Zomervakantie Tsjechië 2021: regels en advies omtrent corona

Zomervakantie Tsjechië 2021: regels en advies omtrent corona

7 juni 2021

door Miranda in Nieuws

Ben jij plannen aan het maken om deze zomervakantie richting het oosten te gaan en ben je benieuwd hoe het zit met corona in Tsjechië? In dit artikel houden we het nieuws omtrent het coronavirus en de mogelijkheid om op vakantie naar Tsjechië te gaan bij. Wanneer er veranderingen zijn in de regels vanuit onze regering of die ter plaatse, lees je het hier. Middels de datum bovenaan dit blog kun je zien wanneer we de laatste update(s) hebben doorgevoerd. Op die manier hopen we je altijd op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen omtrent corona en de mogelijkheid om naar dit land op vakantie te gaan. Op dit moment staat het reisadvies door corona helaas nog op oranje, wat betekent dat alleen noodzakelijke reizen zijn toegestaan. Een vakantie valt hier niet onder. Ook de Tsjechische regering staat momenteel geen toerisme toe en accommodaties mogen geen toeristen ontvangen. Lees alles over corona in Tsjechië in dit artikel.

Negatief reisadvies Tsjechië wegens corona

Op dit moment zijn er voor Tsjechië reisbeperkingen van kracht als gevolg van het coronavirus. Het reisadvies voor Tsjechië vanuit onze regering staat op code oranje wat betekent dat alleen noodzakelijke reizen zijn toegestaan, vakantie en familiebezoek horen daar niet bij. Reis je toch naar het land tijdens deze coronacrisis, dan dien je bij terugkomst in Nederland tien dagen in quarantaine te gaan. Je kunt deze quarantaine verkorten door op de vijfde dag een coronatest te doen. Indien deze negatief is wordt de quarantaine beëindigd. De Tsjechische overheid werkt met een lijst waarop risicolanden staan vermeld. Sinds 5 april is Nederland 'donkerrood' volgens deze lijst, wat betekent dat wij als 'hoog risico' worden aangemerkt. Daarnaast geldt er op dit moment een 'verbod op toeristen in Tsjechië': we zijn voorlopig dus nog even niet welkom in het land.

corona in Tsjechië
Het prachtig glooiende landschap in Moravië (Foto: © Pixabay)

Dekking reisverzekering en het coronavirus

Wil je toch naar Tsjechië afreizen, check dan voor vertrek even je reisverzekering. Hoe gaan zij om met een oranje reisadvies en corona in Tsjechië? Bij code oranje zeggen veel reisverzekeringen dat ze schade als gevolg van corona niet dekken. Volgens het verbond van verzekeringen dekken alle reisverzekeringen sowieso bij code geel.

Algemene coronaregels in Tsjechië

Wegens corona in Tsjechië gelden er strenge maatregelen in het land. Ook hier worden regio's ingedeeld in verschillende kleurcodes met bijbehorende regels. Afhankelijk van het aantal coronabesmettingen krijgt een regio de kleurcode wit, geel, oranje of rood, waarbij de besmettingscijfers voor de rode regio's het hoogst liggen. Voor de kleurcode wit gelden de meest soepele regels en voor de regio's met rood de strengste regels. Op dit moment is het hele land rood, je kunt dat zien op deze kaart

Om de verspreiding van het coronavirus tegen te houden heeft de regering een aantal regels opgesteld. De volgende coronaregels gelden in heel Tsjechië:

 • Afstand houden: het is verplicht om twee meter afstand te houden tot andere personen die niet tot jouw huishouden behoren.
 • Thuis blijven wanneer je ziek bent: net als in Nederland, dien je thuis/binnen te blijven wanneer je griep- en/of verkoudheidsverschijnselen hebt of wanneer je koorts hebt en je temperatuur boven de 37,5 graden is.
 • Vermijd aanraken: vermijd contact met anderen waarmee je niet samenwoont. Schud geen handen of omarm geen mensen uit een ander huishouden.
 • Hygiëne: nies of hoest in een papieren zakdoekje die je daarna direct weggooit. Vermijd het aanraken van je gezicht, met name je ogen, mond en neus. Was regelmatig minimaal 60 seconden je handen goed met zeep.
 • Mondkapjes: sinds 10 mei is het niet meer verplicht buitenshuis een mondkapje te dragen, mits je met niet meer dan twee personen bent. Op veel andere plaatsen (winkels, openbaar vervoer, etc) is een mondkapje verplicht. Dit dient een medisch mondkapje te zijn: FFP2/KN95. Dit geldt voor iedereen boven de twee jaar. De regels voor het dragen van een mondkapje in Tsjechië zijn streng. De mondkapjesplicht geldt bijvoorbeeld ook buiten, binnen de gemeentegrenzen en tijdens het sporten.
 • Publieke evenementen: zijn verboden.
 • Avondklok: in heel Tsjechië geldt een avondklok tussen 22.00 uur en 06.00 uur.

