Top wandelingen in Zwitserland die je met een berglift kunt bereiken

Top wandelingen in Zwitserland die je met een berglift kunt bereiken

6 april 2021

door Miranda in Wandelen

Wanneer je wilt gaan wandelen op (grote) hoogte in Zwitserland, dan kan een berglift de ideale oplossing zijn om rap veel hoogtemeters te overbruggen. Op deze manier sta je snel hoog in de bergen en kun je beginnen met je wandeling richting een mooie bergtop of een rondwandeling op hoogte. Zeker voor families met kinderen of mensen die nou eenmaal niet zoveel hoogtemeters kunnen of willen maken, is de berglift een uitkomst. In Zwitserland zijn enorm veel mooie wandelingen die je kunt bereiken met een berglift of -treintje. In dit artikel zet ik een aantal tips voor je op een rijtje.

Wandelen met behulp van de berglift in Zwitserland

Zwitserland telt een flink aantal bergliften en bergtreintjes die ook in de zomer geopend zijn. De meeste liften draaien van juni tot en met september, maar controleer dit zeker even voor je op vakantie gaat. Vanaf het bergstation van de lift kun je je wandeling beginnen. Sommige mensen kiezen ervoor om rustig af te dalen naar het dal, terwijl anderen op dezelfde hoogte een ronde gaan lopen of verder omhoog gaan richting een bergtop. Ook ervaren wandelaars gebruiken vaak een berglift om snel veel hoogtemeters te kunnen overbruggen en zo op een dag toch die bergtop te kunnen halen. Daarnaast kan een berglift een uitkomst zijn voor mensen die bijvoorbeeld wegens lichamelijke klachten niet (goed) kunnen klimmen of afdalen.

In Zwitserland kun je ook op veel plekken met een bergtreintje omhoog, zoals de Brienzer Rothornbahn die je naar bijna 2300 meter brengt

Rundweg Eggishorn - Aletsch Arena (makkelijk)

Deze eenvoudige en korte wandeling op de top van de 2927 meter hoge Zwitserse Eggishorn is voor bijna iedereen te doen, maar helaas niet toegankelijk voor kinderwagens of rolstoelen. Vanaf de Eggishorn heb je een adembenemend uitzicht over de grootste eeuwige ijsmassa van de Alpen, de Aletschgletsjer. Je bereikt de top van de Eggishorn met de kabelbaan via de Fiescheralp vanuit Fiesch dat in het dal ligt. De wandeling is slechts 500 meter lang, maar je kunt er gerust één of twee uur voor uittrekken. Er zijn namelijk negen stations gebouwd waar je kunt zitten, kan genieten van het uitzicht en informatie krijgt over de gletsjer en de omliggende bergwereld. Een echte aanrader voor families en bergliefhebbers die na deze ronde kunnen kiezen uit nog meer prachtige wandelingen in de Aletsch Arena. 

Wandelen Aletsch Arena: Rundweg Eggishorn

Duur 20 minuten tot 2 uur
Hoogtemeters 24 meter klimmen, 24 meter dalen
Afstand 400 meter
Ondergrond Rotsen, stenen en grind
Niveau makkelijk
Conditie
Techniek
Uitzichten

Eiger Trail - Jungfrau region (gemiddeld)

Een wandeling die absoluut niet mag ontbreken in dit lijstje mooie wandelingen die je met een berglift kunt bereiken is de Eiger Trail in de Zwitserse Jungfrau Region. De Eiger Trail start bij station Eiger Gletscher (2320 meter) dat je vanuit Grindelwald met de nieuwe gondellift V-Bahn bereikt. Ook kun je dit punt bereiken met de trein vanuit het dal van Interlaken, Wengen, Lauterbrunnen of Grindelwald. Het bijzondere van deze tocht is dat je direct onder de beroemde Eiger Nordwand loopt en boven heb je ook uitzicht op de andere bekende Zwitserse bergen Mönch en Jungfrau. Tijdens de bijna drie uur durende wandeling loop je vooral naar beneden en enkele stukken zijn wat technischer. Bovendien zijn er diverse mogelijkheden om de Eiger Trail te verlengen en ook kun je 'm andersom lopen, wanneer je liever klimt in plaats van daalt. Meer informatie over de Eiger Trail vind je hier >

