Zomervakantie Zwitserland 2021: regels en advies omtrent corona

Zomervakantie Zwitserland 2021: regels en advies omtrent corona

7 juni 2021

door Miranda in Nieuws

Plannen voor een zomervakantie in Zwitserland? In dit artikel lees je het nieuws omtrent corona in Zwitserland en de mogelijkheid om op vakantie naar het land te gaan. Wanneer er veranderingen zijn in de regels vanuit onze regering of die ter plaatse, lees je het hier. Middels de datum bovenaan dit blog kun je zien wanneer we de laatste update(s) hebben geplaatst. Op die manier hopen we je altijd op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen omtrent corona en de mogelijkheid om naar dit Alpenland op vakantie te gaan. Op dit moment staat het reisadvies voor Zwitserland wegens corona op oranje, wat betekent dat alleen noodzakelijke reizen zijn toegestaan. Een vakantie valt hier niet onder. Ook Zwitserland heeft op dit moment regels ingesteld voor reizigers vanuit Nederland. Zo dien je een negatieve coronatest te tonen wanneer je het land binnenkomt en moet je tien dagen in quarantaine, welke eventueel te verkorten is tot zeven dagen na het tonen van opnieuw een negatieve test. De quarantaine geldt overigens niet voor personen die gevaccineerd of genezen zijn van corona. Lees hieronder alles over corona in Zwitserland.

Negatief reisadvies Zwitserland wegens corona

Op dit moment zijn er voor Zwitserland reisbeperkingen van kracht als gevolg van het coronavirus. Het reisadvies voor Zwitserland vanuit onze regering staat op code oranje wat betekent dat alleen noodzakelijke reizen zijn toegestaan, vakantie en familiebezoek horen daar niet bij. Reis je toch naar Zwitserland tijdens deze coronacrisis, dan dien je bij terugkomst in Nederland tien dagen in quarantaine te gaan. Je kunt deze quarantaine verkorten door op de vijfde dag een coronatest te doen. Indien deze negatief is wordt de quarantaine beëindigd. De Zwitserse overheid werkt met een lijst waarop risicolanden staan vermeld. Ligt het verschil met Zwitserland qua aantal coronabesmettingen hoger dan 60 op 100.000 inwoners per 14 dagen, dan gelden er inreisregels. Op dit moment staat Nederland als risicoland vermeld. Dit betekent dat je bij binnenkomst in het land een negatieve coronatest (niet ouder dan 72 uur) moet overleggen en daarna volgen tien dagen quarantaine. Deze periode is eventueel te verkorten tot zeven dagen, wanneer je nogmaals een negatieve test kunt tonen. De verplichte quarantaine geldt niet voor mensen die reeds gevaccineerd zijn of de afgelopen zes maanden genezen zijn van corona. Daarnaast dien je je aan te melden bij de autoriteiten van het kanton waar je verblijft en dien je een formulier in te vullen wanneer je het land binnen reist, het inreisformulier voor Zwitserland vind je hier >.

zomervakantie zwitserland corona situatie

Dekking reisverzekering en het coronavirus

Wil je toch naar Zwitserland afreizen, check voor vertrek ook even je reisverzekering. Hoe gaan zij om met een oranje reisadvies en corona in Zwitserland? Bij code oranje zeggen veel reisverzekeringen dat ze schade als gevolg van corona niet dekken. Volgens het verbond van verzekeringen dekken alle reisverzekeringen sowieso bij code geel. 

