Zomervakantie Duitsland 2021: regels en advies omtrent corona

coronamaatregelen in Duitsland voor vakantiegangers

4 april 2021

door Miranda in Nieuws

Wil jij deze zomervakantie naar onze oosterburen en ben je benieuwd hoe het nu is met corona in Duitsland? Lees dan snel verder, want in dit artikel houden we het nieuws omtrent het coronavirus en de mogelijkheid om op vakantie te gaan naar Duitsland voor je bij. Wanneer er veranderingen zijn in de regels vanuit onze regering of de coronaregels ter plaatse, lees je dat hier. Middels de datum bovenaan dit blog kun je zien wanneer we de laatste update(s) hebben doorgevoerd. Op die manier houden we je altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen omtrent corona en de mogelijkheid om naar Duitsland op vakantie te gaan. Op dit moment staat het reisadvies voor Duitsland door corona op oranje, wat betekent dat alleen noodzakelijke reizen zijn toegestaan. Een vakantie valt hier niet onder. Ook de Duitse regering staat momenteel geen toerisme toe. Lees in dit artikel alles over corona in Duitsland.

Negatief reisadvies Duitsland wegens corona

Het reisadvies voor Duitsland is wegens corona al sinds 3 november 2020 oranje, wat inhoudt dat alleen noodzakelijke reizen zijn toegestaan. Toeristen zijn op dit moment niet welkom in Duitsland en accommodaties mogen ook geen toeristische overnachtingen aanbieden. Een vakantie in Duitsland is op dit moment dus niet mogelijk. De grens tussen Nederland en Duitsland is wel geopend, maar er kunnen controles plaatsvinden. Wanneer je wel naar Duitsland gaat, dien je bij terugkomst in Nederland tien dagen in thuisquarantaine te gaan. Deze quarantaine kun je verkorten door op dag vijf een coronatest te ondergaan. Wanneer deze test negatief is, eindigt de quarantaine. Ook Duitsland stelt dat je een negatieve coronatest van maximaal 48 uur oud moet kunnen tonen bij binnenreizen van het land. Ook moet je tien dagen in quarantaine, wanneer je het land bezoekt vanuit Nederland. Eventueel kun je dit verkorten, wanneer je op dag vijf een negatief testresultaat kunt laten zien. Daarnaast dien je je digitaal aan te melden via deze link. Voor wie op doorreis is, geldt de inreismelding niet, maar de negatieve test dien je wel te kunnen tonen en je dient het land via de snelste route weer te verlaten. Sinds 13 december 2020 is Duitsland in een strenge lockdown, welke in ieder geval tot en met 18 april duurt. 

corona in Duitsland

Dekking reisverzekering en het coronavirus

Wil je toch naar Duitsland afreizen, check voor vertrek ook even je reisverzekering. Hoe gaan zij om met een oranje reisadvies wegens het coronavirus? Bij code oranje zeggen veel reisverzekeringen dat ze schade als gevolg van corona niet dekken. Volgens het verbond van verzekeringen dekken alle reisverzekeringen sowieso bij code geel. 

Algemene coronaregels in Duitsland

Door corona in Duitsland is het land in ieder geval nog tot en met 18 april in strenge lockdown. In Duitsland kunnen de regels per deelstaat verschillen en ook per regio. Afhankelijk van de zevendaagse incidentie is er meer of minder mogelijk en zijn de regels wel of niet strenger. Zo is er een zogenaamde 'noodrem' die bij meer dan 100 coronabesmettingen per 100.000 inwoners geldt, de strenge regels gelden dan vanaf de tweede werkdag. Denk hierbij een beperkingen voor privé samenkomsten en het sluiten van faciliteiten. Het is dus belangrijk vooraf goed te kijken welke coronaregels er gelden in de regio en/of deelstaat van Duitsland die je wilt bezoeken.

In heel Duitsland gelden in ieder geval de volgende coronaregels:

