Skip to navigation Skip to main content

10 redenen om een meerdaagse tocht te wandelen

Ötztal Trek 5
© Spalder Media Group

Het wandelen van een meerdaagse tocht is een onvergetelijke ervaring. Het is een compleet andere ervaring dan een dagtocht en onderweg kom je tot tal van inzichten. Je legt de nodige afstand af, doet tal van prachtige ontdekkingen en afloop ben je hoe dan ook trots op je prestatie. Een lange-afstandswandeling is ultiem en moet iedere bergliefhebber een keer ervaren. In dit weblog 10 redenen om een meerdaagse tocht te wandelen.

1. Ultieme rust

Tijdens een meerdaagse wandeling bevind je je regelmatig ver van de bewoonde wereld vandaan. Stap voor stap en niet meer dan dat. Dat klinkt misschien saai, maar het is de ultieme vorm van ontspanning. Je komt tot inzichten die je anders nooit had gekregen en je vergeet de stress van het dagelijkse leven. Stop je mobiele telefoon diep in je rugzak en ervaar de ultieme rust van een meerdaagse wandeltocht.

Ötztal Trek 3
© Spalder Media Group

2. Sportief bezig zijn en afstanden overwinnen

Liefhebbers van een actieve vakantie zullen een meerdaagse wandeltocht op waarde weten te schatten. Iedere dag wandel je door prachtige dalen, over bergtoppen, door bossen en langs pittoreske dorpjes. Je zult er versteld van staan wat een afstanden je af kunt leggen te voet! Steek bijvoorbeeld in een 7-daagse wandeling de Alpen over of waag je aan de KAT Walk!

3. Gaan en staan waar je wilt

Het samenstellen van de route voor je meerdaagse wandeltocht is al een belevenis op zich. Waar ga je wandelen? Hoelang wil je onderweg zijn? Wat voor type wandelpaden? Alles is mogelijk en jij hebt de vrijheid om dit te bepalen. Je kunt zelf je tocht samenstellen of voor een bestaande lange-afstandsroute kiezen.

4. Méér dan een dagtocht

Tijdens een meerdaagse wandeltocht wandel je dag na dag door de natuur. Dit zorgt voor een heel andere gevoel dan bij een dagtocht, waarbij je steeds weer terugkeert richting het dal. Je bent je hele vakantie te midden van de bergen!

Berghut in het hooggebergte

5. Ongelofelijke ontdekkingen doen

Onderweg wandel je door tal van verschillende landschappen. Indrukwekkende uitzichten wisselen elkaar af en de omgeving verandert continu. Ver verwijderd van het massatoerisme ontdek je prachtige verborgen plekjes. Met de auto leg je meer afstand af, maar te voet ervaar je de natuur en de diversiteit van een gebied pas echt.

6. Je bent trots op je prestatie

Wie een meerdaagse wandeltocht volbrengt ervaart een ongelofelijk gevoel van trots. Met alleen een rugzak met daarin de belangrijkste spullen ben je in meerdere dagen van de ene naar de andere plek gewandeld. Hoogtemeters overwonnen en tal van kilometers afgelegd; een prestatie om trots op te zijn!

7. Tijd voor elkaar

Tijdens een meerdaagse wandeltocht kom je nader tot elkaar en leer je iemand nóg beter kennen. Wandel je samen met je partner dan kun je je verheugen op de meest indrukwekkende zonsopkomsten en fijne momenten in de knusse berghutten. Unieke momenten die je niet snel zal vergeten. Het is niet de sportieve prestatie die op plaats 1 komt, maar het samen volbrengen van deze uitdaging.

Balkan Trail (1)

8. Beter voor het milieu

Tijdens een meerdaagse wandelvakantie bespaar je op energie en stoot je geen uitlaatgassen uit. Je kunt je tocht zo samenstellen dat je aan het einde van de wandeling weer bij het beginpunt uitkomt. Bij bestaande lange-afstandsroutes kun je gebruik maken van het openbaar vervoer om terug te keren naar de startlocatie. Overigens zijn er ook in Duitsland diverse lange-afstandswandelroutes. Dat scheelt weer een paar 100 kilometer rijden naar de Alpen!

9. Culinaire ontdekkingsreis

Tijdens een meerdaagse wandeltocht hoef je echt geen concessies te doen op culinair gebied. Na een actieve dag in de buitenlucht smaakt het eten in de bergen nóg lekkerder. In berghutten wordt veelal uitsluitend gekookt met verse, lokale producten en alles is zelfgemaakt. Wat een verwennerij iedere dag!

Bord Tiroler Gröstl in de bergen

10. Puur avontuur!

Een meerdaagse wandeltocht staat gelijk aan avontuur. Ver weg van de bewoonde wereld beleef je iedere dag weer tal van mooie momenten. Je komt op plekken waar je anders nooit terecht had gekomen, ontmoet bijzondere mensen en voelt je één met de natuur. ’s Morgens weet je dat je van A naar B moet wandelen, maar daartussen is het puur avontuur.

Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.