Nieuws Coronavirus: kunnen we op zomervakantie naar de bergen?

Berghutten Dolomieten

28 mei 2020

door Yvonne in Nieuws

Kunnen we op zomervakantie naar de bergen? Een vraag die veel mensen op het moment bezig houdt. Laten we vooropstellen dat wij (redactie Indebergen.nl) ieders gezondheid het allerbelangrijkste vinden. Maar toch brengt het vooruitzicht van een fijne zomervakantie in Oostenrijk, Duitsland of Italië ook plezier met zich mee. En iets moois om naar uit te kijken is ook belangrijk. Ook wij kunnen (helaas) geen voorspellingen doen, maar in dit blog houden we je op de hoogte van de ontwikkelingen in de Alpen. 

Nieuws Coronavirus: reisadvies via officiële kanalen

Middels dit blog houden we je op de hoogte van de actuele situatie van de Alpenlanden omtrent het Coronavirus (COVID-19). Wij doen ons best om de informatie up-to-date te houden. Hebben we iets gemist of een fout gemaakt? Mail dan naar info@indebergen.nl. Reisadvies kunnen wij helaas niet geven, houd daarom de website van het RIVM en Nederland wereldwijd in de gaten.

Coronavirus in Oostenrijk (update 13 mei)

Eén van onze favoriete landen voor een zomervakantie is Oostenrijk. De gemoedelijke dorpjes, de gezellige mensen, de mooie meren en het eten... Populaire deelstaten voor een zomervakantie in Oostenrijk zijn Tirol, Karinthië en Vorarlberg. Kunnen we deze zomer op vakantie in Oostenrijk? Houd het nieuws van jouw bestemming en de informatie van het Oostenrijkse ministerie van Gezondheid in de gaten. 

 • Reisadvies: alleen noodzakelijke reizen. Voor toegang tot Oostenrijk dien je in het bezit te zijn van een medisch attest (schriftelijk bewijs) met een negatief COVID-19 testresultaat dat niet ouder mag zijn dan 4 dagen op het moment dat je het Oostenrijks grondgebied wil betreden.
 • Vanaf 15 juni is 'vrij reizen' tussen Duitsland en Oostenrijk weer mogelijk. Ook gaan dan de grenzen voor Lichtenstein en Zwitserland open.
 • Vanaf 15 juni gaat ook de grens open voor Nederlandse toeristen. Dat heeft Bondskanselier Sebastian Kurz op donderdag 21 mei bekendgemaakt. Afhankelijk van het reisadvies van onze regering is reizen naar Oostenrijk vanaf dat moment weer mogelijk. Direct, maar ook via Duitsland.
 • Oostenrijk is het eerste land dat de maatregelen heeft versoepeld. Vanaf 1 mei mogen ook alle overige winkels, kappers en therapeuten (masseurs, pedicure etc.) weer open voor publiek. Het openbaar vervoer rijdt vanaf die datum weer volgens de normale dienstregeling. Vanaf 4 mei beginnen schoolactiviteiten in verschillende fases en op 3 juni moeten alle scholen weer open zijn. Kleuterscholen mogen vanaf 18 mei weer open. Er gelden wel bepaalde veiligheidsmaatregelen. In openbaren ruimtes moeten mond en neus moeten bedekt zijn met een gezichtsmasker en geldt de regel van minimaal 1 meter afstand.
 • De horeca mag vanaf 15 mei weer open, maar er gelden wel extra maatregelen. Zo moet een tafel vooraf worden gereserveerd en er mogen maximaal 4 personen aan één tafel plaatsnemen. Er moet minimaal 1 meter afstand zijn met andere tafeltjes. Het horecapersoneel moet verplicht mondkapjes te dragen.
 • Vanaf 29 mei mag de Oostenrijkse hotellerie weer open. Hetzelfde geldt voor campings, toeristische attracties, buitenzwembaden en bezienswaardigheden. Dierenparken mogen vanaf 15 mei al open.
 • Diverse regio's in Oostenrijk kondigen start zomerseizoen/opening liften aan: o.a. Saalbach Hinterglemm (11-06-2020) en Serfaus-Fiss-Ladis (4-7-2020).
 • Grote evenementen zijn minstens tot 30 juni verboden.
 • De Oostenrijkse overheid heeft aangekondigd dat er 65.000 coronatests per week beschikbaar worden gesteld voor de toeristische sector. Op die manier kunnen medewerkers die met gasten in contact komen zich regelmatig laten testen op het coronavirus.

