Zomervakantie Duitsland 2021: regels en advies omtrent corona

coronamaatregelen in Duitsland voor vakantiegangers

5 oktober 2021

door Miranda in Nieuws

Update 5-10-2021: Dit artikel wordt niet meer geactualiseerd. Het laatste nieuws omtrent corona in Duitsland lees je hier >

Wil jij deze zomervakantie naar onze oosterburen en ben je benieuwd hoe het nu is met corona in Duitsland? Lees dan snel verder, want in dit artikel houden we het nieuws omtrent het coronavirus en de mogelijkheid om op vakantie te gaan naar Duitsland voor je bij. Wanneer er veranderingen zijn in de regels vanuit onze regering of de coronaregels ter plaatse, lees je dat hier. Middels de datum bovenaan dit blog kun je zien wanneer we de laatste update(s) hebben doorgevoerd. Op die manier houden we je altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen omtrent corona en de mogelijkheid om naar Duitsland op vakantie te gaan. Op dit moment staat het reisadvies voor Duitsland door corona op groen, wat betekent dat een vakantie weer mogelijk is. De Duitse regering heeft sinds 24 april een nieuwe wet aangenomen om de verspreiding van corona te voorkomen, de zogenaamde 'noodrem'. Echter doordat de besmettingen nu snel dalen, is er in steeds meer deelstaten weer toerisme mogelijk. Lees in dit artikel alles over corona in Duitsland.

Reisadvies Duitsland wegens corona: groen

Het reisadvies voor Duitsland is sinds 3 juli groen. Je hoeft na een vakantie in Duitsland bij thuiskomst dus niet meer in quarantaine. Een vakantie is mogelijk, maar je dient wel rekening te houden met de regels en mogelijkheden ter plaatse. De grens tussen Nederland en Duitsland is geopend, maar er kunnen controles plaatsvinden. Sinds zondag 8 augustus wordt Nederland niet meer gezien als 'hoog risicogebied' door de Duitse regering. Je kunt dus zonder je vooraf aan te melden en zonder quarantaine naar Duitsland reizen. Wel dien je middels de coronapass (Corona Check App) aan te tonen dat je gevaccineerd, genezen of negatief getest bent voor corona. Voor vaccinatie geldt dat de laatste prik minimaal 14 dagen geleden dient te zijn gegeven. Een antigeentest mag maximaal 48 uur oud zijn en een PCR test 72 uur. De regels gelden voor kinderen vanaf 12 jaar.

In dit overzicht (Duitstalig) kun je zien wat wel en niet mogelijk is per deelstaat op het gebied van toerisme >

corona in Duitsland

Dekking reisverzekering en het coronavirus

Wil je naar Duitsland afreizen, check dan voor vertrek even je reisverzekering. Hoe gaan zij om met een geel of oranje reisadvies wegens het coronavirus? Bij code oranje zeggen veel reisverzekeringen dat ze schade als gevolg van corona niet dekken. Volgens het verbond van verzekeringen dekken alle reisverzekeringen sowieso bij code geel. 

Corona Check app

Sinds 1 juli werkt de Corona Check app van de overheid internationaal. Dit betekent dat je van je vaccinatiebewijs een QR code kunt maken die internationaal te gebruiken is. Ook kun je een QR code maken van een negatieve testuitslag of een herstelverklaring. Op deze manier kun je ook in het buitenland je 'coronastatus' eenvoudig laten zien. Heb je geen smartpohone, dan kun je de QR code die je op je computer maakt ook uitprinten.

Corona Check app

Algemene coronaregels in Duitsland

Door corona in Duitsland gelden er diverse maatregelen waar je rekening mee dient te houden als je het land bezoekt. In Duitsland kunnen de regels per deelstaat verschillen en ook per regio. Sinds 24 april heeft de Duitse overheid middels een nieuwe 'noodrem' wet de bevoegdheid in te grijpen in een deelstaat of regio en daar de regels te verscherpen. Afhankelijk van de zevendaagse incidentie is er meer of minder mogelijk en zijn de regels wel of niet strenger. De zogenaamde 'Bundes noodrem', die bij meer dan 100 coronabesmettingen per 100.000 inwoners gedurende drie dagen in kracht treedt, zorgt voor strenge regels. Denk hierbij een beperkingen voor privé samenkomsten en het sluiten van faciliteiten. Deze strenge regels blijven net zo lang gelden, totdat de zevendaagse incidentie weer onder de 100 besmettingen per 100.000 inwoners komt. Het is dus belangrijk vooraf goed te kijken welke coronaregels er gelden in de regio en/of deelstaat van Duitsland die je wilt bezoeken. De boetes voor het overtreden van coronaregels kunnen in Duitsland oplopen tot € 25.000,-. Op dit moment zijn de coronacijfers goed in Duitsland, wat betekent dat er steeds meer mogelijk is en de regels minder streng zijn.

