Zomervakantie Tsjechië 2021: regels en advies omtrent corona

Zomervakantie Tsjechië 2021: regels en advies omtrent corona

9 augustus 2021

door Miranda in Nieuws

Ben jij plannen aan het maken om deze zomervakantie richting het oosten te gaan en ben je benieuwd hoe het zit met corona in Tsjechië? In dit artikel houden we het nieuws omtrent het coronavirus en de mogelijkheid om op vakantie naar Tsjechië te gaan bij. Wanneer er veranderingen zijn in de regels vanuit onze regering of die ter plaatse, lees je het hier. Middels de datum bovenaan dit blog kun je zien wanneer we de laatste update(s) hebben doorgevoerd. Op die manier hopen we je altijd op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen omtrent corona en de mogelijkheid om naar dit land op vakantie te gaan. Op dit moment staat het reisadvies vanuit onze regering op geel, dit betekent dat een vakantie weer mogelijk is. Lees alles over corona in Tsjechië in dit artikel.

Reisadvies Tsjechië: groen

Op dit moment zijn er voor Tsjechië reiswaarschuwingen van kracht als gevolg van het coronavirus. Het reisadvies voor Tsjechië vanuit onze regering staat op code groen wat betekent dat je weer op vakantie kunt zonder dat je bij terugkomst in quarantaine moet. Wel dien je rekening te houden met de regels ter plaatse. Lange tijd waren toeristen niet welkom in het land, maar sinds 21 juni is dit verbod op toeristische reizen opgeheven en kun je er dus weer op vakantie. Tsjechië werkt met eigen kleurcode voor landen en Nederland heeft de code rood. Dit betekent dat je bij aankomst een negatieve PCR (maximaal 72 uur oud) of antigeen (maximaal 48 uur oud) test te overleggen, daarnaast moet je in het land zelf nogmaals een test doen en in quarantaine tot de uitslag bekend is. Deze regels omtrent het testen gelden overigens niet wanneer je gevaccineerd bent (minimaal 22 dagen geleden voor de eerste dosis of 14 dagen in het geval van één prik Janssen) of genezen bent van corona in de laatste 180 dagen. 

corona in Tsjechië
Het prachtig glooiende landschap in Moravië (Foto: © Pixabay)

Dekking reisverzekering en het coronavirus

Wil je naar Tsjechië afreizen, check dan voor vertrek even je reisverzekering. Hoe gaan zij om met een geel of oranje reisadvies en corona in Tsjechië? Bij code oranje zeggen veel reisverzekeringen dat ze schade als gevolg van corona niet dekken. Volgens het verbond van verzekeringen dekken alle reisverzekeringen sowieso bij code geel.

Corona Check app

Sinds 1 juli werkt de Corona Check app van de overheid internationaal. Dit betekent dat je van je vaccinatiebewijs een QR code kunt maken die internationaal te gebruiken is. Ook kun je een QR code maken van een negatieve testuitslag of een herstelverklaring. Op deze manier kun je ook in het buitenland je 'coronastatus' eenvoudig laten zien. Heb je geen smartpohone, dan kun je de QR code die je op je computer maakt ook uitprinten.

Corona Check app

Algemene coronaregels in Tsjechië

Wegens corona in Tsjechië gelden er nog steeds maatregelen in het land. Ook hier worden regio's ingedeeld in verschillende kleurcodes met bijbehorende regels. Afhankelijk van het aantal coronabesmettingen krijgt een regio de kleurcode wit, geel, oranje of rood, waarbij de besmettingscijfers voor de rode regio's het hoogst liggen. Voor de kleurcode wit gelden de meest soepele regels en voor de regio's met rood de strengste regels. 

Om de verspreiding van het coronavirus tegen te houden heeft de regering een aantal regels opgesteld. De volgende coronaregels gelden in heel Tsjechië:

 • Afstand houden: het is verplicht om twee meter afstand te houden tot andere personen die niet tot jouw huishouden behoren.
 • Thuis blijven wanneer je ziek bent: net als in Nederland, dien je thuis/binnen te blijven wanneer je griep- en/of verkoudheidsverschijnselen hebt of wanneer je koorts hebt en je temperatuur boven de 37,5 graden is.
 • Vermijd aanraken: vermijd contact met anderen waarmee je niet samenwoont. Schud geen handen of omarm geen mensen uit een ander huishouden.
 • Hygiëne: nies of hoest in een papieren zakdoekje die je daarna direct weggooit. Vermijd het aanraken van je gezicht, met name je ogen, mond en neus. Was regelmatig minimaal 60 seconden je handen goed met zeep.
 • Mondkapjes: sinds 10 mei is het niet meer verplicht buitenshuis een mondkapje te dragen, mits je geen twee meter afstand kunt houden. Op veel andere plaatsen (winkels, openbaar vervoer, etc) is een mondkapje verplicht. Dit dient een medisch mondkapje te zijn: FFP2/KN95. Dit geldt voor iedereen boven de twee jaar. De regels voor het dragen van een mondkapje in Tsjechië zijn streng.
 • Publieke evenementen: kunnen plaatsvinden met een maximum van 2000 deelnemers. In de buitenlucht kunnen evenementen plaatsvinden voor maximaal 5000 personen. Voor het bijwonen van een evenement geldt dat je getest, genezen of gevaccineerd moet zijn van of tegen corona.
 • Avondklok: er geldt geen avondklok meer in Tsjechië.

