Skip to navigation Skip to main content

Wandelkleding in de herfst: 5 tips

Wandelen in de herfst in de bergen

Het dragen van de juiste wandelkleding tijdens de herfst is niet altijd gemakkelijk. De temperatuur kan flink schommelen gedurende de dag en je moet altijd rekening houden met een regenbui. Ga je tijdens de herfst wandelen in de bergen, dan dien je goed na te denken over je kleding. Niet te warme -, niet te koude - én waterbestendige items om niet nat te worden zijn vereist. In dit artikel 5 tips die het kiezen van de juiste wandelkleding in de herfst makkelijker maken.

1. Draag verschillende laagjes

Terwijl het in het dal nog aanvoelt als zomer, dient op hoogte de winter zich al aan in de herfstperiode. Draag daarom verschillende lagen kleding zodat je gedurende de dag altijd iets aan of uit kunt trekken. Kies bijvoorbeeld voor een shirt van merinowol als onderste laag, een fleecevest als tussenlaag en een softshell als buitenlaag. Afhankelijk van de weersomstandigheden kies je voor dunnere of dikkere (waterbestendige) kledinglaagjes. 

2. Kies voor waterdichte schoenen

Ga je in de herfst de bergen in, kies dan voor waterdichte schoenen met voldoende profiel. De kans op een natte ondergrond, modder en gladde bladeren is tijdens de herfst immers groot. Voorkom dat je loopt te soppen in je schoenen en test voor vertrek altijd nog even of je schoenen nog waterdicht zijn.  
Detailfoto van Salomon wandelschoen met GoreTex label

3. Draag de juiste wandelsokken

Waterdichte schoenen, die minder goed ademen, vragen om het dragen van specifieke wandelsokken. Er zijn speciale sokken, bijvoorbeeld van merinowol, die een hoog vochtregulerend vermogen hebben, hierdoor krijg je geen zweetvoeten. Ook hebben speciale wandelsokken geen naden en deze sluiten perfect aan op je voeten. Afhankelijk van de temperatuur kun je kiezen voor een dikker (kou) of dunner (warmer) model.

4. Ga nooit op pad zonder regenkleding

Tijdens een herfstvakantie in de bergen is een regenbui niet uit te sluiten. Bereid je hierop voor door altijd op pad te gaan met regenkleding. Een goede regenjas hoeft maar weinig ruimte in te nemen en kan ook als extra laagje dienen wanneer je het koud krijgt. Bij koudere omstandigheden kan het dragen van een gevoerde broek met water- en vuilafstotende buitenzijde ook een uitkomst zijn. En vergeet geen waterafstotende hoes voor je wandelrugzak mee te nemen!
Wandelen in de regen in de bergen

5. Neem handschoenen en een muts mee

Is het (op hoogte) frisser dan gedacht, dan ben je maar al te blij als je een paar handschoenen en een muts hebt meegenomen. Via je hoofd verlies je veel warmte en koude handen zijn bijzonder vervelend. Steekt er een gure wind op, dan kan een buff voor rond de nek ideaal zijn. 
Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.