Skip to navigation Skip to main content

Rheinland-Pfalz: 10 mooie vakantieregio's

50087 - Rheinland-Pfalz: 10 mooie vakantieregio's
© Rheinland-Pfalz Tourismus GmbH

Rheinland-Pfalz is een van de deelstaten van Duitsland. Wat een voordeel is van deze deelstaat, is dat deze in het westen van Duitsland ligt en daardoor relatief dichtbij Nederland. Vanaf Utrecht ben je in een kleine 4 uur rijden in het hart van Rheinland-Pfalz. Ook met de trein is deze deelstaat erg makkelijk bereikbaar. Rheinland-Pfalz biedt maar liefst 10 fijne vakantieregio's met verschillende dorpen, activiteiten en bezienswaardigheden. Lees hieronder meer over de vakantieregio's van Rheinland-Pfalz.

Een vakantie in Rheinland-Pfalz

De deelstaat Rheinland-Pfalz staat bekend om een aantal dingen, waarbij we beginnen met de 3 w's: wandelen, wijn en wellness! Ontdek de Deutsche Weinstraße, de mooiste wijngaarden en authentieke wijnbars. In Rheinland-Pfalz wordt maar liefst 70% van de Duitse wijnen geproduceerd. Bekende wandeltochten zijn de Westerwald-Steig en de Eifelsteig, beide een vakantie waard. Een dagje ontspannen kan in meer dan 20 spa's, aangesloten bij de Wellness Stars en de Deutschen Wellness Verbandes. Bezienswaardigheden vind je hier ook in overvloed: kastelen langs de Rijn, het prachtige Moezeldal en in de steden Trier, Mainz en Koblenz.

#1. Ahrtal

Een van de kleinste vakantieregio's in Rheinland-Pfalz is het Ahrtal. Klein maar met een zeer veelzijdig natuurbeeld: glooiende heuvels, ruige kliffen, wilde bossen en steile wijngaarden. Het Ahrtal is ook een van de prominentste wijnbouwgebieden van Duitsland. Voor wijnliefhebbers is de 36 km lange Rotweinwanderweg echt een aanrader. Voor families en klimmers is er het Waldkletterpark met meerdere leuke uitdagingen. Leuk om te bezoeken is Bad Neuenahr, een authentieke stad met prachtige vakwerkhuizen en twee stadscentra, welke een een fijne combinatie van oud en nieuw vormen. Bezoek het historische Thermal-Badehaus of geniet van de zon (en een taartje) op een terrasje.

#2. Eifel

Een van de bekendste vakantieregio's in Rheinland-Pfalz is natuurlijk de Eifel. Het grootste deel van de Eifel ligt in Duitsland, een kleine deel in België. De hoogste top in de Eifel is de Hohe Achte. Deze is 747 meter hoog. De Eifel is rijk aan bossen, planten, bloemen en bijzondere vormen (zoals maren), dankzij een vulkaanuitbarsting 13.000 jaar geleden. Vandaar het gelijknamige Nationaal Park Eifel. Alles over de vulkaanuitbarsting vind je in het museum in Mendig. De Eifel is uitermate geschikt voor een wandel- of fietsvakantie. Onder andere de 313 km lange Eifelsteig vind je hier. Bezoek ook de Wallender Born, Burcht Satzvey en andere leuke uitjes in de Eifel.

Bekijk hier vakantiehuizen in de Eifel

#3. Hunsrück

Hunsrück ligt centraal in Rheinland-Pfalz en heeft vier duidelijke grenzen: de Rijn in het oosten, de Moezel in het noorden, de Nahe in het zuiden en de Saar in het westen. De hoogste top is de 818 meter hoge Erbeskopf, welke een prachtig uitzicht biedt over de omgeving van Hunsrück en Rheinland-Pfalz. Een bekende wandelroute is de Saar-Hunsrück-Steig. Doordat het gebied vrij ingebakerd ligt tussen de vier rivieren, vind je hier veel ongerepte natuur en een gevarieerde flora en fauna. Je vind hier dan ook twee natuurparken: Saar-Hunsrück en Soonwald-Nahe. Bezoek waterburcht Baldenau, kasteel Grimburg of de Hunsrück kathedraal. Een must-visit is de grootste hangbrug van Duitsland, de Geierlay.

50087 -
Met het gezin wandelen in Hunsrück (Foto: © Rheinland-Pfalz Tourismus GmbH, Dominik Ketz)
Met het gezin wandelen in Hunsrück (Foto: © Rheinland-Pfalz Tourismus GmbH, Dominik Ketz)

#4. Lahntal

Een grotere vakantieregio in Rheinland-Pfalz in het Lahntal. Dit dal ligt om de gelijknamige rivier de Lahn. Tip voor de zomer: ga kanoën op de rivier. Het Lahntal staat verder vooral bekend om de vele kastelen, kerken, kloosters, kathedralen en het gevarieerde wandellandschap. Ontdek de Lahnwanderweg, welke verschillende bezienswaardigheden met elkaar verbind. Bijzonder in het Lahntal zijn de 'paddelbaren', oftewel lopen op water, goed voor gezamenlijk 160 km. Voor liefhebbers van het fietsen van langere afstanden is de Lahntalradweg (245 km) een absolute aanrader.

