Wandelen in Rheinland-Pfalz: 3 tips

 © GNTB, Günter Standl 
Geierlay hangbrug

11 mei 2021

door Jahna in Wandelen

Indrukwekkende rivierdalen, dichte bossen, romantische wijngaarden, idyllische meren en grote moerassen vormen het landschap van Rheinland-Pfalz en een prachtig decor om heerlijk te wandelen. Je vindt deze Duitse deelstaat in het westen van het land, tegen de grens met België en Luxemburg. Er liggen tal van fijne bestemmingen voor een vakantie (redelijk) dichtbij huis en verveling is hier niet aan de orde. Maak een uitstapje naar een van de vele bezienswaardigheden en historische steden, ga een dagje ontspannen in de (natuurlijke) wellness, stap op de fiets of ga voor een mooie wandeling. Vooral dat laatste is een geliefde activiteit hier. Met toegang tot een uitgebreid en gevarieerd wandelnetwerk, kan ieder type wandelaar hier terecht. Ben je op zoek naar ideeën? Hieronder hebben we drie tips voor wandelen in Rheinland-Pfalz voor je op een rijtje gezet.

Wandelen in Rheinland-Pfalz

Het landschap in Rheinland-Pfalz is afwisselend en biedt genoeg uitdaging voor iedereen. Er liggen verschillende nationale parken en rivieren in de deelstaat, waar je prachtig door en langs kunt wandelen. Een van die parken is Nationaal Park Eifel, een middelgebergte met tal van bezienswaardigheden en waar jaarlijks veel mensen naartoe komen om te wandelen. Maar ook de routes door rivierdalen van de Rijn, Moezel of Ahr zijn het ontdekken meer dan waard. Een andere leuke omgeving waar je kunt wandelen is Rheinhessen, het grootste wijnbouwgebied in Duitsland. Na een actieve dag is het tijd voor een welverdiend wijntje bij een hut of plattelandsherberg. Kortom, er is meer dan genoeg te ontdekken tijdens het wandelen in Rheinland-Pfalz. Je kunt hier fijne dagtochten maken, maar er lopen ook een aantal lange afstandswandelingen (gedeeltelijk) door de deelstaat. Je kunt de etappes van deze meerdaagse wandelingen ook als losse dagtocht maken. Om je alvast een beetje inspiratie te geven, vind je hieronder een paar tips voor mooie wandelingen in Rheinland-Pfalz.

Je kunt heerlijk wandelen in Rheinland-Pfalz! (Foto: © GNTB, Günter Standl)

#1. AhrSteig, etappe 5

Het Ahrdal, een zijdal van de Rijn in het noorden van de deelstaat, is het indrukwekkende toneel van de lange afstandswandeling de AhrSteig. In het afwisselende landschap staan verschillende kastelen en ook de natuur heeft zijn best gedaan om er een unieke plek van te maken. De volledige lange-afstandswandeling is een tip om te wandelen. Maar als je alleen een dagtocht wil maken, kies dan voor de vijfde etappe. Deze loopt van Kreuzberg naar Walporzheim langs verschillende kastelen en spectaculaire natuurverschijnselen. De etappe wordt dan ook niet voor niets de koningsetappe genoemd. Het eerste kasteel vind je meteen bij de start, de burcht Kreuzberg uit de 9e eeuw. Gevolgd door een imposant stukje natuur, de Teufelsloch. Een pittige klim naar boven, waar je vanaf de Teufelsloch een prachtig uitzicht hebt, om vervolgens over een smalle rotsrichel loopt en de steile afdaling naar natuurreservaat Langfigtal inzet. Verdere hoogtepunten onderweg zijn de kasteelruïne van Are, de Teufelsley, het uitzicht op de Ahrschleife en de ruïne van de Saffenburg. 

