Zomervakantie Italië 2021: regels en advies omtrent corona

Zomervakantie Italië 2021 alle coronaregels

27 september 2021

door Miranda in Nieuws

Update 27-9-2021: Dit artikel wordt niet meer geactualiseerd. Het laatste nieuws omtrent corona in Italië lees je hier >

Wil jij deze zomervakantie naar bella Italia en ben je benieuwd hoe het nu is met corona in Italië? Lees dan snel verder, want in dit artikel houden we je up to date over het laatste coronanieuws uit Italië en de mogelijkheid om naar het land op vakantie te gaan. Aan de datum boven dit blog kun je zien wanneer de laatste update is doorgevoerd. Op deze manier brengen we je altijd het laatste nieuws omtrent het reisadvies voor Italië en de laatste ontwikkelingen rondom corona in Italië. Op dit moment staat het reisadvies vanuit onze regering op groen, dit betekent dat een vakantie weer mogelijk is. Het land ook volgens haar eigen regels bijna geheel 'wit' gekleurd, op Sicilië na, wat betekent dat er versoepelingen zijn en het land zich in de laagst mogelijke risicozone bevindt. Lees hieronder alles over corona in Italië.

Reisadvies Italië wegens corona: geel

Sinds 6 augustus staat het reisadvies voor heel Italië wegens corona op geel. De regels voor terugkeer vanuit een land met geel reisadvies zijn sinds 8 augustus strenger. Ook dien je rekening te houden met de regels ter plaatse. Wanneer je Italië binnen reist, dien je (volwassenen en kinderen vanaf zes jaar) een negatieve coronatest (PCR of antigeen) te kunnen tonen die maximaal 48 uur oud is, een herstelbewijs van maximaal zes maanden oud of je volledige vaccinatie dient minimaal 14 dagen geleden te zijn. Daarnaast dien je dit het dPLF formulier in te vullen > Voor Sicilië geldt dat je bij aankomst sowieso een test moet doen, ook wanneer je reeds gevaccineerd of getest bent. Deze maatregel geldt vooralsnog tot eind september.

Strenge regels bij terugkomst in Nederland sinds 8 augustus

Sinds 8 augustus zijn de regels voor Nederlanders die terugkomen uit een land met geel reisadvies strenger geworden. Wanneer je niet gevaccineerd bent of hersteld van corona, dien je voor je terugreist naar Nederland je te laten testen in Italië. Voor een antigeentest geldt dat dit dan maximaal 24 uur voor terugkomst moet, een PCR-test kan tot 48 uur voor terugkeer in Nederland. Na thuiskomst in Nederland geldt voor iedereen het dringende advies je te laten testen: een zelftest voor voor volledig gevaccineerden of genezen mensen en een test bij de GGD op dag twee en vijf voor mensen die nog niet volledig gevaccineerd zijn of genezen.

Corona Italië regels en reisadvies

Dekking reisverzekering en het coronavirus

Wil je naar Italië afreizen, check dan voor vertrek even je reisverzekering. Hoe gaan zij om met een geel of oranje reisadvies wegens het coronavirus? Bij code oranje zeggen veel reisverzekeringen dat ze schade als gevolg van corona niet dekken. Volgens het verbond van verzekeringen dekken alle reisverzekeringen sowieso bij code geel. 

Corona Check app

Sinds 1 juli werkt de Corona Check app van de overheid internationaal. Dit betekent dat je van je vaccinatiebewijs een QR code kunt maken die internationaal te gebruiken is. Ook kun je een QR code maken van een negatieve testuitslag of een herstelverklaring. Op deze manier kun je ook in het buitenland je 'coronastatus' eenvoudig laten zien. Heb je geen smartpohone, dan kun je de QR code die je op je computer maakt ook uitprinten.

Corona Check app

Algemene coronaregels in Italië

Wegens corona in Italië worden de regio's door de Italiaanse overheid ingedeeld in verschillende kleurcodes met bijbehorende regels. Afhankelijk van het aantal coronabesmettingen krijgt een regio de kleurcode wit, geel, oranje of rood, waarbij de besmettingscijfers voor de rode regio's het hoogst liggen. Voor de kleurcode wit gelden de meest soepele regels en voor de regio's met code rood de strengste regels. Sinds 28 juni is bijna heel het land wit. Alleen Sicilië heeft kleurcode geel. Er zijn geen rode of oranje zones meer, wel zijn er enkele oranje gemeentes in het land. 

