Nieuws Coronavirus: kunnen we naar de bergen op vakantie?

Zomervakantie in de bergen

20 april 2021

door Miranda in Nieuws

Kunnen we op vakantie naar de bergen? Een vraag die veel mensen op het moment bezig houdt. Laten we vooropstellen dat wij (redactie Indebergen.nl) ieders gezondheid het allerbelangrijkste vinden. Maar toch brengt het vooruitzicht van een fijne vakantie in Oostenrijk, Duitsland of Italië ook plezier met zich mee. En iets moois om naar uit te kijken is ook belangrijk. Ook wij kunnen (helaas) geen voorspellingen doen, maar in dit blog houden we je op de hoogte van de ontwikkelingen omtrent corona in de Alpen, de regels en reisadviezen. 

Nieuws Coronavirus: reisadvies via officiële kanalen

Middels dit blog houden we je op de hoogte van de actuele situatie van de Alpenlanden omtrent het Coronavirus (COVID-19). Wij doen ons best om de informatie up-to-date te houden. Hebben we iets gemist of een fout gemaakt? Mail dan naar [email protected] Reisadvies kunnen wij helaas niet geven, houd daarom de website van het RIVM en Nederland wereldwijd in de gaten.

Bekijk hier de meest uitgebreide corona informatie (nieuws en regels) per land

Coronavirus in Oostenrijk (update 29 maart)

Eén van onze favoriete landen voor een vakantie in de bergen is Oostenrijk. De gemoedelijke dorpjes, de gezellige mensen, de mooie meren en het eten... Populaire deelstaten voor een zomervakantie in Oostenrijk zijn Tirol, Karinthië en Vorarlberg. Kunnen we op vakantie in Oostenrijk? Houd het nieuws van jouw bestemming en de informatie van het Oostenrijkse ministerie van Gezondheid in de gaten. 

 • Reisadvies: vanaf woensdag 28 oktober geeft het ministerie van Buitenlandse Zaken een oranje reisadvies af voor de heel Oostenrijk. Reizen naar een oranje land mag alleen als het noodzakelijk is. Reis je toch naar Oostenrijk dan dien je bij terugkeer in Nederland tien dagen in thuisquarantaine te gaan. Je kunt deze quarantaine verkorten door op de vijfde dag een coronatest te doen. Indien deze negatief is, wordt de quarantaine beëindigt. Sinds 3 november is Oostenrijk in een lockdown en zijn toeristen niet meer welkom, enkel zakelijke reizigers. Sinds 26 december is het land in lockdown. Sinds 8 februari hebben de eerste versoepelingen plaatsgevonden, zo gaan kinderen weer naar school en openen onder andere kappers en winkels weer hun deuren.
 • Grenscontroles kunnen plaatsvinden, maar de grenzen zijn wel open. Sinds half december wordt er streng gecontroleerd aan de Oostenrijkse grenzen en gelden er strikte quarantaineregels wanneer je het land binnen reist (tien dagen quarantaine, eventueel te verminderen met vijf dagen na een negatieve test). Verder ben je verplicht een formulier in te vullen wanneer je Oostenrijk binnen reist. Deze is beschikbaar via de website van https://www.oesterreich.gv.at >
 • Als je vanuit een door Oostenrijk benoemd risicoland op doorreis bent in het land, dan dien je een ingevulde doorreisverklaring bij je te hebben.
 • Er geldt in Oostenrijk een mondkapjesplicht op veel plaatsen zoals onder andere in supermarkten, in het openbaar vervoer en in bergliften. In onder andere het openbaar vervoer, winkels en de bergliften dient dit een FFP2-mondkapje te zijn. Om gebruik te maken van de skiliften in Tirol is sinds 15 februari een negatieve PCR- of sneltest die niet ouder is dan 48 uur verplicht.
 • Je dient twee meter afstand te houden en mag maximaal met één ander huishouden treffen.
 • De horeca in Oostenrijk is sinds 3 november 2020 gesloten. Bij bars en restaurants kan er alleen afgehaald worden. Hotels mogen sinds 3 november geen toeristische gasten meer ontvangen. In Vorarlberg is de horeca beperkt en met strenge maatregelen geopend sinds 15 maart. Het is nog onduidelijk wanneer de horeca  weer open mag in de rest van Oostenrijk, evenals de hotels.

Meer informatie over de coronaregels, opening van winkels, accommodaties en alles wat je wilt weten omtrent corona in Oostenrijk lees je hier >

éénpersoons stoeltjeslift

Coronavirus in Italië (update 20 april)

Het land van de pizza, pasta en de machtige Dolomieten. Heb je een vakantie in Italië op de planning staan? Begrijpelijk, niets zo fijn als wandelen in Val Gardena of kamperen aan het Gardameer. Aan het begin van de coronacrisis werd Italië zwaar getroffen door het virus. Alle informatie omtrent dit onderwerp vind je op de website van het Italiaanse Ministerie van Gezondheid.

