Skip to navigation Skip to main content
Hauptplatz Villach
© Villach Region Villach Tourismus Gmbh / Michael Stabentheiner
Oostenrijk

Vakantie Villach

  • Een stad vol kleur, cultuur en prachtige natuur!
  • Aan de voet van Natuurpark Dobratsch
  • Gelegen aan de Drau, tussen hoge bergen en meren
  • Kleurig en levendig centrum

Villach ligt op 505 m hoogte, in de brede vallei van de rivier de Drau. Het stadje is omringd door hoge bergen (Villacher Alpen, Karawanken, Gerlitzen). Vlak bij Villach ligt Arnoldstein, het drielandenpunt van Oostenrijk, Italië en Slovenië. In Villach wonen zo’n 60.000 inwoners en het is daarmee, na Klagenfurt, de grootste stad van Karinthië. Kenmerkend aan Villach, is de ligging tussen een aantal grote meren: de Ossiacher See, Wörthersee en de Faaker See. Zelfs de Millstätter See, een populaire vakantiebestemming, is niet zo ver weg.

Rondom Villach zijn veel Romeinse voorwerpen gevonden, de oudste sporen gaan terug tot 3500 voor Christus. Villach is tot twee keer toe door een aardbeving getroffen, die grote delen van de stad verwoestte: in 1348 en 1609. Ook hebben een aantal grote branden hun sporen achtergelaten in de stad, net als de bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ten slotte is het tijdens Napoleons bewind onderdeel geweest van Frankrijk. Nu is Villach een stad waar je cultuur, natuur en actie goed kunt combineren.

Fotogalerij van Villach

Villach 2
© Region Villach Tourismus Gmbh / Michael Stabentheiner
Villach
© Region Villach Tourismus Gmbh / Adrian Hipp
Hauptplatz Villach
© Villach Region Villach Tourismus Gmbh / Michael Stabentheiner
Afbeelding - sysml0654eus4boc0snn
© Josef Fischer, LIK Fotoakademie, Region Villach Tourismus GmbH

De stad Villach

Villach voelt heel zuidelijk aan, mede door de ligging vlakbij Italië en Slovenië. Er zijn veel bezienswaardigheden, te danken aan de rijke geschiedenis. Het oude centrum, de Altstadt, ligt rond de Hauptplatz en de Kirchenplatz. Hier vind je ook de Pfarrkirche St. Jakob, een kerk uit de 12e eeuw. De Hauptplatz is een langgerekt middeleeuws plein. Opvallend is de ‘Paracelsushof’ een geelgekleurde binnenplaats met een zuilengalerij. In dit stadshart vind je kleine straatjes met terrassen, musea, galerieën, restaurants en leuke winkels. De gebouwen zijn vaak honderden jaren oud en in allerlei vrolijke tinten geschilderd. Het centrum is niet heel groot, een ideale bestemming voor een dagje stad.

Villach centrum, de Hauptplatz, marktplaats met Pfarrkirche St. Jakob
Het centrum van Villach met de Hauptplatz en de Pfarrkirche St. Jakob (Foto: © Josef Fischer, LIK Fotoakademie, Region Villach Tourismus GmbH)

Natuurpark Dobratsch

Villach ligt aan de voet van de huisberg Dobratsch (2.166 m). Deze berg verzorgt het drinkwater van de stad. Dit leide in 2002 tot het omdopen van de Villacher Alpen in Natuurpark Dobratsch, het eerste natuurpark van Karinthië. En dat alles omdat Villach in 1997 als eerste de titel ‘Alpenstad van het jaar’ kreeg. Bij die titel hoort een duurzame manier van toerisme en leven en dus van het behoud van de natuur. Kenmerkend voor het natuurpark is de verscheidenheid aan typische Alpendieren en mediterrane dieren, ook zijn er meer dan 800 verschillende plantensoorten in het park.

Wandelen in Natuurpark Dobratsch bij Villach
Wandelen in het Natuurpark Dobratsch bij Villach (Foto: © Adrian Hipp, Region Villach Tourismus GmbH)

