Skip to navigation Skip to main content

Zomervakantie Italië 2022: regels en advies omtrent corona

53225 - Zomervakantie Italië 2021: regels en advies omtrent corona

Wil jij deze zomervakantie naar Italië en ben je benieuwd hoe het nu is met corona? Lees dan snel verder, want in dit artikel houden we je up to date over het laatste coronanieuws uit Italië en de mogelijkheid om naar het land op vakantie te gaan. Aan de datum boven dit blog kun je zien wanneer de laatste update is doorgevoerd. Op deze manier brengen we je altijd het laatste nieuws omtrent het reisadvies voor Italië en de laatste ontwikkelingen rondom corona in Italië.

Reisadvies Italië wegens corona: groen

Het reisadvies voor heel Italië staat op groen. Dit betekent dat een vakantie in Italië mogelijk is en dat de veiligheidsrisico's vergelijkbaar zijn met Nederland. Er is geen coronabewijs meer nodig voor reizen naar Italië.

Riva bij het Gardameer
© Spalder Media Group

Corona Check app

Sinds 1 juli 2021 werkt de Corona Check app van de overheid internationaal. Dit betekent dat je van je vaccinatiebewijs een QR code kunt maken die internationaal te gebruiken is. Ook kun je een QR code maken van een negatieve testuitslag of een herstelverklaring. Op deze manier kun je ook in het buitenland je 'coronastatus' eenvoudig laten zien. Heb je geen smartphone, dan kun je de QR code die je op je computer maakt ook uitprinten. Op dit moment hoef je nergens in Italië je QR code te laten zien voor toegang.

53225 -

Algemene coronaregels in Italië

Wegens corona in Italië worden de regio's door de Italiaanse overheid ingedeeld in verschillende kleurcodes met bijbehorende regels. Afhankelijk van het aantal coronabesmettingen krijgt een regio de kleurcode wit, geel, oranje of rood, waarbij de besmettingscijfers voor de rode regio's het hoogst liggen. Voor de kleurcode wit gelden de meest soepele regels en voor de regio's met code rood de strengste regels. Op dit moment geldt voor heel Italië de kleurcode wit.

De volgende coronaregels gelden in heel Italië:

 • Thuis blijven wanneer je ziek bent: net als in Nederland, dien je thuis/binnen te blijven wanneer je griep- en/of verkoudheidsverschijnselen hebt of wanneer je koorts hebt en je temperatuur boven de 37,5 graden is.
 • Mondkapjes: tot minimaal 30 september 2022 is het verplicht om een FFP-2 mondkapje te dragen op interregionale veerboten, in interregionale treinen (High Speed, Intercity, Intercity Night en interregionale treinen), bussen (die rijden tussen meer dan 2 regio's), toeristenbussen met chauffeur en openbaar vervoer. Koop je mondkapje online bij Bever of Bol.com.

Reizen naar, in en door Italië

 • Reisadvies: het reisadvies voor Italië staat op groen. Er is geen coronabewijs meer nodig voor reizen naar Italië.
 • Doorreis: reizen tussen regio's in Italië is mogelijk zonder beperkingen. Je kunt door Duitsland, Zwitserland en/of Oostenrijk reizen om in Italië te komen. 

Vakantie Italië nog niet geboekt?

53225 - reizen door italie

Coronaregels in winkels in Italië

 • In Italië zijn alle winkels open. 
 • Een mondkapje is in winkels niet verplicht. Dit geldt voor alle regio's. Wel wordt aanbevolen om mondkapjes binnen te dragen.

Horeca in Italië en het coronavirus

 • Bars, restaurants, ijssalons en overige horecagelegenheden zijn open. 
 • Je hoeft geen mondkapje te dragen in de horeca. Wel wordt aanbevolen om mondkapjes binnen te dragen.
 • De regels in de horeca kunnen verschillen per regio. Dit heeft met name betrekking op de hygiëneregels en openingstijden.
53225 - is de horeca in italie open

OV in Italië en corona

 • Het openbaar vervoer rijdt in Italië.
 • Het dragen van een FFP-2 mondkapje is verplicht.

Bergliften in Italië en corona

 • Bergliften in Italië zijn geopend.
 • Het dragen van een FFP-2 mondkapje is niet verplicht.

Officiële kanalen Italiaanse en Nederlandse overheid

Middels deze pagina proberen we je ze goed mogelijk op de hoogte te houden van de actuele regels/maatregelen en het advies omtrent corona en een zomervakantie in Italië in 2022. Het officiële reisadvies vind je op Nederlandwereldwijd.nl. Het Ministerie van Gezondheid van Italië biedt allerlei informatie omtrent Corona, welke geldt voor het hele land. Benieuwd naar de verschillende regio's, lees hier alles over corona in Trentino, corona in Zuid-Tirol, corona in Lombardije, corona in Aosta en corona in Veneto. Dit artikel is met de grootste zorg samengesteld. Indebergen.nl kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor eventuele fouten of onjuistheden. Zie je een fout, heb je een vraag of hebben we een update gemist? Mail dan naar info@indebergen.nl.

Een vakantie in Italië boeken? Bekijk bijvoorbeeld het aanbod van Alpenreizen, Bergsportreizen en SNP.

Zomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen en is hier ook regelmatig te vinden. Zowel in de zomer als in de winter. De perfecte vakantie bestaat voor haar uit bergen, water, actie, relaxen, een goed boek en heerlijk eten. Haar avonturen op het water, de mountainbike, de motor of te voet deelt ze in haar blogs.