 • Reisadvies: vanaf woensdag 28 oktober geldt voor heel Italië code oranje, dat wil zeggen alleen noodzakelijke reizen.
 • Reis je toch naar Italië dan dien je bij aankomst een negatieve coronatest te kunnen tonen die maximaal 48 uur oud is. Een andere mogelijkheid is je binnen 48 uur ter plekke te laten testen of tien dagen in quarantaine te gaan. Daarnaast moet je een zelfverklaring invullen, welke je altijd bij je dient te hebben. Het formulier is hier te downloaden. Bij terugkeer in Nederland vanuit Italië dien je tien dagen in thuisquarantaine te gaan. Je kunt deze quarantaine verkorten door op de vijfde dag een coronatest te doen. Indien deze negatief is, wordt de quarantaine beëindigt.
 • Rode zones: Italië kent rode, gele en oranje zones die per regio bepaald worden. Per kleur gelden eigen regels. In het hele land geldt een avondklok van 22.00 tot 5.00 uur. Kijk vooraf goed welke kleurcode de regio heeft die je bezoekt en welke regels hier gelden. Op dit moment zijn de volgende regio's rood: Puglia, Sardinië en Val d'Aosta. Voor alle overige regio's geldt code oranje.
 • Doorreis: reizen door Italië is mogelijk. Reizen tussen 'rode zones' niet toegestaan. Italianen mogen op dit moment niet reizen tussen regio's onderling.
 • Je dient één meter afstand te houden. Ook in het openbaar vervoer.
 • Mondkapjes zijn overal verplicht in de publieke ruimtes (ook buiten), in het openbaar vervoer, op drukke plaatsen en in winkels. De mondkapjesplicht geldt niet wanneer je alleen in de auto, op de motor of op de fiets zit. Dit hoeven geen medische mondkapjes te zijn, maar wel mondkapjes met meerdere lagen. Textiel, eventueel zelfgemaakt, voldoet ook. Uitzondering zijn kinderen onder de 6 jaar.
 • Het is mogelijk dat je temperatuur wordt gemeten bij aankomst in een hotel, restaurant of winkel.
 • Sporten buiten is toegestaan, mits er twee meter afstand wordt bewaard en je dichtbij huis blijft.
 • Bars en restaurants in Italië zijn vanaf 18.00 uur gesloten. In 'rode zones' is horeca volledig gesloten (alleen bezorgen en afhalen).
 • Skigebieden mogen in ieder geval tot 6 april niet open.

Meer informatie over de coronaregels, opening van winkels, accommodaties en alles wat je wilt weten omtrent corona in Italië lees je hier >

Coronavirus in Duitsland (update 4 april)

Bij een zomervakantie in Duitsland denken veel vakantiegangers aan de fijne campings, de mooie Alpen in het zuiden en het glooiende Sauerland. Ook de Eifel is niet voor niets een populaire bestemming voor een zomervakantie in Duitsland. Lees alle informatie omtrent corona op de website van het Duitse Ministerie van Gezondheid

 • Reisadvies: sinds 3 november geldt een negatief (oranje) reisadvies voor Duitsland. Bij terugkeer in Nederland vanuit Duitsland dien je tien dagen in thuisquarantaine te gaan. Je kunt deze quarantaine verkorten door op de vijfde dag een coronatest te doen. Indien deze negatief is, wordt de quarantaine beëindigt. In Duitsland zijn toeristen op dit moment niet welkom.
 • De grens tussen Nederland en Duitsland is open, maar er kunnen controles plaatsvinden. Bij binnenkomst in Duitsland dien je een negatieve coronatest te kunnen overleggen die maximaal 48 uur oud is.
 • De Duitse overheid heeft alle Nederlandse provincies aangemerkt als risicogebied. Duitsland stelt dat je een negatieve test moet hebben bij aankomst en tien dagen in quarantaine moet wanneer je het land bezoekt vanuit Nederland (eventueel kun je dit verkorten wanneer je op dag vijf een negatieve test kunt laten zien) en daarnaast dien je je digitaal aan te melden via deze link >  Dit aanmelden geldt niet voor mensen die op doorreis zijn, je moet het land dan via de snelste route verlaten. Een negatieve test is ook voor doorreizen een vereiste.
 • Tot en met 18 april is Duitsland in lockdown. Niet-essentiële winkels zijn tot en met 18 april gesloten. Kappers mogen wel open. Vanaf 8 maart mogen ook bloemenwinkels, tuincentra en boekhandels weer open. Daarna volgen andere openingen afhankelijk van de zevendaagse incidentie van een deelstaat/regio.
 • In onder andere winkels en het openbaar vervoer geldt een mondkapjesplicht. Ook wanneer je tankt in Duitsland, dien je een mondkapje te dragen bij het af rekenen. Sinds 25 januari 2021 dient dit mondkapje een FFP2 of KN95/N95 te zijn. Bij het niet dragen van het juiste masker riskeer je een boete van €150,-
 • Cafés en restaurants zijn sinds 1 november gesloten. Het afhalen van maaltijden is wel toegestaan. Bioscopen, musea, theaters en andere cultuurinrichtingen zijn ook gesloten.
 • Sinds 2 november zijn toeristische overnachtingen in Duitse hotels niet meer toegestaan
 • De volgende maatregelen gelden: minimaal contact, afstand van anderhalve meter. Huishoudens mogen maximaal vijf bezoekers ontvangen uit twee verschillende huishoudens. In deelstaten waar de zevendaagse incidentie onder de 35 per 100.000 inwoners ligt, kunnen maximaal tien personen samenkomen uit drie huishoudens. Kinderen tot 14 jaar tellen niet mee bij deze groepsgrootte. Wanneer de zevendaagse incidentie boven de 100 ligt, geldt de oude regel van maximaal één persoon uit één huishouden.

