9 tips om de koude wintermaanden door te komen

Herfst in de bergen

10 november 2019

door Yvonne in Tips

Het is alweer november! De tijd gaat snel, voor je het doorhebt is het alweer 2020. Uiteraard is het voordeel hiervan dat de volgende zomervakantie in de bergen dan weer dichterbij komt. Maar, eerst moeten we de koude wintermaanden door. Voor de een betekent dit sneeuw, pistes, winterwandelen en après-ski, maar voor de ander is het niet meer dan kou en nattigheid. Voor deze personen heb ik een aantal tips om de wintermaanden door te komen op een rij gezet. 

#1. Ga wandelen of fietsen op de Nederlandse bergen

In de herfst- en wintermaanden kun je natuurlijk ook gaan wandelen op de dagen dat de zon schijnt. De regenachtige dagen zijn perfect voor het plannen van je wandeling. En wil je toch een beetje het berggevoel ervaren? Ga dan een dag wandelen op de Vaalserberg, de Sallandse Heuvelrug, de Holterberg en de Lochemseberg. 

Wandelen of fietsen op de Nederlandse bergen
Ga fietsen of wandelen op de Kruisberg! 

#2. Opwarmen en ontspannen in de sauna

Ga een heerlijk dagje naar de sauna! Genoeg keus in Nederland aan grote spa & wellness centra en kleine sauna's. Fijn een dagje ontspannen in de Finse Sauna, kleurentherapiesauna, muzieksauna, het Turks stoombad, bubbelbad of baantjes trekken in het zwembad. En voor het echte berggevoel raad ik je een haardvuursauna aan. Droom bij het warme, knapperende vuur even heerlijk weg naar alle mooie bestemmingen in de bergen. 

#3. Breng de berghutsfeer in huis

Ga jij voorlopig nog niet naar de bergen, dan haal je de bergen toch gewoon in huis? Ook in Nederland zijn er genoeg leuke accessoires te vinden waarmee je jouw huis kunt omtoveren tot berghut. Die ene saaie muur waar je al jaren wat mee wilt, wat dacht je van een houten wand ervan maken? Haal verder allerlei houten hartjes, zachte (nep)vachten en een geblokt tafelkleed in huis. Misschien heb je nog mooie foto's van jouw vakantie in de bergen die je aan de muur kunt hangen? Tip: haal wat echte Tiroler producten in huis via deze website

Ook interessant:

#4. Kook de lekkerste berggerechten thuis

Want wie heeft er nou geen zin in een lekker gerecht uit de Alpen? Lees hier onze recepten, kies er één (of meerdere) uit en ga ermee aan de slag! Nodig vrienden en/of familie uit en geniet met z'n allen van jouw heerlijke berggerecht. Niks lekkerder dan een warme kom Goulashsoep, kaasfondue, Croûte au Fromage of Kaiserschmarrn. 

Heerlijk bordje Kaiserschmarrn
Ook thuis kun je zo'n heerlijk bordje Kaiserschmarrn maken!

#5. Kijk gave bergfilms 

De keuze is reuze. Lekker op de bank met een kom Goulashsoep of een stukje Apfelstrudel een gave bergfilm kijken. Filmtips: Eddie the Eagle, North Face, The Wildest Dream, Cliffhanger, The Sound of Music of James Bond Spectre of On Her Majesty's Secret Service. Heb je meer zin in wat kortere filmpjes? Bekijk dan onze vakantietips op YouTube. Tip: ga op 31 januari 2020 naar het European Outdoor Film Tour (EOFT) in Utrecht, en bekijk de mooiste outdoorfilms

#6. Lees een boek over de bergen 

Er zijn niet alleen genoeg films over de bergen te bekijken, je kunt ook een boek lezen dat zich afspeelt in de bergen. Denk hierbij aan de boeken van Paolo Cognetti (De acht bergen en De buitenjongen), Tussen twee werelden van Franco Faggiani, Heimweeland van Kati Naumann, Broeder Ezel van Liesbeth Goedbloed en Winternacht van Suzanne Vermeer. 

Boek over de bergen lezen bij de openhaard
Lees een boek over de bergen! 

#7. Doe inspiratie op voor je volgende vakantie in de bergen

Daarvoor zit je op Indebergen.nl natuurlijk op het juiste adres. Ontdek de mooiste bestemmingen in Oostenrijk, Duitsland, Frankrijk, Italië en Zwitserland. Bekijk ook onze wandelingen en lees onze reisverhalen.

#8. Maak een fotoalbum van je vorige reis 

Je hebt vast nog wel een berg mooie foto's liggen van je laatste reis, of reizen? Zo'n regenachtig herfst- of winterweekend is ideaal voor het maken van een mooi fotoalbum. 

#9. Zoek je fiets- en wandelkleding uit

Tijd om de kast uit te spitten! Dat ene shirt wat toch niet zo lekker zit, of die broek die nu wel echt versleten is? Gooi oude spullen weg en kijk vast voor nieuwe wandel- en fietskleding voor volgend jaar, bijvoorbeeld bij de Mid Season Sale van Bever

Zomervakantie tips