Nieuws Coronavirus: kunnen we naar de bergen op vakantie?

Berghutten Dolomieten

27 januari 2021

door Miranda in Nieuws

Kunnen we op vakantie naar de bergen? Een vraag die veel mensen op het moment bezig houdt. Laten we vooropstellen dat wij (redactie Indebergen.nl) ieders gezondheid het allerbelangrijkste vinden. Maar toch brengt het vooruitzicht van een fijne vakantie in Oostenrijk, Duitsland of Italië ook plezier met zich mee. En iets moois om naar uit te kijken is ook belangrijk. Ook wij kunnen (helaas) geen voorspellingen doen, maar in dit blog houden we je op de hoogte van de ontwikkelingen in de Alpen. 

Nieuws Coronavirus: reisadvies via officiële kanalen

Middels dit blog houden we je op de hoogte van de actuele situatie van de Alpenlanden omtrent het Coronavirus (COVID-19). Wij doen ons best om de informatie up-to-date te houden. Hebben we iets gemist of een fout gemaakt? Mail dan naar [email protected] Reisadvies kunnen wij helaas niet geven, houd daarom de website van het RIVM en Nederland wereldwijd in de gaten.

Coronavirus in Oostenrijk (update 25 januari)

Eén van onze favoriete landen voor een vakantie in de bergen is Oostenrijk. De gemoedelijke dorpjes, de gezellige mensen, de mooie meren en het eten... Populaire deelstaten voor een zomervakantie in Oostenrijk zijn Tirol, Karinthië en Vorarlberg. Kunnen we op vakantie in Oostenrijk? Houd het nieuws van jouw bestemming en de informatie van het Oostenrijkse ministerie van Gezondheid in de gaten. 

 • Reisadvies: vanaf woensdag 28 oktober geeft het ministerie van Buitenlandse Zaken een oranje reisadvies af voor de heel Oostenrijk. Reizen naar een oranje land mag alleen als het noodzakelijk is. Sinds 3 november is Oostenrijk in een gedeeltelijke lockdown en zijn toeristen niet meer welkom, enkel zakelijke reizigers. Van 26 december tot en met 7 februari gaat het land in lockdown. Alleen noodzakelijke winkels zoals bijvoorbeeld supermarkten zijn geopend, verder is alles dicht. Oostenrijkers mogen alleen het huis verlaten met een geldige reden of om een frisse neus te halen. De hoop is dat vanaf eind februari het toerisme weer opgestart kan worden.
 • Grenscontroles kunnen plaatsvinden, maar de grenzen zijn wel open. Vanaf half december wordt er streng gecontroleerd aan de Oostenrijkse grenzen en gelden er strikte quarantaineregels wanneer je het land binnen reist (10 dagen quarantaine, eventueel te verminderen met 5 dagen na een negatieve test). Sinds 15 januari 2021 ben je verplicht een formulier in te vullen wanneer je Oostenrijk binnen reist. Deze zal beschikbaar zijn via de website van https://www.oesterreich.gv.at >
 • Als je vanuit een door Oostenrijk benoemd risicoland op doorreis bent in het land, dan dien je een ingevulde doorreisverklaring bij je te hebben.
 • Er geldt in Oostenrijk een mondkapjesplicht op veel plaatsen zoals onder andere in supermarkten, in het openbaar vervoer en in bergliften. In onder andere het openbaar vervoer, winkels en de bergliften dient dit een FFP2-mondkapje te zijn.
 • Je dient twee meter afstand te houden en mag maximaal met één ander huishouden treffen.
 • De horeca in Oostenrijk is sinds 3 november gesloten. Bij bars en restaurants kan er alleen afgehaald worden. Hotels mogen sinds 3 november geen toeristische gasten meer ontvangen. De hoop is dat hotels, restaurants en bars vanaf eind februari 2021, na de harde lockdown weer geopend zullen zijn.
 • De Oostenrijkse overheid heeft aangekondigd dat er 65.000 coronatests per week beschikbaar zijn voor de toeristische sector. Op die manier kunnen medewerkers die met gasten in contact komen zich regelmatig laten testen op het coronavirus.
éénpersoons stoeltjeslift

Coronavirus in Italië (update 27 januari)

Het land van de pizza, pasta en de machtige Dolomieten. Heb je een vakantie in Italië op de planning staan? Begrijpelijk, niets zo fijn als wandelen in Val Gardena of kamperen aan het Gardameer. Aan het begin van de coronacrisis werd Italië zwaar getroffen door het virus. Alle informatie omtrent dit onderwerp vind je op de website van het Italiaanse Ministerie van Gezondheid.