#5. Moezel-Saar

De vakantieregio Moezel-Saar is naast de Eifel een bekende in dit lijstje. De rivier de Moezel biedt vele prachtige cruises. Ook kun je hier heerlijk kamperen. Bekijk hier een aantal campings aan de Moezel. Wandelen doe je hier natuurlijk op de Moselsteig, een wandelroute van 365 kilometer lang. Ook voor goede wijnen ben je in de Moezel-Saar aan het juiste adres. Langs de oevers van de rivier de Moezel vind je talloze wijngaarden. Tussen de pittoreske wijndorpen vind je talloze historische kastelen en ruïnes.

Bekijk hier vakantiehuizen in de Moezel
50087 -  (1)
De Moezel bij Kröv (Foto © Rheinland-Pfalz Tourismus GmbH, Dominik Ketz)
De Moezel bij Kröv (Foto © Rheinland-Pfalz Tourismus GmbH, Dominik Ketz)

#6. Nahe

Nahe is voor liefhebbers van spa & wellness. De drie badplaatsen Bad Kreuznach, Bad Münster am Stein-Ebernburg en Bad Sobernheim bieden de fijnste faciliteiten en thermale bronnen. Kom tot rust in de sauna en dankzij allerlei schoonheidsbehandelingen en massages. Overnacht op een van de wijngaarden in de regio en ga fietsen op de 128 km lange Nahe-Radweg.

#7. Pfalz

Pfalz is de meest zuidelijke vakantieregio in Rheinland-Pfalz. Dit zie je dan ook terug in de vele amandel-, vijgen- en citroenbomen, wijngaarden en bloemen. Natuurpark Pfälzerwald is het grootste aaneengesloten bosgebied in Duitsland en biedt talloze kastelen en het grootste rode zandstenen rotslandschap van Europa. Her en der in Pfalz kun je de leukste wijnevenementen bijwonen. Net zoals in de andere vakantieregio's in Rheinland-Pfalz vind je ook hier vele wandelroutes, fietsroutes en thermen.

#8. Rheinhessen

Rheinhessen is weer zo'n regio in Rheinland-Pfalz die echt een must is voor wijnliefhebbers. Combineer wijn met cultuur, wandelen en fietsen tot een onvergetelijke vakantie. De stad Mainz en Rheinhessen zijn al jaren onderdeel van een netwerk belangrijke wijnbouwsteden. Rheinhessen is ook echt een regio van cultuur en geschiedenis. Bezoek de Dome en de Katharinenkirche. In Ingelheim vind je de overblijfselen van het keizerlijk paleis van Karel de Grote. Ontdek ook de wijndorpjes met hun wijnkelders, kunstgalerieën en cafés met live-muziek.

50087 -  (2)
Wijnvelden in Rheinhessen (Foto: © Rheinland-Pfalz Tourismus GmbH, Holger Bernert)
Wijnvelden in Rheinhessen (Foto: © Rheinland-Pfalz Tourismus GmbH, Holger Bernert)

#9. Romantischer Rhein

De naam zegt al genoeg, voor romantiek ga je naar vakantieregio Romantischer Rhein in Rheinland-Pfalz. Ruige rotsen, steile wijngaarden, een prachtig kasteel en een brede rivier; dit beeld komt zo uit een sprookjesboek. Veel sprookjes en mythen komen uit de regio. Een boottocht over de Rijn hoort natuurlijk bij een vakantie in Romantischer Rhein. Bezoek het Mittelrhein-Musik-Festival of het Kultursommers Rheinland-Pfalz.

#10. Westerwald

Zoals de naam al verklapt, vind je in Westerwald veel groen. Een van de mooiste plekken is het Nister dal, waar je het recreatiegebied Kroppacher Schweiz vindt. Wandelaars kunnen van klooster naar klooster wandelen. Het Westerwald staat bekend om z'n keramiek, welke je her en der tegenkomt in de vorm van kruiken, tegels, porselein en prachtige kunstwerken.

Zomer Yvonne

Over Yvonne

Yvonne kreeg de liefde voor bergen met de paplepel ingegoten. Als klein meisje stond ze al op de ski’s en de Alpen werden ook tijdens de zomervakanties bezocht. De landschappen hebben vanaf het begin een grote indruk op Yvonne gemaakt. Ze ontdekt de bergen het liefst te voet, met de lift of de trein.