Sinds vandaag staat het reisadvies voor Oostenrijk eindelijk op geel, wat betekent dat we weer op vakantie kunnen naar een van onze meest geliefde Alpenlanden. Maar er is veel te doen rondom coronatesten en de zogenaamde 3G-regel in Oostenrijk. Wanneer is het nodig om te testen? Welke testen zijn geldig en hoe lang? Waar kun je je laten testen? En natuurlijk: wat kost het? In dit artikel geven we je antwoord op de meest gestelde vragen omtrent testen voor corona in Oostenrijk en geven we je een voorbeeld hoe de deelstaat Vorarlberg het geregeld heeft. We kunnen je vast verklappen: wanneer je je er even in verdiept voor je vakantie en af en toe vijf minuten tijd neemt tijdens je verblijf om even te testen, kun je heerlijk vakantievieren in Oostenrijk! Het lijkt echt ingewikkelder dan het is.
Om Oostenrijk binnen te reizen dien je te voldoen aan de zogenaamde 3G-regel, wat betekent: gevaccineerd, getest of genezen. Dit moet je kunnen aantonen op papier in het Engels of Duits. Je voldoet aan deze regel wanneer je een van deze drie eisen kunt bewijzen:
Op dit moment is het op veel plaatsen in Oostenrijk noodzakelijk om een 'Grüner Pass' te tonen, oftewel te laten zien dat je aan de 3G regel voldoet. Denk hierbij aan de toegang tot de horeca, maar ook bij het inchecken in je accommodatie, het bezoeken van bezienswaardigheden zoals musea of als je gebruik wilt maken van bijvoorbeeld zwembaden of wellnessfaciliteiten. Je zult bij de entree moeten aantonen dat je gevaccineerd, (recent) getest of genezen bent. Voor kinderen geldt dit, vanaf 10 juni, vanaf de leeftijd van 12 jaar. Op dit moment kan dit nog middels een bewijs op papier of digitaal, maar de bedoeling is dat deze 'groene pas' vanaf juli in de hele Europese Unie wordt ingevoerd en digitaal is. Wanneer je dus niet gevaccineerd of genezen bent, betekent dit dat je regelmatig moet testen wanneer je bijvoorbeeld gebruik wilt maken van de faciliteiten in je hotel zoals het restaurant, maar ook voor een lunch in de berghut. Er zijn drie soorten testen die je hiervoor kunt doen:
Maak je dus na het inchecken in je accommodatie geen gebruik van faciliteiten zoals het restaurant of het zwembad van je accommodatie of de plaatselijke horeca, dan hoef je dus niet steeds te testen.
De zelftests die je in Nederland kunt kopen, zijn niet geldig in Oostenrijk. Je zult de testen moeten gebruiken die ter plaatse worden aangeboden. Gelukkig zijn deze gewoon gratis verkrijgbaar. De Oostenrijkse overheid heeft als doel dat toeristen zich tijdens hun vakantie gratis kunnen laten testen en bieden hiervoor diverse mogelijkheden die kunnen verschillen per deelstaat of regio.
Voor vertrek kun je je in Nederland laten testen bij een commerciële instelling die een certificaat in het Engels of Duits afgeeft voor reizen. Op die manier kun je zonder zorgen afreizen naar Oostenrijk en direct inchecken bij de accommodatie. Er is sprake van dat de testen voor reizen gratis beschikbaar zullen worden in Nederland, maar hierover is op dit moment nog niets concreets bekend. Je kunt je ook in Oostenrijk, binnen 24 uur na aankomst, laten testen. Wil je tijdens je vakantie gebruik maken van de bars, restaurants, berghutten en andere plaatsen waar je getest voor moet zijn, dan kun je je ter plaatse meerdere keren laten testen. Net zo vaak als nodig is, gratis. Een overzicht van testlocaties in de verschillende Oostenrijkse deelstaten vind je hier. Ook zijn er enkele apotheken in Oostenrijk waar je je gratis kunt laten testen. Veel regio's proberen het ons als toeristen zo gemakkelijk mogelijk te maken en bieden de mogelijkheid om te testen bij je accommodatie. Je hoeft dan dus niet eens de deur uit! Informeer daarom vooraf even bij je geboekte accommodatie of camping of zij dit organiseren.
Antigeentests en zelftests (onder toezicht) zijn gratis in Oostenrijk, mits je bij de locaties test die worden aangeboden door de overheid en/of de deelstaat. PCR tests zijn in sommige regio's gratis, op andere plekken moet je ervoor betalen. Er zijn in Oostenrijk ook commerciële instellingen, dus let op dat je hier niet gaat testen als je onvoorziene kosten wilt voorkomen.
In Oostenrijk zijn de basisregels van het testen en de 3G-regel overal gelijk, echter de organisatie van het testen ter plaatse kan verschillen. Wil je weten hoe het in de deelstaat waar jij heen gaat geregeld is, dan kun je dat via dit (Duitse) overzicht bekijken > In de verschillende deelstaten hebben ze een eigen online systeem voor het testen en vaak heb je met je mobiele telefoon de mogelijkheid om je testresultaat te zien en te tonen wanneer je deze nodig hebt om ergens binnen te komen. Wanneer je je voor vertrekt even verdiept in hoe het op jouw vakantiebestemming geregeld is, scheelt dit tijd ter plaatse. Nog niet alle deelstaten hebben hun systeem op dit moment helemaal klaar, maar dit zal een kwestie van dagen of weken zijn.
De snelste manier om erachter te komen hoe het testen op jouw vakantiebestemming geregeld is, is door even contact op te nemen met de accommodatie of de camping die je geboekt hebt. Stuur hen een mailtje en vraag naar de testmogelijkheden en -regels ter plaatse. Ze zullen je ongetwijfeld graag verder helpen en je alle info sturen die je nodig hebt.
Een deelstaat die het testen al helemaal up en running heeft in een online systeem, is Vorarlberg. Je hebt hier de keuze om een gratis antigeentest te doen welke 48 uur geldig is, of een zelftest (onder toezicht) die 24 uur geldig is. Bij de zelftest is het wellicht even zoeken naar de verschillende stappen die je moet doen, maar op dag twee is een zelftest in vijf minuutjes gepiept en kun je weer lekker lunchen bij die gezellig berghut.
Om te testen in Vorarlberg:
Je kunt ook de video van Vorarlberg bekijken voor meer informatie en uitleg over het testen >
We hopen dat we je middels dit artikel antwoord hebben gegeven op de meest voorkomende vragen en wensen je een hele fijne vakantie in Oostenrijk!
Dit artikel is met de grootste zorg samengesteld, maar Indebergen.nl kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor eventuele fouten of onjuistheden.