De volgende coronaregels gelden in heel Italië:

 • Afstand houden: het is verplicht om één meter afstand te houden tot personen die niet tot jouw huishouden behoren. Tijdens het sporten geldt twee meter afstand tot anderen.
 • Thuis blijven wanneer je ziek bent: net als in Nederland, dien je thuis/binnen te blijven wanneer je griep- en/of verkoudheidsverschijnselen hebt of wanneer je koorts hebt en je temperatuur boven de 37,5 graden is.
 • Vermijd aanraken: vermijd contact met anderen waarmee je niet samenwoont. Schud geen handen of omarm geen mensen uit een ander huishouden.
 • Hygiëne: nies of hoest in een papieren zakdoekje dat je daarna direct weggooit in de vuilnisbak. Vermijd het aanraken van je gezicht, met name je ogen, mond en neus. Was regelmatig je handen goed met zeep, minimaal 60 seconden.
 • Mondkapjes: in Italië is een mondkapje overal binnen, zoals in winkels en het OV, verplicht. In de buitenlucht is dit niet nodig wanneer afstand houden mogelijk is, maar je bent wel verplicht altijd een mondkapje bij je te hebben. De plicht geldt vanaf een leeftijd van zes jaar. Koop je mondkapje online bij Bever of Bol.com. In Zuid-Tirol geldt dat dit een FFP2-mondkapje moet zijn.
 • Avondklok: sinds 21 juni is er geen avondklok meer in Italië
 • Publieke evenementen: zijn sinds 1 juli weer toegestaan. Vanaf 6 augustus geldt dat je voor evenementen middels een coronabewijs moet kunnen aantonen dat je getest, genezen of gevaccineerd bent.
 • Samenkomsten: In witte zones gelden er geen specifieke regels.
 • Evenementen: sinds 1 juni (buiten) en sinds 1 juli (binnen) zijn sportevenementen met publiek weer mogelijk met een maximale capaciteit van 25%, niet meer dan 1000 toeschouwers buiten en niet meer dan 500 binnen. Sinds 15 juni zijn feesten en religieuze of burgerlijke plechtigheden weer mogelijk, zowel buiten als binnen, op voorwaarde dat alle deelnemers een 'groene pas' hebben.
 • Coronabewijs: sinds 6 augustus heb je op meerdere plekken in Italië (o.a. horeca, zwembaden, bioscopen en musea) een bewijs nodig dat je gevaccineerd, genezen of getest bent voor corona. Dit kun je aantonen via de Corona Check App. Een vaccinatie is geldig vanaf één prik en een test mag maximaal 48 uur oud zijn. Voor kinderen onder de twaalf jaar geldt deze regel niet.

Reizen naar, in en door Italië 

 • Reisadvies: sinds 6 augustus is het reisadvies voor Italië vanuit onze regering weer geel. Dit betekent dat een vakantie weer mogelijk is, maar je dient wel rekening te houden met veiligheidsrisico's en de regels ter plaatse. Bij aankomst in Italië dien je een negatieve coronatest (PCR of antigeen) te kunnen tonen die maximaal 48 uur oud is. Dit geldt voor kinderen en volwassenen vanaf zes jaar. Je hoeft geen negatieve test te laten zien wanneer je minimaal 14 dagen geleden volledig gevaccineerd bent. Daarnaast dien je dit het dPLF formulier in te vullen > Vanaf 8 augustus worden de regels voor Nederlanders die terugkomen uit een land met geel reisadvies strenger. Wanneer je niet gevaccineerd bent of hersteld van corona, dien je voor je terugreist naar Nederland je te laten testen in Italië. Voor een antigeentest geldt dat dit dan maximaal 24 uur voor terugkomst moet, een PCR-test kan tot 48 uur voor terugkeer in Nederland. Na thuiskomst in Nederland geldt voor iedereen het dringende advies je te laten testen: een zelftest voor voor volledig gevaccineerden of genezen mensen en een test bij de GGD op dag twee en vijf voor mensen die nog niet volledig gevaccineerd zijn of genezen.
 • Grenscontrole: er kunnen grenscontroles plaatsvinden.
 • Doorreis: reizen tussen gele en witte regio's in Italië is mogelijk zonder beperkingen. Je kunt door Duitsland, Zwitserland en/of Oostenrijk reizen om in Italië te komen. Overnachten in Oostenrijk kan, maar bij het inchecken in je accommodatie dien je te voldoen aan de plaatselijk 3G-regel (gevaccineerd, getest of genezen). Let wel op dat je coronatest dan nog geldig is voor je Italië binnen reist. In Duitsland kun je niet in alle deelstaten overnachten. In dit overzicht (Duitstalig) kun je zien wat wel en niet mogelijk is per deelstaat op het gebied van toerisme > Het is altijd aan te raden een reservering van vakantie mee te nemen, zodat je kunt aantonen waar naartoe je op weg bent.
Reizen door Italië

Coronaregels in winkels in Italië

 • In Italië mogen alle winkels in witte, gele en oranje gebieden open.
 • Een mondkapje is in winkels altijd verplicht. Dit geldt voor alle regio's.
 • Het gebruik van plastic handschoenen wordt aangeraden bij het doen van aankopen.

