Zomervakantie Oostenrijk 2021: regels en advies omtrent corona

Zomervakantie Oostenrijk 2021: regels en advies omtrent corona

10 juni 2021

door Miranda in Nieuws

Wil jij deze zomervakantie naar de Alpen en ben je benieuwd hoe het nu is met corona in Oostenrijk? In dit artikel houden we het nieuws omtrent het coronavirus en de mogelijkheid om op vakantie naar Oostenrijk te gaan bij. Wanneer er veranderingen zijn in de regels vanuit onze regering of die ter plaatse, lees je het hier. Middels de datum bovenaan dit blog kun je zien wanneer we de laatste update(s) hebben doorgevoerd. Op die manier hopen we je altijd op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen omtrent corona en de mogelijkheid om naar dit Alpenland op vakantie te gaan. Sinds 10 juni staat het reisadvies vanuit de Nederlandse regering op geel, wat betekent dat een vakantie weer mogelijk is. In Oostenrijkse zijn sinds 19 mei versoepelingen voor de horeca, cultuur en toerisme, zij het met extra regels. Zo dien je voor een bezoek aan onder andere de horeca, maar ook je accommodatie, een negatieve coronatest te overleggen of gevaccineerd cq. hersteld zijn van COVID-19. De volgende versoepelingen in Oostenrijk staan gepland voor 1 juli a.s.

Meest gestelde vragen en antwoorden in het kort

Reisadvies Oostenrijk: geel

Sinds donderdag 10 juni is het reisadvies voor Oostenrijk geel. Een vakantie is vanaf dan weer mogelijk, maar je dient wel rekening te houden met de regels ter plaatse. Er gelden inreisregels op basis van de kleurcode van het land van herkomst. De kleurcodes worden aangehouden volgens de kaart van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding. Nederland is op dit moment rood, wat betekent dat wanneer je getest, genezen of gevaccineerd bent, en je kunt hiervan een bewijs laten zien in het Engels of Duits, je het land in mag reizen. Welke coronatests geldig zijn, lees je verderop in dit artikel.

Zomervakantie 2021 Oostenrijk en corona

Dekking reisverzekering en het coronavirus

Wil je naar Oostenrijk afreizen, check dan voor vertrek even je reisverzekering. Hoe gaan zij om met een geel of oranje reisadvies wegens het coronavirus? Bij code oranje zeggen veel reisverzekeringen dat ze schade als gevolg van corona niet dekken. Volgens het verbond van verzekeringen dekken alle reisverzekeringen sowieso bij code geel. 

Algemene coronaregels in Oostenrijk

Nadat Oostenrijk maandenlang in strenge lockdown was, gaat het land inmiddels steeds verder open en komen er meer versoepelingen. Sinds 10 juni zijn er nieuwe versoepelingen en de verwachting is dat veel beperkingen per 1 juli kunnen worden losgelaten, behalve de zogenaamde 3G-regel (gevaccineerd, getest of genezen). In dit artikel lees je meer over testen in Oostenrijk: hoe, wat en waar >

De volgende coronaregels gelden in Oostenrijk:

 • Houd afstand: ten opzichte van personen die niet tot je huishouden behoren dien je één meter afstand te houden.
 • Mondkapjes: het dragen van een FFP2-mondkapje is verplicht in onder andere tankstations, winkels, markten en andere locaties waar klantcontact plaatsvindt. Ook in het openbaar vervoer en in de gondels geldt een mondkapjesplicht. De regel voor een FFP2-mondkapje geldt vanaf een leeftijd van 14 jaar. Kinderen tussen de 6 en 14 jaar kunnen een normaal mondkapje dragen. Vanaf 10 juni zal de mondkapjesplicht buiten komen te vervallen.
 • Avondklok: er geen avondklok meer in Oostenrijk.
 • Thuisblijven als je ziek bent: net als in Nederland, dien je thuis/binnen te blijven als je griep- en/of verkoudheidsverschijnselen hebt.
 • Vermijd aanraken: vermijd (sociaal) contact met anderen waarmee je niet samenwoont. Schud geen handen of omarm geen mensen uit een ander huishouden.
 • Hygiëne: nies of hoest in je elleboog of gebruik een papieren zakdoekje dat je daarna direct weggooit. Vermijd het aanraken van je gezicht, met name je ogen, mond en neus. Was regelmatig je handen met zeep of gebruik een alcoholhoudende desinfectie.
 • Samenkomsten: er mogen binnen maximaal acht volwassenen plus kinderen samenkomen. Buiten mogen maximaal 16 volwassenen (plus kinderen) samenkomen. 
 • Evenementen:  samenkomsten zijn mogelijk waarbij mensen een vaste zitplaats hebben. Hierbij geldt een 75% capaciteit van de ruimte met maximaal 1500 binnen en maximaal 3000 buiten. 
 • Groene pas/3G-regel: de zogenaamde Grüner pass, de groene pas of 3G-regel, is op veel plekken verplicht in Oostenrijk wanneer je langer dan 15 minuten ergens bent. Op deze pas staat vermeld of iemand 'geimpft, getestet oder genesen' is, oftewel: gevaccineerd, getest of genezen van COVID-19 is. Alleen onder voorbehoud van deze zogenoemde 3 G's heb je toegang tot andere de horeca, maar ook bij het inchecken in hotels, pensions en appartementen dien je te kunnen aantonen dat je een 'groene' coronastatus hebt. Bij genezen geldt als voorwaarde dat je coronabesmetting minimaal 28 dagen en maximaal 6 maanden geleden is. Een vaccinatie geldt vanaf 22 dagen na de eerste prik, deze is dan maximaal 3 maanden geldig. Na een tweede prik geldt deze nogmaals 6 maanden. Voor de vaccinaties waarbij één prik voldoende is (Johnson & Johnson) geldt een periode van 9 maanden vanaf de 22e dag na de prik. Ben je niet genezen of gevaccineerd dan dien je een negatieve coronatest te tonen, hierbij wordt er een onderscheid gemaakt tussen een PCR-test die 72 uur geldig is, een antigeentest welke 48 uur geldig is en een zelftest die voor 24 uur geldt.

