6 bestemmingen waar je niet met de auto kunt komen

6 bestemmingen waar je niet met de auto kunt komen

8 september 2017

door Yvonne in Tips

De bijzondere elementen van de Alpen zijn natuurlijk de vele diepe dalen, hoge toppen en dichte bossen. Dankzij de samenkomst van al deze natuurvormen vind je in de Alpen meerdere bestemmingen die niet altijd even makkelijk te bereiken zijn. Via lange, smalle bergpaden kom je uiteindelijk bij de bestemming aan. Maar, er zijn ook nog steeds bestemmingen waar je zelfs helemaal niet met de auto kunt komen! Hier moet je naartoe met de trein, boot of lopend.

#1. Kaisertal, Oostenrijk

Vlakbij Kufstein, in de Oostenrijkse provincie Tirol, ligt het Kaisertal. Het bijzondere aan dit dal is dat het tot 2008 niet was aangesloten op het wegennetwerk. Auto’s waren er wel, maar deze werden ingevlogen met een helikopter. Nog steeds is het Kaisertal aardig afgesloten. Er staan slechts zo’n 40 inwoners hier geregistreerd en toeristen kunnen het dal alleen met een trap van 285 treden bereiken. Maar, het dal werd wel in 2016 uitgeroepen tot mooiste plek in Oostenrijk.

#2. Wengen, Zwitserland

Centraal in Zwitserland, iets ten zuiden van Interlaken, ligt het dorp Wengen. Vanuit dit dorp is de Jungfrau Region, met de beroemde bergen de Eiger, Mönch en Jungfrau, bereikbaar. Wengen is echter een autovrij dorp. Je auto parkeer je in het dorp Lauterbrunnen en vanaf daar neem je de trein naar Wengen.

Wengen Zwitserland
Prachtig uitzicht over Wengen (Foto: © Jungfrau Regio)

#3. Engstligen Alp, Zwitserland

Op de zuidgrens van het Zwitserse kanton Bern, vind je de Engstligen Alp. Deze Alm is bereikbaar via het dorp Adelboden. Maar, de alm is niet bereikbaar met de auto. Vanuit Adelboden rijd je naar de het bergstation ‘Unter dem Birg’. Boven aangekomen kun je genieten van meerdere (rond)wandelingen en overnachten bij één van de hutten of hotels.

Engstligen Alp Adelboden Zwitserland
Met de hele familie plezier op de Engstligen Alp (Foto: © Adelboden Tourismus)

#4. Riederalp-Bettmeralp, Zwitserland

Niet heel ver van Wengen en de Engstligen Alp ligt de Aletsch Arena. In deze vakantieregio liggen Riederalp, Bettmeralp en Fiesch, drie bestemmingen die niet met de auto bereikbaar zijn. Je kunt de bestemming bereiken met de kabelbaan vanaf Mörel, Betten of Fiesch.

#5. Chamois (Val d’Aosta), Italië

In Italië, op de grens met de imposante Matterhorn, ligt het Aostadal, het kleinste gewest van Italië. In dit gebied wordt veel Frans gesproken en veel plaatsen hebben een Franse naam. Zo ook Chamois, een kleine gemeente in het Aostadal met zo’n 100 inwoners. Het dorp ligt op 1818 meter en is maar op één manier bereikbaar: met de kabelbaan. Leuk weetje: Chamois is ook het Franse woord voor gems.

#6. Fraueninsel, Duitsland

Het eilandje Fraueninsel, is na Herreninsel het grootste eilandje van drie eilanden in de Chiemsee in Zuid-Duitsland. In totaal wonen er zo’n 300 inwoners op het autovrije eiland. Vanaf Gstadt, Prien en Seebruck kun je het hele jaar door met de boot naar Fraueninsel. Een van de bekende bezienswaardigheden op het eiland is het Benediktinerinnenkloster Frauenwörth.

Raueninsel Chiemsee Duitsland
Fraueninsel in de Chiemsee (Foto: © Deutsche Zentrale für Tourismus e.V., Arved von der Ropp)

Weet jij nog meer bijzondere autovrije bestemmingen?

Zomervakantie tips