Coronavirus in Italië (update 16 mei)

Het land van de pizza, pasta en de machtige Dolomieten. Heb je een zomervakantie in Italië op de planning staan? Begrijpelijk, niets zo fijn als wandelen in Val Gardena, of kamperen aan het Gardameer. Helaas is Italië zwaar getroffen door het Coronavirus. Alle informatie omtrent dit onderwerp vind je op de website van het Italiaanse Ministerie van Gezondheid

 • Lockdown wordt per 4 mei afgebouwd. Familiebezoek is weer mogelijk, parken gaan open en bij restaurants mag eten worden afgehaald. Reizen buiten de eigen regio blijven alleen toegestaan als dat nodig is voor bijvoorbeeld werk of medische redenen. Naar verluidt zullen op 18 mei de winkels weer opengaan en op 1 juni kappers, koffiebars en restaurants. Ook mag men dan weer andere mensen behalve familie bezoeken binnen de eigen regio. Men moet 1 meter afstand van elkaar blijven houden en in het openbaar vervoer en in winkels is het dragen van een mondkapje verplicht.
 • Enkele regio's zijn volledig gesloten voor reizigers: De regio Lombardije en de provincies Modena, Parma, Piacenza, Reggio Emilia, Rimini, Pesaro-Urbino, Alessandria, Asti, Novara, Verbano Cussio Ossola, Vercelli, Padova, Treviso en Venetië.
 • Enkele gemeenten zijn volledig gesloten voor reizigers: Medicina (Bologna) en de gemeente Ariano Irpino (Avellino) in de regio Emilia-Romagna, gemeenten Ariano Erpino, Sala Consilina, Caggiano, Polla en Athena Lucana (Campania), gemeenten Montefino, Castilenti, Castiglione Messer Raimondo (Abruzzen), gemeente Fondi (Lazio), gemeenten Riccia en Montenero di Bisaccia (Molise)  geldt een in- en uitreisverbod.
 • Voor alle overige bestemmingen in Italië geldt alleen noodzakelijk reizen.
 • Verdere maatregelen: alle (sport) evenementen zijn afgelast. Openbare instellingen zijn gesloten, waaronder musea, scholen, bioscopen, restaurants, bars en skigebieden. Supermarkten en apotheken zijn alleen overdag open. Sinds 10 april zijn o.a. boekwinkels en kinderkledingwinkels weer open.
 • Italië heeft aangekondigd per 3 juni de grenzen te willen openen, zowel tussen de Italiaanse regio's onderling als ook de landsgrenzen.

Coronavirus in Duitsland (update 13 mei)

Bij een zomervakantie in Duitsland denken veel vakantiegangers aan de fijne campings, de mooie Alpen in het zuiden en het glooiende Sauerland. Ook de Eifel is niet voor niets een populaire bestemming voor een zomervakantie in Duitsland. Lees alle informatie omtrent corona op de website van het Duitse Ministerie van Gezondheid

 • Reisadvies: alleen noodzakelijke reizen.
 • Vakantiereizigers zijn niet toegestaan.
 • Sinds 16 maart heeft Duitsland de grenzen met Zwitserland, Denemarken, Frankrijk en Luxemburg gesloten.
 • Vanaf 15 juni gaat de grens tussen Oostenrijk en Duitsland weer open voor 'vrij verkeer'. Men streeft ernaar om 'vrij reizen' naar andere buurlanden (Zwitserland, Luxemburg, Frankrijk) halverwege juni ook weer mogelijk te laten zijn. Over de grens met Nederland zijn nog geen uitspraken gedaan.
 • De grens tussen Nederland en Duitsland is niet dicht, maar iedereen die meerdere dagen in het buitenland is geweest, moet sinds 10 april bij terugkeer in Duitsland, 2 weken in quarantaine. Dit geldt ook voor Nederlanders die naar Duitsland reizen, met uitzondering van werkverkeer.
 • Sinds 10 april mag men niet naar Duitsland voor een bezoek, tanken of boodschappen.
 • Kleinere winkels met een winkeloppervlakte tot 800 vierkante meter mogen sinds maandag 20 april weer openen. Winkels met een oppervlakte van maximaal 2500 vierkante meter kunnen vanaf 4 mei weer open. Hetzelfde geldt voor kappers.
 • Kerken, musea, dierentuinen en speelplaatsen mogen sinds 30 april onder strenge voorwaarden (1,5 m afstand + mondkapje) weer open.
 • Horeca (cafés en restaurants) wordt vanaf 9 mei per regio in verschillende fasen geopend. 22 mei moet de horeca in het hele land weer compleet opgestart zijn.
 • Er wordt gesproken om in de loop van mei het (binnenlands) toerisme weer op gang te laten komen door een gefaseerde opening van de accommodaties.
 • De volgende maatregelen gelden in ieder geval t/m 5 juni: minimaal contact, afstand van 1,5 tot 2 meter, in het openbaar met maximaal 1 ander persoon die niet tot het eigen huishouden behoort. Groepen mensen zijn niet toegestaan. Alle bedrijven moeten hygiënemaatregelen nemen. De overheid verplicht om mondkapjes te dragen in onder andere het openbaar vervoer en in winkels.
 • Grote evenementen zoals festivals en concerten zijn tot 31 augustus verboden.

