Zomervakantie Italië 2021: regels en advies omtrent corona

Zomervakantie Italië 2021 alle coronaregels

20 april 2021

door Miranda in Nieuws

Wil jij deze zomervakantie naar bella Italia en ben je benieuwd hoe het nu is met corona in Italië? Lees dan snel verder, want in dit artikel houden we je up to date over het laatste coronanieuws uit Italië en de mogelijkheid om naar het land op vakantie te gaan. Aan de datum boven dit blog kun je zien wanneer de laatste update is doorgevoerd. Op deze manier brengen we je altijd het laatste nieuws omtrent het reisadvies voor Italië en de laatste ontwikkelingen rondom corona in Italië. Op dit moment staat het reisadvies voor op oranje, wat betekent dat alleen noodzakelijke reizen zijn toegestaan. Een vakantie valt hier niet onder. Op dit moment is een groot deel van het land in lockdown, lees hieronder alles over corona in Italië.

Negatief reisadvies Italië wegens corona

Sinds 28 oktober staat het reisadvies voor heel Italië wegens corona op oranje. Dit betekent dat je er alleen heen mag voor noodzakelijke reizen. Indien je toch naar Italië reist, moet je bij thuiskomst in Nederland tien dagen in thuisquarantaine gaan. Deze quarantaine kun je verkorten door op dag vijf een coronatest te ondergaan. Wanneer deze test negatief is, eindigt de quarantaine. Wanneer je Italië binnen reist, dien je een negatieve coronatest te kunnen tonen die maximaal 48 uur oud is. Een andere mogelijkheid is je binnen 48 uur ter plekke te laten testen of om tien dagen in quarantaine te gaan. Daarnaast moet je een zelfverklaring invullen, welke je altijd bij je dient te hebben. Het formulier is hier te downloaden >

Corona Italië regels en reisadvies

Dekking reisverzekering en het coronavirus

Wil je toch naar Italië afreizen, check voor vertrek ook even je reisverzekering. Hoe gaan zij om met een oranje reisadvies en corona in Italië? Bij code oranje zeggen veel reisverzekeringen dat ze schade als gevolg van corona niet dekken. Volgens het verbond van verzekeringen dekken alle reisverzekeringen sowieso bij code geel. 

Algemene coronaregels in Italië

Wegens corona in Italië worden regio's ingedeeld in verschillende kleurcodes met bijbehorende regels. Afhankelijk van het aantal coronabesmettingen krijgt een regio de kleurcode wit, geel, oranje of rood, waarbij de besmettingscijfers voor de rode regio's het hoogst liggen. Voor de kleurcode wit gelden de meest soepele regels en voor de regio's met code rood de strengste regels. De volgende regio's zijn rood op dit moment: Puglia, Sardinië en Val d'Aosta. Voor alle overige regio's geldt code oranje. Voorlopig is het voor Italianen verboden tussen regio's onderling te reizen.

De volgende coronaregels gelden in heel Italië:

 • Afstand houden: het is verplicht om één meter afstand te houden tot personen die niet tot jouw huishouden behoren. Tijdens het sporten geldt twee meter afstand tot anderen.
 • Thuis blijven wanneer je ziek bent: net als in Nederland, dien je thuis/binnen te blijven wanneer je griep- en/of verkoudheidsverschijnselen hebt of wanneer je koorts hebt en je temperatuur boven de 37,5 graden is.
 • Vermijd aanraken: vermijd contact met anderen waarmee je niet samenwoont. Schud geen handen of omarm geen mensen uit een ander huishouden.
 • Hygiëne: nies of hoest in een papieren zakdoekje dat je daarna direct weggooit in de vuilnisbak. Vermijd het aanraken van je gezicht, met name je ogen, mond en neus. Was regelmatig je handen goed met zeep, minimaal 60 seconden.
 • Mondkapjes: in Italië is een mondkapje overal, behalve in het eigen huis, verplicht. Ook in de buitenlucht. De plicht geldt vanaf een leeftijd van zes jaar. Tijdens actieve individuele sporten (contactsporten zijn verboden), is het dragen van een mondkapje niet verplicht. Koop je mondkapje online bij Bever of Bol.com.
 • Avondklok: in heel Italië geldt een avondklok tussen 22.00 uur en 05.00 uur.
 • Publieke evenementen: zijn tot nader order verboden en afgelast.
 • Samenkomsten: zijn verboden in de publieke ruimte, zowel binnen als buiten.

Reizen naar, in en door Italië 

 • Reisadvies: code oranje, ‘alleen noodzakelijke reizen’ is voor heel Italië wegens corona van kracht. Dit betekent dat van en naar Italië reizen momenteel alleen mogelijk is, indien noodzakelijk. Bij aankomst in Italië dien je een negatieve coronatest te kunnen tonen die maximaal 48 uur oud is. Een andere mogelijkheid is je binnen 48 uur ter plekke te laten testen of tien dagen in quarantaine te gaan. Daarnaast moet je een zelfverklaring invullen, welke je altijd bij je dient te hebben. Het formulier is hier te downloaden. Bij terugkeer in Nederland vanuit Italië dien je tien dagen in thuisquarantaine te gaan. Je kunt deze quarantaine verkorten door op de vijfde dag een coronatest te doen. Indien deze negatief is, wordt de quarantaine beëindigt.
 • Grenscontrole: er kunnen grenscontroles plaatsvinden en je dient altijd dit formulier bij je te dragen.
 • Doorreis: reizen tussen regio's in Italië is verboden, zorg er daarom altijd voor dat je kunt aantonen waarnaartoe je onderweg bent. Je kunt door Duitsland, Zwitserland en/of Oostenrijk reizen om in Italië te komen, maar je mag er niet overnachten, je dient direct door te reizen. Ook in deze landen is het belangrijk dat je kunt aantonen waarnaartoe je onderweg bent.
Reizen door Italië

