Skip to navigation Skip to main content

Vakantie Villach: 5 mooie wandelingen

50187 - Vakantie Villach: 5 mooie wandelingen

Vakantie in Villach kenmerkt zich door bergen en door water. Villach ligt niet voor niets in de brede vallei van de rivier de Drau. Rondom liggen bekende meren als Ossiacher See en de Faaker See. Ga je wandelen bij Villach kies dan voor het mooiste van beide werelden. Wandel bóven op de bergen met uitzicht op de meren, of wandel langs een meer, met uitzicht op de toppen. Je kunt zelfs een bootje terugnemen om de wandeling in te korten. Hieronder vind je vijf mooie wandelingen bij Villach!

#1. Schwarzsee Rundwanderweg

Wandelen bij Villach kan op de Verditz, deze berg ligt aan de noordzijde van de stad. De middelzware wandeling start bij parkeerplaats Lärchenboden. Hier vandaan loopt Wanderweg nr. 27 over rustige bospaden naar de idyllische Schwarzsee. Na een rondje om het kleine meer zoek je de Schwarzseehütte op aan de rand van het bos en de alm. In de Schwarzseehütte worden de lekkerste Karintische gerechten opgediend. Terug ga je via Wanderweg nr. 28, maar al na een kilometer buig je af naar rechts richting Steinhauserhütte. Na de hut beland je op de Verditzer Straße, de weg die je terugleidt naar het beginpunt.

Duur 2:45 uur
Hoogtemeters 589 m klimmen en dalen
Afstand 7,7 km
Ondergrond Wandelpaden door het bos en over almen
Niveau Gemiddeld
Conditie
Techniek
Uitzichten
50187 - berghut bij villach schwarzseehuette
De Schwarzseehütte (Foto: © infrastil, Region Villach Tourismus GmbH)

#2. Rosstratten Runde

De bekendste wandeling bij Villach is de Dobratsch Rundwanderweg, een meerdaagse tocht door Natuurpark Dobratsch. Op deze bergen valt ook te genieten van de flora en fauna van Villach tijdens rustige dagwandelingen. Eén van deze wandelingen is de wandeling van de Aichingerhütte naar het Panorama-Uitzichtsplatform Gams- und Gipfelblick. Dit is een gemoedelijke wandeling over glooiende grashellingen omhoog. Neem vooral de tijd, want onderweg heb je prachtige uitzichten en leuke hutten. De wandeling start bij de Aichingerhütte, terug kom je langs de Rosstrattenstüberl. Ga vroeg op pad en neem een verrekijker mee! Grote kans dat je hier een groep gemsen treft.

Duur 1:15 uur
Hoogtemeters 117 m klimmen en dalen
Afstand 3,1 km
Ondergrond Brede wandelpaden, grashellingen
Niveau Makkelijk
Conditie
Techniek
Uitzichten

#3. Ossiacher See Trail

Vakantie bij Villach kan niet zonder de Ossiacher See te bezoeken. Rondom het meer loopt een (zware) sprookjeswandeling door bossen, langs watervallen en steile rode rotsen. Gelukkig is deze prima in twee dagetappes te delen en onderweg zijn er enkele restaurants voor rust en versnaperingen tijdens de tocht. Een dagetappe is nog verder in te korten door de trein te nemen langs de noordoever of de postbus langs de zuidoever. Verder vaart er vanuit de dorpjes een boot over het meer, zodat je ook met de boot terug naar je startpunt kunt. De route start in Annenheim loopt via de noordkant van het meer naar Steindorf en via de zuidzijde terug. Onderweg kom je langs watervallen, kloven, het meertje Tauernteich, rotswanden en de Burgruine Landskron.

Duur 16:00 uur
Hoogtemeters 1538 m klimmen en dalen
Afstand 35,2 km
Ondergrond Bospaden, rotspaden
Niveau Zwaar
Conditie
Techniek
Uitzichten
50187 - wandelen onder de waterval bij villach
Finsterbach Wasserfälle (Foto: © Robert Bruenner, Region Villach Tourismus GmbH)

#4. Rundwanderweg Gipfel der Gerlitzen

Een mooie, korte wandeling bij Villach kan rond de top van de Gerlitzen. Gerlitzen is de berg aan de noordzijde van de Ossiacher See. Wandelen over deze top is wandelen over alpenweides en rustige paden. Lager op de berg tref je Wassererlebniswelt Neugarten Almsee. Bij dit meertje vind je ook de Almseehütte, een heerlijk Oostenrijks chalet, met een groot terras. Als beloning kun je vanaf het middenstation met de stoeltjeslift terug naar de top. De wegaanduiding is makkelijk te volgen. Alle wandelpaden beginnen hier met een W of een S.

Duur 2:45 uur
Hoogtemeters 555 m klimmen en dalen
Afstand 7,3 km
Ondergrond Paden over alpenweides
Niveau Makkelijk
Conditie
Techniek
Uitzichten
50187 - wandelen met gezin op bergen bij villach
Wandelen bovenop Gerlitzen (Foto: © Martin Hofmann, Region Villach Tourismus GmbH)

#5. Mittagskogel

Ten zuiden van Villach liggen de Karawanken, het grensgebergte met Slovenië. Tijdens een vakantie in Villach maak je ook een wandeltocht door de Karawanken. De wandeling naar de top van de Mittagskogel is een mooie, uitdagende tocht, een alpine wandeling hoog over de flanken van de berg. Stijg je het eerste stuk van de parkeerplaats naar de Bertahütte nog over bospaden, daarna loop je over rotspaden. Het stijgt deels in serpentines over de wand naar het zadel. Het laatste deel gaat over de graat naar de Mittagskogel. Dezelfde weg terug.

Duur 2:45 uur
Hoogtemeters 555 m klimmen en dalen
Afstand 7,3 km
Ondergrond Paden over alpenweides
Niveau Makkelijk
Conditie
Techniek
Uitzichten
50187 - wandelen villach op de mittagskogel in de karawanken
Wandelen naar de top van de Mittagskogel (Foto: © Franz Gerdl, Region Villach Tourismus GmbH)
Zomer Joanne

Over Joanne

Joanne is dol op de bergen. Als er pieken opduiken aan de horizon krijgt ze al bijna tranen in haar ogen. Misschien is het de frisse berglucht, misschien de ruige toppen, misschien zelfs het afzien of de rust die Joanne krijgt in haar hoofd. Ze gaat zo vaak mogelijk op pad: wandelen, fietsen, klimmen, zwemmen of kanoën. Lekker buiten spelen.