 • Reisadvies: vanaf woensdag 28 oktober geldt voor heel Italië code oranje, dat wil zeggen alleen noodzakelijke reizen.
 • Reis je toch naar Italië dan ben je bij aankomst verplicht om twee weken in quarantaine te gaan en een negatieve coronatest te overleggen.
 • Ook dien je een zelfverklaring in te vullen, welke je altijd bij je dient te hebben. Het formulier is hier te downloaden.
 • Rode zones: Italië kent rode, gele en oranje zones die per regio bepaald worden. Per kleur gelden eigen regels. In het hele land geldt een avondklok van 22.00 tot 5.00 uur. Kijk vooraf goed welke kleurcode de regio heeft die je bezoekt en welke regels hier gelden.
 • Doorreis: reizen door Italië is mogelijk. Reizen tussen 'rode zones' niet toegestaan. Italianen mogen tot 15 februari niet reizen tussen regio's onderling.
 • Je dient één meter afstand te houden. Ook in het openbaar vervoer.
 • Mondkapjes zijn vrijwel overal verplicht in de buitenlucht, publieke ruimtes, in het openbaar vervoer, op drukke plaatsen en in winkels. De mondkapjesplicht geldt niet wanneer je alleen in de auto, op de motor of op de fiets zit. Dit hoeven geen medische mondkapjes te zijn, maar wel mondkapjes met meerdere lagen. Textiel, eventueel zelfgemaakt, voldoet ook. Uitzondering zijn kinderen onder de 6 jaar. Daarnaast ben je verplicht om de juiste hygiëne maatregelen te nemen, zoals o.a. regelmatig je handen wassen. In Zuid-Tirol raadt men aan een FFP2-masker te dragen, dit is niet officieel verplicht. 
 • Het is mogelijk dat je temperatuur wordt gemeten bij aankomst in een hotel, restaurant of winkel.
 • Musea en bezienswaardigheden zijn gesloten, hetzelfde geldt voor theaters en bioscopen.
 • Sporten buiten is toegestaan, mits er twee meter afstand wordt bewaard en je dichtbij huis blijft.
 • Bars en restaurants in Italië zijn vanaf 18.00 uur gesloten. In 'rode zones' is horeca volledig gesloten (alleen afhalen). In Zuid-Tirol sluiten alle bars en restaurants weer vanaf zondag 31 januari.
 • Skigebieden in Italië minimaal tot 15 februari gesloten.

Coronavirus in Duitsland (update 25 januari)

Bij een zomervakantie in Duitsland denken veel vakantiegangers aan de fijne campings, de mooie Alpen in het zuiden en het glooiende Sauerland. Ook de Eifel is niet voor niets een populaire bestemming voor een zomervakantie in Duitsland. Lees alle informatie omtrent corona op de website van het Duitse Ministerie van Gezondheid

