Skip to navigation Skip to main content

5 type herfstvakanties in de bergen

Mountainbiken Herfst

Waarom niet in de herfstvakantie naar de bergen? De herfst is een prachtig seizoen en heeft bergliefhebbers het nodige te bieden. Benut deze periode en ontdek de prachtige kleuren van de natuur, de seizoensgebonden gerechten en de lokale tradities. Daarnaast is het tijdens de herfst vaak heerlijk rustig in de bergen en dat is in deze tijden wel zo prettig. In dit weblog 5 voorbeelden van een heerlijke herfstvakantie in de bergen.

1. Wellnessweekend

Toe aan ontspanning? Ga naar de bergen om te genieten van wellness! De herfst wordt gezien als een tussenseizoen, waardoor wellnesshotels en spa's aantrekkelijk geprijsde arrangementen aanbieden. Ga bijvoorbeeld naar de Aqua Dome in het Ötztal, naar Bad Gastein of Leukerbad in Zwitserland. Geniet van heerlijke sauna’s, zwembaden met uitzicht op de bergen en ontspannende massages. 

2. Wandelvakantie

Wanneer je met een aantal zaken rekening houdt, kun je prima gaan bergwandelen in de herfst. Neem warme en waterdichte kleding mee, want het weer is een stuk onvoorspelbaarder dan in de zomer. Houd met het plannen van je wandeling rekening dat het vroeger donker wordt. De natuur in de bergen is tijdens de herfst adembenemend. Het kleurenspektakel van de ‘Indian Summer’ moet je een keer met eigen ogen gezien hebben. Wanneer je net wat zuidelijker op herfstvakantie gaat, profiteer je meestal van beter weer en hogere temperaturen. Kies bijvoorbeeld voor Zuid-Tirol of Ticino.

Wandelen in de herfst in de bergen

3. Culinaire reis

Op culinair gebied heeft de herfst het nodige te bieden. Tijdens de herfst staan er producten en gerechten op het menu die je alleen in dit seizoen vindt. Hierbij kun je denken aan paddenstoelen, kastanjes en truffels. Typische herfstgerechten zijn Zwitserse Vermicelles (kastanje), Ribollita (soep uit Toscane) en Franse stoofschotels met pompoen. De herfst is tevens het seizoen van de druivenoogst. Hierdoor is het najaar de perfecte periode om wijngaarden te bezoeken en wijn te proeven.

4. Stedentrip

In de Alpen liggen tal van steden die zich lenen voor een citytrip. Innsbruck, Bern, Annecy en Salzburg zijn slechts een paar voorbeelden van prachtige steden die zich aan de voet van de bergen bevinden. Tijdens de herfst is het vaak net wat rustiger, waardoor je onbezorgd van de architectuur en bezienswaardigheden kunt genieten. 

Innsbruck centrum met zicht op het gouden dak

5. Familievakantie

Tijdens de herfstvakantie valt er voor families het nodige te beleven in de bergen. De liften zijn gewoon geopend, je kunt beleveniswerelden bezoeken en ook zijn er tal van leuke indooractiviteiten. De bergen bieden avontuur voor jong en oud! Ga klimmen in een klimbos, maak een afdaling op een zomerrodelbaan of zoek het ondergronds in grotten en mijnen. De kinderen beleven de herfstvakantie van hun leven in de bergen! 

Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.