Skip to navigation Skip to main content

Zomervakantie Frankrijk 2021: regels en advies omtrent corona

53238 - Zomervakantie Frankrijk 2021: regels en advies omtrent corona

Update 27-9-2021: Dit artikel wordt niet meer geactualiseerd. Het laatste nieuws omtrent corona in Frankrijk lees je hier >

Heb jij plannen voor een zomervakantie in de Franse Alpen en ben je benieuwd hoe het nu is met corona in Frankrijk? In dit artikel houden we het nieuws omtrent het coronavirus en de mogelijkheid om op vakantie naar Frankrijk te gaan bij. Wanneer er veranderingen zijn in de regels vanuit onze regering of die ter plaatse, lees je dat hier. Middels de datum bovenaan dit blog kun je zien wanneer we de laatste update(s) hebben doorgevoerd. Op die manier hopen we je altijd op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen omtrent corona en de mogelijkheid om naar dit land op vakantie te gaan. Sinds 24 juni is het reisadvies voor Frankrijk vanuit onze regering geel, wat betekent dat vakantie in Frankrijk mogelijk is. Ook Frankrijk heeft versoepelingen doorgevoerd. Lees hieronder alles over corona in Frankrijk.

Reisadvies Frankrijk op geel

Op dit moment is het reisadvies vanuit onze regering voor Frankrijk als gevolg van corona geel. Dit betekent dat een vakantie weer mogelijk is, maar bij thuiskomst gelden wel bepaalde regels. Ook dien je rekening te houden met de regels ter plaatse, want de Franse regering heeft maatregelen genomen. Sinds 9 juni ben je als buitenlander weer welkom in het land, maar er zijn wel zaken waar je aan moet voldoen. Zo dien je bij binnenkomst in het land een negatieve PCR of antigeen test te kunnen tonen welke niet ouder is dan 24 uur. Kinderen onder de 11 jaar en mensen die volledig zijn gevaccineerd zijn vrijgesteld van deze eis. Je vaccinatie is geldig zeven dagen na de tweede prik of vier weken na de eerste prik wanneer je een eenpriksvaccinatie hebt gehad. Heb je geen negatieve test, dan moet je zeven dagen in quarantaine er ter plaatse alsnog een test doen. Je kunt je coronastatus aangeven middels de Corona Check App.

Strenge regels bij terugkomst in Nederland sinds 8 augustus

Sinds 8 augustus zijn de regels voor Nederlanders die terugkomen uit een land met geel reisadvies strenger geworden. Wanneer je niet gevaccineerd bent of hersteld van corona, dien je voor je terugreist naar Nederland je te laten testen in Italië. Voor een antigeentest geldt dat dit dan maximaal 24 uur voor terugkomst moet, een PCR-test kan tot 48 uur voor terugkeer in Nederland. Na thuiskomst in Nederland geldt voor iedereen het dringende advies je te laten testen: een zelftest voor voor volledig gevaccineerden of genezen mensen en een test bij de GGD op dag twee en vijf voor mensen die nog niet volledig gevaccineerd zijn of genezen.

53238 - corona in frankrijk

Dekking reisverzekering en het coronavirus

Wil je naar Frankrijk afreizen, check voor vertrek ook even hoe het zit met je reisverzekering. Hoe gaan zij om met een geel of oranje reisadvies wegens het coronavirus? Bij code oranje zeggen veel reisverzekeringen dat ze schade als gevolg van corona niet dekken. Volgens het verbond van verzekeringen dekken alle reisverzekeringen sowieso bij code geel.

Corona Check app

Sinds 1 juli werkt de Corona Check app van de overheid internationaal. Dit betekent dat je van je vaccinatiebewijs een QR code kunt maken die internationaal te gebruiken is. Ook kun je een QR code maken van een negatieve testuitslag of een herstelverklaring. Op deze manier kun je ook in het buitenland je 'coronastatus' eenvoudig laten zien. Heb je geen smartphone, dan kun je de QR code die je op je computer maakt ook uitprinten.

