Skip to navigation Skip to main content

8 tips om van je huis een berghut te maken

Authentieke Sfeer Berghut

Aan elke vakantie komt helaas weer een einde. Spullen inpakken, in de auto en weer onderweg naar huis. Thuis aangekomen denk je terug aan alle bijzondere uitzichten, leuke activiteiten en knusse berghutten. Vooral die ene berghut, met die gezellige bediening en dat heerlijke eten. Genieten! Maar, goed nieuws, want met onderstaande tips haal je deze gezelligheid zelf in huis.

1. Een houten muur

Wat is het eerste waar je aan denkt, als je denkt aan een berghut? Nee ik bedoel niet het heerlijke eten… Hout natuurlijk! Berghutten zijn over het algemeen van hout gemaakt. Zeker oud en verweerd hout geeft het typische Alpen gevoel. Dit kun je natuurlijk ook in huis halen! Een compleet houten huis in Nederland bouwen is misschien wat te enthousiast, maar een muur kan ook al een erg leuk effect hebben. In Nederland vind je her en der zelfs leveranciers van hout dat afkomstig is van oude schuren en berghutten uit de Alpen. Eenvoudiger zijn speciale houten plakstrips, onder andere te koop bij de Karwei.

2. Opmaak van de eettafel

Wat dacht je van het organiseren van een echt Alpendiner? Maak bijvoorbeeld Tiroler Gröstl, kaasfondue of Kaiserschmarrn! Bij een echt Alpendiner hoort ook een gezellige (houten) tafel. De tafel dek je vervolgens met een geblokt tafelkleed, het liefst met rode blokjes. En voor de gezelligheid kun je kaarsen op tafel zetten. Het liefst in houten kandelaars, met hartjes er in gezaagd.

Gedekte tafeltjes in berghut

3. Wanddecoratie

Wat dacht je van een muursticker met een Alpenlandschap erop? Of fotolijsten met foto's van de mooiste uitzichten? Op speciale posterwebsites kun je vaak bijzondere posters en foto's vinden met een Alpentintje. Je kunt natuurlijk ook schedels van herten, geiten en andere dieren aan de muur hangen, met daarboven een plank met opgezette konijnen en marmotjes. Maar goed, dat kunnen we misschien beter aan de echte berghutten overlaten. Wel een leuke optie is houten hartjes aan de muur hangen.

4. Eten

Wanneer je naar de bergen gaat, dan is de kans groot dat je hier heerlijke drankjes en eten tegenkomt. Neem hier ook wat van mee naar huis! Bijvoorbeeld een fles schnaps, kruidenthee, kaas, worst en chocolade. Hiermee maak je het berghut gevoel helemaal af.

5. Kleedjes, kussens en sloffen

Bij het berghut gevoel hoort natuurlijk ook een schapenvacht voor op de stoelen. Heerlijk zacht en warm. Heb je een openhaard? Dan kan een rendieren- of koeienvel op de grond natuurlijk niet missen. En als we dan toch bezig zijn, wat dacht je van kussentjes met bergthema, een grof gebreide deken en wollen sloffen? Op veel plekken in de bergen kun je heerlijke warme en zachte sloffen vinden, met een leuk printje erop, waardoor je het ultieme berggevoel mee terug naar huis kunt nemen.

Kleedje voor de sfeer van een berghut

6. Ski's en wandelschoenen

Ben je toe aan nieuwe ski's, wandelschoenen of heb je nog een lederhosen van toen je klein was? Maak bijvoorbeeld een bankje van je ski's of geef de spullen een leuke plek in de boekenkast of op een plank. Foto's erbij en klaar!

7. Start een verzameling

Voor de echte liefhebber: start een verzameling! Verzamel bijvoorbeeld stenen, droog bladeren of koop overal een sleutelhanger of koelkastmagneet.

Tuinhout met hartje
© Spalder Media Group

8. Bloemen

Wat hoort er nou echt bij een berghut? Bloemen! Hang bloembakken aan je raam, balkon en zet ze buiten.

Zomer Auteur11

Over Joris

Joris houdt van actie en avontuur. Zowel in de zomer als winter is hij veel in de bergen te vinden om te skiën, mountainbiken, klimmen of te hiken. Noem een willekeurige plaats in de Alpen en Joris is er geweest, of weet er in ieder geval veel van.