Nieuws Coronavirus: kunnen we naar de bergen op vakantie?

Berghutten Dolomieten

25 september 2020

door Yvonne in Nieuws

Kunnen we op vakantie naar de bergen? Een vraag die veel mensen op het moment bezig houdt. Laten we vooropstellen dat wij (redactie Indebergen.nl) ieders gezondheid het allerbelangrijkste vinden. Maar toch brengt het vooruitzicht van een fijne vakantie in Oostenrijk, Duitsland of Italië ook plezier met zich mee. En iets moois om naar uit te kijken is ook belangrijk. Ook wij kunnen (helaas) geen voorspellingen doen, maar in dit blog houden we je op de hoogte van de ontwikkelingen in de Alpen. 

Nieuws Coronavirus: reisadvies via officiële kanalen

Middels dit blog houden we je op de hoogte van de actuele situatie van de Alpenlanden omtrent het Coronavirus (COVID-19). Wij doen ons best om de informatie up-to-date te houden. Hebben we iets gemist of een fout gemaakt? Mail dan naar info@indebergen.nl. Reisadvies kunnen wij helaas niet geven, houd daarom de website van het RIVM en Nederland wereldwijd in de gaten.Coronavirus in Oostenrijk (update 22 september)

Eén van onze favoriete landen voor een vakantie in de bergen is Oostenrijk. De gemoedelijke dorpjes, de gezellige mensen, de mooie meren en het eten... Populaire deelstaten voor een zomervakantie in Oostenrijk zijn Tirol, Karinthië en Vorarlberg. Kunnen we op vakantie in Oostenrijk? Houd het nieuws van jouw bestemming en de informatie van het Oostenrijkse ministerie van Gezondheid in de gaten. 

 • Reisadvies: op dit moment geeft het ministerie van Buitenlandse Zaken oranje reisadvies af voor de steden Innsbruck en Wenen. Reizen naar deze steden mag dus alleen als het noodzakelijk is. Voor de overige delen van Oostenrijk geldt een geel reisadvies, dit betekent: reizen is toegestaan, maar er zijn wel veiligheidsrisico's. Ook de grens naar Italië is sinds 16 juni weer open. Andere Oostenrijkse grenzen waren al geopend voor inwoners uit buurlanden sinds 4 juni.
 • Grenscontroles zijn opgeheven bij de grenzen van bijna alle buurlanden. Inwoners van buurlanden en mensen op doorreis kunnen weer vrij naar Oostenrijk reizen en naar deze landen reizen via Oostenrijk. Voor hen geldt sinds 4 juni ook geen quarantaineplicht meer en is geen test nodig om het land binnen te komen.
 • Vanaf 21 september is de mondkapjesplicht aangescherpt. Je moet nu weer een mondkapje dragen in supermarkten, winkels, banken en postkantoren. Daarnaast geldt de mondkapjesplicht in apotheken, gezondheidscentra, bij kappers, in het openbaar vervoer en waar geen 1 meter afstand gehouden kan worden. Sommige vervoersbedrijven delen sinds kort ook boetes uit als je geen mondkapje draagt. Ook op markten en evenementen buiten dient men een mondkapje te dragen. In de horeca geldt de mondkapjesregel voor zowel personeel als gasten. Wanneer je aan tafel zit, mag deze af.
 • De horeca in Oostenrijk is open, maar er gelden wel extra maatregelen. Zo moet een tafel vooraf worden gereserveerd en moet er minimaal 1 meter afstand zijn met andere tafeltjes. Er geldt een mondkapjesplicht, behalve wanneer je aan tafel zit. Eten en drinken mag alleen aan tafel, zittend. Er mogen maximaal 10 personen aan een tafel zitten.
 • De Oostenrijkse horeca is open, maar wel met een beperking van de sluitingstijd. Ook campings, toeristische attracties, dierenparken buitenzwembaden en bezienswaardigheden zijn open.
 • Evenementen zijn mogelijk met toegewezen en gelabelde stoelen in gesloten ruimtes met maximaal 500 bezoekers en met toegewezen en gelabelde stoelen in de openlucht met maximaal 750 bezoekers. Daarnaast geldt sinds 1 augustus dat evenementen met een bijzondere vergunning met toegewezen en gelabelde stoelen in de openlucht maximaal 1250 bezoekers mogen ontvangen en met toegewezen en gelabelde stoel in een gesloten ruimte maximaal 1000.
 • De Oostenrijkse overheid heeft aangekondigd dat er 65.000 coronatests per week beschikbaar zijn voor de toeristische sector. Op die manier kunnen medewerkers die met gasten in contact komen zich regelmatig laten testen op het coronavirus.
éénpersoons stoeltjeslift

