Zomervakantie Oostenrijk 2021: regels en advies omtrent corona

Zomervakantie Oostenrijk 2021: regels en advies omtrent corona

14 april 2021

door Miranda in Nieuws

Wil jij deze zomervakantie naar de Alpen en ben je benieuwd hoe het nu is met corona in Oostenrijk? In dit artikel houden we het nieuws omtrent het coronavirus en de mogelijkheid om op vakantie naar Oostenrijk te gaan bij. Wanneer er veranderingen zijn in de regels vanuit onze regering of die ter plaatse, lees je het hier. Middels de datum bovenaan dit blog kun je zien wanneer we de laatste update(s) hebben doorgevoerd. Op die manier hopen we je altijd op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen omtrent corona en de mogelijkheid om naar dit Alpenland op vakantie te gaan. Op dit moment staat het reisadvies voor Oostenrijk door corona op oranje, wat betekent dat alleen noodzakelijke reizen zijn toegestaan. Een vakantie valt hier niet onder. Ook de Oostenrijkse regering staat momenteel geen (buitenlands) toerisme toe, maar bondskanselier Sebastian Kurz gaf net voor de Pasen aan dat hij verwacht dat er in mei versoepelingen komen voor onder andere horeca en het toerisme. 

Negatief reisadvies Oostenrijk wegens corona

Sinds 28 oktober 2020 is het reisadvies vanuit onze regering voor Oostenrijk oranje als gevolg van het coronavirus. Een oranje reisadvies betekent dat alleen noodzakelijke reizen zijn toegestaan, familiebezoek of vakanties vallen hier niet onder. Ook de Oostenrijkse regering heeft maatregelen genomen. Sinds 3 november 2020 zijn toeristen niet meer welkom in het land. Hotels en andere accommodaties mogen geen toeristen ontvangen, alleen personen die op zakenreis zijn. Reis je toch naar Oostenrijk tijdens deze coronacrisis, dan moet je bij thuiskomst in Nederland tien dagen in quarantaine. Je kunt deze quarantaine verkorten door op de vijfde dag een coronatest te doen. Indien deze negatief is wordt de quarantaine beëindigt. Ook in Oostenrijk gelden er strikte quarantaineregels wegens corona wanneer je het land binnen reist. Er geldt een quarantaineplicht van tien dagen, welke eventueel te verkorten is tot vijf dagen na het overleggen van een negatieve coronatest. Sinds 15 januari 2021 ben je verplicht een formulier in te vullen wanneer je Oostenrijk binnen reist. Deze is beschikbaar via de website https://www.oesterreich.gv.at >. Bij de grenzen kunnen controles plaatsvinden. De controle op het naleven van de quarantaineregels is op dit moment streng en accommodaties riskeren hoge boetes wanneer zij toeristen toelaten. De strenge inreisregels gelden in ieder geval tot en met 31 mei. Tot 24 april dien je getest te worden wanneer je Tirol en Osttirol uitreist. Dit zelfde geldt wanneer je de gemeente Fulpmes wilt verlaten. Uitzonderingen op deze regel zijn de gemeenten Prägraten am Großvenediger en Virgen en de gemeenten Sillian, Heinfels, Auservillgraten en Innervillgraten. 

Zomervakantie 2021 Oostenrijk en corona

Dekking reisverzekering en het coronavirus

Wil je toch naar Oostenrijk afreizen, check voor vertrek ook even je reisverzekering. Hoe gaan zij om met een oranje reisadvies wegens het coronavirus? Bij code oranje zeggen veel reisverzekeringen dat ze schade als gevolg van corona niet dekken. Volgens het verbond van verzekeringen dekken alle reisverzekeringen sowieso bij code geel. 

Algemene coronaregels in Oostenrijk

Van 26 december 2020 tot en met 7 februari 2021 was Oostenrijk in strenge lockdown. Sinds 8 februari vinden de eerste versoepelingen plaats, zo gaan kinderen weer naar school en openden onder andere kappers en winkels weer hun deuren. Dat is overigens niet in alle deelstaten het geval. De vraag is of het binnenlands toerisme in april weer opgestart kan worden. Inmiddels is bekend dat de strenge inreisregels wegen corona in Oostenrijk in ieder geval nog tot en met 31 mei blijven gelden. Voor ons geldt dus dat we in ieder geval zullen moeten wachten tot juni. Bondskanselier Sebastian Kurz gaf in een videoboodschap voor Pasen aan dat hij verwacht dat er in mei verdere versoepelingen komen.

