Regio's om te kamperen in Duitsland

kamperen

30 april 2020

door Luna in Kamperen

Duitsland is een populaire bestemming onder Nederlanders om te gaan kamperen. Door haar veelzijdige natuurlandschap is kamperen in Duitsland op iedere plaats uniek. En vanaf je camping kun je wandelingen maken in de natuur, spannende beklimmingen in de bergen en actie zoeken op het water. Er zijn zowel kleine en rustige als grote familiecampings te vinden in Duitsland. Twijfel je nog over waar in Duitsland je opzoek gaat naar een leuke camping? Lees dan snel dit weblog en ontdek de mooiste regio’s om te kamperen in Duitsland.

Kamperen in Duitsland

We zouden Indebergen.nl niet heten als we niet ook dol waren op het prachtige heuvel- en bergachtige landschap van Duitsland. Het land is ontzettend groot, maar in dit blog leggen we de focus op een aantal regio's met heuvels en bergen, ideaal voor een zomervakantie op de camping in de bergen. Relatief dichtbij Nederland vind je het heuvelachtige Sauerland, het glooiende Eifel- en Moezelgebied. Ga je verder naar het zuiden, dan kom je in het Zwarte Woud, de provincie Beieren en bij de Bodensee, een prachtig en groot meer op de grens met Zwitserland en Oostenrijk. 

Kamperen in de Eifel

De Eifel is een middelgebergte in het westen van Duitsland. Het behoort tot het Duitse deel van de Ardennen en heeft daarmee een ontzettend veelzijdig landschap. Ga je op kampeervakantie in de Eifel, dan geniet je van een eindeloos aanbod aan leuke campings en activiteiten. Beklim bijvoorbeeld één van de slapende vulkanen, bezoek het nationaal park, wandel door de straten van het authentieke dorpje Monschau, of geniet van sfeer en gezelligheid op de camping. 

Hier vind je 10 leuke campings in de Eifel >

kratermeer
Ontdek de grote kratermeren in de Eifel (Foto: © Eifel Tourismus GmbH - H. Gassen)

Kamperen aan de Moezel

Ellenlange wijngaarden en glooiende heuvels kenmerken het prachtige landschap aan de rivier de Moezel. Deze rivier is meer dan 500 kilometer lang en loopt door Frankrijk, Luxemburg en Duitsland. In Duitsland loopt de rivier tussen Karlsruhe en Koblenz, waar het uitmondt in de Rijn. Plaatsen in Duitsland langs de rijn zijn: Konz, Trier, Schweich, Leiwen, Piesport, Bernkastel-Kues, Traben-Trarbach, Zell, Cochem en Dieblich. Wakker worden met een adembenemend uitzicht over de stromende rivier zorgt voor een ontspannen en unieke sfeer op de veelvuldige campings in deze regio. Of je nu een grote moderne camping zoekt, of een kleinere familiecamping, je vindt het hier allemaal.

Hier vind je 10 fijne campings aan de Moezel >

Kamperen in het Zwarte Woud

Campings in Duitsland worden gekenmerkt door hun grote omvang, goede voorzieningen en uitstekende beveiliging. Ook in het Zwarte Woud gelden deze kenmerken op de verschillende leuke campings. Het Zwarte Woud is het grootste dichtbeboste gebied van Duitsland en heeft allerlei mogelijkheden tot ontspanning. Maak bijvoorbeeld een uitstap naar de indrukwekkende watervallen, ga wandelen met je kinderen of geniet van de warme en gemoedelijke sfeer die op de camping hangt.

Hier vind je 15 leuke campings in het Zwarte Woud >

waterval
Indrukwekkende watervallen van het Zwarte Woud (Foto: © Schwarzwald Tourismus GmbH)

Kamperen in Beieren

Zuid-Duitsland is een ideale bestemming voor kampeerders die graag rondreizen tijdens hun kampeervakantie om de mooiste parels van het gebied te ontdekken. Naast de geheimzinnige bossen van het Zwarte Woud bezit Zuid-Duitsland namelijk ook andere schoonheden, zoals de bergen van Beieren. Deze regio wordt gekenmerkt door een gevarieerd landschap: bergen, dalen, rivieren, meren, bossen, idyllische dorpen, Beieren bezit het allemaal. Het is een perfecte kampeerbestemming voor iedere cultuur- en natuurliefhebber. Hoogtepunten zijn München, Schloss Neuschwanstein, de Chiemsee en National Park Berchtesgaden. In het zuiden vind je veel leuke dorpen zoals Garmisch - Partenkirchen, Berchtesgaden, Reit im Winkl, Oberammergau en Oberstdorf. 

Hier vind je 10 fijne campings in Zuid-Duitsland >

Kamperen rondom de Bodensee

Op zoek naar een unieke locatie voor je volgende kampeervakantie? Ga dan naar één van de mooie campings gelegen aan de waterkant van de Bodensee, bij uitstek één van de mooiste meren van de Alpen. Met een oppervlakte van 536 km² is dit meer bovendien ook één van de grootste meren in de Alpen. Een waar waterparadijs voor iedere watersportliefhebber. Surfen, zeilen, kajakken, kiten, je kunt het hier allemaal! Daarnaast staat een vakantie op de camping aan de Bodensee voor een vakantie in drie landen. Het meer ligt namelijk op de grens van Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. 

Hier vind je 10 fijne campings rondom de Bodensee >

Kamperen in het Sauerland

Na slechts een paar uur rijden vanuit Nederland bereik je de prachtige campings in het Duitse Sauerland. Zegt het Sauerland je niets, dan doen de volgende namen wel een belletje rinkelen: Winterberg, Willingen en Meschede. Omgeven door een prachtige natuur, kun je in het Sauerland genieten van een heerlijk ontspannen kampeervakantie. Ga je met het hele gezin op vakantie, maak dan zeker eens een daguitstap naar Fort Fun, een avonturenland met attracties voor jong en oud.

Hier vind je 6 fijne campings in het Sauerland >

camping
Wat een heerlijke manier om wakker te worden met dit uitzicht

Wildkamperen in Duitsland

Jammer genoeg is wildkamperen in Duitsland niet toegestaan. Dit komt doordat het land beschikt over talrijke beschermde natuurgebieden, bossen en nationale parken, die door wildkamperen vervuiling op zouden lopen. Toch zijn er een aantal uitzonderingen op de regels die het kamperen in het wild toch toelaten. Zo mag je bijvoorbeeld met toestemming van de eigenaar legaal wildkamperen op bepaalde terreinen, en ook naast de weg zijn een aantal rustplekken (Raststätten) gecreëerd waar je voor maximaal 24 uur mag staan. Maar let op, deze grijze zone zorgt voor veel verwarring en voor je het weet krijg je een hoge boete voor illegaal wildkamperen. Je kunt beter een camping boeken in Duitsland, waar je verzekerd bent van een mooie en gezellige plaats om je vakantie door te brengen.

Kijk hier voor meer informatie over wildkamperen in de Alpen >

Zomervakantie tips