Wandelen in de herfst: 6 dingen om rekening mee te houden

Wandelen in de herfst: 6 dingen om rekening mee te houden

21 oktober 2018

door Miranda in Wandelen

De herfst in de bergen is prachtig: de vele kleuren in de bossen, de heldere dagen en soms zelfs wat sneeuw op de toppen! Ga jij deze herfst(vakantie) richting de Alpen en ben je van plan om te gaan wandelen? Lees dan snel verder, want in dit artikel delen we belangrijke dingen waar je rekening mee moet als je op een herfstdag de bergen ingaat. Zo zijn de dagen natuurlijk korter, maar kan het op hoogte ook al flink koud zijn.

#1. Kortere dagen

De dagen worden steeds korter en in de Alpen zijn ze zelfs nog korter dan bij ons. Dat betekent dat je hier goed rekening mee dient te houden als je een wandeling plant. Vertrek ’s ochtends op tijd en zorg ervoor dat je voor het donker weer terug bent in het dal. Check dus altijd even het tijdstip dat de zon onder gaat en neem eventueel een zak- of hoofdlampje mee in de wandelrugzak, mocht je onverhoopt toch te laat terug zijn.

#2. Koudere dagen

De herfstdagen zijn niet alleen korter, maar ook een stuk frisser. Zeker wanneer je de hoogte in gaat, kan het behoorlijk koud en ook vochtig zijn. Houd hier rekening mee met je kleding. Zorg naast een wind- en waterdichte wandeljas voor een warme fleece of een donsjasje. Ook heb je soms handschoenen en een muts nodig. Zorg tevens voor goede waterdichte wandelschoenen, want door de kortere dagen kunnen ook wandelpaden lang vochtig blijven.

#3. Sneeuwval op hoogte

De temperaturen in de Alpen zijn tot op heden, net als bij ons, nog behoorlijk mild. Maar dit kan snel omslaan. Enkele weken geleden waren er een aantal dagen waarop de sneeuwvalgrens onder de 1000 meter dook en dit is geen uitzondering in de herfst. Houd het weerbericht dus goed in de gaten en houd rekening met sneeuwvelden op grote hoogte.

Sneeuwval op hoogte in de herfst

#4. Geopende berghutten

Niets is fijner dan halverwege je wandeldag heerlijk te lunchen in een gezellige berghut of er ’s avonds te slapen. Maar houd er rekening mee dat niet alle berghutten meer open zijn. Voor veel hutten eindigt het seizoen al eind september/begin oktober. Check dus van tevoren of de hut waar je heen wilt gaan nog open is en of ze eventueel een dag per week gesloten zijn (Ruhetag).

#5. Gladde wandelpaden

Zoals reeds genoemd bij punt 2, kunnen wandelpaden lang nat blijven in de herfst. Boomstronken en stenen kunnen hierdoor flink glad zijn. Daarnaast kunnen de vele bladeren zorgen voor glijpartijen. Een goede profielzool met voldoende grip zorgt ervoor dat je veilig kunt lopen.

#6. Geopende liften

Tijdens de herfst is het aantal geopende bergliften beperkt. Controleer dus voor je gaat of de liften geopend zijn en zo jij welke. Check daarnaast de openingstijden en of er eventueel een middagpauze is.

Wandelen in de herfst over boomstronken

Heb jij nog aanvullingen op dit lijstje? Laat een reactie achter.

Reactie(s) Reageren?

Reageren op dit artikel


Zomervakantie tips