Reizen naar, in en door Oostenrijk voor vakantie

 • Reisadvies: sinds donderdag 10 juni is code geel van toepassing. Dit betekent dat een vakantie weer mogelijk is, maar er zijn wel veiligheidsrisico's. Bovendien hoef je bij terugkomst in Nederland niet in quarantaine. Sinds 19 mei zijn de inreisregels vanuit de Oostenrijkse regering gewijzigd. Voor personen die vanuit groene of oranje gebieden Oostenrijk binnen reizen gelden dan geen beperkingen meer. Voor personen uit rode gebieden geldt dat zij een negatieve coronatest dienen te overleggen of gevaccineerd cq. hersteld zijn van COVID-19. Voor personen die vanuit donkerrode gebieden binnenkomen geldt naast de test, vaccinatie of herstel dat zij vijf dagen in quarantaine gaan. De kleurcodes worden aangehouden volgens de kaart van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding. Heel Nederland wordt gezien als rood en sinds 1 juni is de quarantaineplicht komen te vervallen en hoef je dus niet in quarantaine als je getest, genezen of gevaccineerd bent. Bij aankomst in Oostenrijk dien je een officieel bewijs te laten zien dat je genezen, negatief getest of gevaccineerd bent. Kun je een van deze bewijzen niet laten zien, dan dien je binnen 24 uur na aankomst een coronatest te laten doen en daarnaast ben je verplicht een formulier in te vullen wanneer je Oostenrijk binnen reist. Deze is beschikbaar via de website https://www.oesterreich.gv.at >. 
 • Grenscontroles: vinden steekproefsgewijs plaats. 
 • Doorreis: je kunt vrij door Oostenrijk reizen. Ook kun je door Duitsland reizen om in Oostenrijk te komen, maar je kunt niet in alle deelstaten overnachten. In dit overzicht (Duitstalig) kun je zien wat wel en niet mogelijk is per deelstaat op het gebied van toerisme >
 • Openbaar vervoer: gebruik maken van bus, tram, trein, boot en vliegtuig is toegestaan waarbij het dragen van een FFP2-mondkapje verplicht is. Op sommige trajecten is het vlieg- en treinverkeer nog beperkt.
Reizen in Oostenrijk

De coronaregels in winkels in Oostenrijk

 • In Oostenrijk mogen alle winkels inmiddels open.
 • In winkels dien je minimaal één meter afstand van elkaar te bewaren en er dient per klant 10 m2 vloeroppervlakte beschikbaar te zijn. Hierdoor heeft iedere winkel een maximaal aantal klanten dat mag worden toegelaten. 
 • Het dragen van een FFP2-mondkapje in supermarkten en andere winkels verplicht.
 • Bij de ingang van bijvoorbeeld supermarkten is het veelal mogelijk om handen te desinfecteren.
 • Kappers en andere contactberoepen zijn open, maar mogen alleen klanten helpen die voldoen aan de 3G-regel. Ook geldt hier de FFP2-mondkapjesplicht.

