Skip to navigation Skip to main content
Zoet Knodel
© Pixabay

Knödels, je houdt ervan of je vindt het niks. Persoonlijk houd ik wel van deze deegballen, vooral bij een heerlijke goulash of gevulde knödels met kaas, spek of spinazie. Maar zoete knödels, zoals bijvoorbeeld een Germknödel? Neuh...dat hoeft voor mij niet zo. Maar toen we bij de boer in Tirol logeerden hebben we samen met de vrouw des huizes een heerlijk nagerecht gemaakt: zoete knödels die je kunt vullen met van alles. Wij maakten ze met pruimen, maar andere fruitsoorten of Nutella kan ook. Lees hier het recept van zoete knödels.

Ingrediënten Zoete Knödels

  • 250 gram ricotta
  • bloem (ongeveer de hoeveelheid die in het lege ricottabakje past)
  • griesmeel (ook weer als maat het ricottabakje aanhouden)
  • een ei
  • pruimen (of andere vulling)
  • broodkruim
  • suiker
  • kaneel
  • flinke klont boter

Deeg maken op gevoel

Het recept van deze heerlijke zoete knödels komt van Christine van de vakantieboerderij Oberpalwitterhof. Christine kookt vooral op gevoel en niet echt op recept, vandaar dat de bovenstaande hoeveelheden niet heel precies zijn. Het is echter wel handig om het plastic bakje van de ricotta als maatbeker te gebruiken bij de bereiding van het deeg.

Knodel
© Pixabay

Bereiding Zoete Knödels

Maak een deeg van de ricotta, bloem en griesmeel. Voeg ook een snufje zout toe. Het deeg is soepel, niet te droog en plakt niet. Neem een stukje van het deeg en draai hiervan een balletje. Vervolgens druk je het balletje plat in je hand, waardoor er een rond stukje deeg ontstaat. Pak een pruim en druk deze in het midden van het rondje deeg. Vervolgens vouw je de rest van het deeg rondom de pruim, zodat het een mooie ronde knödel wordt. Je kunt in plaats van pruimen ook ander fruit of nutella gebruiken.

 

Als de knödels klaar zijn kook je ze in een grote pan met kokend water in ongeveer 15 minuten gaar. Zet ondertussen een platte schaal klaar met daarin een goede bodem broodkruim gemengd met suiker en kaneel (ook deze hoeveelheden gaan weer op 'gevoel'). En smelt een flinke klont boter in een pannetje. Zodra de knödels gaar zijn haal je ze uit het water en rol je ze door de schaal met broodkruim, zodat er een mooi korstje ontstaat. Leg de knödels op het bord en giet er wat gesmolten boter overheen. Je het bord eventueel nog versieren met eetbare bloemetjes.

 

Eet smakelijk!

Zomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen en is hier ook regelmatig te vinden. Zowel in de zomer als in de winter. De perfecte vakantie bestaat voor haar uit bergen, water, actie, relaxen, een goed boek en heerlijk eten. Haar avonturen op het water, de mountainbike, de motor of te voet deelt ze in haar blogs.