De lekkerste producten uit de Alpen voor het paasontbijt

Kaasspecialiteiten uit de Alpen

12 april 2019

door Mariska in Culinair

De paasdagen staan voor de deur en dat betekent voor velen een rijkelijk gevulde ontbijttafel met allerlei lekkere, verse producten en net iets luxer dan in een normaal weekend. Ook als je gaat brunchen met vrienden of familie is dit blog een aanrader. Het is toch veel smakelijker om de paasdagen te starten met een Alpenontbijtje of -brunch? Haal het berggevoel naar Nederland als je bijvoorbeeld de paasdagen niet door kunt brengen in de bergen. De Alpenlanden hebben heerlijke producten, waar je ook van kunt genieten tijdens eerste of tweede paasdag! In dit blog geef ik jullie leuke tips.

Brood en ‘mehlspeisen’

De inwoners van diverse berglanden zijn dol op hun ‘mehlspeisen’. Kijk eens rond in een bakkerij in Duitsland, Oostenrijk of Zwitserland en je komt rijkelijk gevulde vitrines tegen met de lekkerste lokale producten. Ook tijdens je paasontbijt mogen die typische bakkerijproducten niet ontbreken. Denk aan heerlijk stevig (zuurdesem)brood, croissants, stokbrood of broodjes die je rijkelijk kunt beleggen met Alpenbeleg. Daarnaast is een lekkere Berliner bol gevuld met marmelade ook zeker een aanrader. Of kies voor een zoute pretzel. Vind je het leuk om zelf lekkere gerechten te bereiden? Maak de bekende Kaiserschmarrn en serveer dit met zelfgemaakte appelcompote of preiselbeeren. Andere gerechten in deze categorie die kenmerkend zijn voor de bergen en passen bij een gevulde paastafel zijn germknödels met vanillesaus en palatschinken of crêpes gevuld met abrikozen, kwark of noten.

Pan met kaiserschmarrn met poedersuiker, appelmoes en preiselbeeren
Kaiserschmarrn met appelmoes en preiselbeeren

Beleg

De lekkere broodjes kun je smakelijk beleggen met typische soorten beleg uit de Alpen. Denk aan (zelfgemaakte) vruchtenmoes of jam van pruimen, bessen, appel of abrikozen. Heerlijk hartig beleg kan één van de bekende kaassoorten uit de berglanden zijn. Denk aan mozzarella, brie, bergkaas, rookkaas, camembert, emmentaler, pecorino of chaumes. In diverse specialiteitenwinkels in Nederland zijn heerlijke kazen te verkrijgen die uit de Alpen komen. Zelfs supermarkten verkopen tegenwoordig speciale producten uit het buitenland rondom de feestdagen. Daarnaast mogen natuurlijk verschillende soorten vleeswaren of vis niet ontbreken, denk aan schwarzwälder schinken en parmaham. Ingemaakte pepers, augurken, uitjes of geraspte mierikswortel of -saus zijn heerlijk om bij dit hartige beleg te serveren. 

Populair op Indebergen

Warme gerechten

Tijdens het paasontbijt of brunch mag het allemaal wat uitgebreider en warme gerechten passen ook prima hierbij. Haal de bergen naar je paastafel met deze heerlijke gerechten. Denk aan plakjes lamsvlees, kleine speck- of spinazieknödeln, een lichte fritattensüppe of vullende Goulashsoep. 

Taarten en cake

Natuurlijk mogen de lekkere, feestelijke gebaksoorten uit de Alpen niet ontbreken. Tenslotte is Pasen een feestelijke aangelegenheid. Maak je paasontbijt of -brunch compleet met Schwarzwälder kirschtorte, Apfelstrudel, käsekuchen , Linzertorte of maak een rijkgevulde tulband (guglhöpf). Een lekker dessert is tiramisu. Je kunt hier een paasvariant van maken door aan het mascarponemengsel wat advocaat toe te voegen. 

Schoteltje met Schwarzwälder Kirschtorte voor bij de koffie
Schwarzwälder Kirschtorte voor bij de koffie (Foto: © Pixabay)

Dranken 

Naast alle lekkere gerechten uit de Alpen zijn er ook drankjes die niet mogen ontbreken op de paastafel. De bekende koffiesoorten zijn een smakelijke aanvulling, maar denk ook aan heerlijke theesmaken met kruiden uit de bergen. Wil je het allemaal iets luxer maken? Serveer dan een glas bubbels afkomstig uit bijvoorbeeld Oostenrijk, Italië of Frankrijk erbij. Naast deze bekende dranken is het heerlijk om de gasten te verwennen met een lekker wintersportdrankje. Denk aan warme amaretto of eierlikeur (advocaat) met slagroom. Zo waan je jezelf en je gasten ook nog even in wintersportsferen. Maak de paastafel compleet met verse sappen, fruit, yoghurt, kwark, muesli of maak zelf een gezonde ‘Bircher müsli’ en geniet samen van een smakelijke ‘Alpen paasontbijt of -brunch’.

Wat zou jij nog toevoegen?

Zomervakantie tips