Wandelen Jungfrau Region: Eiger Trail

Duur 2 uur, 50 minuten
Hoogtemeters 80 meter klimmen, 783 meter dalen
Afstand 6 km
Ondergrond Rotsen, stenen en grind
Niveau gemiddeld
Conditie
Techniek
Uitzichten

Eiger Trail in de Jungfrau Region
Wat een prachtige uitzichten op de Eiger Trail

5-Seenweg - Zermatt (gemiddeld)

Tijdens deze wandeling zie je de beroemdste berg van Zwitserland - de Matterhorn - spiegelen in drie van de vijf bergmeren waar je langs loopt. Je bereikt de start van deze indrukwekkende wandeltocht, Bergstation Blauherd, via de gondellift vanuit Zermatt. Vervolgens wandel je langs vijf verschillende bergmeren die elk hun eigen karakter, vorm en kleur hebben: Stellisee, Grindjisee, Grünsee, Moosjisee en Leisee. Is het een warme zomerdag en wil je tussendoor even zwemmen? Dat kan perfect in de Leisee op het einde. Deze wandeling is trouwens ook prima te doen met kinderen vanaf een jaar of zes, omdat hij niet te moeilijk maar wel afwisselend is en er onderweg voldoende mogelijkheden zijn om te picknicken of te pauzeren bij een berghut.

Wandelen Zermatt: 5-Seenweg

Duur 2,5 uur
Hoogtemeters 165 meter klimmen, 454 meter dalen
Afstand 9,8 km
Ondergrond Zand, grind en kiezels
Niveau gemiddeld
Conditie
Techniek
Uitzichten

Van de Brienzer Rothorn naar Brünigpass - Brienz of Sörenberg (zwaar)

Deze graatwandeling loopt over een van de spectaculairste hoogtewegen van Zwitserland met sensationele uitzichten op onder andere de Brienzersee en in de verte de toppen van de Eiger, de Mönch en de Jungfrau. Het is echter een technisch moeilijke tocht en je moet hier zeer trittsicher zijn en geen last hebben van hoogtevrees. Je loopt veel over de berggraat, waarbij je aan beide zijden honderden meters de diepte in kijkt. De top van de bijna 2300 meter hoge Brienzer Rothorn bereik je met het antieke rode tandradtreintje vanuit Brienz of de gondellift vanuit Sörenberg. Via de Eiseesattel, Arnihaaggen, Höch Gumme, Gibel, Tüfengrat en Wilerhorn wandel je uiteindelijk naar de Brünigpass vlakbij Meiringen-Hasliberg. Onderweg kun je even bijkomen en lunchen in Berghaus Schönbüel die je na ruim anderhalf uur lopen bereikt.

Wandelen Brienz: Brienzer Rothorn naar Brünigpass

Duur 4,5 uur
Hoogtemeters 383 meter klimmen, 1662 meter dalen
Afstand 11,9 km
Ondergrond Rotsen, stenen en grind
Niveau zwaar
Conditie
Techniek
Uitzichten

Uitzicht vanaf de Brienzer Rothorn
De kleur van de Brienzersee springt eruit in het landschap

Panoramaweg Muottas Muragl - St. Moritz (makkelijk)

Muottas Muragl is de naam van de berg vlakbij St. Moritz en Celerina die je bereikt met een oud bergtreintje. Het uitzicht vanaf deze berg is uniek in z'n soort en er zijn dan ook veel mensen die hier alleen al komen voor het panorama, zonder veel kilometers te maken. Je kijkt over het Engadindal met de meren bij St. Moritz en daarachter Silvaplana met het gelijknamige meer. Links ligt Pontresina en daarachter de besneeuwde bergen van Bernina. Er liggen hier diverse wandelingen, waarvan de Panoramaweg de gemakkelijkste is. Je overbrugt weinig hoogtemeters en bent zo'n twee uur onderweg. Wil je toch liever iets meer uitdaging kies dan voor de rondwandeling naar het bergmeer Ley Muragl, deze duurt een half uurtje langer en je klimt en daalt ruim 400 hoogtemeters.

Wandelen St. Moritz/Celerina: Panoramaweg Muottas Muragl

Duur 2 uur
Hoogtemeters 104 meter klimmen, 230 meter dalen
Afstand 6,8 km
Ondergrond Zand, grind en kiezels
Niveau makkelijk
Conditie
Techniek
Uitzichten

Heb jij nog tips voor mooie wandelingen in Zwitserland die je met een berglift kunt bereiken? Laat een reactie achter op een van onze social kanalen.

Zomervakantie tips