Horeca in Oostenrijk en het coronavirus

 • Bars en restaurants in Oostenrijk zijn weer open.
 • Voor een bezoek aan de horeca dien je te voldoen aan een van de 3G's (geimpft, getested oder genesen): je moet kunnen laten zien dat je negatief getest, gevaccineerd of genezen bent van COVID-19.
 • Het dragen van een FFP2-mondkapje is verplicht bij binnenkomst.
 • Binnen zijn maximaal acht personen per tafel toegestaan en buiten mogen maximaal 16 personen per tafel plaats nemen. 
 • Voor de horeca geldt een sluitingstijd van 24.00 uur. 
Horeca in Oostenrijk

Accommodaties in Oostenrijk zijn open

 • Hotels, pensions, appartementen en overige vakantieverblijven zijn inmiddels weer open in Oostenrijk.
 • Bij het inchecken dien je te voldoen aan een van de 3G's (geimpft, getested oder genesen): je moet kunnen laten zien dat je negatief getest, gevaccineerd of genezen bent van COVID-19.
 • Wanneer je gebruik maakt van de faciliteiten van de accommodatie zoals het restaurant of het zwembad, dien je altijd aan de 3G-regel te voldoen. Je zult je dus regelmatig moeten laten testen, wanneer je niet gevaccineerd of genezen bent.

OV in Oostenrijk tijdens de coronacrisis

 • Het plaatselijke en regionale openbaar vervoer rijdt volgens de normale dienstregeling in Oostenrijk. Internationale- en nachttreinen rijden nog beperkt in verband met corona.
 • In het openbaar vervoer is het dragen van een FFP2-mondkapje verplicht.
 • In taxi's mogen maximaal 2 personen per rij zitten en het dragen van een FFP2-mondkapje is ook hier verplicht.

Bergliften in Oostenrijk

 • Bergliften mogen open in Oostenrijk ondanks het coronavirus, zij het met extra maatregelen en hygiënevoorschriften.
 • Er geldt een maximale capaciteit van 75% voor alle bergliften.
 • De maatregelen die gelden in de gebouwen, bij de toegang en in de lift staan bij de ingang van de lift beschreven.
 • Er dient een FFP2-mondkapje gedragen te worden tijdens het wachten en in de lift.
Zomer berglift in Oostenrijk

Overige faciliteiten in Oostenrijk

 • Zwembaden en wellness: de zwembaden en wellnesscentra in Oostenrijk zijn open. Voor toegang dien je te voldoen aan een van de 3G's (geimpft, getested oder genesen): je moet kunnen laten zien dat je negatief getest, gevaccineerd of genezen bent van COVID-19.
 • Speeltuinen: zijn geopend.
 • Attractieparken en dierentuinen: zijn veelal geopend, maar met regels omtrent het maximum aantal bezoekers en je dient te voldoen aan de 3G's. Kijk vooraf op de website van het te bezoeken park wat de regels zijn.
 • Musea: zijn geopend, maar met regels en maximum aantal bezoekers in verband met corona en je dient te kunnen aantonen dat je getest, genezen of gevaccineerd bent voor corona. Tickets dien je bij voorkeur vooraf te reserveren.

Een reis in Oostenrijk boeken? Bekijk dan bijvoorbeeld het aanbod van Alpenreizen, Bergsportreizen en SNP

Meestgestelde vragen en antwoorden

Mag ik naar Oostenrijk op vakantie?
Vanuit de Nederlandse overheid geldt er een geel reisadvies voor Oostenrijk; een vakantie is dus mogelijk. Vanuit de Oostenrijkse regering geldt op dit moment dat je het land mag binnenreizen wanneer je aan de 3G regel voldoet: getest, genezen of gevaccineerd en je dien een online pre-Travel-Clearance in te vullen. 

Moet ik een coronatest doen om Oostenrijk binnen te komen?
Alleen als je niet gevaccineerd of in de afgelopen zes maanden genezen bent. Een negatieve test dien je bij je te hebben of je dient je binnen 24 uur na aankomst te laten testen.

Welke testen zijn geldig om het land binnen te reizen?
Een PCR test die niet ouder is dan 72 uur of een antigeentest die niet ouder is dan 48 uur.

Aan welke voorwaarden moet de test voldoen?
Je dient een medisch certificaat of een testresultaat (PCR of antigeentest), afgegeven door erkende instanties in het Duits of het Engels, in analoge of digitale vorm, te kunnen overleggen.

Moet ik me registreren om Oostenrijk in te reizen?
Ja. Je kunt je registreren via dit formulier >

Hoe weet ik welke kleur mijn land van herkomst is en welke regels er dan gelden?
Sinds 19 mei gelden er nieuwe inreisregels voor Oostenrijk volgens kleurcodes van het land van herkomst. De kleurcodes worden aangehouden volgens de kaart van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding

Moeten kinderen zich ook registreren voor ze het land binnen reizen?
Ja

Waar vind ik de inreisformulieren?
De online pre-Travel-Clearance vindt je hier >

Moet ik in quarantaine als ik naar Oostenrijk reis?
Nee, wanneer je kunt aantonen dat je getest, genezen of gevaccineerd bent, hoef je sinds 1 juni niet meer in quarantaine.