Meer informatie over de coronaregels, opening van winkels, accommodaties en alles wat je wilt weten omtrent corona in Duitsland lees je hier >

Hallenberg Sauerland

Coronavirus in Frankrijk (update 4 april) 

De Franse Alpen, een prachtige bestemming voor jouw bergvakantie in Frankrijk. Het meer van Annecy, de Mont Blanc, het nationaal park Ecríns, stuk voor stuk mooie bestemmingen. Frankrijk biedt alle informatie omtrent Corona aan op de site van de Franse regering.

 • Reisadvies: het Nederlandse reisadvies voor Frankrijk is op dit moment code oranje, wat betekent dat alleen noodzakelijke reizen zijn toegestaan. Er zijn geen departementen die zijn uitgezonderd van dit advies. Kijk voor het volledige reisadvies op Nederlandwereldwijd.nl. Na een verblijf in een van de oranje gebieden dien je bij terugkeer in Nederland tien dagen in thuisquarantaine te gaan. Je kunt deze quarantaine verkorten door op de vijfde dag een coronatest te doen. Indien deze negatief is, wordt de quarantaine beëindigt.
 • Wanneer je van of naar Frankrijk reist dien je een document in te vullen en bij je te dragen en tevens een verklaring op je erewoord te hebben dat je geen coronaklachten hebt of positief bent getest. Vanaf 24 januari dien je een negatieve PCR test te kunnen overleggen die niet ouder is dan 72 uur.
 • In Frankrijk is het verplicht om één meter afstand te houden tot andere personen die niet tot jouw huishouden behoren.
 • Mondkapjes draag je sowieso waar één meter afstand niet gehouden kan worden. Daarnaast ook in alle afgesloten publieke ruimtes, zoals bijvoorbeeld het OV, musea, hotels, restaurants, bibliotheken, vliegvelden, berghutten, winkels en supermarkten. Wie dit niet doet, riskeert een boete van 135 euro.
 • Restaurants en cafés zijn gesloten.
 • Hotels, pensions, appartementen, campings en overige vakantieverblijven zijn open. Reserveren is verplicht. Informeer bij de accommodatie naar de regels omtrent zwembaden, sanitair en andere gemeenschappelijke voorzieningen.
 • Alleen essentiële winkels zijn momenteel geopend.
 • Tot 2 mei geldt er een strenge lockdown in Frankrijk. Zo mogen mensen zich overdag niet verder dan tien kilometer van hun huis bewegen, mits ze een geldende reden hebben en hiervoor een formulier hebben ingevuld. Tevens geldt er in het hele land een avondklok van 19.00 uur tot 06.00 uur.

Meer informatie over de coronaregels, opening van winkels, accommodaties en alles wat je wilt weten omtrent corona in Frankrijk lees je hier >

Coronavirus in Zwitserland (update 19 maart)

Zwitserland, het land van de Matterhorn, de Jungfrau Region, kaasfondue en Zwitserse chocolade. Wellicht heb je onze Zwitserland Zomer Toer al voorbij zien komen? Miranda, Mike en Sebi bezochten afgelopen zomer vier bestemmingen in Zwitserland. Van deze bestemmingen maakten ze prachtige video's. Alle maatregelen tegen Corona vind je bij het Zwitserse Ministerie van Gezondheid