Coronaregels in winkels in Italië

 • In Italië mogen alle winkels in witte, gele en oranje gebieden open. In rode regio's zijn alleen de essentiële winkels geopend.
 • Een mondkapje is in winkels altijd verplicht. Dit geldt voor alle regio's.
 • Het gebruik van plastic handschoenen wordt aangeraden bij het doen van aankopen.

Horeca in Italië en het coronavirus

 • In witte en gele zones mogen bars, restaurants, ijssalons en overige horecagelegenheden open tussen 05.00 uur en 18.00 uur met zeer strenge hygiëneregels. In oranje en rode zones is de horeca gesloten, maar bezorgen en afhalen mag wel.
 • Afhalen en bezorgen is in alle zones mogelijk tot 22.00 uur 's avonds.
 • De regels in de horeca kunnen verschillen per regio. Dit heeft met name betrekking op de hygiëneregels, openingstijden, het aantal mensen/huishoudens per tafel en of men van tevoren dient te reserveren.
 • Ook in de horeca geldt een verplichte afstand van minimaal één meter ten opzichte van anderen. Hierdoor geldt er veelal een maximum op het aantal gasten. In veel restaurants zijn plexiglazen platen geplaatst.
 • Een mondkapje is verplicht wanneer je niet op je stoel zit. Denk hierbij aan binnenkomst en vertrek, maar ook wanneer je tussendoor het toilet bezoekt.
Is de horeca in Italie open?

Accommodaties in Italië

 • Hotels, pensions, appartementen en overige vakantieverblijven mogen open in Italië. De afzonderlijke regio's beslissen over de exacte (hygiëne)regels voor toeristische accommodaties. Echter zijn veel accommodaties momenteel gesloten, omdat Italianen niet tussen regio's onderling mogen reizen en er dus weinig tot geen toerisme mogelijk is.
 • In algemene ruimtes, zoals de receptie, gangen en trappenhuizen, is het dragen van een mondkapje verplicht.
 • Bij binnenkomst is er vaak de mogelijk om handen te wassen of te desinfecteren en men vraagt de gasten dit altijd en regelmatig te doen.
 • De regels omtrent faciliteiten als zwembaden, fitness en wellness verschillen per regio. Informeer vooraf bij de accommodatie wat wel/niet geopend is tijdens je verblijf. Buitenzwembaden zijn soms geopend, binnenzwembaden en wellness blijven vooralsnog gesloten.
 • Campings en toiletgebouwen zijn gedeeltelijk geopend, informeer voor zekerheid bij de camping zelf naar alle maatregelen. Regels als afstand houden en het gebruik van een mondkapje in gemeenschappelijke ruimten zijn van toepassing.

OV in Italië en corona

 • Het openbaar vervoer rijdt in Italië, maar op sommige trajecten minder frequent. In de trein, de bus en/of op de boot is het dragen van een mondkapje verplicht.

Bergliften in Italië nog gesloten wegens corona

 • Bergliften in Italië zijn in ieder geval nog tot en met 6 april gesloten wegens geldende coronamaatregelen.
Lift in Molveno

Overige faciliteiten in Italië

 • Zwembaden: zijn op dit moment gesloten. Evenals wellness- en fitnesscentra.
 • Speeltuinen: geopend.
 • Buitenactiviteiten: zoals fietsen, wandelen, hardlopen en klimmen zijn toegestaan, maar vermijd drukte en houd afstand.
 • Attractieparken en dierentuinen: zijn vooralsnog gesloten.
 • Musea: mogen open in gele zones op weekdagen. Vanaf 27 maart mogen zij ook weer open in het weekend en tijdens feestdagen, mits de kaartjes minimaal een dag van tevoren online zijn gekocht. Er gelden strikte regels en een maximum aantal bezoekers. In oranje en rode zones zijn musea gesloten.
 • Bioscopen en theaters: zijn geopend in gele zones, met een maximale capaciteit van 25% en maximaal 400 bezoekers buiten en 200 bezoekers binnen.

Een vakantie in Italië boeken? Bekijk bijvoorbeeld het aanbod van Alpenreizen, Bergsportreizen en SNP

Officiële kanalen Italiaanse en Nederlandse overheid

Middels deze pagina proberen we je ze goed mogelijk op de hoogte te houden van de actuele regels/maatregelen en het advies omtrent corona en een zomervakantie in Italië in 2021. Het officiële reisadvies vind je op Nederlandwereldwijd.nl. Het Ministerie van Gezondheid van Italië biedt allerlei informatie omtrent Corona, welke geldt voor het hele land. Benieuwd naar de verschillende regio's, lees hier alles over corona in Trentino, corona in Zuid-Tirol, corona in Lombardije, corona in Aosta en corona in Veneto. Dit artikel is met de grootste zorg samengesteld. Indebergen.nl kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor eventuele fouten of onjuistheden. Zie je een fout, heb je een vraag of hebben we een update gemist? Mail dan naar [email protected] 

Zomervakantie tips