 • Reisadvies: sinds 3 november geldt een negatief (oranje) reisadvies voor Duitsland. Dit betekent dat alleen noodzakelijke reizen zijn toegestaan en je bij terugkomst 10 dagen in quarantaine dient te gaan. In Duitsland toeristen op dit moment niet welkom.
 • De grens tussen Nederland en Duitsland is open, maar er kunnen controles plaatsvinden.
 • De Duitse overheid heeft alle Nederlandse provincies aangemerkt als risicogebied. Ook Duitsland stelt dat je een negatieve test moet hebben bij aankomst of binnen 48 uur na aankomst en 10 dagen in quarantaine moet wanneer je het land bezoekt vanuit Nederland (eventueel kun je dit verkorten wanneer je op dag 5 een negatieve test kunt laten zien) en daarnaast dien je je digitaal aan te melden via deze link >  Dit geldt niet voor mensen die op doorreis zijn.
 • Tot half februari is Duitsland in lockdown. Niet-essentiële winkels (ook kappers) zijn tot 14 februari gesloten.
 • In onder andere winkels en het openbaar vervoer geldt een mondkapjesplicht. Ook wanneer je tankt in Duitsland, dien je een mondkapje te dragen bij het af rekenen. Sinds 25 januari 2021 dient dit mondkapje een FFP2 of KN95/N95 te zijn. Bij het niet dragen van het juiste masker riskeer je een boete van €150,-
 • Cafés en restaurants zijn sinds 1 november gesloten. Het afhalen van maaltijden is wel toegestaan. Bioscopen, musea, theaters en andere cultuurinrichtingen moeten ook sluiten.
 • Sinds 2 november zijn toeristische overnachtingen in Duitse hotels niet meer toegestaan
 • De volgende maatregelen gelden: minimaal contact, afstand van 1,5 meter, in het openbaar verschilt de maximaal aantal personen die niet tot het eigen huishouden behoort per Bundesland. Groepen mensen zijn niet toegestaan. Alle bedrijven moeten hygiënemaatregelen nemen.
Hallenberg Sauerland

Coronavirus in Frankrijk (update 22 januari) 

De Franse Alpen, een prachtige bestemming voor jouw bergvakantie in Frankrijk. Het meer van Annecy, de Mont Blanc, het nationaal park Ecríns, stuk voor stuk mooie bestemmingen. Frankrijk biedt alle informatie omtrent Corona aan op de site van de Franse regering.

 • Reisadvies: het Nederlandse reisadvies voor Frankrijk is opgeschaald naar code oranje, wat betekent dat alleen noodzakelijke reizen zijn toegestaan. Er zijn geen departementen die zijn uitgezonderd van dit advies. Kijk voor het volledige reisadvies op Nederlandwereldwijd.nl. Na een verblijf in een van de oranje gebieden dien je bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine te gaan.
 • Wanneer je van of naar Frankrijk reist dien je een dokument in te vullen en bij je te dragen en tevens een verklaring op je erewoord te hebben dat je geen coronaklachten hebt of positief bent getest. Vanaf 24 januari dien je een negatieve PCR test te kunnen overleggen die niet ouder is dan 72 uur.
 • In Frankrijk is het verplicht om één meter afstand te houden tot andere personen die niet tot jouw huishouden behoren.
 • De plicht voor het dragen van mondkapjes is sinds 20 juli aangescherpt. Mondkapjes draag je sowieso waar 1 meter afstand niet gehouden kan worden. Daarnaast ook in alle afgesloten publieke ruimtes, zoals bijvoorbeeld het OV, musea, hotels, restaurants, bibliotheken, vliegvelden, berghutten, winkels en supermarkten. Wie dit niet doet, riskeert een boete van 135 euro.
 • Vanaf 30 oktober zijn restaurants en cafés gesloten.
 • Hotels, pensions, appartementen, campings en overige vakantieverblijven zijn open. Reserveren is verplicht. Informeer bij de accommodatie naar de regels omtrent zwembaden, sanitair en andere gemeenschappelijke voorzieningen.
 • Markten en winkels zijn geopend, met veiligheidsregels (mondkapje, maximum aantal bezoekers, eenrichtingsverkeer).
 • Niet essentiële winkels, zoals kledingzaken en kappers, zijn open met extra voorzorgsmaatregelen.
 • Er geldt in het hele land een avondklok van 18.00 uur tot 06.00 uur.
 • Skigebieden zijn in ieder geval tot en met februari gesloten, de kans dat ze daarna opengaan is klein.