Reizen naar, in en door Tsjechië 

 • Grenscontroles: kunnen plaatsvinden. Het land maakt gebruik van kleurcodes voor landen. Op dit moment is Nederland rood gekleurd. Dit betekent dat je een negatieve test (antigeen 48 uur of PCR max. 72 uur oud) moet kunnen tonen wanneer je het land binnen reist, daarnaast moet je in het land zelf nogmaals een test doen en in quarantaine tot de uitslag bekend is. Deze regels omtrent het testen gelden overigens niet wanneer je gevaccineerd bent (minimaal 22 dagen geleden voor de eerste dosis of 14 dagen in het geval van één prik Janssen) of genezen bent van corona in de laatste 180 dagen.
 • Doorreis: toeristen mogen Tsjechië vrij doorreizen.
 • Openbaar vervoer: gebruikmaken van bus, metro, tram, trein, boot en vliegtuig is toegestaan. Een FFP2-mondkapje is verplicht.

Coronaregels winkels en markten in Tsjechië

 • In Tsjechië mogen sinds 10 mei alle winkels weer open.
 • Winkelcentra groter dan 5000 m2 mogen open onder strenge voorwaarden. Er is een beperkt aantal bezoekers toegestaan, men moet afstand houden, horecagelegenheden mogen alleen verkopen via een afhaalloket, er moet voldoende luchtcirculatie zijn en er moet ten alle tijden iemand aanwezig zijn die toezicht houdt op de naleving van de maatregelen.
 • Er dient een FFP2-mondkapje te worden gedragen in winkels.
 • Markten zijn geopend, maar onder strenge regels. Er is een maximum aantal bezoekers toegestaan, men moet afstand houden, er moeten op een aantal punten ontsmettingsmiddelen aangeboden worden en zitgedeeltes zijn verboden.
Pilsner Urquell Tsjechië
Pilsner Urquell uit Tsjechië (Foto: © Pixabay)

Horeca in Tsjechië geopend 

 • Cafés, bars en restaurants zijn geopend in Tsjechië, maar onder strenge voorwaarden. Er moet voldoende afstand tussen de tafels zitten, er mogen niet meer dan vier personen aan één tafel zitten, tussen verschillende huishoudens moet ook afstand gehouden worden en er is plek voor een beperkt aantal bezoekers. Afhalen en bezorgen is wel mogelijk tussen 06.00 uur en 22.00 uur.
 • Voor toegang tot de horeca heb je een vaccinatiebewijs of negatieve test nodig.

Accommodaties in Tsjechië weer geopend voor toeristen

 • Hotels, pensions, campings en appartementen mogen weer toeristen ontvangen Tsjechië.
 • Bij het inchecken dien je een negatieve PCR-test te overleggen die niet ouder is dan vijf dagen, een antigeentest niet ouder dan 72 uur, een vaccinatiecertificaat of een bewijs van herstel van COVID-19 in de afgelopen 180 dagen. Na zeven dagen verblijf moet de test worden herhaald.
 • Er gelden strenge regels voor hygiëne in de accommodaties.

Openbaar vervoer in Tsjechië

 • Het openbaar vervoer rijdt in Tsjechië volgens de normale dienstregeling. In de trein, de metro, de bus en/of de boot is het dragen van een FFP2-mondkapje verplicht.
Tsjechië en het coronavirus
Český Krumlov in Zuid-Bohemen (Foto: © Pixabay)

Overige faciliteiten in Tsjechië 

 • Zwembaden: zijn geopend, maar je dient voor toegang een vaccinatiebewijs of negatieve test te tonen.
 • Speeltuinen: geopend.
 • Buitenactiviteiten: zoals fietsen, wandelen en hardlopen en klimmen zijn toegestaan, maar alleen in de eigen wijk/woonomgeving.
 • Attractieparken en dierentuinen: zijn geopend, maar je dient voor toegang een vaccinatiebewijs of negatieve test te tonen.
 • Musea: zijn sinds 3 mei weer geopend, waarbij een beperkt aantal bezoekers is toegestaan (één persoon per 15 vierkante meter) in verschillende regio's: Praag, Karlovy Vary, Plzen, Hradec Králové, Centraal Bohemen, Liberec en Pardubice.
 • Concertzalen en theaters: zijn gesloten.
 • Bioscoop: zijn gesloten.

Een reis naar Tsjechië boeken? Bekijk dan bijvoorbeeld het aanbod van Alpenreizen, Bergsportreizen en SNP

Officiële kanalen Tsjechische en Nederlandse overheid

Middels deze pagina proberen we je ze goed mogelijk op de hoogte te houden van de actuele regels/maatregelen en het advies omtrent een zomervakantie in Tsjechië in 2021. Dit artikel is met de grootste zorg samengesteld. Indebergen.nl kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor eventuele fouten of onjuistheden. Het officiële reisadvies vind je op Nederlandwereldwijd.nl. Het Ministry of Health of The Czech Republic en de speciale website van de overheid biedt allerlei informatie omtrent corona, welke geldt voor het hele land. Zie je een fout, heb je een vraag of hebben we een update gemist? Mail dan naar [email protected] 

Zomervakantie tips