Algemene coronaregels in Zwitserland

Zwitserland heeft algemene coronaregels die voor het hele land gelden, maar binnen de kantons kunnen extra maatregelen gelden. Bekijk daarom vooraf altijd de regels voor het kanton waar je heen wilt gaan. De volgende coronaregels gelden in heel Zwitserland:

 • Afstand houden: je dient anderhalve meter afstand te houden tot personen die niet tot jouw huishouden behoren.
 • Thuisblijven als je ziek bent: net als in Nederland, dien je thuis/binnen te blijven als je griep- en/of verkoudheidsverschijnselen hebt. Bij coronaverschijnselen dien je je te laten testen en ook wordt er een contactonderzoek ingesteld.
 • Vermijd aanraken: vermijd contact met anderen waarmee je niet samenwoont. Schud geen handen of omarm geen mensen uit een ander huishouden.
 • Hygiëne: nies of hoest in je elleboog of gebruik een papieren zakdoekje die je daarna direct weggooit. Vermijd het aanraken van gezicht, met name je ogen, mond en neus. Was regelmatig, minimaal bij thuiskomst en voor het bereiden van eten, grondig je handen met zeep. Gebruik bij voorkeur papier om je handen te drogen. Verder wordt aangeraden geen ringen te dragen of deze af te doen wanneer je je handen wast.
 • Mondkapjes: de Zwitserse overheid vraagt een mondkapje te dragen overal waar anderhalve meter afstand houden niet lukt. Sowieso is het in het openbaar vervoer, winkels en bergliften verplicht. Ook in voetgangerszones van enkele dorpen en steden is het dragen van een mondkapje buiten verplicht. Er staat aangegeven waar een mondkapjesplicht geldt. Mondkapjes dienen mond en neus goed te bedekken en hoeven niet medisch te zijn. Zelfgemaakte mondkapjes voldoen ook.
 • Samenkomsten: sinds 31 mei geldt voor privébijeenkomsten: 30 personen binnen en 50 personen buiten.
 • Evenementen: mogen buiten plaatsvinden met maximaal 300 personen, binnen 100 personen. Hierbij geldt een capaciteit van maximaal 1/2 van de totale ruimte.

Reizen naar, in en door Zwitserland 

 • Reisadvies: code oranje, ‘alleen noodzakelijke reizen’ is voor heel Zwitserland wegens corona van kracht. Dit betekent dat je voorlopig niet naar Zwitserland kunt voor een vakantie. Wanneer je wel naar Zwitserland gaat, dien je bij terugkomst in Nederland tien dagen in quarantaine te gaan. Je kunt deze quarantaine verkorten door op de vijfde dag een coronatest te doen. Indien deze negatief is wordt de quarantaine beëindigd. Ook Zwitserland verlangt dat je bij aankomst tien dagen in quarantaine gaat. Deze tien dagen zijn eventueel te verkorten tot zeven dagen bij een negatieve coronatest. Wanneer je Zwitserland binnen reist dien je een negatieve coronatest die niet ouder is dan 72 uur te kunnen overleggen. Daarnaast dien je je aan te melden bij de autoriteiten van het kanton waar je verblijft en moet je een formulier invullen: het inreisformulier voor Zwitserland vind je hier > De verplichte quarantaine geldt niet voor mensen die reeds gevaccineerd zijn of de afgelopen zes maanden genezen zijn van corona.
 • Grenscontrole: er kunnen grenscontroles plaatsvinden bij de Zwitserse grenzen.
 • Doorreis: je kunt vrij door Zwitserland reizen. Het inreisformulier hoeft niet ingevuld te worden wanneer je direct doorreist naar een ander land. Ook kun je door Duitsland reizen om in Zwitserland te komen, maar je mag er in de meeste deelstaten niet overnachten. Binnen 24 uur dien je Duitsland weer te verlaten.
 • Openbaar vervoer: gebruik maken van bus, tram, trein, boot en vliegtuig is toegestaan. Het dragen van een mondkapje is verplicht.
Reizen door Zwitserland

De coronaregels in winkels in Zwitserland

 • In Zwitserland mogen alle winkels open.
 • In winkels wordt gevraagd de anderhalve meter afstand te bewaren en een mondkapje dragen is verplicht.
 • Er is een maximaal aantal klanten per winkel ingesteld.
 • Bij de ingang van bijvoorbeeld supermarkten is het mogelijk handen te desinfecteren.