53238 -

Algemene coronaregels in Frankrijk

Door corona in Frankrijk heeft het land regels, welke sinds 3 mei stapsgewijs versoepeld zijn. De avondklok is sinds 20 juni opgeheven.

De volgende coronaregels gelden in heel Frankrijk:

 • Afstand houden: het is verplicht om één meter afstand te houden tot personen die niet tot jouw huishouden behoren.
 • Thuis blijven wanneer je ziek bent: net als in Nederland, dien je thuis/binnen te blijven wanneer je griep- en/of verkoudheidsverschijnselen hebt of wanneer je koorts hebt en je temperatuur boven de 37,5 graden is.
 • Groepsvorming: je mag met maximaal tien personen samenkomen.
 • Vermijd aanraken: vermijd contact met anderen waarmee je niet samenwoont. Schud geen handen of omarm geen mensen uit een ander huishouden.
 • Hygiëne: nies of hoest in een papieren zakdoekje die je daarna direct weggooit in de vuilnisbak. Vermijd het aanraken van je gezicht, met name je ogen, mond en neus. Was regelmatig minimaal 60 seconden goed je handen met zeep.
 • Mondkapjes:Het dragen van een masker is verplicht in onder andere afgesloten publieke ruimtes, het openbaar vervoer, musea, winkels, supermarkten, bibliotheken, op vliegvelden, in berghutten, hotels en restaurants. Mensen die dit niet doen, riskeren een boete van 135 euro, welke kan oplopen tot 3750 euro. Dit hoeven geen medische mondkapjes te zijn, wel mondkapjes met meerdere lagen. Textiel, eventueel zelfgemaakt, voldoet ook. De plicht geldt voor kinderen vanaf 11 jaar en volwassenen. In scholen geldt de mondkapjesplicht vanaf zes jaar. Koop je mondkapje online bijBever,ANWB ofBol.com.
 • Avondklok: er geldt in heel Frankrijk geen avondklok meer sinds 20 juni.
 • Coronastatus: sinds 9 augustus ben je verplicht aan te tonen dat je getest, gevaccineerd of genezen bent van corona wanneer je je in de openbare ruimte begeeft, zoals een restaurant, winkel of café. Deze regels gelden al sinds 21 juli in attractieparken, culturele instellingen en bij evenementen met meer dan 50 personen. Je kunt dit aantonen via de Corona Check app. Deze regels gelden voor personen vanaf 18 jaar.

Let op: deze regels kunnen per departement soms net even anders zijn. Check deze van tevoren via de plaatselijke websites of informeer bij je vakantie-accommodatie. Zij zijn goed op de hoogte van de lokale adviezen en maatregelen.

Reizen naar, in en door Frankrijk

 • Grenscontroles:er vinden momenteel incidenteel grenscontroles plaats in Frankrijk. Bij binnenkomst in het land dien je een negatieve PCR of antigeen test te kunnen tonen welke niet ouder is dan 24 uur. Kinderen onder de 11 jaar en mensen die volledig zijn gevaccineerd zijn vrijgesteld van deze eis. Je vaccinatie is geldig zeven dagen na de tweede prik of vier weken na de eerste prik wanneer je een eenpriksvaccinatie hebt gehad. Heb je geen negatieve test, dan moet je zeven dagen in quarantaine er ter plaatse alsnog een test doen.
 • Doorreis:sinds 3 mei mag er weer vrij tussen de departementen in Frankrijk gereisd worden.
 • Openbaar vervoer: gebruikmaken van bus, metro, tram, trein, boot en vliegtuig is toegestaan. Het dragen van een mondkapje is verplicht.
 • In de auto: geen regels voor mensen uit hetzelfde huishouden. Bij meerdere huishoudens wordt aangeraden een mondkapje te dragen. Bij zakelijk vervoer (taxi, carpool, deelauto's) is een mondkapje verplicht, tenzij er tussen de bestuurder en passagier een fysieke beveiliging is geplaatst in de auto. Tevens dient de stoel naast de bestuurder vrij gehouden te worden.
53238 - corona check app

De coronaregels in de winkels in Frankrijk

 • In Frankrijk mogen sinds 19 mei alle winkels weer open.
 • Het dragen van een mondkapje is in winkels verplicht. Winkels bepalen zelf hun overige veiligheidsregels.
 • Markten in Frankrijk zijn toegestaan.
 • Vanaf 1 augustus ben je verplicht aan te tonen dat je getest, gevaccineerd of genezen bent van corona wanneer je naar een winkel gaat (vanaf 18 jaar).

