Skip to navigation Skip to main content

9 redenen om in de herfst naar de Alpen te gaan

Wandelpad in de bergen met gevallen bladeren

Nu we afscheid hebben genomen van de zomer en de blaadjes weer van de bomen vallen, denk je misschien niet direct aan een vakantie in de Alpen. Maar wist je dat de herfst in de bergen echt prachtig is? Ook daar vallen de blaadjes van de bomen en kun je genieten van de mooiste kleuren. En terwijl het hier in Nederland stormt en guur is, kun je in de Alpen prachtige heldere dagen hebben met veel zon. Bovendien is het rustiger dan normaal en kun je vaak voor vriendelijke prijzen een vakantie boeken.

1. Het is (nog) rustiger

Tuurlijk, in de Alpen kun je altijd rust vinden, maar in de herfst is het nog stiller. Er zijn veel minder vakantiegangers dan in de zomer, waardoor je tijdens een wandeling soms niemand tegenkomt. Hoe fijn is dat?

2. Maak een almabtrieb mee

Van half september tot begin oktober vinden er in de Alpen in veel dorpen een almabtrieb plaats. Na een zomer op de hoge alm in het frisse gras, gaat het vee weer terug naar het dal. In veel plaatsen wordt dit feestelijk gevierd en ook de dieren worden vaak kleurrijk versierd. Een almabtrieb is erg leuk om mee te maken!

Versierde koeien tijdens de Almabtrieb
© Spalder Media Group

3. Prachtige heldere dagen

In de zomer kan het ook in de Alpen erg warm worden. Ook deze zomer liepen de temperaturen vaak tot ver boven de 30 graden op. Als gevolg hiervan is de lucht vaak heiig en mistig. Door het verschil in temperaturen en af en toe een buitje, is de lucht in de herfst veel helderder. De lijnen van de bergen zijn scherp en je kunt verder kijken vanaf de bergtop.

4. Mooie herfstkleuren

Uiteraard verliezen ook de bomen in de Alpen in de herfst hun bladeren, met als gevolg dat de bergen groen, bruin, geel en rood gekleurd zijn en alles wat daartussen zit. Struin op je bergschoenen over de wandelpaden die bezaaid liggen met bladeren en geniet van het geluid en de kleuren onder je voeten.

5. Profiteer van lage prijzen

In de zomer en in de winter betaal je de hoofdprijs voor je hotel of appartement. Toch willen eigenaren ook hun kamers graag verhuren in de herfst en bieden zij aantrekkelijke aanbiedingen. Voor een prikkie boek je een leuk chalet of fijne kamer in een hotel.

Bergwandeling over wandelpad met gevallen bladeren

6. Het is niet zo warm als in de zomer

Het kan - ook in de Alpen - in de zomer erg warm zijn en in de winter soms bitterkoud. De herfst is een heerlijk tussenseizoen qua temperatuur. Perfect weer om te wandelen dus. Maar vergeet je waterdichte wandeljas niet, want die heb je soms wel nodig!

7. Ontdek de herfsttradities

Naast de almabrtrieb kent de herfst nog meer mooie tradities in de Alpen. In het Italiaanse Zuid-Tirol doen ze aan törggelen. Na een wandeling geniet je in een berghut of boerderij van kastanjes en jonge wijn. En bij de meeste locaties komt er nog veel meer lekkers op tafel, heerlijk!

Genieten van wijn en kastanjes tijdens Törggelen in Zuid-Tirol
© IDM Südtirol-Alto Adige / Manuel Ferrigato

8. De kids hebben toch herfstvakantie

Waar kies jij liever voor tijdens de herfstvakantie: thuisblijven met verveelde kids achter de spelcomputer, of lekker met het hele gezin erop uit in de Alpen? Wandelen, naar de Alpenspeelplaatsen of rodelen. Er is zoveel leuks te doen in de bergen.

9. Je wilt toch eigenlijk elk seizoen wel een keer meemaken in de Alpen?

Als ergens de seizoenen enorm verschillend en afwisselend zijn, dan is het wel in de Alpen. Besneeuwde landschappen in de winter, het frisse groene voorjaar, de kleuren en warmte in de zomer en de knusse herfst. Je wilt het toch eigenlijk allemaal een keer meegemaakt hebben?

Zomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen en is hier ook regelmatig te vinden. Zowel in de zomer als in de winter. De perfecte vakantie bestaat voor haar uit bergen, water, actie, relaxen, een goed boek en heerlijk eten. Haar avonturen op het water, de mountainbike, de motor of te voet deelt ze in haar blogs.