Herfstgerecht: Zwitserse Vermicelles

25 november 2010

door Miranda in Recepten

Vermicelles is een zoete Zwitserse specialiteit gemaakt van kastanjes. Oorspronkelijk komt het uit het zuiden van Zwitserland, Ticino, maar inmiddels is de lekkernij in heel Zwitserland verkrijgbaar. Misschien minder bekend als de kaasfondue en raclette maar zeker niet minder lekker! De Vermicelles worden doorgaans geserveerd als dessert of gebakje. Met slagroom is Vermicelles toch net even lekkerder!

Ingrediënten

  • › 1 kg tamme kastanjes
  • › ½ theelepel zout
  • › 2dl zout
  • › 1 vanillestokje
  • › 100 gram suiker
  • › 1dl (kook)room
  • › eetlepel Kirsch/Kersenbrandewijn

Bereiding

Snijd de kastanjes kruislings in en kook ze 5 minuten. Verwijder vervolgens de schilletjes en het bruine vel. Doe de gepelde kastanjes in een pan, zet ze net onder water voeg het zout toe en laat de kastanjes in 50 minuten gaar koken. Wrijf de kastanjes daarna door een zeef.

Snijd het vanillestokje open en doe het samen met de melk in een pan. Breng het geheel aan de kook en voeg de kastanjepuree er aan toe. Laat het geheel al roerend inkoken tot een dikke moes. Suiker en room toevoegen en nogmaals aan de kook brengen. Laat het afkoelen en voeg de Kirsch voor net dat beetje extra smaak aan de puree toe.

Nu heb je kastanjepuree maar je wil die kenmerkende vorm van de Vermicelles natuurlijk krijgen. In Zwitserland gebruiken ze daar speciale persen voor maar je kunt ook prima gebruik maken van een knoflookpers of zeef waar je puree doorheen drukt, als het maar sliertjes worden!

Serveren

Je serveert de Vermicelles in een glazen ijscoupe met daarbovenop een lekkere toef verse slagroom. Haal de smaak van Zwitserland in huis met dit typische herfstgerecht.

Zomervakantie tips