Zomervakantie Zwitserland 2021: regels en advies omtrent corona

Zomervakantie Zwitserland 2021: regels en advies omtrent corona

9 september 2021

door Miranda in Nieuws

Plannen voor een zomervakantie in Zwitserland? In dit artikel lees je het nieuws omtrent corona in Zwitserland en de mogelijkheid om op vakantie naar het land te gaan. Wanneer er veranderingen zijn in de regels vanuit onze regering of die ter plaatse, lees je het hier. Middels de datum bovenaan dit blog kun je zien wanneer we de laatste update(s) hebben geplaatst. Op die manier hopen we je altijd op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen omtrent corona en de mogelijkheid om naar dit Alpenland op vakantie te gaan. Op dit moment staat het reisadvies voor Zwitserland wegens corona op geel, wat betekent dat reizen zijn toegestaan met de inachtneming van de eventuele veiligheidsrisico's en inreisbeperkingen. Sinds 26 juni zijn de inreisregels voor Zwitserland versoepeld en kun je zonder coronatest of quarantaine naar Zwitserland. Mits je per vliegtuig reist en nog niet gevaccineerd bent, dan is een test wel verplicht. Per 13 september wordt de 3G-regel ingevoerd op veel plaatsen, waaronder de horeca. Dit betekent dit je gevaccineerd, getest of genezen moet zijn. Lees hieronder alles over corona in Zwitserland.

Reisadvies Zwitserland op geel

Op dit moment zijn er voor Zwitserland geen reisbeperkingen meer van kracht als gevolg van het coronavirus. Het reisadvies voor Zwitserland vanuit onze regering staat op code geel wat betekent dat reizen zijn toegestaan en dat je bij terugkomst in Nederland geen negatieve test hoeft te laten zien en ook niet in quarantaine hoeft. De Zwitserse overheid heeft haar inreisregels sinds 26 juni versoepeld. Je mag nu zonder quarantaine of coronatest het land inreizen. Alleen wanneer je per vliegtuig komt en nog niet gevaccineerd bent, dien je nog een negatieve test te laten zien

Strenge regels bij terugkomst in Nederland sinds 8 augustus

Sinds 8 augustus zijn de regels voor Nederlanders die terugkomen uit een land met geel reisadvies strenger. Wanneer je niet gevaccineerd bent of hersteld van corona, dien je voor je terugreist naar Nederland je te laten testen in Zwitserland. Voor een antigeentest geldt dat dit dan maximaal 24 uur voor terugkomst moet, een PCR-test kan tot 48 uur voor terugkeer in Nederland. Na thuiskomst in Nederland geldt voor iedereen het dringende advies je te laten testen: een zelftest voor voor volledig gevaccineerden of genezen mensen en een test bij de GGD op dag twee en vijf voor mensen die nog niet volledig gevaccineerd zijn of genezen.

zomervakantie zwitserland corona situatie

Dekking reisverzekering en het coronavirus

Wil je naar Zwitserland afreizen, check voor vertrek ook even je reisverzekering. Hoe gaan zij om met de coronasituatie in Zwitserland? Volgens het verbond van verzekeringen dekken alle reisverzekeringen sowieso bij code geel. Bij code oranje zeggen veel reisverzekeringen dat ze schade als gevolg van corona niet dekken.

Corona Check app

Sinds 1 juli werkt de Corona Check app van de overheid internationaal. Dit betekent dat je van je vaccinatiebewijs een QR code kunt maken die internationaal te gebruiken is. Ook kun je een QR code maken van een negatieve testuitslag of een herstelverklaring. Op deze manier kun je ook in het buitenland je 'coronastatus' eenvoudig laten zien. Heb je geen smartpohone, dan kun je de QR code die je op je computer maakt ook uitprinten.

