10 redenen om met de Nightjet naar Tirol te reizen

10 redenen om met de ÖBB Nightjet naar Tirol te reizen

13 juli 2021

door Miranda in Algemeen

Sind eind mei 2021 rijdt er weer een dagelijkse nachttrein van Amsterdam naar Oostenrijk: de Nightjet. Nadat de trein in Amsterdam vertrokken is kun je ook nog instappen in Utrecht, Arnhem en stopt de trein in diverse grote Duitse steden. Half juni gingen wij met deze trein naar Tirol en ik moet zeggen, dat beviel prima. Je kunt op verschillende stations in Tirol uitstappen en het eindstation van de trein is de hoofdstad van de deelstaat: Innsbruck. Er zijn veel voordelen wanneer je met de trein naar je vakantiebestemming reist, en - niet geheel onlogisch - ook enkele nadelen. In dit artikel geven we tien redenen om de volgende keer met de ÖBB Nightjet te reizen wanneer je op vakantie naar Tirol in Oostenrijk gaat.

Met de Nightjet naar Tirol

Elke avond rond 19.00 uur vertrekt de Nightjet vanuit Amsterdam om de volgende ochtend rond 09.00 uur te arriveren op het eindstation in Innsbruck in Oostenrijk. De trein stopt in Tirol ook nog op de volgende stations: Kufstein, Wörgl en Jenbach. Vanaf deze stations zijn vele bestemmingen in Tirol gemakkelijk en snel bereikbaar. Voor 13 bestemmingen kun je zelfs een treinticket in combinatie met een transfer naar je eindbestemming boeken, waarbij je tevens een Komoot tegoedbon voor het wereldpakket ter waarde van € 29,99 ontvangt. Een treinticket reserveren kan vanaf € 29,90 voor een enkele reis, waarbij je kunt kiezen uit drie verschillende mogelijkheden:

  • Een zitplaats in een coupé met zes stoelen.
  • Een ligplaats in een coupé met zes bedden, waarbij een simpel ontbijt is inbegrepen.
  • Een slaapplaats in een coupe voor één, twee of drie personen. Bij de slaapplaats is tevens een à la carte ontbijt inbegrepen, kun je een coupé met eigen douche en WC boeken en wordt je bed opgemaakt.

Meer informatie over de ÖBB Nightjet en reserveren van tickets

#1. Duurzaam reizen

De trein is de meest duurzame manier om naar Tirol te reizen. De uitstoot en impact op het milieu is vele malen minder dan wanneer je met de auto reist en al helemaal wanneer je het vergelijkt met een vervuilend vliegtuig. En aangezien duurzaamheid een belangrijk thema is en we nog heel lang van onze mooie aarde (en de Alpen!) willen genieten, is dit absoluut de eerste en misschien wel belangrijkste reden om met de Nightjet naar Tirol te reizen.

#2. Twee nachten accommodatie besparen

Omdat je 's nachts reist, breng je de eerste en de laatste nacht van je vakantie door in de trein. Op deze manier bespaar je dus twee nachten in de hotel, pension, appartement of camping. Als nadeel van de trein wordt vaak gezegd dat het duur is, maar als je de accommodatiekosten die je bespaart van het treinticket aftrekt, valt het reuze mee.

#3. Veel Tiroolse bestemming zijn gemakkelijk te bereiken

De Nightjet zelf stopt op vier verschillende stations in Tirol: Kufstein, Wörgl, Jenbach en Innsbruck. Vanuit deze plaatsen kun je snel en gemakkelijk verder reizen naar je eindbestemming in Tirol met de bus of de trein. Vanaf Wörgl reis je bijvoorbeeld gemakkelijk met de trein verder het Brixental in richting bijvoorbeeld Westendorf, Kitzbühel, St. Johann in Tirol of Fieberbrunn. En vanaf Innsbruck stap je over op de trein richting het Ötztal of St. Anton am Arlberg. Met de bus zijn eigenlijk alle belangrijke bestemmingen in Tirol bereikbaar. Maar je kunt natuurlijk ook altijd een taxi-transfer boeken, dat is comfortabel en snel. Meer informatie over Tirol >

Transfer naar Stubaital
Je kunt je treinticket ook in combinatie met een transfer naar je eindbestemming in Tirol boeken

#4. Uitgerust op je bestemming aankomen

In de nachttrein kun je kiezen voor een zitplaats, een ligplaats of een slaapplaats. Vanzelfsprekend is de kans dat je lekker slaapt bij de laatste twee categorieën voor de meeste mensen het grootst, maar in ieder geval reis je op elke plek relaxed en kom je uitgerust aan op je vakantiebestemming. Zo kun je direct aan die fijne bergwandeling of mountainbiketocht beginnen. Bekijk hier de verschillende activiteiten die je in de zomer in Tirol kunt doen >