Horeca in Zwitserland en het coronavirus

 • Sinds 31 mei mogen restaurants en bars ook binnen weer open.
 • Het dragen van een mondkapje is verplicht, tenzij je aan tafel zit.
 • Er mogen maximaal vier personen aan een tafel zitten binnen, buiten kunnen dit zes personen zijn.
 • Je dient altijd je contactgegevens achter te laten indien je te gast bent in de horeca.
corona regels Zwitserland

Accommodaties in Zwitserland

 • Hotels, pensions, appartementen en overige vakantieverblijven mogen open in Zwitserland ondanks corona. Er gelden duidelijke (hygiëne)regels voor toeristische accommodaties.
 • Op plaatsen waar anderhalve meter afstand houden niet mogelijk is (bijvoorbeeld bij de receptie), hangen plexiglas wanden of is het dragen van mondkapjes verplicht.
 • Er bestaat een maximaal aantal gasten per accommodatie, wat wordt aangegeven bij de ingang.
 • Gastengroepen die samen reizen, mogen een kamer of appartement delen zonder de anderhalve meter afstand. Hierbij wordt geen onderscheid gemaakt of iemand tot hetzelfde huishouden behoort.
 • Gasten die elkaar niet kennen en in een gemeenschappelijke slaapzaal overnachten, dienen anderhalve meter afstand tot elkaar te bewaren.
 • Bij binnenkomst is er vaak de mogelijkheid om handen te wassen of te desinfecteren en men vraagt de gasten dit altijd en regelmatig te doen.
 • Campings en openbare toiletgebouwen zijn geopend, informeer voor de zekerheid bij de camping zelf naar alle maatregelen. Bekijk hier campings in Zwitserland >

OV in Zwitserland

 • Het openbaar vervoer rijdt volgens dienstregeling in Zwitserland. In de trein, de bus en/of de boot is het dragen van een mondkapje verplicht.

Regels omtrent corona bij de bergliften in Zwitserland

 • Kantons mogen beslissen of bergliften open mogen, zij het met extra maatregelen en hygiënevoorschriften. In de meeste kantons draaien de liften op dit moment gewoon.
 • In gesloten liften zoals gondels, mag maximaal 2/3 van de capaciteit gebruikt worden.
 • Koop bij voorkeur vooraf online je liftticket.
 • Check vooraf de openingstijden en regels van de lift die je wilt gebruiken.
Zwitserland huidige corona situatie

Overige faciliteiten in Zwitserland

 • Zwembaden en wellness: de zwembaden en wellnesscentra in Zwitserland zijn open, alleen de binnenruimtes van belevenis- en vrijetijdszwembaden zijn gesloten.
 • Speeltuinen: zijn geopend.
 • Attractieparken en dierentuinen: zijn geopend, maar met regels omtrent maximum aantal bezoekers. Kijk vooraf op de website van het te bezoeken park of ze daadwerkelijk open zijn en welke regels er gelden.
 • Musea: zijn geopend, maar met regels en maximum aantal bezoekers.

Een reis in Zwitserland boeken? Bekijk dan bijvoorbeeld het aanbod van Alpenreizen, Bergsportreizen en SNP

Officiële kanalen Zwitserse en Nederlandse overheid

Middels deze pagina proberen we je zo goed mogelijk op de hoogte te houden van de actuele regels/maatregelen en het advies omtrent een zomervakantie in Zwitserland in 2021. Dit artikel is met de grootste zorg samengesteld. Indebergen.nl kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor eventuele fouten of onjuistheden. Het officiële reisadvies vind je op Nederlandwereldwijd.nl. Het Ministerie van Gezondheid van Zwitserland biedt allerlei informatie omtrent corona, welke geldt voor het heel Zwitserland. Ook het toerismebureau heeft een overzichtspagina van corona in Zwitserland, evenals de diverse kantons: corona in Wallis, corona in Berner Oberland, corona in Ticino. Zie je een fout, heb je een vraag of hebben we een update gemist? Mail dan naar [email protected]  

Zomervakantie tips