AhrSteig, etappe 5

Duur 7:20 uur
Hoogtemeters 682 meter klimmen, 741 meter dalen
Afstand 17,1 km
Ondergrond Bospaden en rotswegen
Niveau Gemiddeld tot zwaar
Conditie
Techniek
Uitzichten

#2. Hahnfels-Tour

Rheinland-Pfalz is een van de meest bosrijke gebieden in Duitsland. Dat merk je tijdens de Hahnfels-Tour door het Dahner Felsenland. Deze wandeling begint in Erfweiler en leidt je via een prachtige route naar de ruïnes van Burg Altdahn. De drie ruïnes van deze kastelen torenen hoog boven het landschap uit. Ze staan dichtbij elkaar op een rotsachtig rif en bieden een fantastisch uitzicht op de omgeving. In zo'n 15 km loop je naar de ruïnes en weer terug. Het is een tocht vol idyllische plekjes, klimmen en dalen langs rotsplateaus en genieten van mooie uitzichten van start tot eind. Het laatste deel van de wandeling word je nog verrast door de Erfweiler waterval. Hier kun je je nog even opfrissen voor je aan de laatste kilometers begint. Een leuke tip is om te picknicken bij de vijver bij de Eibachbron. Hier kun je vers bronwater halen. Deze wandeling is bestempeld als premium route in Duitsland en een absolute tip voor wandelen in Rheinland-Pfalz. 

Hahnfels-Tour

Duur 5 uur
Hoogtemeters 358 meter klimmen, 360 meter dalen
Afstand 14,4 km
Ondergrond Bospaden en rotswegen
Niveau Gemiddeld
Conditie
Techniek
Uitzichten

#3. Saar-Hunsrück-Steig, etappe 19

Een van de hoogtepunten in Rheinland-Pfalz is de Geierlay hangbrug in het noorden van de regio Hunsrück. Deze brug is alleen te voet te bereiken en verschillende wandelroutes in de omgeving gaan eroverheen. Zo ook de 19e etappe van de Saar-Hunsrück-Steig. De lange afstandswandeling van 410 km loopt in 27 etappes van Perl aan de Moezel in het Saarland naar Boppard am Rhein langs verschillende hoogtepunten. Een van die hoogtepunten is dus de hangbrug in de 19e etappe. De etappe start in Blankenrath en loopt via Mittelstrimmig naar Mörsdorf. Tijdens de eerste kilometers wandel je door een vredig en heuvelachtig boslandschap, waarbij je twee dalen oversteekt. Vervolgens loop je over een bergkam en geniet je van mooie uitzichten. Je moet even geduld hebben, want de brug kom je pas aan het eind van de wandeling tegen. De Geierlay hangbrug is 360 meter lang en hangt zo'n 100 meter boven de grond. Niet voor wandelaars met hoogtevrees dus! Durf je het wel aan om eroverheen te lopen, dan geniet je van een prachtig panorama uitzicht!

Saar-Hunsrück-Steig, etappe 19

Duur 5 uur
Hoogtemeters 251 meter klimmen, 413 meter dalen
Afstand 13,3 km
Ondergrond Bospaden
Niveau Gemiddeld
Conditie
Techniek
Uitzichten

wandelen in Rheinland-Pfalz over de Geierlay hangbrug
De Geierlay hangbrug is niet voor mensen met hoogtevrees! (Foto: ©  GNTB, Günter Standl)

Meer tips voor een vakantie in Rheinland-Pfalz

In een deelstaat als Rheinland-Pfalz hoef je je geen moment te vervelen. Hierboven hebben we drie tips voor wandelen in Rheinland-Pfalz uitgewerkt, maar het aanbod is natuurlijk veel groter. De 10 regio's in deze deelstaat bieden tal van mogelijkheden. Je kunt prachtig wandelen langs de Moezel en vergeet ook de Eifelsteig niet. Daarnaast zijn er tal van uitstapjes in de Eifel te maken. En waar verblijf je dan? Op de camping natuurlijk! Wij gingen voor je op onderzoek uit en vonden een aantal fijne campings aan de moezel en plekken waar je kunt kamperen in de Eifel

Heb jij nog meer tips voor een vakantie in Rheinland-Pfalz?

Zomervakantie tips