Testen in Oostenrijk: hoe, wat en waar?

Testen in Oostenrijk hoe, wat en waar?

10 juni 2021

door Miranda in Algemeen

Sinds vandaag staat het reisadvies voor Oostenrijk eindelijk op geel, wat betekent dat we weer op vakantie kunnen naar een van onze meest geliefde Alpenlanden. Maar er is veel te doen rondom coronatesten en de zogenaamde 3G-regel in Oostenrijk. Wanneer is het nodig om te testen? Welke testen zijn geldig en hoe lang? Waar kun je je laten testen? En natuurlijk: wat kost het? In dit artikel geven we je antwoord op de meest gestelde vragen omtrent testen voor corona in Oostenrijk en geven we je een voorbeeld hoe de deelstaat Vorarlberg het geregeld heeft. We kunnen je vast verklappen: wanneer je je er even in verdiept voor je vakantie en af en toe vijf minuten tijd neemt tijdens je verblijf om even te testen, kun je heerlijk vakantievieren in Oostenrijk! Het lijkt echt ingewikkelder dan het is.

3G-regel om Oostenrijk binnen te reizen

Om Oostenrijk binnen te reizen dien je te voldoen aan de zogenaamde 3G-regel, wat betekent: gevaccineerd, getest of genezen. Dit moet je kunnen aantonen op papier in het Engels of Duits. Je voldoet aan deze regel wanneer je een van deze drie eisen kunt bewijzen:

  • Gevaccineerd: geldig vanaf 22 dagen ná de eerste prik, deze is dan maximaal 3 maanden geldig. Na een tweede prik geldt deze nogmaals 6 maanden. Voor de vaccinaties waarbij één prik voldoende is (Johnson & Johnson) geldt een periode van 9 maanden vanaf de 22e dag na de prik.
  • Getest: bij binnenkomst dien je een negatieve coronatest te tonen. Hiervoor geldt een PCR test van maximaal 72 uur oud of een antigeentest van maximaal 48 uur oud. Let op: een test van de GGD geldt niet, omdat hier geen reisverklaring in het Engels of Duits aan verbonden is. Je kunt er ook voor kiezen je binnen 24 uur in Oostenrijk zelf te laten testen, maar je dient dan voor aankomst in Oostenrijk een online pre-Travel-Clearance in te vullen.
  • Genezen: wanneer je coronabesmetting minimaal 28 dagen en maximaal 6 maanden geleden is. Dit dien je aan te tonen met een artsverklaring in het Engels of Duits of een bewijs van antistoffen die maximaal 3 maanden geldig is.
Coronatest voor je Oostenrijk inreist
Je dient te voldoen aan de 3G-regel voor je het land in mag.

3G-regel voor je accommodatie, de horeca en overige activiteiten

Op dit moment is het op veel plaatsen in Oostenrijk noodzakelijk om een 'Grüner Pass' te tonen, oftewel te laten zien dat je aan de 3G regel voldoet. Denk hierbij aan de toegang tot de horeca, maar ook bij het inchecken in je accommodatie, het bezoeken van bezienswaardigheden zoals musea of als je gebruik wilt maken van bijvoorbeeld zwembaden of wellnessfaciliteiten. Je zult bij de entree moeten aantonen dat je gevaccineerd, (recent) getest of genezen bent. Voor kinderen geldt dit, vanaf 10 juni, vanaf de leeftijd van 12 jaar. Op dit moment kan dit nog middels een bewijs op papier of digitaal, maar de bedoeling is dat deze 'groene pas' vanaf juli in de hele Europese Unie wordt ingevoerd en digitaal is. Wanneer je dus niet gevaccineerd of genezen bent, betekent dit dat je regelmatig moet testen wanneer je bijvoorbeeld gebruik wilt maken van de faciliteiten in je hotel zoals het restaurant, maar ook voor een lunch in de berghut. Er zijn drie soorten testen die je hiervoor kunt doen:

  • PCR test: deze is 72 uur geldig vanaf het moment van afname
  • Antigeen test: deze is 48 uur geldig vanaf het moment van testen
  • Zelftest (onder toezicht): deze is 24 uur geldig nadat je hem gedaan hebt
  • Point-of-sale-test: voor eenmalige toegang tot sportfaciliteiten, bedrijfspanden, restaurants, hotels of een evenement. Deze zijn alleen geldig voor toegang en tijd van het bewuste bezoek.

Maak je dus na het inchecken in je accommodatie geen gebruik van faciliteiten zoals het restaurant of het zwembad van je accommodatie of de plaatselijke horeca, dan hoef je dus niet steeds te testen.

Registratie bij de plaatselijke horeca
Bij de horeca wordt ook gevraagd je aan te melden, zodat ze jouw gegevens hebben wanneer er een besmettingsgeval zou zijn.

Kan ik zelftests uit Nederland meenemen?

De zelftests die je in Nederland kunt kopen, zijn niet geldig in Oostenrijk. Je zult de testen moeten gebruiken die ter plaatse worden aangeboden. Gelukkig zijn deze gewoon gratis verkrijgbaar. De Oostenrijkse overheid heeft als doel dat toeristen zich tijdens hun vakantie gratis kunnen laten testen en bieden hiervoor diverse mogelijkheden die kunnen verschillen per deelstaat of regio.

Waar kan ik me laten testen?