Coronavirus in Italië (update 13 augustus)

Het land van de pizza, pasta en de machtige Dolomieten. Heb je een vakantie in Italië op de planning staan? Begrijpelijk, niets zo fijn als wandelen in Val Gardena of kamperen aan het Gardameer. Aan het begin van de coronacrisis werd Italië zwaar getroffen door het virus. Alle informatie omtrent dit onderwerp vind je op de website van het Italiaanse Ministerie van Gezondheid.

 • Reisadvies: sinds 15 juni is het reisadvies teruggeschaald naar code geel en is familiebezoek en vakantie weer mogelijk.
 • De lockdown is sinds 4 mei afgebouwd. Familiebezoek is weer mogelijk, parken gaan open en bij restaurants mag eten worden afgehaald. Uiteraard gelden er regels om het coronavirus binnen de perken te houden.
 • Je dient 1 meter afstand te houden. Ook in het openbaar vervoer.
 • Mondkapjes zijn verplicht in openbare, publieke ruimtes, in het openbaar vervoer, op drukke plaatsen en in winkels. Dit hoeven geen medische mondkapjes te zijn, maar wel mondkapjes met meerdere lagen. Textiel, eventueel zelfgemaakt, voldoet ook. Uitzondering zijn gehandicapte personen die geen masker kunnen dragen en kinderen onder de 6 jaar. Daarnaast ben je verplicht om de juiste hygiëne maatregelen te nemen.
 • Het is mogelijk dat je temperatuur wordt gemeten bij aankomst in een hotel, restaurant of winkel.
 • Er wordt aangeraden om een reisdagboek bij te houden met plaatsen die je tijdens je vakantie hebt bezocht.
 • Beurzen en congressen zijn vanaf 1 september toegestaan. Op voorwaarde dat er aan de afstandsregels wordt gehouden.
 • Kleine sportevenementen zijn vanaf 1 september toegestaan. Maximaal 1000 toeschouwers buiten en 200 binnen. Er dient 1 meter afstand gehouden te worden.
 • Je mag naar het park of een openbare tuin, maar samenkomst van groepen is verboden.
 • Musea en bezienswaardigheden zijn open, hetzelfde geldt voor theaters en bioscopen. Wel dien je afstand te houden.
 • Sporten buiten is toegestaan, mits er twee meter afstand wordt bewaard.
 • Sinds 3 juni zijn de grenzen geopend, zowel tussen de Italiaanse regio's onderling als ook de landsgrenzen.

Coronavirus in Duitsland (update 24 september)

Bij een zomervakantie in Duitsland denken veel vakantiegangers aan de fijne campings, de mooie Alpen in het zuiden en het glooiende Sauerland. Ook de Eifel is niet voor niets een populaire bestemming voor een zomervakantie in Duitsland. Lees alle informatie omtrent corona op de website van het Duitse Ministerie van Gezondheid

