Skip to navigation Skip to main content

Autovrije bestemmingen: in deze dorpen kom je niet met de auto

11009 - Autovrije bestemmingen: in deze dorpen kom je niet met de auto
© Jungfraubahnen

Autovrije bestemmingen in de Alpen zijn er nog altijd! De bijzondere elementen van de bergen zijn natuurlijk de diepe dalen, hoge toppen en dichte bossen. Dankzij de samenkomst van al deze natuurvormen vind je in de Alpen meerdere bestemmingen die niet altijd even makkelijk te bereiken zijn. Via lange, smalle bergpaden kom je uiteindelijk in het dorp aan. Maar, er zijn ook nog steeds bestemmingen waar je zelfs helemaal niet met de auto kunt komen! Hier moet je naartoe met de trein, boot of lopend. In dit artikel hebben we een aantal autovrije bestemmingen voor je op een rijtje gezet.

1. Kaisertal, Oostenrijk

Vlakbij Kufstein, in de Oostenrijkse provincie Tirol, ligt het Kaisertal. Het bijzondere aan dit dal is dat het tot 2008 niet was aangesloten op het wegennetwerk. Auto’s waren er wel, maar deze werden ingevlogen met een helikopter. Nog steeds is het Kaisertal aardig afgesloten van de buitenwereld. Er staan slechts zo’n 50 inwoners hier geregistreerd en toeristen kunnen het dal alleen met een trap van 285 treden bereiken, de Kaiseraufstieg. Maar, het dal werd wel in 2016 uitgeroepen tot mooiste plek in Oostenrijk!

11009 - uitzicht kaisertal
Het Kaisertal is de droom van iedere bergwandelaar en bergliefhebber (Foto: © TVB Kufsteinerland / W9 Studios)
Het Kaisertal is de droom van iedere bergwandelaar en bergliefhebber (Foto: © TVB Kufsteinerland / W9 Studios)



2. Wengen, Zwitserland

Centraal in Zwitserland, iets ten zuiden van Interlaken, ligt het dorp Wengen. Vanuit dit dorp is de Jungfrau Region, met de beroemde bergen de Eiger, Mönch en Jungfrau, bereikbaar. Wengen is een volledig autovrij dorp. Je auto parkeer je in het dorp Lauterbrunnen en vanaf daar neem je de tandradtrein naar Wengen. Dat dit voor een nostalgische uitstraling zorgt moge duidelijk zijn! Een uitstapje naar de Jungfraujoch mag niet ontbreken aan een zomervakantie in Wengen.

3. Engstligen Alp, Zwitserland

Op de zuidgrens van het Zwitserse kanton Bern, vind je de Engstligen Alp. Deze Alm is bereikbaar via het dorp Adelboden. Maar, de alm is niet bereikbaar met de auto. Vanuit Adelboden rijd je naar de het bergstation ‘Unter dem Birg’. Boven aangekomen kun je genieten van meerdere (rond)wandelingen en overnachten bij één van de hutten of hotels.

4. Riederalp-Bettmeralp, Zwitserland

Niet heel ver van Wengen en de Engstligen Alp ligt de Aletsch Arena. In deze vakantieregio liggen Riederalp, Bettmeralp en Fiescheralp, drie bestemmingen die niet met de auto bereikbaar zijn. Je kunt de bestemming bereiken met de kabelbaan vanaf Mörel, Betten of Fiesch. Stuk voor stuk prachtige bestemmingen aan de voet van de grootste gletsjer van de Alpen, de Aletschgletscher.

11009 - uitzicht aletschgletscher
Riederalp en Betmmeralp liggen vlak bij de Aletschgletscher

5. Chamois (Val d’Aosta), Italië

In Italië, op de grens met de imposante Matterhorn, ligt het indrukwekkende Aostadal. In dit gebied wordt veel Frans gesproken en veel plaatsen hebben een Franse naam. Zo ook Chamois, een kleine gemeente in het Aostadal met zo’n 100 inwoners. Het dorp ligt op 1818 meter en is maar op één manier bereikbaar: met de kabelbaan vanuit Buisson. Leuk weetje: Chamois is ook het Franse woord voor gems.

6. Fraueninsel, Duitsland

Het eilandje Fraueninsel, is na Herreninsel het grootste eilandje van drie eilanden in de Chiemsee in Zuid-Duitsland. In totaal wonen er zo’n 300 inwoners op het autovrije eiland. Vanaf Gstadt, Prien en Seebruck kun je het hele jaar door met de boot naar Fraueninsel. Een van de bekende bezienswaardigheden op het eiland is het Benediktinerinnenkloster Frauenwörth.

11009 -
Pure rust op Fraueninsel (Foto: © Chiemsee Alpenland Tourismus)
Pure rust op Fraueninsel (Foto: © Chiemsee Alpenland Tourismus)

Ook deze dorpen in de Alpen zijn autovrij

Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.