Reizen naar, in en door Tsjechië 

 • Grenscontroles: kunnen plaatsvinden. Buitenlandse toeristen mogen Tsjechië op dit moment niet in. Het land maakt gebruik van kleurcodes voor landen. Afhankelijk van de kleurcode gelden er bepaalde regels om het land in te komen voor andere redenen dan toerisme (zakelijk, familie, etc). Op dit moment staat Nederland op de donkerrode lijst. Dit betekent dat je een negatieve test (antigen 24 uur of PCR max. 72 uur oud) moet kunnen tonen wanneer je met het OV of via vliegtuig het land binnen reist. Ga je met eigen vervoer dan dien je binnen vijf dagen een PCR test te doen en tot die tijd in quarantaine te gaan. De quarantaine eindigt na een negatieve test. Verder dien je minimaal 14 dagen na aankomst een medisch FFP2-mondkapje te dragen.
 • Doorreis: toeristen mogen op dit moment Tsjechië niet doorreizen.
 • Openbaar vervoer: gebruikmaken van bus, metro, tram, trein, boot en vliegtuig is toegestaan. Een FFP2-mondkapje is verplicht.

Coronaregels winkels en markten in Tsjechië

 • In Tsjechië mogen sinds 10 mei alle winkels weer open.
 • Winkelcentra groter dan 5000 m2 mogen open onder strenge voorwaarden. Er is een beperkt aantal bezoekers toegestaan, men moet afstand houden, horecagelegenheden mogen alleen verkopen via een afhaalloket, er moet voldoende luchtcirculatie zijn en er moet ten alle tijden iemand aanwezig zijn die toezicht houdt op de naleving van de maatregelen.
 • Er dient een FFP2-mondkapje te worden gedragen in winkels.
 • Markten zijn geopend, maar onder strenge regels. Er is een maximum aantal bezoekers toegestaan, men moet afstand houden, er moeten op een aantal punten ontsmettingsmiddelen aangeboden worden en zitgedeeltes zijn verboden.
Pilsner Urquell Tsjechië
Pilsner Urquell uit Tsjechië (Foto: © Pixabay)

Horeca in Tsjechië gesloten wegens het coronavirus

 • Cafés, bars en restaurants zijn geopend in Tsjechië, maar onder strenge voorwaarden. Er moet voldoende afstand tussen de tafels zitten, er mogen niet meer dan vier personen aan één tafel zitten, tussen verschillende huishoudens moet ook afstand gehouden worden en er is plek voor een beperkt aantal bezoekers. Afhalen en bezorgen is wel mogelijk tussen 06.00 uur en 22.00 uur.
 • Let op: alcohol drinken in het openbaar, bijvoorbeeld in het park is op dit moment verboden.

Accommodaties in Tsjechië gesloten voor toeristen wegens corona

 • Hotels, pensions, campings en appartementen mogen geen toeristen ontvangen Tsjechië. Accommodaties mogen alleen zakelijke gasten onderdak bieden of mensen die geen ander onderkomen hebben en met een geldige reden in het land zijn.
 • Er gelden strenge regels voor hygiëne in de accommodaties.
 • Restaurants in hotels zijn alleen geopend voor gasten.

Openbaar vervoer in Tsjechië

 • Het openbaar vervoer rijdt in Tsjechië volgens de normale dienstregeling. In de trein, de metro, de bus en/of de boot is het dragen van een FFP2-mondkapje verplicht.
Tsjechië en het coronavirus
Ceský Krumlov in Zuid-Bohemen (Foto: © Pixabay)

Overige faciliteiten in Tsjechië 

 • Zwembaden: zijn op dit moment gesloten, evenals sportcentra, sauna's en wellnesscentra.
 • Speeltuinen: geopend.
 • Buitenactiviteiten: zoals fietsen, wandelen en hardlopen en klimmen zijn toegestaan, maar alleen in de eigen wijk/woonomgeving.
 • Attractieparken en dierentuinen: zijn gesloten
 • Musea: zijn sinds 3 mei weer geopend, waarbij een beperkt aantal bezoekers is toegestaan (één persoon per 15 vierkante meter) in verschillende regio's: Praag, Karlovy Vary, Plzen, Hradec Králové, Centraal Bohemen, Liberec en Pardubice.
 • Concertzalen en theaters: zijn gesloten.
 • Bioscoop: zijn gesloten.

Een reis naar Tsjechië boeken? Bekijk dan bijvoorbeeld het aanbod van Alpenreizen, Bergsportreizen en SNP

Officiële kanalen Tsjechische en Nederlandse overheid

Middels deze pagina proberen we je ze goed mogelijk op de hoogte te houden van de actuele regels/maatregelen en het advies omtrent een zomervakantie in Tsjechië in 2021. Dit artikel is met de grootste zorg samengesteld. Indebergen.nl kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor eventuele fouten of onjuistheden. Het officiële reisadvies vind je op Nederlandwereldwijd.nl. Het Ministry of Health of The Czech Republic en de speciale website van de overheid biedt allerlei informatie omtrent corona, welke geldt voor het hele land. Zie je een fout, heb je een vraag of hebben we een update gemist? Mail dan naar [email protected] 

Zomervakantie tips