Mag ik naar mijn tweede huis in Oostenrijk?
Ja dat mag, maar de inreisregels gelden ook voor jou.

Wat is een 'Grüner Pass' oftewel groene pas?
Een pas die aangeeft wat je coronastatus is: getest, genezen of gevaccineerd.

Hoe kom ik aan een groene pas?
Op dit moment geldt bijvoorbeeld een negatief testresultaat of bewijs van vaccinatie op papier in het Duits of Engels. De verwachting is dat er eind juni/begin juli een Europese digitale groene pas komt.

Wat zijn de 3 G's?
Geimpft, Getested of Genesen. Oftewel gevaccineerd, getest of genezen.

Welke tests zijn er voor de groene pas en hoe lang zijn deze geldig?
- PCR test. Deze is 72 uur geldig.
- Antigeen test. Deze is 48 uur geldig.
- Zelftest, welke zijn vastgelegd in een officieel gegevensverwerkingssysteem van de deelstaten. Deze is 24 uur geldig.
- Point-of-sale-test, voor eenmalige toegang tot sportfaciliteiten, bedrijfspanden, restaurants, hotels of een evenement. Deze zijn alleen geldig voor toegang en tijd van het bewuste bezoek.

Vanaf wanneer gaat de tijd van een test in?
Vanaf het moment van afname, niet van uitslag.

Wanneer heb ik de groene pas nodig?
Bij het betreden van sportfaciliteiten, bedrijfspanden, restaurants, hotels, accommodaties of een evenement.

Hoe vaak moet ik testen?
In ieder geval voor of bij binnenkomst in Oostenrijk en bij het inchecken in je accommodatie dien je een negatief testresultaat te tonen. Wanneer je gebruik wilt maken van bijvoorbeeld een restaurant, sportfaciliteiten of wellness dien je altijd een negatief testresultaat te kunnen overleggen. Afhankelijk van de dingen die doet en welke test je gebruikt dien je je dan dus elke 24, 48 of 72 uur te laten testen. 

Moeten kinderen ook testen?
De testverplichting geldt voor kinderen vanaf 12 jaar. 

Waar kan ik me laten testen?
Je kunt je in Nederland laten testen bij een commerciële instelling die een certificaat in het Engels of Duits afgeven voor reizen. Let op: de gratis test van de GGD is niet geldig, omdat hier geen Engelse of Duitse testuitslag van is. In Oostenrijk kun je je op veel verschillende plaatsen laten testen, waarbij de kosten verschillen. Een overzicht van testlocaties in Oostenrijk vind je hier . Ook zijn er enkele apotheken in Oostenrijk waar je je kunt laten testen.

Zijn er kosten verbonden aan de coronatest?
In de meeste gevallen is testen in Oostenrijk gratis (zelftest onder toezicht of antigeentest). In sommige gevallen moet je betalen voor een PCR test.

Wanneer ben je volgens de groene pas genezen?
Wanneer je coronabesmetting minimaal 28 dagen en maximaal 6 maanden geleden is. Dit dien je aan te tonen met een artsverklaring in het Engels of Duits. Een bewijs van antistoffen is maximaal 3 maanden geldig.

Ik ben gevaccineerd, geldt dit voor de groene pas? 
Ja dit geldt vanaf 22 dagen na de eerste prik, deze is dan maximaal 3 maanden geldig. Na een tweede prik geldt deze nogmaals 6 maanden. Voor de vaccinaties waarbij één prik voldoende is (Johnson & Johnson) geldt een periode van 9 maanden vanaf de 22e dag na de prik.  

Moet ik voor elk bezoek aan een bar, restaurant of berghut de groene pas tonen?
Ja

Hoe vaak moet ik de groene pas laten zien bij de accommodatie?
Bij het inchecken en daarna wanneer je gebruik maakt van de restaurant-, sport- of wellnessfaciliteiten.

Officiële kanalen Oostenrijkse en Nederlandse overheid

Middels deze pagina proberen we je ze goed mogelijk op de hoogte te houden van de actuele coronaregels en het advies omtrent een zomervakantie in Oostenrijk in 2021. Dit artikel is met de grootste zorg samengesteld. Indebergen.nl kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor eventuele fouten of onjuistheden. Het officiële reisadvies vind je op Nederlandwereldwijd.nl. Het Ministerie van Gezondheid van Oostenrijk biedt allerlei informatie omtrent corona, welke geldt voor het heel Oostenrijk. Ook het landelijke toerismebureau biedt informatie omtrent corona in Oostenrijk. Zie je een fout, heb je een vraag of hebben we een update gemist? Mail dan naar [email protected]  

Zomervakantie tips