 • Reisadvies: sinds 15 juni is het reisadvies van code oranje omgezet naar geel. Dit betekent dat toeristische reizen en familiebezoek weer mogelijk zijn. In Duitsland bepaalt elke deelstaat of zij wel of geen toeristen ontvangen. Daarnaast gelden er per deelstaat aparte regels.
 • De grens tussen Nederland en Duitsland is open.
 • Als je uit de Nederlandse provincies Noord-Holland, Zuid-Holland of Utrecht komt, moet je bij binnenkomst in Duitsland een negatieve COVID-19 test tonen die niet ouder is dan 48 uur. Wie dit niet kan moet zich bij aankomst in Duitsland preventief laten testen. Dit geldt niet voor wintersporters die op doorreis zijn.
 • Winkels, kappers, etc en het openbaar vervoer zijn geopend, maar er geldt een mondkapjesplicht. Ook wanneer je tankt in Duitsland, dien je een mondkapje te dragen bij het af rekenen.
 • Kerken, musea, dierentuinen en speelplaatsen zijn sinds 30 april onder strenge voorwaarden (1,5 m afstand + mondkapje) weer open.
 • Cafés en restaurants zijn open. Bij binnenkomst dienen gasten een mondkapje te dragen, welke - eenmaal aan tafel - af mag. Als je rondloopt doe je het mondkapje weer op. Bedienend personeel draagt altijd een mondkapje. Ook pensions, appartementen en hotels zijn weer open. Hier is het dragen van een mondkapje in veel deelstaten verplicht, echter niet aan tafel in het restaurant of buiten op het terras. Daarnaast dien je de 1,5 meter afstand in acht te nemen.
 • De volgende maatregelen gelden: minimaal contact, afstand van 1,5 meter, in het openbaar verschilt de maximaal aantal personen die niet tot het eigen huishouden behoort per Bundesland. Groepen mensen zijn niet toegestaan. Alle bedrijven moeten hygiënemaatregelen nemen. De overheid verplicht om mondkapjes te dragen in onder andere het openbaar vervoer en in winkels.
 • Grote evenementen zoals festivals en concerten zijn tot in ieder geval eind oktober verboden.
Hallenberg Sauerland

Coronavirus in Frankrijk (update 30 augustus) 

De Franse Alpen, een prachtige bestemming voor jouw bergvakantie in Frankrijk. Het meer van Annecy, de Mont Blanc, het nationaal park Ecríns, stuk voor stuk mooie bestemmingen. Frankrijk biedt alle informatie omtrent Corona aan op de site van de Franse regering.

 • Reisadvies: het Nederlandse reisadvies voor diverse delen van Frankrijk is opgeschaald naar code oranje, wat betekent dat alleen noodzakelijke reizen zijn toegestaan. Dit geldt onder andere voor de departementen Ain, Alpes Maritimes, Isère, de Pyreneeën en een groot gebied rondom Lyon. Kijk voor het volledige reisadvies op Nederlandwereldwijd.nl. Na een verblijf in een van de oranje gebieden dien je bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine te gaan. Voor de overige delen van Frankrijk geldt wel nog steeds code geel en is vrij reizen toegestaan.
 • In Frankrijk is het verplicht om één meter afstand te houden tot andere personen die niet tot jouw huishouden behoren.
 • De plicht voor het dragen van mondkapjes is sinds 20 juli aangescherpt. Mondkapjes draag je sowieso waar 1 meter afstand niet gehouden kan worden. Daarnaast ook in alle afgesloten publieke ruimtes, zoals bijvoorbeeld het OV, musea, hotels, restaurants, bibliotheken, vliegvelden, berghutten, winkels en supermarkten. Wie dit niet doet, riskeert een boete van 135 euro.
 • Restaurants en cafés zijn open. Een mondkapje is verplicht wanneer je je door de bar of het restaurant verplaatst.
 • Hotels, pensions, appartementen, campings en overige vakantieverblijven zijn open. Reserveren is verplicht. Informeer bij de accommodatie naar de regels omtrent zwembaden, sanitair en andere gemeenschappelijke voorzieningen.
 • Markten en winkels zijn geopend, met veiligheidsregels (mondkapje, maximum aantal bezoekers, eenrichtingsverkeer).
 • Stranden, meren, zwembaden, musea, dierentuinen, bioscopen, theaters, rodelbanen en casino's zijn open. Wel gelden er afstandsregels en kan er een maximum aan personen zijn.
 • In veel bergregio's zijn de zomerliften weer open.
 • Alle evenementen met meer dan 5000 personen zijn verboden tot september.

