Skip to navigation Skip to main content
Grossglockner 3
© Spalder Media Group

Oostenrijk is een land vol met hoge bergen, donkere bossen, groene bergweides, denderende watervallen, diepe grotten, woeste rivieren en nog veel meer. Het smeltwater van de ijstijd heeft haar sporen achter gelaten in het landschap, net als erosie, verschuivingen, modderstromen en andere invloeden van moeder natuur. Door de eeuwen heen zijn allerlei bijzondere natuurspektakels ontstaan, waarvan we van een groot aantal nog steeds mogen genieten. In dit weblog heb ik de 12 mooiste natuurverschijnselen van Oostenrijk voor je op een rijtje gezet.

1. Pasterzengletscher

Met een lengte van ruim 8 kilometer is de Pasterzengletscher de grootste gletsjer van Oostenrijk en de Oostalpen. Helaas is het wel zo dat de grootte door klimaatverandering jaarlijks afneemt. De gletsjer is bereikbaar via een 30 minuten durende wandeling vanaf de Kaiser-Franz-Josef-Höhe of met een ritje in de Gletscherbahn. Ook is de gletsjer het startpunt van meerdere wandeltochten, waaronder de 750 kilometer lange Alpe Adria Trail.

2. Eisriesenwelt

De Eisriesenwelt in Werfen is een ijsgrot in het Tennengebergte, met een diepte van meer dan 40 kilometer. Met die lengte behoort de Eisriesenwelt tot de grootste ijsgrotten ter wereld. De grot is miljoenen jaren geleden ontstaan en nog altijd in beweging. Na een tocht met de kabelbaan en een wandeling, kun je beginnen aan de tour door de grot. Deze is met gids en duurt 1 tot 1,5 uur. Een goede conditie en warme kleding is vereist.

3. Kitzlochklamm

Veel mensen bestempelen de Kitzlochklamm in Taxenbach als één van de mooiste kloven van de Alpen. De kloof is ontstaan door het smelten van de gletsjers aan het einde van de IJstijd en wordt al sinds de 16e eeuw bezocht. In de kloof geniet je van idyllische beekjes, een prachtige hermitage, druipsteengrotten en steile rotswanden. Er loopt een wandeling van ongeveer 3 kilometer door de kloof (heen en terug).

4. Nationaal Park Hohe Tauern

Een prachtig natuurgebied is Nationaal Park Hohe Tauern. Het park ligt in de deelstaten Tirol, Salzburgerland en Karinthië. Het is niet zomaar een nationaal park, maar eentje met meerdere hoogtepunten. Naast de ongerepte natuur vind je hier de Pasterzengletscher (langste gletsjer van de Oostalpen), de Großglockner (hoogste berg Oostenrijk) en de Krimmler Wasserfälle (één van de hoogste gefaseerde watervallen ter wereld). Er loopt een uitgebreid wandelnetwerk door het park en er zijn ook een aantal mooie dagtochten mogelijk.

Toegangsbord Nationalpark Hohe Tauern

5. Tiefenbachklamm

Het Alpbachtal is maar liefst drie prachtige kloven rijk: de Kundler Klamm, de Kaiserklamm en de Tiefenbachklamm. De Tiefenbachklamm is onze persoonlijke favoriet. Door de kloof loopt een prachtige wandeling, waarbij je continu kunt genieten van spectaculaire uitzichten. De wandeling heeft een lengte van ongeveer 4,5 kilometer en duurt 1 tot 1,5 uur. Aan het einde van de kloof ligt Jausenstation Tiefenbachklamm. Na een kop koffie en een Apfelstrudel neem je vanaf hier de bus terug naar het begin van de kloof.

6. Krimmler Wasserfälle

De Krimmler Wasserfälle behoort tot één van de populairste bezienswaardigheden van Oostenrijk. Jaarlijks trekken duizenden toeristen naar het plaatsje Krimml om te genieten van dit indrukwekkende natuurspektakel. Verdeeld over 3 plateaus, valt het water in totaal 380 meter naar beneden. Daarmee behoort de waterval tot één van de hoogste gefaseerde watervallen ter wereld. De nevel die daarbij vrijkomt is goed voor de gezondheid en luchtwegen. Een goede reden voor een bezoekje dus!

Krimmler Watervallen
Uitzicht Krimmler Wasserfälle
© Spalder Media Group
Krimmler Wasserfälle
© Spalder Media Group
Wandelen naar de Krimmler Wasserfälle
© Spalder Media Group
Krimml
© Spalder Media Group

7. Lurgrotte

De Lurgrotte is de grootste actieve watergrot van Oostenrijk. De grot ligt tussen de plaatsen Peggau en Semriach in de provincie Steiermark. De Lurgrotte heeft een lengte van ongeveer 5 kilometer en is vanuit beide plaatsen te bezichtigen. In de grot geniet je van indrukwekkende kalksteenformaties, stalagmieten en stalactieten, sommige al meer dan 30.000 jaar oud. Via nauwe doorgangen en een smal pad kun je samen met een gids door de grot lopen.