Voor vertrek kun je je in Nederland laten testen bij een commerciële instelling die een certificaat in het Engels of Duits afgeeft voor reizen. Op die manier kun je zonder zorgen afreizen naar Oostenrijk en direct inchecken bij de accommodatie. Er is sprake van dat de testen voor reizen gratis beschikbaar zullen worden in Nederland, maar hierover is op dit moment nog niets concreets bekend. Je kunt je ook in Oostenrijk, binnen 24 uur na aankomst, laten testen. Wil je tijdens je vakantie gebruik maken van de bars, restaurants, berghutten en andere plaatsen waar je getest voor moet zijn, dan kun je je ter plaatse meerdere keren laten testen. Net zo vaak als nodig is, gratis. Een overzicht van testlocaties in de verschillende Oostenrijkse deelstaten vind je hier. Ook zijn er enkele apotheken in Oostenrijk waar je je gratis kunt laten testen. Veel regio's proberen het ons als toeristen zo gemakkelijk mogelijk te maken en bieden de mogelijkheid om te testen bij je accommodatie. Je hoeft dan dus niet eens de deur uit! Informeer daarom vooraf even bij je geboekte accommodatie of camping of zij dit organiseren.

Wat kost testen in Oostenrijk?

Antigeentests en zelftests (onder toezicht) zijn gratis in Oostenrijk, mits je bij de locaties test die worden aangeboden door de overheid en/of de deelstaat. PCR tests zijn in sommige regio's gratis, op andere plekken moet je ervoor betalen. Er zijn in Oostenrijk ook commerciële instellingen, dus let op dat je hier niet gaat testen als je onvoorziene kosten wilt voorkomen.

Organisatie van het testen verschilt per deelstaat en/of regio

In Oostenrijk zijn de basisregels van het testen en de 3G-regel overal gelijk, echter de organisatie van het testen ter plaatse kan verschillen. Wil je weten hoe het in de deelstaat waar jij heen gaat geregeld is, dan kun je dat via dit (Duitse) overzicht bekijken > In de verschillende deelstaten hebben ze een eigen online systeem voor het testen en vaak heb je met je mobiele telefoon de mogelijkheid om je testresultaat te zien en te tonen wanneer je deze nodig hebt om ergens binnen te komen. Wanneer je je voor vertrekt even verdiept in hoe het op jouw vakantiebestemming geregeld is, scheelt dit tijd ter plaatse. Nog niet alle deelstaten hebben hun systeem op dit moment helemaal klaar, maar dit zal een kwestie van dagen of weken zijn.

Coronatest op je mobiele telefoon
In veel deelstaten en regio's kun je je testresultaten online of in een app zien

Informeer bij je accommodatie

De snelste manier om erachter te komen hoe het testen op jouw vakantiebestemming geregeld is, is door even contact op te nemen met de accommodatie of de camping die je geboekt hebt. Stuur hen een mailtje en vraag naar de testmogelijkheden en -regels ter plaatse. Ze zullen je ongetwijfeld graag verder helpen en je alle info sturen die je nodig hebt.

Zo werkt het testen in Vorarlberg

Een deelstaat die het testen al helemaal up en running heeft in een online systeem, is Vorarlberg. Je hebt hier de keuze om een gratis antigeentest te doen welke 48 uur geldig is, of een zelftest (onder toezicht) die 24 uur geldig is. Bij de zelftest is het wellicht even zoeken naar de verschillende stappen die je moet doen, maar op dag twee is een zelftest in vijf minuutjes gepiept en kun je weer lekker lunchen bij die gezellig berghut.

Om te testen in Vorarlberg:

  • Maak je een account aan via Vorarlberg testet. Met je login heb je vervolgens altijd toegang tot je testresultaten. Het account kun je al voor je vakantie aanmaken.
  • Vervolgens kun je kiezen voor een antigeentest op bepaalde datum en tijd op een locatie in de buurt. Het resultaat krijg je automatisch in je account te zien en kun je downloaden, zodat je bewijs hebt van je negatieve test op je telefoon (of papier).
  • Doe je liever een zelftest? Bij veel accommodaties kun je de zelftest krijgen, dus je hoeft er niet voor de deur uit en je kunt deze doen op elk gewenst moment. Je logt in via je account in Vorarlberg testet met je mobiele telefoon. Hier wordt alles stap voor stap uitgelegd. Nadat je het stokje in je neus hebt gestoken, stop je deze een minuut lang in een vloeistof. Vervolgens druppel je wat vloeistof op het resultaatstaafje. Binnen enkele seconden zie je het resultaat. Via je account op je mobiele telefoon maak je een foto van het testresultaat. De volgende stap is het resultaatstaafje doorstrepen met een pen, nogmaals een foto in het systeem en je bent klaar. Binnen enkele minuten ontvang je een SMS en kun je je documentje op je telefoon downloaden, waarop staat dat je negatief getest bent.

Je kunt ook de video van Vorarlberg bekijken voor meer informatie en uitleg over het testen >

Testen in Vorarlberg
In Vorarlberg is zelftesten eenvoudig en snel.

We hopen dat we je middels dit artikel antwoord hebben gegeven op de meest voorkomende vragen en wensen je een hele fijne vakantie in Oostenrijk!

Lees hier meer over de regels omtrent corona in Oostenrijk

Dit artikel is met de grootste zorg samengesteld, maar Indebergen.nl kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor eventuele fouten of onjuistheden.

Zomervakantie tips