Horeca in Frankrijk buiten geopend

 • Sinds 9 juni zijn cafés en restaurants weer helemaal open, zowel binnen als buiten op de terrassen.
 • Er geldt maximaal aantal van tien personen aan een tafel.
 • Het dragen van een mondkapje is verplicht, wanneer je niet aan tafel zit.
 • Afhalen en bezorgen is ook mogelijk.
 • Sinds 9 augustus ben je verplicht aan te tonen dat je getest, gevaccineerd of genezen bent van corona wanneer je naar de horeca gaat (vanaf 18 jaar).

Accommodaties in Frankrijk open ondanks corona

Accommodaties in Frankrijk mogen hun deuren openen en gasten ontvangen.

 • Hotels, pensions, campings, appartementen en overige vakantieverblijven mogen open in Frankrijk. Er gelden strenge (hygiëne)regels voor toeristische accommodaties.
 • In algemene ruimtes zoals de receptie, gangen en trappenhuizen is hetdragen van een mondkapje verplicht.
 • Informeer bij de accommodatie naar de regels omtrent zwembaden, sanitair en andere gemeenschappelijke voorzieningen. Hier kunnen aangepaste openingstijden, gedoseerde toegang of andere regels van toepassing zijn.

Openbaar vervoer in Frankrijk tijdens de coronacrisis

 • Het openbaar vervoer rijdt in Frankrijk.
 • In de trein, de metro, de bus en/of de boot is het dragen van een mondkapje verplicht. Voor de trein en metro geldt deze verplichting al in de stationshal.

Bergliften in Frankrijk

 • De bergliften mogen in Frankrijk sinds 19 mei weer open.

Overige faciliteiten in Frankrijk

 • Zwembaden:mogen sinds 9 juni weer open.
 • Speeltuinen: geopend.
 • Buitenactiviteiten: zoals fietsen, wandelen, hardlopen en klimmen zijn toegestaan, maar vermijd drukte en houd afstand.
 • Attractieparken en dierentuinen: zijn sinds 9 juni weer open. Sinds 21 juli ben je verplicht aan te tonen dat je getest, gevaccineerd of genezen bent van corona wanneer je een attractiepark of dierentuin bezoekt (vanaf 18 jaar).
 • Musea: zijn sinds 19 mei weer open.
 • Concertzalen en theaters: zijn weer geopend sinds 19 mei. Ook hier geldt maximaal 800 personen binnen en 1000 personen buiten.
 • Bioscopen: zijn weer open.

Een reis in de Alpen boeken? Bekijk dan bijvoorbeeld het aanbod van Alpenreizen, Bergsportreizen en SNP.

Officiële kanalen Franse en Nederlandse overheid

Middels deze pagina proberen we je ze goed mogelijk op de hoogte te houden van de actuele regels/maatregelen en het advies omtrent corona een zomervakantie in Frankrijk in 2021. Het officiële reisadvies vind je opNederlandwereldwijd.nl. HetMinistère de L’Interiérieur biedt allerlei informatie omtrent Corona, welke geldt voor het hele land. Ook op Explore France en de Franse Ambassade lees je actuele informatie over corona in het Nederlands. Dit artikel is met de grootste zorg samengesteld. Indebergen.nl kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor eventuele fouten of onjuistheden. Zie je een fout, heb je een vraag of hebben we een update gemist? Mail dan naar info@indebergen.nl

Zomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen en is hier ook regelmatig te vinden. Zowel in de zomer als in de winter. De perfecte vakantie bestaat voor haar uit bergen, water, actie, relaxen, een goed boek en heerlijk eten. Haar avonturen op het water, de mountainbike, de motor of te voet deelt ze in haar blogs.