De volgende coronaregels gelden in Oostenrijk:

 • Houd afstand: ten opzichte van personen die niet tot je huishouden behoren dien je twee meter afstand te houden.
 • Mondkapjes: het dragen van een FFP2-mondkapje is verplicht in onder tankstations, winkels, markten en andere locaties waar klantcontact plaatsvindt. Ook in het openbaar vervoer en in de gondels geldt een mondkapjesplicht. De regel voor een FFP2-mondkapje geldt vanaf een leeftijd van 14 jaar. Kinderen tussen 6 en 14 jaar kunnen een normaal mondkapje dragen.
 • Avondklok: sinds 8 februari geldt de avondklok van 20.00 uur tot en met 06.00 uur en mag men alleen de deur uit voor noodzakelijke activiteiten als bijvoorbeeld werk. Individuele sporten of een wandeling alleen is wel toegestaan.
 • Thuisblijven als je ziek bent: net als in Nederland, dien je thuis/binnen te blijven als je griep- en/of verkoudheidsverschijnselen hebt.
 • Vermijd aanraken: vermijd (sociaal) contact met anderen waarmee je niet samenwoont. Schud geen handen of omarm geen mensen uit een ander huishouden.
 • Hygiëne: nies of hoest in je elleboog of gebruik een papieren zakdoekje dat je daarna direct weggooit. Vermijd het aanraken van je gezicht, met name je ogen, mond en neus. Was regelmatig je handen met zeep of gebruik een alcoholhoudende desinfectie.
 • Samenkomsten: tussen 06.00 uur en 20.00 uur mogen maximaal twee huishoudens samenkomen met maximaal vier volwassenen en zes kinderen.

Reizen naar, in en door Oostenrijk 

 • Reisadvies: code oranje, ‘alleen noodzakelijke reizen’ is voor heel Oostenrijk van kracht. Dit betekent dat je voorlopig niet naar Oostenrijk kunt voor een vakantie wegens corona. Wanneer je wel naar Oostenrijk gaat, dien je bij terugkomst in Nederland tien dagen in quarantaine te gaan. Je kunt deze quarantaine verkorten door op de vijfde dag een coronatest te doen. Indien deze negatief is wordt de quarantaine beëindigt. Ook Oostenrijk verlangt dat je bij aankomst tien dagen in quarantaine gaat. Deze tien dagen zijn eventueel te verkorten met vijf dagen bij een negatieve coronatest. Je bent verplicht een formulier in te vullen wanneer je Oostenrijk binnen reist. Deze is beschikbaar via de website https://www.oesterreich.gv.at >
 • Grenscontroles: vinden steekproefsgewijs plaats. Zorg dat je aan kunt tonen waar je naartoe onderweg bent. Je bent tevens verplicht een formulier in te vullen wanneer je Oostenrijk binnen reist. Het formulier vind je op deze website: https://www.oesterreich.gv.at >
 • Doorreis: je kunt vrij door Oostenrijk reizen, maar dient een doorreisverklaring bij je te hebben. Ook kun je door Duitsland reizen om in Oostenrijk te komen, maar je mag er niet overnachten. Binnen 24 uur dien je Duitsland weer te verlaten.
 • Openbaar vervoer: gebruik maken van bus, tram, trein, boot en vliegtuig is toegestaan waarbij het dragen van een FFP2-mondkapje verplicht is. Op sommige trajecten is het vlieg- en treinverkeer nog beperkt.
Reizen in Oostenrijk

De coronaregels in winkels in Oostenrijk

 • In Oostenrijk mogen alle winkels inmiddels open tussen 06.00 uur en 19.00 uur.
 • In winkels dien je minimaal twee meter afstand van elkaar te bewaren en er dient per klant 20 m2 vloeroppervlakte beschikbaar te zijn. Hierdoor heeft iedere winkel een maximaal aantal klanten dat mag worden toegelaten.
 • Het dragen van een FFP2-mondkapje in supermarkten en andere winkels verplicht.
 • Bij de ingang van bijvoorbeeld supermarkten is het veelal mogelijk om handen te desinfecteren.
 • Kappers en andere contactberoepen kunnen hun salons openen, maar mogen alleen klanten helpen die een negatieve coronatest kunnen tonen die niet ouder is dan 48 uur. Ook geldt hier de FFP2-mondkapjesplicht.