Corona Check app

Algemene coronaregels in Zwitserland

Zwitserland heeft algemene coronaregels die voor het hele land gelden, maar binnen de kantons kunnen extra maatregelen gelden. Bekijk daarom vooraf altijd de regels voor het kanton waar je heen wilt gaan. De volgende coronaregels gelden in heel Zwitserland:

 • Afstand houden: je dient anderhalve meter afstand te houden tot personen die niet tot jouw huishouden behoren.
 • Thuisblijven als je ziek bent: net als in Nederland, dien je thuis/binnen te blijven als je griep- en/of verkoudheidsverschijnselen hebt. Bij coronaverschijnselen dien je je te laten testen en ook wordt er een contactonderzoek ingesteld.
 • Vermijd aanraken: vermijd contact met anderen waarmee je niet samenwoont. Schud geen handen of omarm geen mensen uit een ander huishouden.
 • Hygiëne: nies of hoest in je elleboog of gebruik een papieren zakdoekje die je daarna direct weggooit. Vermijd het aanraken van gezicht, met name je ogen, mond en neus. Was regelmatig, minimaal bij thuiskomst en voor het bereiden van eten, grondig je handen met zeep. Gebruik bij voorkeur papier om je handen te drogen. Verder wordt aangeraden geen ringen te dragen of deze af te doen wanneer je je handen wast.
 • Mondkapjes: de Zwitserse overheid vraagt een mondkapje te dragen - in binnenruimtes - waar anderhalve meter afstand houden niet lukt. Sowieso is het in het openbaar vervoer, winkels en bergliften verplicht. Mondkapjes dienen mond en neus goed te bedekken en hoeven niet medisch te zijn. Zelfgemaakte mondkapjes voldoen ook.
 • Samenkomsten: voor privébijeenkomsten geldt: 30 personen binnen en 50 personen buiten.
 • Evenementen: sinds 26 juni geldt er geen maximum aantal bezoekers wanneer met middels kan een covid certificaat kan aantonen dat men getest, gevaccineerd of genezen is. Voor evenementen zonder dit corona certificaat geldt met verplichte zitplaats 1000 personen, zonder verplichte zitplaats geldt voor buiten 500 personen en binnen 250 personen.
 • 3G-regel: de zogenaamde 3G-regel, is op veel plekken verplicht in Zwitserland sinds 13 september. Dit betekent dat je voor toegang moet kunnen aantonen dat je gevaccineerd, getest of genezen van COVID-19 bent. Alleen onder voorbehoud van deze zogenoemde 3G's heb je toegang tot andere de horeca, vrijetijdsbedrijven, sportcentra, zwembaden, musea, dierentuinen, maar ook bioscopen en theaters. Je kunt deze status aantonen middels de Corona Check app van onze overheid.

Reizen naar, in en door Zwitserland 

 • Reisadvies: code geel is voor heel Zwitserland wegens corona van kracht. Dit betekent dat je naar Zwitserland kunt voor een vakantie, zonder dat je bij thuiskomst in quarantaine hoeft, maar wel zijn de regels sinds 8 augustus strenger worden. Wanneer je niet gevaccineerd bent of hersteld van corona, dien je voor je terugreist naar Nederland je te laten testen in Zwitserland. Voor een antigeentest geldt dat dit dan maximaal 24 uur voor terugkomst moet, een PCR-test kan tot 48 uur voor terugkeer in Nederland. Na thuiskomst in Nederland geldt voor iedereen het dringende advies je te laten testen: een zelftest voor voor volledig gevaccineerden of genezen mensen en een test bij de GGD op dag twee en vijf voor mensen die nog niet volledig gevaccineerd zijn of genezen. Sinds 26 juni zijn de inreisregels vanuit de Zwitserse overheid versoepeld en kun je zonder quarantaine of coronatest het land binnen reizen. Alleen wanneer je per vliegtuig reist en je bent nog niet gevaccineerd, dan heb je nog een negatieve test nodig.
 • Grenscontrole: er kunnen grenscontroles plaatsvinden bij de Zwitserse grenzen.
 • Doorreis: je kunt vrij door Zwitserland reizen. Ook kun je door Duitsland reizen om in Zwitserland te komen.
 • Openbaar vervoer: gebruik maken van bus, tram, trein, boot en vliegtuig is toegestaan. Het dragen van een mondkapje is verplicht.
Reizen door Zwitserland

De coronaregels in winkels in Zwitserland

 • In Zwitserland mogen alle winkels open.
 • In winkels wordt gevraagd de anderhalve meter afstand te bewaren en een mondkapje dragen is verplicht.
 • Bij de ingang van bijvoorbeeld supermarkten is het mogelijk handen te desinfecteren.