 • Reisadvies: per 28 september geldt kleurcode oranje (alleen noodzakelijke reizen) voor heel Zwitserland. Na een verblijf in een van de oranje gebieden dien je bij terugkeer in Nederland tien dagen in thuisquarantaine te gaan. Je kunt deze quarantaine verkorten door op de vijfde dag een coronatest te doen. Indien deze negatief is, wordt de quarantaine beëindigt.
 • Wie Zwitserland vanaf 15 januari 2021 in reist, moet verplicht tien dagen in quarantaine. Vanaf 8 februari geldt dat je bij het inreizen naar Zwitserland een negatieve PCR-test moet kunnen overleggen die niet ouder is dan 72 uur. Na zeven dagen kun je de tien dagen quarantaine opheffen door opnieuw een negatieve test te tonen.
 • Er geldt in Zwitserland een mondkapjesplicht op veel plaatsen zoals onder andere in supermarkten, in het openbaar vervoer en in bergliften. Ook in op sommige plekken buiten, zoals centra van steden en dorpen kan een mondkapjesplicht gelden.
 • Er geldt een afstandsregel van 1,5 meter tot andere personen.
 • Bijeenkomsten tot maximaal 15 personen buiten zijn toegestaan. Binnenshuis mogen maximaal tien personen samenkomen, maar de overheid adviseert hierbij maximaal twee huishoudens.
 • Alle restaurants en bars in Zwitserland zijn gesloten. Musea, bibliotheken en buiten sportbedrijven mogen sinds 1 maart weer open. Voor winkels geldt een strikt aantal mensen dat naar binnen mag. Sinds 1 maart mogen alle winkels weer open.
 • Hotels en accommodaties voor toeristen mogen open in Zwitserland met strikte hygiënemaatregelen.
 • Bergliften mogen draaien en ook skigebieden kunnen open in Zwitserland. Hier gelden dezelfde hygiëne- en afstandregels als in het openbaar vervoer. In dichte liften, zoals gondels, wordt maximaal 2/3 van het normale aantal mensen toegelaten. Kantons beslissen zelf of skigebieden daadwerkelijk open zijn.
 • De verschillende kantons in Zwitserland kunnen sommige regels versoepelen wanneer de aantallen dit toelaten of strenger maken indien dit nodig is. Kijk dus altijd goed naar de regels die in het kanton gelden waar jij heen wilt gaan.

Meer informatie over de coronaregels, opening van winkels, accommodaties en alles wat je wilt weten omtrent corona in Zwitserland lees je hier >

Ramen openslaan Zwitserland

Coronavirus in Tsjechië (update 12 april)

Ben jij wel eens op vakantie in Tsjechië geweest? Het is zeer de moeite waard! Rustig, goed betaalbaar en prachtige natuur. Vind alle informatie over corona in Tsjechië op de website van het Tsjechische ministerie van gezondheid

 • Reisadvies: het reisadvies van Tsjechië staat op oranje, waardoor alleen noodzakelijke reizen zijn toegestaan. Na een verblijf in een van de oranje gebieden dien je bij terugkeer in Nederland tien dagen in thuisquarantaine te gaan. Je kunt deze quarantaine verkorten door op de vijfde dag een coronatest te doen. Indien deze negatief is, wordt de quarantaine beëindigt. In Tsjechië zijn toeristen op dit moment niet welkom. Het land heeft tot 11 april de noodsituatie afgekondigd.
 • De horeca (restaurants en bars) is geopend, maar onder strenge voorwaarden. Er is een beperkt aantal bezoekers toegestaan, er mogen maximaal vier personen aan één tafel zitten en je moet afstand houden tussen de tafels en aan tafel als het om meerdere huishoudens gaat.
 • Hotels, campings, zwembaden, attracties, bioscopen en bezienswaardigheden zijn gesloten
 • Er geldt een afstandsregel van twee meter tot andere personen.
 • FFP2-mondkapjes zijn verplicht in gezondheidsinstellingen, in alle binnenruimtes (behalve thuis), winkels, in het openbaar vervoer, in taxi's en in auto's (mits je tot hetzelfde huishouden behoort). Ook dien je een mondkapje te dragen waar de afstand niet gewaarborgd kan worden. Dit geldt voor iedereen boven de 2 jaar.
 • In Tsjechië worden regio's ingedeeld in verschillende kleurcodes met bijbehorende regels. Afhankelijk van het aantal coronabesmettingen krijgt een regio de kleurcode wit, geel, oranje of rood, waarbij de besmettingscijfers voor de rode regio's het hoogst liggen. Voor de kleurcode wit gelden de meest soepele regels en voor de regio's met rood de strengste regels. Op dit moment is het hele land rood.

Meer informatie over de coronaregels, opening van winkels, accommodaties en alles wat je wilt weten omtrent corona in Tsjechië lees je hier >

Zomervakantie tips