Wandelen rondom Villach

Villach heeft een typisch Alpenklimaat. In de zomer is het warm overdag, terwijl het lekker afkoelt ’s avonds. Hier schijnt de zon wel 1920 uren per jaar. Een heerlijke plek voor een wandelvakantie en dat is goed mogelijk rondom Villach. Er zijn met name veel makkelijke tot middelzware wandelingen te vinden. De wandelingen variëren van ommetjes langs de Drau of de meren in het dal, tot tochten door de bergen, zowel op Gerlitzen, Karawanken als de Villacher Alpen.
-Het Natuurpark Dobratsch biedt een uitgebreid netwerk aan wandelpaden. Er valt veel te leren en te zien over de planten, bloemen, bomen en dieren in het natuurpark. Hiervoor zijn themawandelingen en leerpaden uitgezet.
-De bekendste wandeling is de Dobratsch Rundwanderweg, een meerdaagse tocht van 72,2 kilometer met 2736 hoogtemeters. In 4 etappes geniet je van de flora en fauna van Natuurpark Dobratsch en de uitzichten op de bergen rondom Villach. Je treft zelfs nog een aantal bezienswaardigheden zoals de ruïne van klooster Arnoldstein.

Leestip: Vakantie Villach: 5 mooie wandelingen >

Fietsen rondom Villach

Fietsen rondom Villach is een genot voor zowel de ‘genussfietser’, de mountainbiker, als de racefietser. Door de ligging aan de Drau zijn er in het dal allerlei routes mogelijk. Ook rondom de meren zijn rustige wegen te vinden. Je hoeft hier geen berggeit te zijn om te kunnen fietsen, een ommetje is voor iedereen een genot. Een makkelijke tocht is een ronde om het moeras bij de Faakersee (11km, 120 hm). Voor mountainbikers zijn er in de bergen ook voldoende mogelijkheden, zoals op de Dobratsch. Een makkelijke ronde is bijvoorbeeld de tour om de Oswaldiberg (12 km, 250 hm). Deze is ook op een gewone fiets met versnellingen af te leggen. Racefietsers die graag bergpassen willen fietsen kunnen ook aan de bak. De Villacher Alpenstrasse (16,5 km, meer dan 1200 hm) om te beginnen. Maar je kunt ook een drielandentocht fietsen waarbij je (op de terugweg) de Wurzenpas overgaat. Een vreselijk steile pas tussen Villach en Kranska Gora, die voor de echte klimgeiten een must is.

makkelijk fietsen en mountainbiken bij Faakersee bij Villach
Fietsen bij de Faaker See (Foto: © Lois Lammerhuber, Region Villach Tourismus GmbH)

Tips

-Rij de Villacher Alpenstrasse op! Zo bereik je het Natuurpark Dobratsch. Deze kronkelige bergweg is 16,5 km lang, start aan de rand van Villach en biedt onderweg mooie vergezichten en voldoende plekken om te stoppen om van het uitzicht te kunnen genieten.
-Breng een bezoek aan Kasteel Landskron. Deze 14e eeuwse burcht is relatief groot en nog deels intact. Het is een toeristische trekpleister, met twee restaurants en een terras met uitzicht. Je kunt een vogelshow bijwonen met allerlei roofvogels, als gieren, uilen en adelaars. Vlakbij de burcht ligt de Affenberg, ofwel de apenberg.
-Villacher Alpengarten, dit is een grote botanische tuin met veel planten die in de Alpen voorkomen.
-Wellness in het Warmbad-Villach, Zwembaden worden hier afgewisseld met meerdere sauna’s, stoombaden en infraroodcabines. Je kunst ook ontspannen tijdens de massages of schoonheidsbehandelingen die mogelijk zijn.

Weer in Villach

Vandaag

Geregeld zon, maar ook enkele wolken

Geregeld zon, maar ook enkele wolken
14 / 24

Vorstgrens

3726 meter

Regen

1 mm

Morgen

Zware bui met hagel en onweer

Zware bui met hagel en onweer
13 / 20

Vorstgrens

3451 meter

Regen

11 mm
Toeristeninformatie voor Villach
Name Tourismusinformation Villach
E-mail tourismusinformation.stadt@villach.at
Telefoon 2052900
Algemene informatie
Aantal inwoners 60000
Autovrij centrum
Afstand vanaf Utrecht ca. 1092 km
Hoogte dorp 500
Aantal toeristenbedden
Wellness & Sport
Spa & Wellness
Openbare zonnebank
Thermale baden
Massage
Aantal openlucht zwembaden 3
Openbare sauna
Fitnesscentrum
Volleybalveld
Tennisbaan
Paragliding
Basketbalveld
Winkelen
Aantal souvenirwinkels
Aantal sportwinkels
Bank
Postkantoor
Publieke WIFI
Aantal modewinkels
Aantal overige winkels
Geldautomaat
Internetcafé
Supermarkten 42
Uitgaan & vrije tijd
Restaurants 33
Bars & cafés 14
Bioscoop 2
Concertzaal
Discotheken 2
Casino
Theater
Ballonvaart