Trouwen in de bergen

 © Pixabay 
trouwen in de bergen

25 april 2021

door Gina in Tips

Trouwen in de bergen: toch wel één van de meest bijzondere ervaringen als bergliefhebber. Het ja-woord geven omringd door imposante bergtoppen, lieflijke alpenweides en het geluid van rinkelende koeienbellen op de achtergrond. Steeds meer mensen kiezen ervoor om te trouwen in het buitenland en de Alpenlanden zijn daarvoor een perfecte keuze. Of je nu kiest voor een luxe trouwerij in een sprookjesachtig kasteel of een intiem huwelijk in een traditionele berghut, het kan hier allemaal. In dit artikel vind je de nodige inspiratie en tips voor een bruiloft in de bergen!

Trouwen in de herfst, zomer, lente of winter?

Eén van de eerste dingen die je moet bedenken als je gaat trouwen in de bergen, is natuurlijk wanneer je dit precies wilt doen. Ieder seizoen heeft zijn charmes, dus er is van alles mogelijk. In de lente en de zomer heb je de meeste kans op een zonnetje en kunnen jij en je gasten genieten van de prachtige alpenweides vol bloemen. In de vroege lentemaanden is de kans groot dat er nog sneeuw op de hoge bergtoppen ligt, wat de omgeving extra bijzonder maakt. Ook de herfst en winter zijn prachtige jaargetijden om je geloftes in af te leggen. In de herfst kleuren de bossen oranjerood en zijn de traditionele almhutten nog sfeervoller. Of wat dacht je van trouwen in het winterseizoen? Besneeuwde bergtoppen, een ritje in de paardenslee en een sprookjesachtige witte wereld… De keuze is reuze!

Trouwen in de bergen
In welk seizoen wil jij trouwen in de bergen? (© Pixabay)

Trouwlocaties in de bergen

Wanneer je gaat trouwen in de bergen heb je een grote keuze uit verschillende soorten locaties. Trouw bijvoorbeeld in het sprookjesachtige Schloss Mirabell in Salzburg met een van de mooiste trouwzalen ter wereld of kies voor een romantische ceremonie in een Zwitsers landhuis. Ook de Unterhofalm uit 1776 in Filzmoos is een prachtige locatie voor een bruiloft in de bergen. De Unterhofalm ligt op 1300 meter hoogte, aan de voet van de Bischofsmütze en is ook bij locals een geliefde trouwlocatie. De Hohe Mut Alm in Obergurgl is ook een fantastische plek wanneer je kunt trouwen in de bergen. Hier geef je het ja-woord op 2670 meter hoogte en heb je een adembenemend uitzicht over de omringende drieduizenders. Fan van de Italiaanse bergen? Denk dan eens aan een trouwerij in de bergen rondom Cortina d’Ampezzo. Je vindt hier dichte bossen, hoge bergen en een aantal sprookjesachtige bergmeren – locaties die zeker weten de allermooiste plaatjes opleveren. Ook in Serfaus-Fiss-Ladis is het mogelijk om te trouwen, zoals je op onderstaande foto ziet. Wil je trouwen in Zwitserland? Dat kan onder andere in de Aletsch Arena

Trouwen in Serfaus-Fiss-Ladis betekent met de gondel omhoog in de speciale bruiloftsgondel (© Seilbahn Komperdell GmbH, Andreas Schalber)

Trouwen in de bergen: wat moet je regelen?

Een huwelijk in de bergen kan best wel wat voeten in de aarde hebben, want er zijn een hoop extra dingen die geregeld moeten worden. Het is niet in elk land mogelijk om officieel voor de wet te trouwen, dus dan heb je de optie om een symbolische ceremonie te houden, terwijl je voor de wet trouwt in Nederland. Ook wanneer je wel voor de wet kunt trouwen in de bergen, moet je rekening houden met een hoop papier- en stempelwerk. Het kan handig zijn om hier een professioneel bedrijf voor in de arm te nemen, want je zal maar net de benodigde stempel vergeten en toch per ongeluk niet officieel getrouwd zijn…

Hieronder een lijstje met enkele belangrijke dingen om te regelen:

  • Vind de perfecte trouwlocatie
  • Zoek een trouwambtenaar/BABS – kan een local zijn, maar ook iemand vanuit Nederland
  • Boek accommodatie voor jezelf en de gasten
  • Regel vervoer voor jezelf en de gasten
  • Start het legalisatie-traject (juiste documenten plus stempels)
  • Zoek een stylist/visagist/fotograaf op locatie – of zorgt dat je iemand kent die vanuit Nederland mee wil gaan
  • Stuur zo snel mogelijk uitnodigingen!
Dit uitzicht wil je toch tijdens je bruiloft? Het koppel hierboven trouwde in de Zwitserse Aletsch Arena (© Aletsch Arena / Chantal Stucky)


Trouwen in de bergen is een bijzondere belevenis die je nooit van je leven meer gaat vergeten. Mocht je het geld en de middelen ervoor hebben, zou ik er zeker weten voor gaan! Zou jij ook wel willen trouwen in de bergen of ben je zelfs getrouwd in de bergen? Laat dan een reactie achter op onze socials, we zijn benieuwd!

Zomervakantie tips