Coronavirus in Frankrijk (update 29 april) 

De Franse Alpen, een prachtige bestemming voor jouw zomervakantie in Frankrijk. Onze Thijs hoopt ook deze zomer weer met z'n wielrenfiets die kant op te kunnen. Het meer van Annecy, de Mont Blanc, het nationaal park Ecríns, allemaal mooie bestemmingen voor de zomervakantie. Frankrijk biedt alle informatie omtrent Corona aan op de site van de Franse regering

 • Lockdown wordt vanaf 11 mei versoepeld. Mensen mogen de straat weer op, zonder in bezit te zijn van het document dat hier momenteel nog verplicht voor is. Wel geldt er dat ze niet verder mogen reizen dan een straal van 100 km van hun woning, mits daar een geldige reden voor is. De regering wil het interregionale vervoer zoveel mogelijk beperken. Winkels en markten mogen weer open, mits deze zich niet in een winkelcentrum bevinden. Ook het openbaar vervoer wordt langzaam hervat, waarbij reizigers in bussen, treinen en metro's verplicht zijn om een mondkapje te dragen.
 • Restaurants en cafés blijven (zeker tot eind mei) gesloten.
 • Vanaf 7 mei regionaal onderscheid: de regering gaat elke week vaststellen welke kleur een departement krijgt. Rood voor strenge maatregelen, groen voor minder strenge maatregelen
 • Parken en stranden blijven (in rode departementen) gesloten tot minstens 2 juni.
 • Noodtoestand tot 23 juli: hierdoor kan het kabinet bepaalde bewegingsvrijheden ontzeggen en strenge regels intact houden omtrent burgers en bedrijven.
 • Reisadvies: alleen noodzakelijke reizen.
 • Reizen door en naar Frankrijk kan alleen met een geldige reden.
 • Alle evenementen met meer dan 5000 personen zijn verboden tot september.

Coronavirus in Zwitserland (update 28 mei)

Zwitserland, het land van de Matterhorn, de Jungfrau Region, kaasfondue en Zwitserse chocolade. Wellicht heb je onze Zwitserland Zomer Toer al voorbij zien komen? Miranda, Mike en Sebi bezochten afgelopen zomervakantie vier bestemmingen in Zwitserland. Van deze bestemmingen maakten ze prachtige video's. Alle maatregelen tegen Corona vind je bij het Zwitserse Ministerie van Gezondheid

 • Reisadvies: alleen noodzakelijke reizen.
 • Grens met buurlanden Duitsland, Oostenrijk en Liechtenstein sinds 17 mei weer geopend. Alleen voor belangrijke reizen zoals familiebezoek, van 'vrij reizen' is nog geen sprake. Een volledige vrijheid van reizen is in Zwitserland voor het hele Schengengebied waarschijnlijk vanaf 6 juli weer mogelijk.
 • Er geldt een afstandsregel van 2 meter.
 • Vanaf 30 mei zijn bijeenkomsten van maximaal 30 personen weer toegestaan op openbare plaatsen. Bijvoorbeeld in parken.
 • Vanaf 6 juni zijn openbare evenementen voor maximaal 300 personen toegestaan. Het gaat hier onder andere om theatervoorstellingen, concerten en films. Evenementen met meer dan 1000 personen zijn tot in ieder geval eind augustus verboden.
 • Bergliften mogen vanaf 6 juni weer draaien. Hier gelden dezelfde hygiëne- en afstandregels als in het openbaar vervoer. Ook scholen, universiteiten, bibliotheken, campings en toeristische attracties, zoals pretparken, musea, dierentuinen, zwembaden en wellness faciliteiten mogen vanaf deze datum weer open.
 • Op 6 juni komt de maximale groepsgrote van 4 personen in restaurants te vervallen (gezinnen uitgezonderd). Wel ben je bij een groep groter dan 4 verplicht om contactgegevens achter te laten. Ook sluiten alle restaurants uiterlijk om 00.00 uur. Dat geldt ook voor nachtclubs en discotheken. Hier zijn maximaal 300 personen tegelijk toegestaan.

Coronavirus in Tsjechië (Update 7 april)

Ben jij wel eens op zomervakantie in Tsjechië geweest? Houd onze site goed in de gaten, want binnenkort vind je op Indebergen informatie over dit bijzondere land. Vind alle informatie over Corona in Tsjechië op de website van het Tsjechische ministerie van gezondheid

 • Reisadvies: alleen noodzakelijke reizen.
 • Tsjechië versoepelt een aantal maatregelen. Sporten als golf en tennis zijn weer toegestaan. Daarnaast mogen hobbywinkels, bouwmarkten, ijzerhandels en fietsenmakers weer open. Voorwaarden zijn afstand tussen klanten van 2 meter en bij de ingang moeten desinfectiemiddelen en wegwerphandschoenen liggen.

Zomervakantie tips