Coronavirus in Zwitserland (update 14 januari)

Zwitserland, het land van de Matterhorn, de Jungfrau Region, kaasfondue en Zwitserse chocolade. Wellicht heb je onze Zwitserland Zomer Toer al voorbij zien komen? Miranda, Mike en Sebi bezochten afgelopen zomer vier bestemmingen in Zwitserland. Van deze bestemmingen maakten ze prachtige video's. Alle maatregelen tegen Corona vind je bij het Zwitserse Ministerie van Gezondheid

 • Reisadvies: per 28 september geldt kleurcode oranje (alleen noodzakelijke reizen) voor heel Zwitserland.
 • Wie Zwitserland vanaf 15 januari 2021 in reist, moet verplicht 10 dagen in quarantaine. Een negatieve coronatest heft de quarantaineplicht niet op en verkort ook de duur van de quarantaineplicht niet.
 • Er geldt in Oostenrijk een mondkapjesplicht op veel plaatsen zoals onder andere in supermarkten, in het openbaar vervoer en in bergliften. Ook in op sommige plekken buiten, zoals centra van steden en dorpen kan een mondkapjesplicht gelden.
 • Er geldt een afstandsregel van 1,5 meter tot andere personen.
 • Bijeenkomsten tot maximaal 5 personen buiten zijn toegestaan. Binnenshuis mogen ook maximaal 5 personen samenkomen, maar de overheid adviseert hierbij maximaal twee huishoudens.
 • Van 22 december tot en met eind februari zijn alle restaurants en bars in Zwitserland gesloten. Ook musea, bibliotheken en sportbedrijven zijn dicht. Voor winkels geldt een strict aantal mensen dat naar binnen mag. Vanaf 18 januari zijn alleen winkels met eerste levenbehoeften geopend, overige winkels zijn gesloten.
 • Hotels en accommodaties voor toeristen mogen open in Zwitserland met strikte hygiënemaatregelen.
 • Bergliften mogen draaien en ook skigebieden kunnen open in Zwitserland. Hier gelden dezelfde hygiëne- en afstandregels als in het openbaar vervoer. In dichte liften, zoals gondels, wordt maximaal 2/3 van het normale aantal mensen toegelaten. Kantons beslissen zelf of skigebieden daadwerkelijk open zijn. In de kantons Zürich, St. Gallen, Luzern, Schwyz, Nidwalden, Obwalden, Zug, Appenzell Innerrhoden en Uri zijn de skigebieden dicht. In Wallis, Bern en Graubünden zijn de skigebieden vooralsnog gewoon geopend.
 • De verschillende kantons in Zwitserland kunnen sommige regels versoepelen wanneer de aantallen dit toelaten of strenger maken indien dit nodig is. Kijk dus altijd goed naar de regels die in het kanton gelden waar jij heen wilt gaan.
Ramen openslaan Zwitserland

Coronavirus in Tsjechië (Update 24 september)

Ben jij wel eens op vakantie in Tsjechië geweest? Het is zeer de moeite waard! Rustig, goed betaalbaar en prachtige natuur. Vind alle informatie over Corona in Tsjechië op de website van het Tsjechische ministerie van gezondheid

 • Reisadvies: het reisadvies van Tsjechië staat op oranje, waardoor alleen noodzakelijke reizen zijn toegestaan. Na een verblijf in Tsjechië dien je bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine te gaan.
 • De horeca is open, net zoals, hotels, campings, zwembaden, attracties, bioscopen en bezienswaardigheden.
 • Mondkapjes zijn verplicht in gezondheidsinstellingen, in alle binnenruimtes (behalve thuis), in het openbaar vervoer, in taxi's en in auto's (mits je tot hetzelfde huishouden behoort). Ook dien je een mondkapje te dragen waar de afstand niet gewaarborgd kan worden. Dit geldt voor iedereen boven de 2 jaar.
 • Restaurants zijn open, behalve tussen 00.00 uur en 08.00 uur.
 • Evenementen zijn toegestaan. Buiten zijn maximaal 1000 gasten toegestaan en binnen 500.
 • Ook wordt in Tsjechië aangeraden om 2 meter afstand met elkaar te houden. In musea en galeries is dit verplicht. Restaurants zijn tot 23.00 uur open, de terrassen hebben latere sluitingstijden.

Zomervakantie tips