In heel Duitsland gelden in ieder geval de volgende coronaregels:

 • Afstand houden: houd anderhalve meter afstand tot personen die niet tot jouw huishouden behoren.
 • Thuis blijven wanneer je ziek bent: net als in Nederland, dien je thuis/binnen te blijven wanneer je griep- en/of verkoudheidsverschijnselen hebt.
 • Vermijd aanraken: vermijd contact met anderen waarmee je niet samenwoont. Schud geen handen of omarm geen mensen uit een ander huishouden.
 • Hygiëne: nies of hoest in je elleboog of gebruik een papieren zakdoekje die je daarna direct weggooit in de prullenbak. Vermijd het aanraken van je gezicht, met name je ogen, mond en neus. Was regelmatig minimaal 20 seconden goed je handen met zeep.
 • Mondkapje: het dragen van een mondkapje is veelal binnen in openbare ruimtes verplicht. Belangrijk: in diverse deelstaten dient dit een FFP2- of KN95/N95 mondkapje te zijn in onder andere het openbaar vervoer, in winkels, in de horeca en in tankstations. Bij het niet dragen van het (juiste) mondkapje riskeer je een boete van € 150,-. Het dragen van een mondkapje geldt niet voor kinderen jonger dan zes jaar. In deelstaten en regio's waar de zevendaagse incidentie boven de 100 ligt, dienen mensen die meerijden in de auto, en niet tot hetzelfde huishouden behoren, ook een medisch mondkapje te dragen.
 • Regels per deelstaat: indien de coronabesmettingscijfers in een deelstaat oplopen, kan worden besloten om alleen hier de maatregelen aan te scherpen. Bekijk voor vertrek de maatregelen die van kracht zijn in de deelstaat waar jij naartoe gaat.
 • Avondklok: in deelstaten of regio's waar de zogenaamde 'noodrem' van kracht is (meer dan 100 besmettingen per 100.000 inwoners) geldt een avondklok van 22.00 uur tot 05.00 uur. Op dit moment is de incidentie in Duitsland nergens zo hoog dat er een avondklok van kracht is.
 • Groepsgrootte: een huishouden mag met een ander huishouden samenkomen, waarbij een maximale groepsgrootte van vijf personen geldt. In deelstaten waar de zevendaagse incidentie onder de 35 per 100.000 inwoners ligt, kunnen maximaal tien personen samenkomen uit drie huishoudens. Kinderen tot 14 jaar tellen niet mee bij deze groepsgrootte. Wanneer de zevendaagse incidentie boven de 100 ligt, geldt de regel van maximaal één persoon uit één huishouden.

Veranderingen in Duitsland vanaf de herfst

De Duitse regering heeft inmiddels besloten dat er vanaf de herfst (11 oktober) veranderingen zullen worden doorgevoerd in het land. Zo zullen coronatests niet meer gratis zijn en zal er onder andere voor een bezoek aan de horeca een bewijs moeten zijn van een negatieve test, een vaccinatiebewijs of zul je moeten aantonen genezen te zijn van corona. 

Reizen naar, in en door Duitsland 

 • Reisadvies: sinds donderdag 3 juli is code groen van toepassing. Dit betekent dat een vakantie in Duitsland weer mogelijk is, maar er zijn wel veiligheidsrisico's en regels. Sinds zondag 8 augustus wordt Nederland niet meer gezien als 'hoog risicogebied' door de Duitse regering. Je kunt dus zonder je vooraf aan te melden en zonder quarantaine naar Duitsland reizen. Wel dien je middels de coronapass (Corona Check App) aan te tonen dat je gevaccineerd, genezen of negatief getest bent voor corona. Voor vaccinatie geldt dat de laatste prik minimaal 14 dagen geleden dient te zijn gegeven. Een antigeentest mag maximaal 48 uur oud zijn en een PCR test 72 uur. De regels gelden voor kinderen vanaf 12 jaar.
 • Grenscontroles: er kunnen grenscontroles plaatsvinden.
 • Doorreis: je kunt zonder voorwaarden door Duitsland reizen.
 • Openbaar vervoer: gebruik maken van bus, tram, trein, boot en vliegtuig is toegestaan. Een FFP2-masker is verplicht.
Reizen door Duitsland tijdens corona

