Zomervakantie Frankrijk 2021: regels en advies omtrent corona

coronaregels Frankrijk tijdens de zomervakantie

4 april 2021

door Miranda in Nieuws

Heb jij plannen voor een zomervakantie in de Franse Alpen en ben je benieuwd hoe het nu is met corona in Frankrijk? In dit artikel houden we het nieuws omtrent het coronavirus en de mogelijkheid om op vakantie naar Frankrijk te gaan bij. Wanneer er veranderingen zijn in de regels vanuit onze regering of die ter plaatse, lees je dat hier. Middels de datum bovenaan dit blog kun je zien wanneer we de laatste update(s) hebben doorgevoerd. Op die manier hopen we je altijd op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen omtrent corona en de mogelijkheid om naar dit land op vakantie te gaan. Op dit moment staat het reisadvies voor Frankrijk door corona op oranje, wat betekent dat alleen noodzakelijke reizen zijn toegestaan. Een vakantie valt hier niet onder. Bovendien is het land op dit moment in strenge lockdown tot 2 mei. Lees hieronder alles over corona in Frankrijk.

Negatief reisadvies Frankrijk wegens corona

Op dit moment is het reisadvies vanuit onze regering voor Frankrijk als gevolg van corona oranje. Een oranje reisadvies betekent dat alleen noodzakelijke reizen zijn toegestaan. Een familiebezoek of vakanties vallen hier niet onder. Reis je toch naar Frankrijk tijdens deze coronacrisis, dan moet je bij thuiskomst in Nederland tien dagen in quarantaine. Je kunt deze quarantaine verkorten door op de vijfde dag een coronatest te doen. Indien deze negatief is, wordt de quarantaine beëindigt. Ook de Franse regering heeft maatregelen genomen, zij raden internationale reizen ten strengste af. Wanneer je toch naar Frankrijk reist, dien je dit document in te vullen en bij je te dragen. Verder moet je een verklaring op je erewoord bij je hebben, waarin onder andere staat dat je geen coronaklachten hebt en dat je niet positief getest bent. Daarnaast dien je een negatieve PCR-test te kunnen overleggen die niet ouder is dan 72 uur.

Corona in Frankrijk

Dekking reisverzekering en het coronavirus

Wil je toch naar Frankrijk afreizen, check voor vertrek ook even hoe het zit met je reisverzekering. Hoe gaan zij om met een oranje reisadvies wegens het coronavirus? Bij code oranje zeggen veel reisverzekeringen dat ze schade als gevolg van corona niet dekken. Volgens het verbond van verzekeringen dekken alle reisverzekeringen sowieso bij code geel. 

Algemene coronaregels in Frankrijk

Door corona in Frankrijk heeft het land zeer strenge regels. Op dit moment is het hele land in strenge lockdown tot 2 mei. Overdag mag je je maximaal tien kilometer buiten je eigen woning verplaatsen (je dient altijd een bewijs van je woonadres bij je te dragen). Buitenactiviteiten mogen dus ook op maximaal tien kilometer van het woonadres plaatsvinden. Voor verplaatsingen van meer dan tien kilometer is een geldige verklaring nodig. Ook geldt er een avondklok en mag men dan alleen naar buiten met een verklaring

De volgende coronaregels gelden in heel Frankrijk:

 • Afstand houden: het is verplicht om één meter afstand te houden tot personen die niet tot jouw huishouden behoren.
 • Thuis blijven wanneer je ziek bent: net als in Nederland, dien je thuis/binnen te blijven wanneer je griep- en/of verkoudheidsverschijnselen hebt of wanneer je koorts hebt en je temperatuur boven de 37,5 graden is.
 • Groepsvorming: binnen mag je alleen samenkomen met je eigen huishouden. Buiten mag je met maximaal zes personen samenkomen.
 • Vermijd aanraken: vermijd contact met anderen waarmee je niet samenwoont. Schud geen handen of omarm geen mensen uit een ander huishouden.
 • Hygiëne: nies of hoest in een papieren zakdoekje die je daarna direct weggooit in de vuilnisbak. Vermijd het aanraken van je gezicht, met name je ogen, mond en neus. Was regelmatig minimaal 60 seconden goed je handen met zeep.
 • Mondkapjes: Het dragen van een masker is sowieso verplicht waar de één meter afstand niet gehouden kan worden. Daarnaast ook in onder andere afgesloten publieke ruimtes, het openbaar vervoer, musea, winkels, supermarkten, bibliotheken, op vliegvelden, in berghutten, hotels en restaurants. Mensen die dit niet doen, riskeren een boete van 135 euro, welke kan oplopen tot 3750 euro. Dit hoeven geen medische mondkapjes te zijn, wel mondkapjes met meerdere lagen. Textiel, eventueel zelfgemaakt, voldoet ook. De plicht geldt voor kinderen vanaf 11 jaar en volwassenen. In scholen geldt de mondkapjesplicht vanaf zes jaar. Koop je mondkapje online bij BeverANWB of Bol.com.
 • Avondklok: er geldt in heel Frankrijk een avondklok van 19.00 uur tot 06.00 uur. In die tijd kun je alleen naar buiten met een geldige verklaring. Redenen om het huis te verlaten zijn bijvoorbeeld: werk, studie, medische redenen of het uitlaten van de hond binnen een straal van één kilometer rondom de woning. Nu het land in lockdown is, dien je ook overdag een geldige verklaring te hebben om je verder dan tien kilometer buiten je huis te verplaatsen. Men dient altijd een bewijs van het woonadres bij zich te dragen. De boete bij het overtreden van de avondklok is € 135,- en bij herhaling kan deze oplopen tot € 3750,-.

