5 mooie berghutten in de Dolomieten

Dolomieten wandelbordje

14 september 2020

door Yvonne in Tips

Ook in het prachtige landschap van de Italiaanse Dolomieten vind je op veel plaatsen bijzondere berghutten. De ene hut ligt bij het bergstation van een lift en de ander ligt verscholen in de bergen. Veel berghutten zijn al tientallen jaren oud en sommige zelfs meer dan 100 jaar! In deze berghutten vind je slaapzalen zodat je in de bergen kunt overnachten tijdens bijvoorbeeld een wandeltocht. Sommige berghutten bieden slaapzalen en andere kamers. Eén ding is zeker, bij de meeste berghutten kun je in de zomer genieten van de lekkerste traditionele berggerechten, vanaf een zonnig terras.

#1. Rifugio Rosetta, San Martino di Castrozza

Rifugio Rosetta of Berghütte Rosetta vind je in de bergen bij het dorpje San Martino di Castrozza, in het oosten van Zuid-Tirol. De berghut ligt aan de oostzijde van het dorp, op de westkant van het Pale plateau. In de zomer kun je hier van 17 juni t/m 20 september terecht. Rifugio Rosetta biedt zo'n 80 bedden, een café en een restaurant. Je kunt de berghut bereiken via verschillende wandelingen, waaronder pad nummers 701 en 702. Let op, 702 is het makkelijke pad en de wandeling duurt ongeveer 3 uur. Je kunt er ook voor kiezen om de lift te nemen naar de hut of tot het middenstation en vanaf daar te wandelen.

#2. Dreizinnenhütte, Sexten

De 'Tre Cime di Lavaredo' oftewel Drei Zinnen, zijn drie kolossale rotsen vlak naast elkaar. Deze unieke berg vind je in het oosten van Trentino, niet ver van de grens met Oostenrijk. Verblijf je in de Dreizinnenhütte in Sexten, dan kun je genieten van het allermooiste uitzicht op de Drei Zinnen, vanaf 2438 meter. In de Dreizinnenhütte kun je voor een klein bedrag een bed huren of eventueel halfpension overnachten tussen 30 juni en 30 september. Naast grote slaapzalen zijn er ook een aantal kleine kamers met 2 tot 4 bedden.

Dreizinnenhütte

#3. Langkofelhütte, Seiser Alm

De Langkofelhütte vind je in het hart van de Langkofelgroep. Vanaf de berghut kun je genieten van een fantastisch uitzicht op de Seiser Alm. De berghut werd gebouwd in 1903 en ligt op 2253 meter hoogte. Je kunt hier overnachten in één van de 69 bedden in de slaapzalen. Geniet in het restaurant van de lekkerste huisgemaakte traditionele gerechten. De Langkofelhütte is te voet bereikbaar. Vanuit Santa Christina (Val Gardena) bereik je de hut na ongeveer 3 uur. Vanaf de Sellajoch / Passo Sella is het zo'n 2 uur lopen.

#4. Rifugio Pisciadù, Alta Badia

De Rifugio Pisciadù of Pischiadùhütte ligt centraal in de vallei Alta Badia, in het zuidoosten van Zuid-Tirol. Om precies te zijn vind je deze berghut in het bergmassief Sella, aan de voet van de prachtige Pisciadù en naast het gelijknamige bergmeer. De makkelijkste manier om de hut te bereiken is via de wandelroute 666, welke bij de Gardenapas begint op 2121 meter hoogte. Je kunt in de Rifugio Pisciadù overnachten in één van de zes slaapzalen, ontbijten en half-pension overnachten.

#5. Rifugio Sandro Pertini, Fassatal

De Rifugio Sandro Pertini ligt op 2300 meter hoogte en wordt door velen bereikt via de Friedricht-August-Weg. Maar, helemaal makkelijk is de wandelroute vanaf het bergstation van de Col Rodella berglift. Vanaf het bergstation is het slechts 40 minuten lopen! Leuk voor beginnende wandelaars en families. Bij de berghut vind je een heerlijk terras. Je kunt hier overnachten in één van de 10 bedden op de bovenste verdieping van de berghut. Geniet in het restaurant van de lekkerste traditionele berggerechten.Dreizinnenhütte image widget

Zomervakantie tips