De coronaregels in winkels in Duitsland

 • In Duitsland mogen alle essentiële winkels zoals winkels voor levensmiddelen, drogisterijen, opticiens en apotheken open. Ook boekhandels, tuincentra en bloemenwinkels zijn geopend. In deelstaten waar weinig coronagevallen zijn, kunnen mogelijk meer winkels openen. In regio's waar de 'noodrem' geldt, zijn regels voor 'Click & Meet' in niet essentiële winkels. Je dient dan een negatieve coronatest te kunnen overleggen en een afspraak te maken bij een winkel. In regio's waar de zevendaagse incidentie nog hoger ligt dan 150 per 100.000 inwoners geldt dat je alleen mag afhalen bij niet-essentiële winkels.
 • Een FFP2-masker is in winkels en op parkeerplaatsen altijd verplicht in de meeste deelstaten.
 • Er is een maximaal aantal klanten per winkel ingesteld. In kleinere winkels (tot 800 m2) geldt maximaal één bezoeker per tien vierkante meter, voor grotere winkels geldt minimaal 20 vierkante meter per bezoeker.
 • In de supermarkt is het gebruik van een winkelwagen veelal verplicht.
 • In veel deelstaten wordt aangeraden alleen boodschappen te doen om de drukte in de supermarkten te beperken.
 • Kappers en contactberoepen mogen aan het werk, maar met strenge regels die per deelstaat kunnen verschillen. Wanneer er bijvoorbeeld geen mondkapje gedragen kan worden, dienen klanten een negatieve coronatest te overleggen.

Horeca in Duitsland en het coronavirus

Horeca in Duitsland

Accommodaties in Duitsland soms gesloten voor toeristen wegens corona

OV in Duitsland tijdens de coronacrisis

 • Het openbaar vervoer rijdt volgens dienstregeling in Duitsland, maar het verzoek is zo min mogelijk te reizen.
 • In de trein, de bus en/of boot is het dragen van een FFP2-mondkapje verplicht.
 • Gevraagd wordt voldoende afstand te houden tot medereizigers en vooraf een zitplaats en kaartje te reserveren.

Bergliften in Duitsland

 • De bergliften mogen weer open.
 • Houd rekening met langere wachttijden, omdat men veelal minder gasten tegelijk toelaat in een lift.
 • Het gebruik van een FFP2-mondkapje in de lift is verplicht.
 • Check vooraf de openingstijden en regels van de lift die je wilt gebruiken.
Zijn liften in Duitsland open?

Overige faciliteiten in Duitsland

 • Zwembaden: zijn in steeds meer deelstaten open, evenals sportscholen, fitness- en wellnesscentra.
 • Speeltuinen: zijn geopend.
 • Attractieparken en dierentuinen: mogen openen in regio's en/of deelstaten waar de zevendaagse incidentie onder de 50 ligt.
 • Musea: mogen openen in regio's en/of deelstaten waar de zevendaagse incidentie onder de 50 ligt. Ligt de zevendaagse incidentie tussen de 50 en 100 dan is museumbezoek mogelijk op afspraak.
 • Bioscopen en theaters: zijn gesloten. In deelstaten waar de coronabesmettingen laag zijn, zijn sinds 22 maart eerste stappen tot opening mogelijk. De regels hiervoor verschillen per deelstaat.
 • In sommige gevallen wordt er bij toegang gevraagd om een negatieve test, bewijs van vaccinatie of bewijs van genezing van corona.

Een reis in de Duitsland boeken? Bekijk dan bijvoorbeeld het aanbod van Alpenreizen, Bergsportreizen en SNP

Officiële kanalen Duitse en Nederlandse overheid

Middels deze pagina proberen we je ze goed mogelijk op de hoogte te houden van de actuele regels/maatregelen en het advies omtrent corona en een zomervakantie in Duitsland in 2021. Het officiële reisadvies vind je op Nederlandwereldwijd.nl. Het Ministerie van Gezondheid van Duitsland biedt allerlei informatie omtrent corona, welke geldt voor heel Duitsland. Ook op het Duitsland Instituut vind je informatie over corona in het land. 

Daarnaast bepalen de individuele deelstaten ook regels en maatregelen omtrent corona:

Dit artikel is met de grootste zorg samengesteld. Indebergen.nl kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor eventuele fouten of onjuistheden. Zie je een fout, heb je een vraag of hebben we een update gemist? Mail dan naar [email protected] 

Zomervakantie tips