12 dingen die mist als je nooit in de bergen op vakantie gaat

12 dingen die mist als je nooit in de bergen op vakantie gaat

27 mei 2018

door Miranda in Algemeen

Natuurlijk kan ik me er niets bij voorstellen, maar er zijn mensen die nooit in de bergen op vakantie gaan. Simpelweg omdat ze liever een stad bezoeken, op het strand liggen of gewoon (lekker) thuis blijven. Regelmatig leg ik mensen uit waarom de bergen zo fijn zijn, dat het niet saai is en waarom eigenlijk iedereen een keer in de bergen op vakantie zou moeten gaan. In dit artikel 12 dingen die je mist als je nooit in de bergen op vakantie gaat. Dit wil je toch niet missen?

#1. Adembenemende uizichten

Iedereen die voor het eerst in de bergen is of op een bergtop staat, is onder de indruk. De uitzichten in de bergen zijn met niets te vergelijken. Zo mooi! En bovendien altijd anders en afwisselend, afhankelijk van de plek, het weer en het seizoen.

#2. Frisse berglucht

Het is nergens zo lekker ademenen als in de bergen. Die heerlijke frisse en ijle berglucht voelt zo fijn. Wanneer je ademt in de bergen, heb je het gevoel dat je je longen echt verwend. Voor mensen met ademhalingsziektes en/of allergieën kan een verblijf in de bergen enorm helend werken.

#3. Overweldigende natuur

Natuurlijk vind je in veel landen, en zeker ook in Nederland, prachtige natuur. Maar de bergen zijn nog zo puur. Natuurlijk zijn er hier en daar bergliften en wandelpaden aangelegd, maar over het algemeen vind je in de bergen nog echt de ruige natuur, zoals die al eeuwen is.

Uitzicht van de Monte Bondone op het Gardameer

#4. Echte rust

In de bergen zijn zoveel plekken waar nog échte rust heerst. Je hoort er geen verkeer, er zijn geen andere mensen en je kunt er genieten van de geluiden van de natuur. Vogels, de wind door de bomen en de kabbelende beekjes.

#5. Het gevoel dat je heel klein bent

Wanneer je in de bergen bent, kun je je echt heel klein voelen. Dit komt natuurlijk omdat de bergen hoog zijn, het er rustig is en je de natuur in al zijn pracht van heel dichtbij meemaakt. Een mens is dan maar heel erg klein en dat is een fijn gevoel vind ik.

#6. Bijzondere Alpengerechten

In de Alpenlanden kun je genieten van diverse plaatselijke gerechten die we in Nederland niet kennen. Kaiserschmarrn, Käsespatzle en Tiroler Gröstl zijn enkele voorbeelden, maar ook een kaasfondue smaakt nergens zo goed als in Zwitserland of Frankrijk.

Kaiserschmarrn in Oetz in Tirol

#7. De leukste dieren tegenkomen in het wild

Wanneer je in de bergen bent, heb je een grote kans om dieren in het wild te spotten. Gemzen, bergmarmotten en steenbokken kun je zomaar tegenkomen tijdens een tocht in de Alpen. Maar ook een kudde grazende koeien op een alm is erg leuk!

#8. Het heerlijke gevoel van een bergtop bereiken

Op eigen kracht een berg beklimmen is niet altijd gemakkelijk. Soms loop je uren achtereen en moet je het laatste stukje over rotsen klauteren, wat soms best lastig en vermoeiend is. Maar als je dan eenmaal boven bent en je kijkt uit over de omgeving, zo machtig. Je bent trots dat je het gehaald hebt en hebt een enorm voldaan gevoel.

#9. Actieve en spannende sporten in de buitenlucht

De Alpen zijn eigenlijk één groot buitensportpark, waar iedereen op zijn of haar niveau actief kan bezig zijn. Wandelen, trailrunnen, mountainbiken, klettersteigen, zwemmen, rotsklimmen... Er is zoveel mogelijk, dat je iedere dag van je vakantie iets anders kan doen.

Mountainbiken in Bike Republic Sölden

#10. Ongestoord vroeg naar bed gaan

In je vakantie wil je natuurlijk ook gewoon lekker uitrusten. En na een dag in de bergen, ben je 's avonds vaak behoorlijk moe. Inspanning, ontspanning en de berglucht maken dat je meestal al vroeg op de avond begint te gapen. En aangezien er toch geen nachtleven is in de bergen, kun je ongestoord lekker vroeg onder de wol gaan. Heerlijk!

#11. Niks doen en toch veel zien

In de bergen hoef je natuurlijk niet actief te zijn. Je kunt er ook lekker in een heerlijke ligstoel neerploffen, ontspannen en je batterij weer opladen. Het leuke is dat je ondanks dat je 'niets' doet, je toch veel kunt zien. Grote vogels in de lucht, de bergen om je heen of de kids die met stenen spelen in de beek.

#12. Een bezoekje aan een berghut

Een bezoek aan een berghut is altijd leuk. Een koffiepauze tijdens de wandeling, een uitgebreide lunch in de zon op het terras of een overnachting op de berg. Het leven in de berghut is speciaal, evenals de gerechten. De tijd lijkt er te hebben stil gestaan en de sfeer is altijd goed.

Een bezoekje aan een berghut in Hochoetz, Tirol
Reactie(s) Reageren?

Reageren op dit artikel


Zomervakantie tips