 • Afstand houden: houd anderhalve meter afstand tot personen die niet tot jouw huishouden behoren.
 • Thuis blijven wanneer je ziek bent: net als in Nederland, dien je thuis/binnen te blijven wanneer je griep- en/of verkoudheidsverschijnselen hebt.
 • Vermijd aanraken: vermijd contact met anderen waarmee je niet samenwoont. Schud geen handen of omarm geen mensen uit een ander huishouden.
 • Hygiëne: nies of hoest in je elleboog of gebruik een papieren zakdoekje die je daarna direct weggooit in de prullenbak. Vermijd het aanraken van je gezicht, met name je ogen, mond en neus. Was regelmatig minimaal 20 seconden goed je handen met zeep.
 • Mondkapje: het dragen van een mondkapje is overal in openbare ruimtes verplicht. Belangrijk: sinds 25 januari 2021 dient dit een FFP2- of KN95/N95 mondkapje te zijn in onder andere het openbaar vervoer, in winkels, in de horeca en in tankstations. Bij het niet dragen van het juiste mondkapje riskeer je een boete van € 150,-. Het dragen van een mondkapje geldt niet voor kinderen jonger dan 6 jaar. In deelstaten en regio's waar de zevendaagse incidentie boven de 100 ligt, dienen mensen die meerijden in de auto, en niet tot hetzelfde huishouden behoren, ook een medisch mondkapje te dragen.
 • Regels per deelstaat: indien de coronabesmettingscijfers in een deelstaat oplopen, kan worden besloten om alleen hier de maatregelen aan te scherpen. Bekijk voor vertrek de maatregelen die van kracht zijn in de deelstaat waar jij naartoe gaat.
 • Groepsgrootte: een huishouden mag met een ander huishouden samenkomen, waarbij een maximale groepsgrootte van vijf personen geldt. In deelstaten waar de zevendaagse incidentie onder de 35 per 100.000 inwoners ligt, kunnen maximaal tien personen samenkomen uit drie huishoudens. Kinderen tot 14 jaar tellen niet mee bij deze groepsgrootte. Wanneer de zevendaagse incidentie boven de 100 ligt, geldt de regel van maximaal één persoon uit één huishouden.

Reizen naar, in en door Duitsland 

 • Reisadvies: code oranje, ‘alleen noodzakelijke reizen’ is voor heel Duitsland wegens corona van kracht. Dit betekent dat je voorlopig niet naar Duitsland kunt voor een vakantie. Wanneer je wel naar Duitsland gaat, dien je bij terugkomst in Nederland tien dagen in quarantaine te gaan. Je kunt deze quarantaine verkorten door op de vijfde dag een coronatest te doen. Indien deze negatief is, mag de quarantaine worden beëindigt. Ook Duitsland stelt dat je een negatief coronatestresultaat moet hebben bij aankomst, welke maximaal 48 uur oud is. Hetzelfde geldt voor de quarantaine van tien dagen wanneer je het land bezoekt vanuit Nederland. Eventueel kun je die verkorten wanneer je op dag vijf een negatieve test kunt laten zien. Daarnaast dien je je digitaal aan te melden via deze link >
 • Grenscontroles: kunnen steekproefsgewijs plaatsvinden. Zorg dat je aan kunt tonen waar je naartoe onderweg bent. Je dient altijd een negatieve coronatest te kunnen tonen die maximaal 48 oud is. Daarnaast dien je je digitaal aan te melden via deze link >
 • Doorreis: Duitsland adviseert dringend zo min mogelijk te reizen binnen het eigen land, zowel zakelijk als privé. Je mag echter wel door Duitsland reizen wanneer je op doorreis bent naar een ander land, maar je dient het land via de snelste route weer te verlaten. Overnachten is niet toegestaan, even stoppen om te tanken en toiletbezoek mag wel. Daarnaast dien je een negatieve coronatest te kunnen tonen die maximaal 48 uur oud is.
 • Openbaar vervoer: gebruik maken van bus, tram, trein, boot en vliegtuig is toegestaan. Een FFP2-masker is verplicht.
Reizen door Duitsland tijdens corona

De coronaregels in winkels in Duitsland

 • In Duitsland mogen alle essentiële winkels zoals winkels voor levensmiddelen, drogisterijen, opticiens en apotheken open. Ook boekhandels, tuincentra en bloemenwinkels zijn geopend. In deelstaten waar weinig coronagevallen zijn, kunnen mogelijk meer winkels openen.
 • Een FFP2-masker is in winkels en op parkeerplaatsen altijd verplicht in alle deelstaten.
 • Er is een maximaal aantal klanten per winkel ingesteld. In kleinere winkels (tot 800 m2) geldt maximaal één bezoeker per tien vierkante meter, voor grotere winkels geldt minimaal 20 vierkante meter per bezoeker.
 • In de supermarkt is het gebruik van een winkelwagen veelal verplicht.
 • In veel deelstaten wordt aangeraden alleen boodschappen te doen om de drukte in de supermarkten te beperken.
 • Kappers en contactberoepen mogen aan het werk, maar met strenge regels die per deelstaat kunnen verschillen. Wanneer er bijvoorbeeld geen mondkapje gedragen kan worden, dienen klanten een negatieve coronatest te overleggen.