Horeca in Italië en het coronavirus

 • In witte en gele zones mogen bars, restaurants, ijssalons en overige horecagelegenheden open. Sinds 1 juni mag ook de horeca binnen weer open, waarbij een maximum van vier personen per tafel geldt (tenzij eigen huishouden).
 • De regels in de horeca kunnen verschillen per regio. Dit heeft met name betrekking op de hygiëneregels en openingstijden.
 • Ook in de horeca geldt een verplichte afstand van minimaal één meter ten opzichte van anderen. Hierdoor geldt er veelal een maximum op het aantal gasten. In veel restaurants zijn plexiglazen platen geplaatst.
 • Een mondkapje is verplicht wanneer je niet op je stoel zit. Denk hierbij aan binnenkomst en vertrek, maar ook wanneer je tussendoor het toilet bezoekt.
 • Sinds 6 augustus geldt dat wanneer je binnen wilt plaatsnemen in de horeca je middels een coronabewijs moet kunnen aantonen dat je getest, genezen of gevaccineerd bent. Dit kan met de Corona Check app van de Nederlandse overheid.
Is de horeca in Italie open?

Accommodaties in Italië

 • Hotels, pensions, appartementen en overige vakantieverblijven mogen open in Italië. De afzonderlijke regio's beslissen over de exacte (hygiëne)regels voor toeristische accommodaties.
 • In algemene ruimtes, zoals de receptie, gangen en trappenhuizen, is het dragen van een mondkapje verplicht.
 • Bij binnenkomst is er vaak de mogelijk om handen te wassen of te desinfecteren en men vraagt de gasten dit altijd en regelmatig te doen.
 • De regels omtrent faciliteiten als zwembaden, fitness en wellness kunnen verschillen per regio. Informeer vooraf bij de accommodatie wat wel/niet geopend is tijdens je verblijf.
 • Campings en toiletgebouwen zijn geopend, informeer voor zekerheid bij de camping zelf naar alle maatregelen. Regels als afstand houden en het gebruik van een mondkapje in gemeenschappelijke ruimten zijn van toepassing.

OV in Italië en corona

 • Het openbaar vervoer rijdt in Italië, maar op sommige trajecten minder frequent. In de trein, de bus en/of op de boot is het dragen van een mondkapje verplicht.

Bergliften in Italië en corona

 • Bergliften in Italië mogen weer open.
 • Het gebruik van een mondkapje in de lift is verplicht.
 • Check vooraf de openingstijden en regels van de lift die je wilt gebruiken.
Lift in Molveno

Overige faciliteiten in Italië

 • Zwembaden: zijn op dit moment open, evenals wellness- en fitnesscentra. Wel gelden er strenge hygiëne- en gedragsregels. Sinds 6 augustus geldt dat wanneer je gebruik wilt maken van het zwembad, je middels een coronabewijs moet kunnen aantonen dat je getest, genezen of gevaccineerd bent.
 • Speeltuinen: geopend.
 • Buitenactiviteiten: zoals fietsen, wandelen, hardlopen en klimmen zijn toegestaan, maar vermijd drukte en houd afstand.
 • Attractieparken en dierentuinen: zijn sinds 15 juni weer open.
 • Musea: zijn open. Er gelden strikte regels en een maximum aantal bezoekers. Sinds 6 augustus geldt dat wanneer je naar een museum wilt, je middels een coronabewijs moet kunnen aantonen dat je getest, genezen of gevaccineerd bent.
 • Bioscopen en theaters: zijn geopend in gele zones, met een maximale capaciteit van 50% en maximaal 400 bezoekers buiten, 500 bezoekers binnen en 1000 bezoekers buiten. Sinds 6 augustus geldt dat je voor bioscoop- of theaterbezoek je middels een coronabewijs moet kunnen aantonen dat je getest, genezen of gevaccineerd bent.

Een vakantie in Italië boeken? Bekijk bijvoorbeeld het aanbod van Alpenreizen, Bergsportreizen en SNP

Officiële kanalen Italiaanse en Nederlandse overheid

Middels deze pagina proberen we je ze goed mogelijk op de hoogte te houden van de actuele regels/maatregelen en het advies omtrent corona en een zomervakantie in Italië in 2021. Het officiële reisadvies vind je op Nederlandwereldwijd.nl. Het Ministerie van Gezondheid van Italië biedt allerlei informatie omtrent Corona, welke geldt voor het hele land. Benieuwd naar de verschillende regio's, lees hier alles over corona in Trentino, corona in Zuid-Tirol, corona in Lombardije, corona in Aosta en corona in Veneto. Dit artikel is met de grootste zorg samengesteld. Indebergen.nl kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor eventuele fouten of onjuistheden. Zie je een fout, heb je een vraag of hebben we een update gemist? Mail dan naar [email protected] 

Zomervakantie tips