Horeca in Zwitserland en het coronavirus

 • Restaurants en bars zijn zowel binnen als buiten geopend.
 • Het dragen van een mondkapje is binnen verplicht, tenzij je aan tafel zit.
 • Er geldt geen maximaal aantal personen per tafel.
 • Je dient - wanneer je binnen plaats neemt - altijd je contactgegevens achter te laten.
 • Voor een bezoek aan de horeca dien je te voldoen aan een van de 3G's (geimpft, getested oder genesen): je moet kunnen laten zien dat je negatief getest, gevaccineerd of genezen bent van COVID-19.
corona regels Zwitserland

Accommodaties in Zwitserland

 • Hotels, pensions, appartementen en overige vakantieverblijven mogen open in Zwitserland ondanks corona. Er gelden duidelijke (hygiëne)regels voor toeristische accommodaties.
 • Op plaatsen waar anderhalve meter afstand houden niet mogelijk is (bijvoorbeeld bij de receptie), hangen plexiglas wanden of is het dragen van mondkapjes verplicht.
 • Gastengroepen die samen reizen, mogen een kamer of appartement delen zonder de anderhalve meter afstand. Hierbij wordt geen onderscheid gemaakt of iemand tot hetzelfde huishouden behoort.
 • Gasten die elkaar niet kennen en in een gemeenschappelijke slaapzaal overnachten, dienen anderhalve meter afstand tot elkaar te bewaren.
 • Bij binnenkomst is er vaak de mogelijkheid om handen te wassen of te desinfecteren en men vraagt de gasten dit altijd en regelmatig te doen.
 • Campings en openbare toiletgebouwen zijn geopend, informeer voor de zekerheid bij de camping zelf naar alle maatregelen. Bekijk hier campings in Zwitserland >

OV in Zwitserland

 • Het openbaar vervoer rijdt volgens dienstregeling in Zwitserland. In de trein, de bus en/of de boot is het dragen van een mondkapje verplicht.

Regels omtrent corona bij de bergliften in Zwitserland

 • Kantons mogen beslissen of bergliften open mogen, zij het met extra maatregelen en hygiënevoorschriften. In de meeste kantons draaien de liften op dit moment gewoon.
 • In gesloten liften zoals gondels, mag maximaal 2/3 van de capaciteit gebruikt worden.
 • Koop bij voorkeur vooraf online je liftticket.
 • Check vooraf de openingstijden en regels van de lift die je wilt gebruiken.
Zwitserland huidige corona situatie

Overige faciliteiten in Zwitserland

 • Zwembaden en wellness: de zwembaden en wellnesscentra in Zwitserland zijn open. Voor toegang dien je te voldoen aan een van de 3-G's (geimpft, getested oder genesen): je moet kunnen laten zien dat je negatief getest, gevaccineerd of genezen bent van COVID-19.
 • Speeltuinen: zijn geopend.
 • Attractieparken en dierentuinen: zijn geopend, maar met regels omtrent maximum aantal bezoekers. Kijk vooraf op de website van het te bezoeken park of ze daadwerkelijk open zijn en welke regels er gelden. Voor toegang moet je sowieso voldoen aan de 3G-regel.
 • Musea: zijn geopend, maar met regels en maximum aantal bezoekers. Je dient voor toegang te kunnen aantonen dat je getest, genezen of gevaccineerd bent.

Een reis in Zwitserland boeken? Bekijk dan bijvoorbeeld het aanbod van Alpenreizen, Bergsportreizen en SNP

Officiële kanalen Zwitserse en Nederlandse overheid

Middels deze pagina proberen we je zo goed mogelijk op de hoogte te houden van de actuele regels/maatregelen en het advies omtrent een zomervakantie in Zwitserland in 2021. Dit artikel is met de grootste zorg samengesteld. Indebergen.nl kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor eventuele fouten of onjuistheden. Het officiële reisadvies vind je op Nederlandwereldwijd.nl. Het Ministerie van Gezondheid van Zwitserland biedt allerlei informatie omtrent corona, welke geldt voor het heel Zwitserland. Ook het toerismebureau heeft een overzichtspagina van corona in Zwitserland, evenals de diverse kantons: corona in Wallis, corona in Berner Oberland, corona in Ticino. Zie je een fout, heb je een vraag of hebben we een update gemist? Mail dan naar [email protected]  

Zomervakantie tips