8. Katerloch

Vlakbij het dorpje Peggau en de stad Graz ligt nog een bijzondere druipsteengrot, namelijk de Katerloch. De grot bestaat uit verschillende ‘zalen' met stalagmieten en stalactieten. De grootste zalen hebben een hoogte van meer dan 120 meter. In de grot leven bosuilen en verschillende soorten vleermuizen die je, met een beetje mazzel, kunt bekijken. Tip: een bezoekje aan de nabijgelegen Raabklamm is prima te combineren met een bezoek aan de kloof.

9. Grawa waterval

De Grawa waterval ligt in het Stubaital, vlakbij het dorpje Neustift. Met een breedte van ruim 85 meter is de Grawa waterval één van de breedste watervallen van de Oostalpen. De waterval heeft een lengte van 180 meter en is prachtig om te zien. Via een gemakkelijke wandeling, die toegankelijk is voor kinderwagens en rolstoelen, is de Grawa waterval te bereiken. Een bezoek aan de waterval is ook onderdeel van de ruim 10 kilometer lange WildeWasserWeg. Deze wandeling neemt je mee langs de wilde waterwereld van het Stubaital.

Grawa waterval in het Stubaital

10. Stuibenfall

De Stuibenfall in het plaatsje Umhausen - Niederthai in het Ötztal is ruim 10.000 jaar geleden ontstaan. De waterval heeft haar naam te danken aan de nevel die vrijkomt bij de kracht waarmee het water naar beneden dendert. Met een hoogte van 159 meter is de Stuibenfall de hoogste waterval van Tirol. Via ruim 700 traptreden kun je naar boven klimmen en de waterval van dichtbij bekijken.

11. Sigmund Thun Klamm

De Sigmund Thun Klamm is een in Kaprun gelegen kloof. De kloof is ontstaan door het smeltwater van de gletsjer van Kaprun aan het einde van de ijstijd. Sinds 1991 is men begonnen met het restaureren van het pad dat door de kloof loopt, met als resultaat een indrukwekkende houten constructie. Er is een leuke en makkelijke wandeling mogelijk, waarbij je door de kloof wandelt en langs de Klammsee (2,8 kilometer, 145 hoogtemeters).

12. Liechtensteinklamm

De Liechtensteinklamm is één van de diepste en langste kloven van de Alpen. De kloof is duizenden jaren geleden ontstaan door de ondergrondse rivier de Salzach. De kloof heeft een lengte van ongeveer 4 kilometer en eindigt bij een waterval. Onderweg loop je over houten wandelpaden en bruggen. Op sommige plaatsen zijn de rotswanden van de kloof meer dan 300 meter hoog en ontzettend smal.

13. Teufelstein

Voor sommigen slechts een rots, voor anderen beter bekend als ‘de steen van de duivel’. Volgens een oude legende is de steen ontstaan doordat Lucifer probeerde te ontsnappen naar de hel en van god een trap moest bouwen naar de hemel. Dat is mislukt, maar de Teufelstein is in ieder geval het begin van zijn poging. Je vindt deze bijzondere rotsformatie in de Fischbacher Alpen, in de provincie Steiermark. Vanaf Flachbach is de steen middels een 10,6 kilometer lange wandeling te bereiken.

14. Großglockner

De 3798 meter hoge Großglockner is de hoogste berg van Oostenrijk. De berg ligt op de grens van Tirol en Karinthië. Over de Großglocknerpass en Großglockner Hochalpenstraße kun je een hoogte van 2504 meter bereiken. Onderweg kom je langs meerdere tussenstops, waarbij je kunt genieten van het prachtige uitzicht. Tip: vanaf de Kaiser-Franz-Josefs-Höhe kun je allerlei mooie wandelingen maken, zoals die naar de Pasterzengletsjer.

Uitzicht op de Grossglockner
© Spalder Media Group

15. Nationaal Park & Biosphärenpark Nockberge

In de Oostenrijkse deelstaat Karinthië ligt één van de mooiste nationale parken van Oostenrijk. Nationaal Park & Biosphärenpark Nockberge is een prachtig natuurgebied vol met glooiende ronde bergtoppen, groene bergweides en heldere bergmeren. Er wordt hard gewerkt om de natuur te onderhouden en dat is in 2012 beloond met de titel Biospärenpark van UNESCO. Er lopen allerlei prachtige wandel- en fietstochten door het park, waaronder de welbekende Alpe Adria Trail. Bekijk je het park liever vanuit de auto, dat kan via de 35 kilometer lange Nockalmstraße.

Zomer Florien

Over Florien

De bergen hebben iets magisch en dat is een gevoel dat iedere keer weer naar boven komt als Florien er is. Jaloersmakende momenten vergeleken met hier, want waarom hebben wij geen bergen? Ze is voornamelijk 's winters in de Alpen te vinden, maar ook in de zomermaanden wil Florien nog meer magische plekken ontdekken in de bergen.