Let op: deze regels kunnen per departement soms net even anders zijn. Check deze van tevoren via de plaatselijke websites of informeer bij je vakantie-accommodatie. Zij zijn goed op de hoogte van de lokale adviezen en maatregelen. 

Reizen naar, in en door Frankrijk

 • Grenscontroles: er vinden momenteel incidenteel grenscontroles plaats in Frankrijk. Wanneer je van of naar Frankrijk reist dien je een document in te vullen en bij je te dragen en tevens een verklaring op je erewoord te hebben dat je geen coronaklachten hebt of positief bent getest. Daarnaast dien je een negatieve PCR-test te kunnen overleggen die niet ouder is dan 72 uur.
 • Doorreis: reizen tussen lockdowngebieden en gebieden die niet in lockdown zijn is verboden, tenzij een professioneel of zwaarwegend motief kunt aantonen.
 • Openbaar vervoer: gebruikmaken van bus, metro, tram, trein, boot en vliegtuig is toegestaan. Het dragen van een mondkapje is verplicht.
 • In de auto: geen regels voor mensen uit hetzelfde huishouden. Bij meerdere huishoudens wordt aangeraden een mondkapje te dragen. Bij zakelijk vervoer (taxi, carpool, deelauto's) is een mondkapje verplicht, tenzij er tussen de bestuurder en passagier een fysieke beveiliging is geplaatst in de auto. Tevens dient de stoel naast de bestuurder vrij gehouden te worden.
Regels corona Frankrijk

De coronaregels in de winkels in Frankrijk

 • In Frankrijk zijn wegens de nieuwe lockdown alleen essentiële winkels geopend.
 • Het dragen van een mondkapje is in winkels verplicht. Winkels bepalen zelf hun overige veiligheidsregels.
 • Markten in Frankrijk zijn toegestaan. Gemeenten/departementen bepalen zelf hun regels, doorgaans is het dragen van een mondkapje verplicht.

Horeca in Frankrijk is gesloten wegens het coronavirus

 • Cafés, bars en restaurants zijn op dit moment gesloten.
 • Afhalen en bezorgen is wel mogelijk.
Wijn en kaas horeca in Frankrijk

Accommodaties in Frankrijk open ondanks corona

Accommodaties in Frankrijk mogen hun deuren openen en gasten ontvangen, maar bars en restaurants zijn gesloten wegens corona.

 • Hotels, pensions, campings, appartementen en overige vakantieverblijven mogen open in Frankrijk. Er gelden strenge (hygiëne)regels voor toeristische accommodaties.
 • In algemene ruimtes zoals de receptie, gangen en trappenhuizen is het dragen van een mondkapje verplicht.
 • Informeer bij de accommodatie naar de regels omtrent zwembaden, sanitair en andere gemeenschappelijke voorzieningen. Hier kunnen aangepaste openingstijden, gedoseerde toegang of andere regels van toepassing zijn.

Openbaar vervoer in Frankrijk tijdens de coronacrisis

 • Het openbaar vervoer rijdt in Frankrijk, maar op sommige trajecten minder frequent. In de trein, de metro, de bus en/of de boot is het dragen van een mondkapje verplicht. Voor de trein en metro geldt deze verplichting al in de stationshal.

Bergliften in Frankrijk

 • De bergliften in Frankrijk zijn wegens corona op dit moment overal gesloten.
Berglift en restaurant in Frankrijk

Overige faciliteiten in Frankrijk

 • Zwembaden: zijn gesloten, evenals wellnesscentra.
 • Speeltuinen: geopend.
 • Buitenactiviteiten: zoals fietsen, wandelen, hardlopen en klimmen zijn toegestaan, maar vermijd drukte en houd afstand.
 • Attractieparken en dierentuinen: zijn gesloten wegens corona.
 • Musea: zijn gesloten in verband met de coronaregels in Frankrijk
 • Concertzalen en theaters: zijn nog gesloten wegens het coronavirus.
 • Bioscopen: zijn gesloten.

Een reis in de Alpen boeken? Bekijk dan bijvoorbeeld het aanbod van Alpenreizen, Bergsportreizen en SNP

Officiële kanalen Franse en Nederlandse overheid

Middels deze pagina proberen we je ze goed mogelijk op de hoogte te houden van de actuele regels/maatregelen en het advies omtrent corona een zomervakantie in Frankrijk in 2021. Het officiële reisadvies vind je op Nederlandwereldwijd.nl. Het Ministère de L’Interiérieur biedt allerlei informatie omtrent Corona, welke geldt voor het hele land. Ook op Explore France en de Franse Ambassade lees je actuele informatie over corona in het Nederlands. Dit artikel is met de grootste zorg samengesteld. Indebergen.nl kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor eventuele fouten of onjuistheden. Zie je een fout, heb je een vraag of hebben we een update gemist? Mail dan naar [email protected] 

Zomervakantie tips