Coronavirus in Zwitserland (update 25 september)

Zwitserland, het land van de Matterhorn, de Jungfrau Region, kaasfondue en Zwitserse chocolade. Wellicht heb je onze Zwitserland Zomer Toer al voorbij zien komen? Miranda, Mike en Sebi bezochten afgelopen zomer vier bestemmingen in Zwitserland. Van deze bestemmingen maakten ze prachtige video's. Alle maatregelen tegen Corona vind je bij het Zwitserse Ministerie van Gezondheid

 • Reisadvies: sinds 15 juni geldt code geel als reisadvies voor Zwitserland, dus vakantie en familiebezoeken zijn weer mogelijk, maar er gelden nog wel veiligheidsrisico's. Uitzondering hierop zijn de kantons Genève, Freiburg en Vaud, hier staat het reisadvies op oranje (alleen noodzakelijke reizen). Na een verblijf in deze kantons dien je bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine te gaan. Per 28 september geldt kleurcode oranje voor heel Zwitserland.
 • De Zwitserse overheid verplicht mensen die uit onder andere Nederland of België komen om bij aankomst minimaal 10 dagen in quarantaine te gaan.
 • In het openbaar vervoer is sinds 6 juli een mondkapje verplicht.
 • Er geldt een afstandsregel van 1,5 meter. Dat was eerst 2 meter, maar die regel is versoepelt.
 • Op alle lijn- en chartervluchten die in Zwitserland landen en/of opstijgen is het dragen van een mondkapje verplicht.
 • Openbare evenementen voor maximaal 300 personen zijn toegestaan. Het gaat hier onder andere om theatervoorstellingen, concerten en films. Evenementen met meer dan 1000 personen zijn vanaf 1 oktober weer toegestaan.
 • Bijeenkomsten van maximaal 30 personen zijn toegestaan op openbare plaatsen. Bijvoorbeeld in parken.
 • Bergliften mogen sinds 6 juni weer draaien. Hier gelden dezelfde hygiëne- en afstandregels als in het openbaar vervoer. Ook scholen, universiteiten, bibliotheken, campings en toeristische attracties, zoals pretparken, musea, dierentuinen, zwembaden en wellness faciliteiten mogen vanaf deze datum weer open.
 • De maximale groepsgrote van 4 personen in restaurants is sinds 6 juni komen te vervallen (gezinnen uitgezonderd). Wel ben je bij een groep groter dan 4 verplicht om contactgegevens achter te laten. Er is geen verplichte sluitingstijd meer. Dit geldt ook voor nachtclubs en discotheken. Hier zijn maximaal 300 personen tegelijk toegestaan.
Ramen openslaan Zwitserland

Coronavirus in Tsjechië (Update 24 september)

Ben jij wel eens op vakantie in Tsjechië geweest? Het is zeer de moeite waard! Rustig, goed betaalbaar en prachtige natuur. Vind alle informatie over Corona in Tsjechië op de website van het Tsjechische ministerie van gezondheid

 • Reisadvies: het reisadvies van Tsjechië staat op oranje, waardoor alleen noodzakelijke reizen zijn toegestaan. Na een verblijf in Tsjechië dien je bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine te gaan.
 • De horeca is open, net zoals, hotels, campings, zwembaden, attracties, bioscopen en bezienswaardigheden.
 • Mondkapjes zijn verplicht in gezondheidsinstellingen, in alle binnenruimtes (behalve thuis), in het openbaar vervoer, in taxi's en in auto's (mits je tot hetzelfde huishouden behoort). Ook dien je een mondkapje te dragen waar de afstand niet gewaarborgd kan worden. Dit geldt voor iedereen boven de 2 jaar.
 • Restaurants zijn open, behalve tussen 00.00 uur en 08.00 uur.
 • Evenementen zijn toegestaan. Buiten zijn maximaal 1000 gasten toegestaan en binnen 500.
 • Ook wordt in Tsjechië aangeraden om 2 meter afstand met elkaar te houden. In musea en galeries is dit verplicht. Restaurants zijn tot 23.00 uur open, de terrassen hebben latere sluitingstijden.

Zomervakantie tips