.