Horeca in Oostenrijk en het coronavirus

 • Bars en restaurants in Oostenrijk zijn gesloten wegens corona, maar afhalen en bezorgen is tussen 06.00 uur en 19.00 uur wel toegestaan.
 • Er mag ter plekke niet gegeten of gedronken worden.
 • Het dragen van een FFP2-mondkapje is verplicht.
 • De verwachting is dat de horeca op z'n vroegst in mei haar deuren weer mag openen.
 • In Vorarlberg liggen de besmettingscijfers een stuk lager dan in de rest van het land, hier mogen op dit moment restaurants en bard hun deuren openen met strenge maatregelen, waaronder een negatieve coronatest. Lees hier meer over corona in Vorarlberg >
Horeca in Oostenrijk

Accommodaties in Oostenrijk nog gesloten door corona

 • Hotels, pensions, appartementen en overige vakantieverblijven zijn op dit moment gesloten in Oostenrijk en mogen geen toeristen ontvangen. Enkele hotels zijn geopend voor zakenreizigers.
 • De verwachting is dat accommodaties op z'n vroegst in mei hun deuren weer mogen openen voor toeristen.

OV in Oostenrijk tijdens de coronacrisis

 • Het plaatselijke en regionale openbaar vervoer rijdt volgens de normale dienstregeling in Oostenrijk. Internationale- en nachttreinen rijden nog beperkt in verband met corona.
 • In het openbaar vervoer is het dragen van een FFP2-mondkapje verplicht.
 • In taxi's mogen maximaal 2 personen per rij zitten en het dragen van een FFP2-mondkapje is ook hier verplicht.

Bergliften in Oostenrijk

 • Bergliften mogen open in Oostenrijk ondanks het coronavirus, zij het met extra maatregelen en hygiënevoorschriften.
 • De maatregelen die gelden in de gebouwen, bij de toegang en in de lift staan bij de ingang van de lift beschreven.
 • Er dient een FFP2-mondkapje gedragen te worden tijdens het wachten en in de lift.
 • Onder andere in Tirol geldt dat je, om gebruik te maken van de bergliften, op dit moment een negatieve coronatest moet kunnen overleggen. Lees hier meer informatie over corona in Tirol >
Zomer berglift in Oostenrijk

Overige faciliteiten in Oostenrijk

 • Zwembaden en wellness: de zwembaden en wellnesscentra in Oostenrijk zijn wegens corona gesloten.
 • Speeltuinen: zijn geopend.
 • Attractieparken en dierentuinen: zijn veelal geopend, maar met regels omtrent het maximum aantal bezoekers. Kijk vooraf op de website van het te bezoeken park wat de regels zijn.
 • Musea: zijn geopend, maar met regels en maximum aantal bezoekers in verband met corona. Tickets dien je bij voorkeur vooraf te reserveren.

Een reis in Oostenrijk boeken? Bekijk dan bijvoorbeeld het aanbod van Alpenreizen, Bergsportreizen en SNP

Officiële kanalen Oostenrijkse en Nederlandse overheid

Middels deze pagina proberen we je ze goed mogelijk op de hoogte te houden van de actuele coronaregels en het advies omtrent een zomervakantie in Oostenrijk in 2021. Dit artikel is met de grootste zorg samengesteld. Indebergen.nl kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor eventuele fouten of onjuistheden. Het officiële reisadvies vind je op Nederlandwereldwijd.nl. Het Ministerie van Gezondheid van Oostenrijk biedt allerlei informatie omtrent corona, welke geldt voor het heel Oostenrijk. Ook het landelijke toerismebureau biedt informatie omtrent corona in Oostenrijk. Zie je een fout, heb je een vraag of hebben we een update gemist? Mail dan naar [email protected]  

Zomervakantie tips