#5. Je hoeft niet zelf te rijden, geen stress of files onderweg

Natuurlijk heeft de auto het voordeel dat je zelf je tijd indeelt en vertrekt wanneer jij dat wilt, maar naar Tirol ben je vanuit de meeste plaatsen in Nederland toch al snel acht tot tien uur onderweg. En wanneer je (een gedeelte) van de reis achter het stuur zit, is dat behoorlijk vermoeiend. Op de Duitse Autobahn is het altijd oppassen: of iedereen rijdt keihard, of er zijn wegwerkzaamheden of files... En dan hebben we het nog niet eens gehad over de verkeerde afslag nemen. In de trein heb je al deze stress niet.

#6. Je vakantie begint al zodra de trein vertrekt

Heerlijk onderuit zitten met een boekje of je favoriete serie kijken? Dat zijn dingen die we graag doen tijdens de vakantie. En het fijne van reizen met de trein is dat je dit al kunt doen vanaf het moment dat je in de trein zit. Achterover leunen en heerlijk relaxen maar. Drankje en hapje erbij en de vakantie is echt begonnen!

Relaxen in de trein
Lekker naar buiten kijken of relaxed achterover leunen: je vakantie begint zodra de trein vertrekt

#7. Avontuurlijke manier van reizen

Reizen met de trein is misschien wel de meest avontuurlijke manier van reizen en dat gevoel heb je direct te pakken wanneer je in een internationale nachttrein, zoals de Nightjet stapt. De verschillende landschappen die aan je voorbij trekken wanneer je uit je raampje kijkt of het wakker worden in een heel andere omgeving. Nergens heb je zo het gevoel alsof je écht reist dan in de trein.

#8. Onderweg heerlijk relaxen, lezen, internetten of series kijken

Ik weet niet hoe het met jullie is, maar lezen in de auto is bij mij vaak niet zo succesvol. Of ik word misselijk of degene die achter het stuur zit begint steeds te kletsen of ik word op een andere manier afgeleid. In de trein is lezen zalig. Met het kedengedeng geluid op de achtergrond en het licht wiebelen van de trein, kun je heerlijk lezen, relaxen, internetten of je favoriete film of serie kijken.

#9. Ruimte en gemakkelijk even je benen strekken

In vergelijking met een auto of een vliegtuig heb je in de trein zeeën van ruimte. Niet alleen als je zit heb je voldoende beenruimte, maar je kunt ook opstaan en even door de treinwagon lopen om je benen te strekken. En stopt de trein wat langer op een station, dit kun je altijd even aan de treinsteward vragen, dan kun je ook even een frisse neus halen op het perron.

Ruimte in de trein
Heerlijk je benen strekken in de trein

#10. Comfortabel en veilig

Als je met de auto op vakantie gaat, is "Kunnen we even stoppen zo, ik moet naar de WC", een veel gehoorde kreet. Zit je in de trein, dan ga je gewoon wanneer je moet. Dat is handig! Ook eten en drinken gaat in de trein veel beter dan in de auto. Hoe vaak heb jij niet hete koffie gemorst in de auto? In de trein gaat alles rustig en comfortabel. Bovendien is reizen met de trein een van de veiligste manieren om je te verplaatsen en kun je in deze coronatijd heel comfortabel je eigen coupé huren, zodat je niet te dicht bij andere mensen zit. Hier lees je meer over de coronamaatregelen in Tirol >

Meer informatie over de ÖBB Nightjet en reserveren van tickets

De nadelen

Oké, eerlijk is eerlijk, naast heel veel voordelen zijn er ook een aantal nadelen aan het reizen met de trein. Maar wat ons betreft wegen deze niet op tegen de voordelen:

  • Het duurt lang. Bijna 14 uur voor een reis van Amsterdam naar Innsbruck is misschien langer dan je gemiddeld reist met de auto, maar een groot deel van de tijd zit je te relaxen of slapen, dus wat maakt het uit?
  • Het is duur. Wanneer je naast de benzinekosten en kosten voor een vignet ook de overige kosten van de auto meetelt (afschrijving, onderhoud en belasting) en het feit dat je met de trein twee nachten accommodatie bespaart, valt 'het is duur' eigenlijk wel mee.
  • Je hebt ter plekke geen eigen vervoer. Dat klopt en dat is soms ook lastig misschien. Maar je kunt overal in Tirol prima met het openbaar vervoer reizen, waardoor je ook tijdens je vakantie lekker duurzaam bezig bent.
Met de bus in het Stubaital
Het openbaar vervoer is goed geregeld in Tirol


Dit weblog is geschreven in samenwerking met Tirol Werbung en de ÖBB.

Zomervakantie tips