Horeca in Duitsland en het coronavirus

 • Op dit moment is de horeca gesloten in Duitsland. Afhalen en bezorgen is wel mogelijk. In deelstaten/regio's waar de besmettingscijfers van corona laag zijn, mag de horeca buiten (terrassen) onder bepaalde voorwaarden wel openen sinds 22 maart.
 • De coronaregels in de horeca verschillen per deelstaat evenals de voorwaarden om te mogen openen.
Horeca in Duitsland

Accommodaties in Duitsland gesloten voor toeristen wegens corona

 • Hotels, pensions, appartementen en overige vakantieverblijven mogen geen toeristen ontvangen in Duitsland in verband met corona. Enkele hotels zijn wel geopend voor zakelijke gasten. Hiervoor gelden de onderstaande regels
 • In algemene ruimtes zoals de receptie, gangen en trappenhuizen is het dragen van een mondkapje verplicht.
 • Bij binnenkomst is er vaak de mogelijkheid om handen te wassen of te desinfecteren en men vraagt de gasten dit altijd én regelmatig te doen.
 • De regels omtrent faciliteiten als als zwembaden, fitness en wellness verschillen per deelstaat. Informeer vooraf bij de accommodatie wat wel/niet geopend is tijdens je verblijf.
 • Campings zijn op dit moment gesloten. Toch alvast op zoek naar een leuke camping? Bekijk hier onze tips voor een camping in de Eifel, camping in Zuid-Duitsland, camping bij de Bodensee of een camping in het Zwarte Woud.

OV in Duitsland tijdens de coronacrisis

 • Het openbaar vervoer rijdt volgens dienstregeling in Duitsland, maar het verzoek is zo min mogelijk te reizen.
 • In de trein, de bus en/of boot is het dragen van een FFP2-mondkapje verplicht.
 • Gevraagd wordt voldoende afstand te houden tot medereizigers en vooraf een zitplaats en kaartje te reserveren.

Bergliften in Duitsland

 • In de meeste deelstaten zijn bergliften gesloten. Op dit moment geldt er een uitzondering voor de liften in Willingen en Winterberg, deze zijn wel geopend. Wel gelden er zeer strengen regels en is er een maximaal aantal personen toegestaan in het skigebied. Daarnaast dien je vooraf online een liftpas te kopen.
 • Houd rekening met langere wachttijden, omdat men veelal minder gasten tegelijk toelaat in een lift.
 • Het gebruik van een FFP2-mondkapje in de lift is verplicht.
 • Check vooraf de openingstijden en regels van de lift die je wilt gebruiken.
Zijn liften in Duitsland open?

Overige faciliteiten in Duitsland

 • Zwembaden: zijn gesloten, evenals sportscholen, fitness- en wellnesscentra.
 • Speeltuinen: zijn geopend.
 • Attractieparken en dierentuinen: mogen openen in regio's en/of deelstaten waar de zevendaagse incidentie onder de 50 ligt.
 • Musea: mogen openen in regio's en/of deelstaten waar de zevendaagse incidentie onder de 50 ligt. Ligt de zevendaagse incidentie tussen de 50 en 100 dan is museumbezoek mogelijk op afspraak.
 • Bioscopen en theaters: zijn gesloten. In deelstaten waar de coronabesmettingen laag zijn, zijn sinds 22 maart eerste stappen tot opening mogelijk. De regels hiervoor verschillen per deelstaat.

Een reis in de Duitsland boeken? Bekijk dan bijvoorbeeld het aanbod van Alpenreizen, Bergsportreizen en SNP

Officiële kanalen Duitse en Nederlandse overheid

Middels deze pagina proberen we je ze goed mogelijk op de hoogte te houden van de actuele regels/maatregelen en het advies omtrent corona en een zomervakantie in Duitsland in 2021. Het officiële reisadvies vind je op Nederlandwereldwijd.nl. Het Ministerie van Gezondheid van Duitsland biedt allerlei informatie omtrent corona, welke geldt voor heel Duitsland. Ook op het Duitsland Instituut vind je informatie over corona in het land. 

Daarnaast bepalen de individuele deelstaten ook regels en maatregelen omtrent corona:

Dit artikel is met de grootste zorg samengesteld. Indebergen.nl kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor eventuele fouten of onjuistheden. Zie je een fout, heb je een vraag of hebben we een update gemist? Mail dan naar [email protected] 

Zomervakantie tips